Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Mam master 3 aktualnie mialem 10 to prawie to samo wzmacniacz jest rewelacyjny jak na swojq cene hegla h 300 zjadl na sniadanie ktorego tez mialem i sie szybko pozbylem mega neutralny dzwiek,prawdziwy zapas mocy i czystosc grania ,waga 40 kg wymaga wygrzania po 2 tygodniach pokazuje co potrafi polecam nic do 15 tysiecy lepszego sie niekupi napewno pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

Mam taki problemik - kupiłem DACa Audio GD NFB-17.32 i używałem go dotąd poprzez RCA - gra OK, a nawet bardzo OK, lecz podjąłem próby połączenia zbalansowanego z dwoma różnymi wzmacniaczami, jeden był desmetryzowany (Xindak PA-M), ale drugi na pewno zbalansowany (Abrahamsen) na których wejścia XLR są na pewno sprawne, testowane innym źródłem. Dźwięk z nich jest silnie zniekształcony, jakby z efektem "przesterowania".

Czy to może być kwestia jakiegoś uszkodzenia, czy istnieje jakaś regulacja napięcia wyjściowego dla tych gniazd (na zewnątrz nie, ale wiem że AudioGD czasem pozwala coś modyfikować jakimś jumperami w środku)?

może masz włączony jakiś filtr cyfrowy i/lub oversampling w swym dacku.... (przyciski os i filter na panelu przednim)?

Tak, ale zniekształcenia są niezależne od filtra, powstają już w torze analogowym. To chyba kwestia napięcia wyjściowego 5V, ale miałem wcześniej inne wersje Audio GD i nie było takich problemów...

Witam

Pierwsza sprawa, to sprawdzenie, czy w obu urządzeniach te same piny w gniazdach XLR odpowiadają za te same sygnały oraz porównać to z rozpiską złączy XLR w DAC-u.

Jeśli będą "niekompatybilne" to trzeba przelutować przewody pod właściwe piny w kablu z tej strony gdzie powinny być zmienione.

Może (czasami) zdarzyć się taka sytuacja, że taki "przerobiony" przewód będzie pasował tylko do jednego układu np. wzmak nr 1 + DAC , a nie będzie już pasował do wzmak nr 2 + DAC.

Kilku producentów ma inaczej rozwiązany sposób wyprowadzania sygnału w gniazdach wyjściowych/wejściowych XLR i sprawdzenie czy u Nas jest wszystko zgodnie ze sztuką, to podstawa przy łączeniu kablami XLR.

Potem pozostaje sprawdzenie czy równolegle nie działają kable RCA z XLR i czy selektorem wejść/wyjść wybieramy te właściwe, na których nam zależy.

Pozdrawiam

Pygar

Dziękuję, ale nic nie pomaga :) te same kable z tymi wzmacniaczami działały przez XLR z DAC np. Hegla. Wcześniej miałem inne Audio GD i z innymi zbalansowanymi wzmakami (na tych samych kablach) było OK. Ten NFB-17.32 jest pierwszym w ogóle, który robi mi takie numery. Czy 5V na wyjściu to jest standard? Może tu jest niedopasowanie

-musisz albo:

-pokombinować z filtrami i / lub oversamplingami

-powyciągać wszystkie inne kable rca i ustawić odpowiednie źródło przyciskiem z przodu obudowy

-napisać do producenta/dystrybutora (dobry kontakt) - oni na pewno coś doradzą

-jak nie to....- pozostać przy "czinczach" - skoro piszesz ,że gra nawet lepiej niż okej - to po co kombinować!?:) - wg mnie też te całe xlr nie jest warte zachodu! :) - skoro różnic i tak nie słychać to po co kombinować - w technice im najlepsze są proste rozwiązania!

Czy 5V na wyjściu to jest standard?

Standard to 4 Volty,więc być może preamp we wzmacniaczu jest przesterowywany ,stąd słyszalne zniekształcenia.

Patrząc na NFB 17.32 nie ma niestety tłumika,który obniża poziom sygnału wyjściowego.Taki mam w Ref. 5.32 i korzystam,bo 5 V na wyjściu powoduje,że gra mi zbyt głośno już na początku skali wzmocnienia,ale na High zniekształceń nie mam (Baltlab).

Jeżeli chcesz używać wyjść xlr,można założyć tłumiki. Są takie gotowce z kablem i wtykami.

• 1 miesiąc później...

Witam !

Ponieważ dostaje na pw. zapytania odnośnie ustawienia DSP w przetworniku Ref 5.32 (dotyczy też modelu Master i NFB z DSP) ,chciał bym zamieścić ogólny schemat ustawień jak i jedną z opcji,o której wspominałem w moich poprzednich postach.

Fabrycznie ,większość urządzeń na PCM 1704 ma włączony oversampling (x8) oraz większość filtrów.

Owocuje to wzrostem analityczności przekazu,przez maksymalizację jego wierności,jednak kosztem muzykalności.

Według moich doświadczeń,początkowo,tj. w fazie wygrzewania,przetworniki grają raczej łagodnie.W momencie dotarcia się urządzenia,zaczyna ono grać maksymalnie przejrzyście,w niektórych systemach zbyt jaskrawie i dosadnie.

Otóż jest na to sposób i nie jest on wynikiem mojego odkrycia.

Przypadkowo trafiłem na sprawdzony schemat ustawień DSP,wypróbowany przez użytkowników z innego portalu audio.

Sprawa okazała się dość prosta.Wymagała wsadzenia kilku zworek.

Na początku odłączamy urządzenie od zasilania ! Oczywiście zdjęcie obudowy wymaga pewnych umiejętności,żeby jej nie porysować.

Reszta jest już dziecinnie prosta,tak mi się wydaje.

Schemat na NOS DAC :) Dziwne,że nagle Kingwa zdecydował się,na wypuszczenie serii NOS daców ? Otóż nie ! To nie przypadek !

post-6581-0-52802900-1487361596_thumb.png

Tryb NOS : wkładamy zworki (dołączone do dac (powinna być tego przysłowiowa garść) w gniazda IPSO i IPS1 .Przed włożeniem zworek,można przeczyścić piny Izopropanolem (alkohol),gdyż mogą być zakurzone.

No i w tym momencie radził by posłuchać jak to działa.

Krok kolejny,to zmiana charakterystyki filtra pasma zaporowego (tłumaczenie dosłowne) ,gdzie fabrycznie jest -130dB na -90 db tu :

ATT1 wkładamy zworkę,ATT0 -pozostawiamy miejsce bez zworki.

I wtym ustawieniu,dźwięk zmienia się znacznie.Bynajmniej w moim systemie.

Tu chciał bym zaznaczyć,że korzystam głównie z wejść spdif elektrycznych (coaxial) .

Ostatni krok,to drobny szlif,czyli wyłączanie niemal do zera procesora.Osobiście wyłączyłem pętlę PLL i jestem skłonny wyłączyć data dithering ,jednak na chwilę obecną gra mi superfajnie :) Nie chce mi się rozkręcać znowu daca ,ma tych śrubeczek sporo :)

Na koniec jeszcze jedna kwestia z pogranicza psycho-fizyki lub audio-vodo jak kto woli.

Zmiana ustawień jest wyraźnie słyszalna.Potrzeba czasu,żeby się przyzwyczaić do innego brzmienia i je zaakceptować lub nie.Dlatego warto moim zdaniem posłuchać trochę dłużej na danym ustawieniu,żeby podjąć decyzję,czy się spodoba,wpasuje w nasz gust.

pozdrawiam

ps. uwagi mile widziane

ps. schemat ideowy.post-6581-0-00228000-1487363077_thumb.png

Edytowane przez baltfan

ps. uwagi mile widziane

Dziękuję za podjęcie kolejnego tematu dotyczącego DSP.

Wiadomo już,że istnieje nowe firmware do układu DSP Jest ono stosowane w aktualnie sprzedawanych modelach.

http://www.audio-gd.com/Master/Master-7_384/DSPupdataEN.htm

Osobiście nie próbowałem,dostaję jednak sygnały,że forumowicze już się przymierzają.

Niestety jest to operacja dość skomplikowana.

Powrót do wersji 1 jest możliwy,trzeba jednak zakupić za 30 $ firmware nr 1 .Nowe jest oferowane bezpłatnie.

Może ktoś już próbował ?

• 4 tygodnie później...

Witam

Jako Nowy użytkownik Audio GD NFB 1.32. Mam go nowiutkiego i od kilku dni gra prawie na okrągło. Czy ten sprzęt podlega wygrzewaniu . U mnie jakby zaszły zmiany .

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Małe sprostowanie mam AGD NFB 10.32. Dostałem w ciemno właściwie sprzedawca mi go dał na testy i raczej zostanie :). Gra z Atoll IN100SE i Pylon Diamond 28. Bardzo mi leży to granie . Wcześniej miałem DACMagica 100 też na Wolfsonie. Jak jest wasza opinia o tym 10.32 na tle innych innych Dac Audio GD?

Edytowane przez Tomek1777

Witam. Czy ktoś miał może okazję porównać brzmienie monobloków Master-2H z pozostałymi wzmacniaczami z serii Master. Warto dopłacać kilka tysięcy? Nie znalazłem niestety na forum żadnego opisu monobloków...

Małe sprostowanie mam AGD NFB 10.32. Dostałem w ciemno właściwie sprzedawca mi go dał na testy i raczej zostanie :). Gra z Atoll IN100SE i Pylon Diamond 28. Bardzo mi leży to granie . Wcześniej miałem DACMagica 100 też na Wolfsonie. Jak jest wasza opinia o tym 10.32 na tle innych innych Dac Audio GD?

Wygląda na to że mam tak ekskluzywnego Daca że brakuje jego użytkowników :))

To bardzo dobry dac w tej cenie ze świetnym wzmacniaczem - ale wszystko zależy od toru i gustu. Jak nie potrzeba Ci wzm. słuchawkowego to za 3kzł i okolice coś z sh lepszego można by pewnie znaleść. Jak pasuje w tor to z te same pieniądze raczej możesz dac sobie spokój z szukaniem.

mam tak ekskluzywnego Daca

Bardzo dobre urządzenie .Mam starszego brata :) W ładniejszej obudowie z gałeczką ,czyli 10.33

W roli słuchawkowca spisuje się doskonale.

Jaki masz układ usb ?

Wstyd się przyznać ale jeszcze nie doszedłem do połączenia USB.. Na razie stanęło na tym że nie mogę zainstalować sterownika na Windowsie 10. Sciągnąłem go ze strony dystrybutora. W trakcie instalacji pojawia się błąd i system próbuje modyfikować plik. Miał ktoś podobne problemy ... ?

podobne problemy

Dlatego pytałem o układ usb :) Jeżeli to Tenor ,to ciężka sprawa.Jeden z forumowiczów miał spore problemy z Tenorem w tym modelu.

Z układem VIA lub Amanero nie powinno być problemu.

Moja rada,jak to wersja z układem Tenor,lepiej oddaj go i weź inny model.

Jeżeli nie potrzebujesz wzmacniacza słuchawkowego to : NFB 17.32 na Wolfsonie.

Jeszcze tańsza opcja NFB 3.33 ,nie ma wyjść xlr.Kwestia,czy jest dostępny ?

Hej. Jakiego rodzaju były te problemy..?

Hej. Jakiego rodzaju były te problemy..?

Sprawdziłem wg danych od sprzedawcy jest VIA.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.