Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny w przeciwfazie - czemu grają lepiej?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem ani słoniem, ani nietoperzem. W dół nie wiem ile słyszę. W górę mam udokumentowane tylko 16 kHz. Mam lekko powyżej czterdziestki, więc to i tak bardzo dobry wynik.

W dół nie wiem ile słyszę. W górę mam udokumentowane tylko 16 kHz. Mam lekko powyżej czterdziestki, więc to i tak bardzo dobry wynik.

jeśli uraziłem to przepraszam ,ale myślałem ze spotkałem kogoś kto słyszy inaczej niż pozostałość populacji ,no oprócz paru wyjątków którzy piszą właśnie takie bzdury jak przytoczyłem z tymi słuchawkami:)

I tak uważam ze powinieneś tą swoją zdolność nadprzyrodzoną wykorzystać ,

Pozdrawiam

Tomasz

A czy też słyszysz 5Hz i powyżej 20kHz ,bo już gdzieś na jakimś forum przeczytałem jak gostek wydał opinie dla słuchawek ze w sumie fajnie grają ,ale wkurzało go to ze strasznie buczą w okolicach 5Hz ,i góra powyżej 20kHz jest dla niego niezadowalająca ,kurde to są tacy ludzie którzy mają słuch zapożyczony od słonia i nietoperz...kurcze szkoda ze ja tak nie mam

Ultradźwięki w okolicach 20kHz bardzo dobrze słyszą podobno nastolatki i dzieci są dla nich głośne i bardzo irytujące a z wiekiem tracimy tą możliwość i już nawet okolice 17kHz jest nie do usłyszenia :)

Ciekawe czy ze względu na to dobre stereo nie jest irytujące dla młodziaków, waląc po uszach sopranami.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

A jeszcze jako ciekawostkę napisze że powstało nawet urządzenie do odstraszania niesfornych dzieciaków od sklepów i innych miejsc i wynalazca dostał za to Pokojowego Nobla, czego to ludzie nie wymyślą :)

"Howard Stapleton z Merthyr Tydfil w Walii – za wynalazek elektromechanicznego odstraszacza nastolatków, wytwarzającego denerwujący dźwięk niesłyszalny dla dorosłych. Następnie za zastosowanie tej samej technologii do skomponowania dzwonków do telefonów komórkowych, które są słyszalne tylko dla nastolatków, a nie np. dla nauczycieli."

Ultradźwięki w okolicach 20kHz bardzo dobrze słyszą podobno nastolatki i dzieci są dla nich głośne i bardzo irytujące a z wiekiem tracimy tą możliwość i już nawet okolice 17kHz jest nie do usłyszenia :)

,masz rację bo pamiętam jak ilokrotnie słuchałem płyty testowej to mój najstarszy syn mówi ścisz to bo taki pisk ,a ja nic ,ale i tak takie dziecko nie może się wypowiedzieć w naszej rozmowie ,więc zostajemy przy tym ,ze my dorośli słyszymy w przedziale od 16Hz do 16kHz

Pozdrawiam

Tomasz

Nie przesadzajcie.

Do najlepszych słyszących nie należę, kabli na ten przykład nie słyszę, ale te 17kHz słyszę a wiek... dojrzały...

Ale słuchawek dousznych nie noszę podczas jazdy rowerem... ;)

Kiedy byłem nastolatkiem, słuchałem głośno na słuchawkach i nie tylko niegrzecznej muzyki, więc pewnie dlatego teraz, w czasach trzeciej młodości, słyszę jednak kable, zwłaszcza sieciowe :)

Prawda jest bolesna. Biorąc pod uwagę pewną średnią populacji (są oczywiście wyjątki, ale nie odbiegające zbyt daleko od reguły) to :

Mężczyźni powinni jeszcze słyszeć

- do 35 lat - 16kHz

- do 40 lat - 15kHz

- do 45 lat - 14kHz

- do 50 lat - 12kHz

Kobiety mają trochę lepiej.

Prawda jest bolesna. Biorąc pod uwagę pewną średnią populacji (są oczywiście wyjątki, ale nie odbiegające zbyt daleko od reguły) to :

Mężczyźni powinni jeszcze słyszeć

- do 35 lat - 16kHz

- do 40 lat - 15kHz

- do 45 lat - 14kHz

- do 50 lat - 12kHz

no to by się zgadzało

Raczej ci młodsi dorośli. Ci starsi to jeszcze mniej.

ja jestem pod 40-dzieskę i tych 16kHz jeszcze słyszę

Pozdrawiam

Tomasz

Ale słyszeć można ciszej lub głośniej daną częstotliwość, czyli jak ktoś słyszy do X kHz to pod sam koniec tej granicy będzie słyszał coraz ciszej i ciszej, ale o co mi chodzi w tej wypowiedzi, zakładając że dana kolumna przenosi liniowo do 20kHz to my odbierzemy częstotliwości na granicy naszego słuchu ciszej niż faktycznie wychodzą z głośnika, dlatego śmiem twierdzić że jeśli ktoś słyszy jeszcze do (i tu posłużę się moim przykładem) 17kHz to użyteczne pasmo będzie się zaczynać jeszcze trochę niżej, bo co komu po takim pomrukiwaniu w okolicach granicy słuchu:)

Ja tam mam chyba uszy 24 latka - czyli ponad 10 lat młodsze niż kalendarzowo ;-) Zrobiłem sobie ten test i 20kHz na słuchawkach słyszałem, ale o ile 15kHz świdrowało uszy o tyle te 20kHz ledwo ledwo. Żeby było śmieszniej zabawę zacząłem bez słuchawek i mój 6letni syn te 19 i 20 kHz słyszał z głośników kompa siedząc jakieś 1,5m ode mnie... ja bez słuchawek już w zasadzie nie :-(

Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sobie zbadajcie krzywą słyszenia.

Tylko bez oszustw ;)

Polecam porównanie z różnymi słuchawkami na uszach, pouczające...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko bez oszustw ;)

proszę bardzo idę pierwszy na odszczał i z tego testu słyszałem 12kHz praktycznie równo jak pozostałość pasma, 16kHz to już prawie nic dla mnie nie było słyszalne ,ale znowu mój syn przyleciał i przy tych 16kHz był tekst co to tak piszczy

Pozdrawiam

Tomasz

Pokombinuj z różnymi słuchawkami bo z głośników to wpływ pomieszczenia jest istotny...

Popróbuj za jakiś czas, na spokojnie.

Charakterystyki wychodzą powtarzalne dla układu ucho-konkretne słuchawki,

Krzywa powinna przypominać krzywą słyszenia; suwaki stromo w górę w kierunku basów i ostro w górę w kierunku wysokich. Przy 1-3kHz najniżej...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To gratulacje. Ja robiłem nieraz testy na rodzinie i znajomych i wychodzi to gorzej niż podajesz. Sam słyszę maksymalnie do 14 kHz, ale to tak ledwo, ledwo, pasmo użyteczne może do 11 kHz. Niestety wielu młodych znajomych słyszy nie więcej niż do 14 - 15 kHz. Ciekawe, czy to wpływ życia w słuchawkach.

Ciekawe, czy to wpływ życia w słuchawkach.

To by się zgadzało ze większość młodzieży ,w chwili obecnej przesadza z głośnością słuchania muzyki w słuchawkach ,jak oni tą głośność wytrzymują ,przecie co niektórzy jak już będą mieli tych 40lat to nawet nie usłyszą 5kHz ,tak będą mieli słuch zje..ny ,i drugi przykład można przytoczyć z słuchaniem muzyki w aucie przez młodzież

Pozdrawiam

Tomasz

Co wy opowiadacie od najmlodszych lat slucham muzyki elektronicznej bardzo glosno i w wieku 21 lat sluch mam bardzo dobry, do 19Khz bez zadnych problemow dochodze, dzwiek zanika przy 19.4Khz

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Co wy opowiadacie od najmlodszych lat slucham muzyki elektronicznej bardzo glosno i w wieku 21 lat sluch mam bardzo dobry, do 19Khz bez zadnych problemow dochodze, dzwiek zanika przy 19.4Khz

Po pierwsze - słyszysz 19 kHz siedząc powiedzmy 1,5 m od głośników ustawionych na średnią głośność i z taką samą intensywnością jak dźwięki niższe? Czy też może na słuchawkach? I z jaką głośnością w porównaniu do innych dźwięków?

Po drugie - skoro masz 21 lat to niczego nie przesądza w zakresie słyszenia za lat 5, 15 lub 30.

Gdy miałem nico ponad 20 lat mierzyłem siebie samego generatorem dźwięków. Bez problemu słyszałem ponad 18 kHz typowej sinusoidy (to był sprzęt laboratoryjny wysokiej klasy z oscylografem rysującym wykresy dźwięku), nie pamiętam dziś dokładnie wartości. Ale z biegiem czasu wrażliwość na wysokie tony malała, dziś jest to najwyżej 13 - 14 kHz i to na granicy słyszalności.

Sprawdzałem parę znajomych osób ostatnio. Ci w moim wieku słyszą często jeszcze mniej - 10 do 12 kHz. A co ciekawe właśnie spora cześć młodszych (25 - 30 lat) słyszy najwyżej do 15kHz.

To ja już chyba głuchnę... Albo wina karty dźwiękowej... Dźwięk u mnie cichnie po 17kHz, nie słyszę niczego od 19kHz...

PS: 20 na karku...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.