Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner DVB-T

DeeS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o poradę.

Rozglądam się bowiem za jakimś takim tunerem do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej. W necie jest tyle informacji na ten temat, że trudno to aż wszystko uczciwie "przerobić". Do tego te ciągłe skrajne, wzajemnie się wykluczające, wypowiedzi. Można popaść w obłęd.

Poszukuję takiego tunera, najlepiej jakiegoś markowego (liczę na bezproblemową, długą i stałą jego pracę), koniecznie z możliwością nagrywania programów (poprzez zaprogramowanie, jak w wideo- wtedy, kiedy nie ma mnie w domu), najlepiej na zewnętrzną pamięć podłączaną (najlepiej, bo wygodnie) od frontu (poprzez USB).

Jeśli czegoś takiego z powodzeniem używacie, podpowiedzcie.

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/

Ja poszedłem do pierwszego lepszego sklepu i wybrałem markowy o marce "Strong" :-). Nie zakładałem że ma długo służyć, patrzyłem głównie na zestaw wejść i wyjść moja plazma jest już mocno leciwa i nie ma HDMI stąd potrzebowałem najlepiej YPbPr implementowanego np na EURO, niestety nie trafiłem i oglądam na kompozycie. Nieprzejmuje się bo niedługo pewnie wymienię TV a nowe mają tunery DVB-T, do tego czasu będzie na gwarancji, nawet jak nie to tanie są już te tunery i kupię nowy. Jak przetrwa to pójdzie do projektora a ten ma HDMI.

Oprócz In/out popatrz co z tym USB możesz zrobić, tzn oprócz nagrywania jakie formaty możesz odtworzyć.

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2559318

Fergunson Ariva T65

kupiony na alle za 130 zł warto, zero problemów, softy na stronie, ma wszystko co potrzeba i dobre opinie, działa na zwykłej starej siatkowej (a lokalizację mam cieniutką)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2559391

Używam, polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zalety: 2xUSB+SD/MS, pojedyncze tylne USB bez problemu zasila dysk 2,5' (mam podłączony cały czas), dobra jakość wykonania, wygodne sterowanie. Wada- do dużych ekranów, mała czcionka na ekranie.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2559550

Mam prośbę o poradę.

Rozglądam się bowiem za jakimś takim tunerem do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej. W necie jest tyle informacji na ten temat, że trudno to aż wszystko uczciwie "przerobić". Do tego te ciągłe skrajne, wzajemnie się wykluczające, wypowiedzi. Można popaść w obłęd.

Poszukuję takiego tunera, najlepiej jakiegoś markowego (liczę na bezproblemową, długą i stałą jego pracę), koniecznie z możliwością nagrywania programów (poprzez zaprogramowanie, jak w wideo- wtedy, kiedy nie ma mnie w domu), najlepiej na zewnętrzną pamięć podłączaną (najlepiej, bo wygodnie) od frontu (poprzez USB).

Jeśli czegoś takiego z powodzeniem używacie, podpowiedzcie.

Dess ja kupiłem model o którym w linku poniżej , jakość obrazu Full HD , możesz podłączyć zewnętrzny nośnik pamięci np. : podręczną pamięć USB lub dysk twardy (ja mam podłączony dysk o pojemności 1,5 terabajta ) aby nagrywać programy telewizyjne , jest EPG (całodobowy program telewizyjny dla każdej stacji )nadto jest wyjście cyfrowe koaksjalne , które możesz podłączyć do DAC-a lub amplitunera z wejściem cyfrowym aby mieć dobry dźwięk . Nie wiem w jakim formacie nagrywa Ariva T 65 ale jakość nagranego obrazu jest perfekcyjna i co ciekawe po przerzuceniu z dysku na komputer w każdym programie obejrzysz bez problemów nagrany film, program .

Dekoder Ariva odtwarza również Divix-y , DVD (nawet te nie przekonwertowane przez program NERO) mp3 , natomiast nie odtwarza plików FLAC (i szkoda) oraz ISO .

Jakbyś miał jeszcze pytania , to pisz . Powiedz mi jeszcze gdzie mieszkasz , tzn . w jakim mieście ?

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno nie odpowiem Tobie na kwestię trwałości , ponieważ korzystam z tego tunera dopiero 10 miesięcy i jest OK.

Ukryta Zawartość

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2559638

podsyłam ciekawy link:

Ukryta Zawartość

Z tego co czytam to chwalony jest Ferguson Ariva T65. Tak na rozum to jest pewnie kilka sensownych chipsetów i powinniśmy wybrać najlepszy oraz producenta który zapewni dobrą i długa obsługę czyli dostęp do oprogramowania.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2560052

Poczytałem na tym forum o ariva 65 i wniosek jeden, nie aktualizować softu, bo chyba po pijaku go robią.

(wniosek na podstawie tego co przeczytałem)

Ukryta Zawartość

A już go chciałem kupić.....

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2561662

Niemal wszystkie tunery DVB-T; spełniają założone ("polskimi normami" i przez Ciebie) wymagania. Różnią się głównie obudową, ilością złączy, ceną, odtwarzaniem niektórych plików i oprogramowaniem w zależności od chipsetu (dominują ALI M 3606 i MDS 7818) i producenta. Co jest ważne.

- musi odtwarzać HD a przynajmniej mieć możliwość odbioru programów HD na starych TV  i  tu odpowiednie gniazda wyjściowe

- mieć trzy fonie (MPEG, DD i DD+) bo nie wiadomo z której nasza TV skorzysta

Niektóre urządzenia w sprzedaży tego nie gwarantują w inne nie są bez wad (często nieistotnych przy codziennym użytkowaniu) i nie mają odpowiedniego dostępu do aktualizacji softów.

Ja kupiłem Not only tv LV6TBOXHD v2 ze względu na na cenę (kupione na miejscu) małe wymiary, dostęp do softów no i okazało się ma dobrą czułość w przeciwieństwie do tunera na usb tej firmy LV5TDELUX. Byłem zaskoczony możliwościami (nagrywanie, time shift, odtwarzanie plików HD i audio) tych urządzeń przy cenie (100 zł STB i 54 zł tuner USB) a zwłaszcza wielkości. Wcześniej kusił mnie Kruger & Matz (FLAC i RMVB ,dużo gniazd, solidne wykonanie) ale występowały w nim wtedy jakieś problemy i długo nie było nowych softów . Są też tunery łączone z tunerem sat, DVD, urządzeniem multimedialnym itp ale nie tak tanie i również nie pozbawione drobnych wad .

Proponuję cytowane tu forum EMITEL by ewentualnie zapytać o konkretny model zorientowanych lub poczytać o konkretnym STB przed podjęciem decyzji.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2561885

Dees,

Nie chciałbym wyjść na takiego który wie lepiej czego potrzebujesz. Ale po co Ci ten meksyk ?

Kupować przystawki które za niedługo gdy zmienisz telewizor będą zbyteczne. A do tych przystawek następne przystawki. I do końca nie będziesz wiedział czy to wszystko razem prawidłowo współdziała. A gdy coś z tej menażerii zacznie szwankować to będziesz latał po znajomych i pożyczał substytuty aby wykumać co się sypie.

Ja też kiedyś chciałem pójść tą drogą, wybulić przy tym kilkanaście stówek. Ale palnąłem się w glacę, i zamówiłem N-kę.

Za stówkę na dzień dobry i 65 na miesiąc. Mam kilkanaście programów oświatowych, kilkanaście filmowych, w tym również bezreklamowe, kilka dla dzieci, i po kilka dla każdego rodzaju widzów.

Do tego pokładowy dysk z rozszerzeniem na 500 giga, prawie bezszelestny, prawie doskonale zorganizowane menu, świetnie przemyślany pilot. Żadnych ramek :-D ani innych tego rodzaju udogodnień.

A nade wszystko EPG, nieporównanie lepsze niż np w Polsacie. Wystarczy mi minuta aby z grubsza zorientować się co chcę oglądać danego wieczora. Razem ze streszczeniem filmu, wykazem aktorów, i rokiem produkcji, co jest szczególnie ważne dla ludzi nie mających głowy do tytułów. Już bym się chyba z powrotem nie przyzwyczaił do wertowania gazety z ołówkiem w ręku.

Jeśli któregoś pięknego dnia tuner przestanie działać, mam włożyć to wszystko do pudełka i odesłać na koszt operatora, a oni przyślą mi nowy za darmo.

Przemyśl to jeszcze.

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2562663

A co jest w tej TV do oglądania ???

Gadające głowy ? Filmy, przepraszam aktualne reklamy przerywane starym filmem ??? Celebryci z klubu wzajemnej adoracji z IQ Joli R.???

Swego czasu miałem ponad 300 programów (sat + 2 karty kodowanych pakietów) i nie było co oglądać.

Dlatego wystarczy mi ta przystawka. W sumie posiadanie TV to bardziej przyzwyczajenie - i jakiś film, koncert z płyty.

Gdyby nie przyzwyczajenie, żona, i w/w filmy i koncerty to bym sobie odbiornik tv darował. TV raczej ogłupia niż edukuje....

Jeśli coś obejrzę to odtwarzane z nagrywarki z HDD - wartościowe programy lecą późną nocą, jakieś wartościowsze filmy tez po 24:00

Także mi taki tuner wystarcza, a ponieważ nie siedzę w temacie pytam tych którzy mają wiedzę i doświadczenia... Chce kupić po prostu najlepszy jaki jest.

Pozdrawiam Wszystkich w brrrrrrrrrr... poniedziałek ;)

P.S. @Burczymucha oferta polskich operatorów na kartę, przy np. ofercie niemieckich, hiszpańskich - to bida z nędzą i to dość droga bida. Wiem z autopsji....

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2562688

Pełna zgoda Shrek 777 też to przerabiałem.

Należy zwrócić uwagę że niedługo zaczną się pierwsze wyłączenia analogu (7.11.2012-23.07.2013) a wiedza o tym w społeczeństwie jest kiepska. Przystawka jest niezbędna dla tych co chcą mieć dostęp do TV a nie planują wydatków (platformy cyfrowe, kablówka, nowy TV) a mogą mieć ok. 20 darmowych programów. W innych krajach proces ten był wspierany przez państwo u nas państwo wyklucza tych którzy mogliby ten proces (kiedyś górne pasmo UKF) zwłaszcza wśród starszych spopularyzować.http://www.tv-trwam.pl/index.php?section=swd

Pamiętam czasy gdy przechodzono na górne pasmo(21- 69 kanał) i montowano przystawki z programatorem na trzy kanały i ludzie byli zadowoleni. Teraz zaczynamy marudzić jak za stówę mamy (wprawdzie nie idealny) tuner HD(EPG, możliwość podłączenia do monitora komputera) , nagrywarkę HD (dysk twardy, pendrive), przeglądarkę plików. Nie wszyscy mają nowe TV są tacy co w płaskich TV nie mają odpowiedniego cyfrowego tunera a inni chcą w innym pokoju oglądać na starym TV. Po to jest tuner STB.

Jeszcze jedno - jak ktoś nie umie ustawić formatu ekranu TV lub w tunerze STB niech nie pisze o jakiś ramkach. Problemem jest nie ustawienie formatu u siebie ale po stronie nadawcy. Ostatnio widzę modę na nadawanie niektórych programów w ramkach lub dziwnie ponaciąganych! Jednak można to usunąć odpowiednim przyciskiem w tunerze!

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2562729

Dees,

Nie chciałbym wyjść na takiego który wie lepiej czego potrzebujesz. Ale po co Ci ten meksyk ?

Kupować przystawki które za niedługo gdy zmienisz telewizor będą zbyteczne. A do tych przystawek następne przystawki. I do końca nie będziesz wiedział czy to wszystko razem prawidłowo współdziała. A gdy coś z tej menażerii zacznie szwankować to będziesz latał po znajomych i pożyczał substytuty aby wykumać co się sypie.

Ja też kiedyś chciałem pójść tą drogą, wybulić przy tym kilkanaście stówek. Ale palnąłem się w glacę, i zamówiłem N-kę.

Za stówkę na dzień dobry i 65 na miesiąc. Mam kilkanaście programów oświatowych, kilkanaście filmowych, w tym również bezreklamowe, kilka dla dzieci, i po kilka dla każdego rodzaju widzów.

Do tego pokładowy dysk z rozszerzeniem na 500 giga, prawie bezszelestny, prawie doskonale zorganizowane menu, świetnie przemyślany pilot. Żadnych ramek :-D ani innych tego rodzaju udogodnień.

A nade wszystko EPG, nieporównanie lepsze niż np w Polsacie. Wystarczy mi minuta aby z grubsza zorientować się co chcę oglądać danego wieczora. Razem ze streszczeniem filmu, wykazem aktorów, i rokiem produkcji, co jest szczególnie ważne dla ludzi nie mających głowy do tytułów. Już bym się chyba z powrotem nie przyzwyczaił do wertowania gazety z ołówkiem w ręku.

Jeśli któregoś pięknego dnia tuner przestanie działać, mam włożyć to wszystko do pudełka i odesłać na koszt operatora, a oni przyślą mi nowy za darmo.

Przemyśl to jeszcze.

Mój tv jest stosunkowo nowy, więc trochę musi jeszcze u mnie "odpracować" swój zakup. Nie jestem też specjalnym tv-maniakiem i dlatego te dwadzieścia programów (+ ich zawartość) w zupełności mi wystarczą.

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2562845

A co jest w tej TV do oglądania ???

Gadające głowy ? Filmy, przepraszam aktualne reklamy przerywane starym filmem ??? Celebryci z klubu wzajemnej adoracji z IQ Joli R.???

Swego czasu miałem ponad 300 programów (sat + 2 karty kodowanych pakietów) i nie było co oglądać.

Dlatego wystarczy mi ta przystawka. W sumie posiadanie TV to bardziej przyzwyczajenie - i jakiś film, koncert z płyty.

Gdyby nie przyzwyczajenie, żona, i w/w filmy i koncerty to bym sobie odbiornik tv darował. TV raczej ogłupia niż edukuje....

Jeśli coś obejrzę to odtwarzane z nagrywarki z HDD - wartościowe programy lecą późną nocą, jakieś wartościowsze filmy tez po 24:00

Także mi taki tuner wystarcza, a ponieważ nie siedzę w temacie pytam tych którzy mają wiedzę i doświadczenia... Chce kupić po prostu najlepszy jaki jest.

Pozdrawiam Wszystkich w brrrrrrrrrr... poniedziałek ;)

P.S. @Burczymucha oferta polskich operatorów na kartę, przy np. ofercie niemieckich, hiszpańskich - to bida z nędzą i to dość droga bida. Wiem z autopsji....

Mam identyczne zdanie w tej materii !

Mój tv jest stosunkowo nowy, więc trochę musi jeszcze u mnie "odpracować" swój zakup. Nie jestem też specjalnym tv-maniakiem i dlatego te dwadzieścia programów (+ ich zawartość) w zupełności mi wystarczą.

Dess jeśli Twój telewizor jest nowy , zobacz czy ma tuner DVB MPEG 4 , jeśli tak , to nie potrzebujesz dekodera do odbioru cyfrowej naziemnej .

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2562866

Ja do starego panasłonika 21" dokupiłem CE-T niby firmy Technisat (ale to chińczyk) tani i dają gwarancję na 3 lata

Ukryta Zawartość

Odbiór jak na 21" idealny, odtwarzanie mediów z usb też beż zarzutu. Funkcji nagrywania nie sprawdzałem ale takową posiada.

Tylko brak wyjścia audio ale i tak nie miałbym do czego podłączyć ;-)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2562962

Mam identyczne zdanie w tej materii !

Dess jeśli Twój telewizor jest nowy , zobacz czy ma tuner DVB MPEG 4 , jeśli tak , to nie potrzebujesz dekodera do odbioru cyfrowej naziemnej .

Nie posiada na sto procent.

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2563501

Wszystkich modeli z tego linku z czerwonym krzyżykiem przy ścieżce audio nie należy kupować a przy HD tylko do starych TV (SKART - RGB,CVBS, component bez HDMI czyli HD) ale należy sprawdzić (nie mam pewności) czy wszystkie przetwarzają HD do SD .

Ukryta Zawartość

Nie wspomniałem o tunerach podwójnych (Kruger & Matz, Cabeltech) na których oglądając jeden program można nagrywać inny na różnych MUX . W zwykłych jest to możliwe ale na tym samym MUX.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2563698
  • 3 tygodnie później...

No i zainstalowałem Fergusona Ariva T65.

Przy dzisiejszych cenach czegokolwiek urządzenie drogie nie jest, ale gniazda antenowe (we i wy) o powłoce a'la blacha ocynkowana robiące wrażenie jakby śniedzi, to kiepski widok. Zastanawiał mnie też pomysł pokrycia całej blaszanej obudowy (góra, oba boki) folią ochronną (?) w formie nalepki. Po jej usunięciu widok dla oczu uległ zdecydowanej poprawie :) Samo urządzenie działa i jest na razie ok.

Ale piszę, gdyż mam parę pytań do posiadaczy tego modelu.

Czy jeśli wyjmę wtyczkę (w instrukcji obsługi jest napisane, aby nie dotykać jej gołymi rękami :) ) z gniazdka sieciowego, zostaną zachowane wszystkie znalezione stacje + jakieś tam moje ustawienia/preferencje ? Dajmy na to na 24h ?

Czy po przejściu w tryb czuwania też pali się Wam tylko i wyłącznie czerwona dioda, nie ma zegara ? Można jakoś ten zegar uruchomić żeby po wyłączeniu urządzenia był widoczny (tak jak to jest np. w każdym wideo) ?

Po zaprogramowaniu nagrywania start nastąpił o wskazanym czasie, ale po jego upływie nadal nagrywał. Trzeba było zatrzymać to ręcznie. Podczas programowania było w menu miejsce na określenie czasu końca nagrywania, i był on ściśle zaznaczony. Dlaczego więc nagrywanie nadal trwało ?

Wcześniej w tv miałem obraz ustawiony na "auto" (format) i zwsze wyświetlany był na całym ekranie. Teraz podczas oglądania (też na "auto) jednego kanału raz jest program wyświetlany na całym, a raz jak "kostka" - z obwódkami po bokach i z góry. Kiedy w trakcie oglądania go staram się go ręcznie "poprawić" wybierając format 16:9, nic to nie daje. To normalne ???

Instrukcja o tym wszystkim milczy.

Gdybyście mi coś podpowiedzieli, byłbym wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2581713

Nie mam wprawdzie Fergusona ale STB na tym samym procesorze (MDS7818)

- po wyjęciu wtyczki nie powinno skasować ustawień warto to jednak zrobić najpierw pilotem (odczekać do zapalenia czerwonej diody by zapisał w pamięci ustawienia i dopiero wyciągnąć wtyczkę) bo np. w moim tunerze sat. wyłączenie wtyczką zawsze kończy się skasowaniem ustawień (pilotem nie). STB nie próbowałem od razu wtyczką ale po wyłączeniu wg. wskazówki po kilku dniach wszystko było ok.

- z zegarem może być problem, może ta funkcja być dostępna w innym oprogramowaniu

- programowania nie testowałem ale może jak wyżej lub jakiś Twój błąd

- ustawić właściwy format trzeba również w tunerze!

To tyle mogłem pomóc, więcej w tym temacie można pod tym linkiem;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2582345
  • 2 miesiące później...

Sprawdź tego :

Ukryta Zawartość

tu szerszy wątek

Ukryta Zawartość

dla mnie optymalny wybór.

ps. pilot duży ale przyciski poza dwoma podstawowymi raczej małe.

Antena jeżeli ściąga analog choćby średnio to cyfrówka będzie ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2646811

Tunery DVB-T mają dużo funkcji dodatkowych i to może im paradoksalnie przeszkadzać.W związku z tym starsze osoby trzeba przeszkolić lub przestrzec jakich przycisków nie używać.

Który z tych dekoderów?

Wiwa-HD-90.

Ferguson -ariva-T65.

Dekoder do TV Sony dla starszej osoby z dobrym pilotem, łatwy w obsłudze.

Dobry wybór, tunery chwalone co nie znaczy że inny jest gorszy ,a jest tego i jeszcze przybywa nowych. Trzeba patrzeć pod kątem funkcjonalności (pilot), wyglądu zewnętrznego czy wyposażenia (gniazda funkcje).

A może pod tym linkiem coś doradzą;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2646872

Rydzu - kup tego Fergusona Ariva T65 i nie wnikaj, od trzech m-cy mam 2 szt z Alle po 130 zeta, dobry obraz, soft na stronie, prosta obsługa

będzie Pan zadowolony :)

(a jadę ze starej siatkowej)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

https://www.audiostereo.pl/topic/96519-tuner-dvb-t/#findComment-2647270
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.