Skocz do zawartości
IGNORED

Idealny DAC i przedwzmacniacz w jednym ?

_Ged_

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth, ja słucham na MIT-ach. A te nie uchodzą raczej za szczególnie jasne :).

Poza tym Calyx-a Femto jako preampu oswajać nie trzeba. Gra bardzo dobrze. Ale inaczej niż po dodaniu klasycznego przedwzmacniacza. Te zniekształcenia najwyraźniej dodają żywiołowości (i to zdecydowanie), barw i przestrzeni :)

Żeby zakończyć swój udział w tym wątku - moim zdaniem tanie DAC-ki odpadają zdecydowanie jako "idealne preampy". Coś takiego jak Calyx Femto już się jak najbardziej nadaje i może konkurować z dobrymi przedwzmacniaczami. Choć żeby było faktycznie "idealnie", to pewnie trzeba podskoczyć jeszcze wyżej...

Elberoth, ja słucham na MIT-ach. A te nie uchodzą raczej za szczególnie jasne :).

Nie wiem jaki masz wzmacniacz, ale w nim bym w takim razie upatrywał problemu.

Gdybyś miał coś w stylu ARC Ref 75 lub 150, albo mojego Cary, to nawet z Calyxem nie potrzebowałbyś 'upiększacza'. A tak .... musisz się z jakimś pre zaprzyjaźnić :)

dCSa sprzedałem, bo akurat potrzebowałem gotówki (jeszcze wtedy nawet nie wiedziałem że Vivaldi wyjdzie) i od pół roku słucham na pożyczonym Accu 800/801. Mam szczęście, bo znajomy kupił nowy CD (właśnie Vivaldiego) i dwa odtwarzacze mu niepotrzebne ... więc jeden stoi u mnie :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dCSa sprzedałem, bo akurat potrzebowałem gotówki (jeszcze wtedy nawet nie wiedziałem że Vivaldi wyjdzie) i od pół roku słucham na pożyczonym Accu 800/801. Mam szczęście, bo znajomy kupił nowy CD (właśnie Vivaldiego) i dwa odtwarzacze mu niepotrzebne ... więc jeden stoi u mnie :)

Dcs-a sprzedałeś.......kogo to teraz obchodzi?......troszkę godności osobistej zachowaj na audioszoł!!

Zapytaj się kolegów ładnie,czy nie chce ktoś kupić ACCU 800/801-bo od pół roku nie możesz go sprzedać!!

Dział ogłoszeń i reklamy nie w tym watku..........albo kontynuj sprzedaz na audiomarkt.

Nie wiem jaki masz wzmacniacz, ale w nim bym w takim razie upatrywał problemu.

Elberoth, nie wiem czemu za wszelką cenę chcesz mi wmówić problem. Kilka postów wcześniej napisałem jaką mam końcówkę. I nie twierdzę, że cokolwiek z Femto jest źle. Wręcz przeciwnie. Ale... takiej sceny jak po wpięciu dobrego przedwzmacniacza lampowego nie uzyska się choćby i pięć Tar Labs wpięło. Ogólnie jest bardzo dobrze. Wszystko jest poukładane, świetnie kontrolowane itd. (sam mocno się zastanawiam nad tym Femto). Ale lampa daje wysokość i szerokość sceny, której póki co - po dotychczasowych doświadczeniach z DAC/preampami - ciężko będzie uzyskać. Być może są inne DAC/preapmy które "podskoczą jeszcze wyżej" (M2Tech, EMM Labs etc.), ale nie słuchałem. To domniemanie jedynie.

Niemniej wybór to wyłącznie kwestia gustu. Nie każdy potrzebuje dużej i obszernej sceny. Tak jak nie każdy lubi "wypchniętą" i "barwną" średnicę. Kablami można korygować uzyskując bardzo dobre wyniki. Ale klasyczny preamp i tak pójdzie "trochę inną ścieżką". Tak jak nie ma jednej najpiękniejszej kobiety dla wszystkich tak nie ma jednego wzorca najlepszego dźwięku, któremu wszyscy będą hołdować...

ja staram się tylko napisać, że każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. I tyle

pozdrawiam i EOT

Sorry, nie zauważyłem.

Jest po prostu tak jak pisali sly i Modrzew. Audio Net nie ma zbyt barwnej średnicy. Co nie znaczy oczywiście, że nie można zbudować wokół niego świetnie grającego systemu. Tylko potrzebujesz do tego 'upiększającego' preampu.

ZTCW tą drogą poszedł również Filip Kulpa, który do swoich monobloków Audio Neta dodał pre C-J.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth... oj czytasz ale nie doczytujesz :)

ja mam końcówkę ModWrighta a nie Audioneta! Posłuchaj (bo masz zdaje się w planach) a potem napisz coś o 'niezbyt barwnej średnicy' :)

(Audioneta miałem preamp do porównania wyłącznie)

Mam w planach posłuchać ... gdzieś czytałem że różne wersje znacząco różnią się charakterem.

Dcs-a sprzedałeś.......kogo to teraz obchodzi?......troszkę godności osobistej zachowaj na audioszoł!!

Zapytaj się kolegów ładnie,czy nie chce ktoś kupić ACCU 800/801-bo od pół roku nie możesz go sprzedać!!

Dział ogłoszeń i reklamy nie w tym watku..........albo kontynuj sprzedaz na audiomarkt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rozumiem teraz dla czego Elberoth nie ma czasu nawet podłączyć niektórych klocków, po prostu zalegają podłogę :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

I znowu ciąg dalszy nastąpił...

Ukryta Zawartość

Nie reklamujcie tak bardzo, bo jeszcze ktoś kupi, i nie będę miał na czym słuchać :)

Nie reklamujcie tak bardzo, bo jeszcze ktoś kupi, i nie będę miał na czym słuchać :)

Gdyby był po upgrade tak jak Twój Dartzeel-tzn.jako jeden z dwóch na kuli ziemskiej...... to bym go kupił bez odsłuchu)

Niestety musiałem zwrócić Eximusa DP-1.

Będzie można posłuchać go na Audioshow 2012 w pokoju SoundClub.

Gdyby się komuś to udało chętnie poczytam jakie są jrgo refleksje.

Swoją minirecenzję opublikuję gdy znajdę kilka chwil wolnego czasu.

Ipod to chyba nie jest Idealny DAC i przedwzmacniacz w jednym..nie o to tu chodzi..

Ja pisałem o Wadia 151 jako o rewelacynym brzmieniowo urządzeniu najnowszej generacji i to w bardzo niskiej cenie..

Czy ktoś już przerobił Bricasti M1 DAC...??? Bardzo podoba mi się jego design i jest to dla mnie produkt strategiczny, przynajmniej wizualnie... '-) Niestety, nie mam możliwości wypożyczenia tego cuda. Z góry dziękuję za odpowiedż.

Pozdr, M

Parker's Mood

Ja przerabiałem Bricasti M1 DAC kawałek czasu temu. Dobra rada zostaw to w spokoju. Jakby cenę podzielić na 4 to można się nad tym zastanawiać. Stary Elgar Plus rozkłada go na łopatki... o nowszych nie wspomnę.

Dziękuję za szybką odpowiedż. Czy mógłbyś opisać w skrócie co Ci się nie spodobało? Interesują mnie takie aspekty jak rozdzielczość, dynamika (mikro & makro), balans czy też jak kto woli równowaga tonalna i może jeszcze odwzorowanie harmonicznych częstotliwości...

Pozdr, M

Parker's Mood

Wydaje mi się, że Bricasti jest do wypożyczenia u sympatycznych kolegów z firmy MusicTolls. Więc nie wiem, czy nie warto zamiast czytać czyjeś opinie wyrobić sobie swoją bez ryzyka i we własnym systemie.

Niestety, pod latarnią najciemniej... '-) Firma nie ma dystrybutora w US. Sami rozprowadzają i sprzedają swoje produkty! W mojej wiosce nikt nie ma tego DAC-a.

Pozdr, M

Parker's Mood

Pisałem już kiedyś o tym dac-u chyba koledze sly. W stosunku do DCSa brakuje finezji, analogowego klimatu i absolutnej kontroli w dole pasma. Jest przejrzysty ale to dzisiaj potrafią nawet 5 razy tańsze urządzenia. W dźwięku brakuje namacalności i wrażenia uczestnictwa w prawdziwej uczcie muzycznej. Zbyt mało zróżnicowanie barwowe i suchość średnicy dla mnie go dyskwalifikuje. Cena jest żartem. To już lepiej kupić tanie metrum lub Hegla. Do czołówki to mu wiele brakuje. Ot średniak z rynku pro wart max 10kzł.

Będę miał niedługo u siebie tego Briscatti.

Pisałem już kiedyś o tym dac-u chyba koledze sly. W stosunku do DCSa brakuje finezji, analogowego klimatu i absolutnej kontroli w dole pasma. Jest przejrzysty ale to dzisiaj potrafią nawet 5 razy tańsze urządzenia. W dźwięku brakuje namacalności i wrażenia uczestnictwa w prawdziwej uczcie muzycznej. Zbyt mało zróżnicowanie barwowe i suchość średnicy dla mnie go dyskwalifikuje. Cena jest żartem. To już lepiej kupić tanie metrum lub Hegla. Do czołówki to mu wiele brakuje. Ot średniak z rynku pro wart max 10kzł.

Dużo w tym racji Szymon ,moje doświadczenie jest np. z DCS Delius Vs M2Tech Young + Palmer ,DCS w moim "systemie" zagrał beznamiętnie za gładko bez jaj, 10 razy tańszy Young rozłożył go na łopatki w każdym aspekcie brzmieniowym ,nie znam Vivaldi ale ja wiem ...czy jest sens? kupie jednak Vaughana :-) albo inaczej porównam go przed zakupem z Youngiem jeżeli poprawa będzie wyrazna i ewidentna to biore, jeżeli 5-10% to nie ma sensu ,pozdro

Będę miał niedługo u siebie tego Briscatti.

Spinacze do skarpet się nie przydadzą, bo nawet nie zaczną się zsuwać...

DCS lubi się z lampkami w torze a granie zaczyna się od Elgara Plus...

mam wrażenie, że nowe dac-i próbują zabić detalicznością i ilością góry ale proszę mi wierzyć krew z uszu to nie jest właściwa droga.

To jak ze starymi i nowymi Mitami. W starych barwa i klasa brzmienia a w nowych efekciarstwo i uwypuklone skraje pasma.

spdif,aha zadnej krwi z uszu w Youngu nie stwierdziłem wręcz przeciwnie ,lamp w audio nie toleruje ,w sprzęcie gitarowym nie ma innej opcji lampy musza być w audio niekoniecznie ,ale jak to się mowi co kto lubi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.