Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

- a to nowy winyl i ładnie gra - piąty utwór ze strony A - warto wysupłać te 65 zł - tyle kosztowały płyty na początku lat 70-tych, a i pensje były mniej więcej na tym samym poziomie - historia zatoczyła koło...

ps. może mi ktoś powie jakiej opcji użyć żeby się cytował cały post razem z obrazkami ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ja to widzę tak: Pójście na skróty, ma być szybko, dużo

i oczywiście tanio. Kiedyś muzycy, zespół itd. spotykał się i grał najlepiej jak tylko potrafił. Był zapis + drobne dopracowanie techników i na koniec wydanie płyty.

A teraz w DUŻYM UPROSZCZENIU, aczkolwiek wyrażające moje spostrzeżenia :D

Dosyć często dzisiaj: Marysia nagrywa partię skrzypiec w Szczecinie, Leszek gra na klawiszach w Krakowie, Marek szarpie druty na basie, oczywiście - w Gdyni... a Janek wali po perkusji gdzieś koło Poznania ;) Potem wysyłają to do Warszawy i tam następuje skręcenie tego w całość ;) Gdzie się podział KLIMAT, EMOCJE I TA CAŁA AURA WSPÓLNEGO GRANIA, WSPÓLNYCH TRENINGÓW, DOPRACOWAŃ, SZUKANIA BRZMIENIA... Potem ląduje to na CD , na dodatek w wątpliwym formacie = śmierć sztuce ! Co z tego że niby jest wszystko idealnie i na pierwszy rzut oka ( raczej ucha ) nawet jest fajnie. KLIMAT został sprofanowany już na samym początku. Są dziury i brak sceny zastąpione sztucznymi wypełniaczami lub po prostu zostawiona pustka przy sklejaniu tego do jednej kupy. Pewnego dnia sąsiad słuchał starych winyli, wychwyciłem to coś co nazywa się dobrym graniem i zapisem, brzmieniem, klimatem. Taki zapis rusza wnętrzności i najczęściej spotyka się takie wrażenia na nieco starszych winylach i dobrych wydaniach współczesnych. Wydaje mi się że nośnik jest tu sprawą drugorzędną, współczesna technika taje radę... "Artyści " od techniki, marketingu, komercji, tandety, szerzące się choroby narządu słuchu, zabijają dobre brzmienie. Czasem spłycają zamierzenia nawet bardzo utalentowanych artystów, zespołów. Kryzys jest także w sztuce, ludzie sobie nie radzą... Prawdziwe talenty mają problem z przebiciem się przez ten " Hollywood " Każda świnia broni swego koryta - niekoniecznie utalentowana, ale broni ! Inaczej z głodu zdechnie ;) Drogi Excelu nieomal mnie zacytowałeś co zmobilizowało mnie do napisania tego poematu ku chwale winyli. Nie poddawaj się, to ich nieświadomość pcha do tych płytkich czynów ;) Kiedyś posłuchają winyla na spokojnie i też to zrozumieją.

ta płyta z czasów świetności winyla nagrana /ciekawostka/ systemem 20 kanałowym i faktycznie brzmi nieźle...

a tu fragment opery Nabucco, nawet ładne, ale płyta, składanka z 1990 roku i jak napisano, mastering cyfrowy, jakieś napisy ADD, DDD - w każdym razie wyczuwam tu nalot cyfrowy i mimo markowej wytwórni brzmienie nie najwyższej próby - to już winyle z lat 80-tych z dopiskiem digital recording grają lepiej...

gwoli wyjaśnienia i uzupełnienia

AAD - analog recording, analog mixing, digital transfer

ADD - analog recording, digital mixing, digital transfer

DDD - digital recording, digital mixing, digital transfer

audiokarma.org

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To ciekawe co piszecie.

Moje wrazenia są nieco inne choć nie twierdzę źe wy nie macie swoich racji.

Zawsze byłym fanem Trinitronów Sony.

Przerobiłem ich przez lata kilka od 25 aż do 34 cali.

Ten 34 to był największy i najlepszy technicznie jaki miałem.

Do dziś chodzi u znajomych.

Zawsze uważałem że obraz był lepszy od wczesnych plazm i LCD.

Ale ostatnio widziałem jaka przepaść dzieli nowe LED TV czy nowe plazmy od tego

Sony.

Po prostu stopniowo przyzwyczajamy oko do oraz lepszego obrazu i dopiero gdy porównamy z

takim Sony mającym 15 lat widać jaki on jest słabiutki przy dziesiejszych TV.

sly po prostu traktuj ten wątek jak i jego autora z przymrużeniem oka. Już samo wychwalanie MF-100 budzi uśmiech na twarzy;-)

Też miałem różne Trinitrony. I zgadzam się z Tobą. Obraz z 40-calowego LEDa jest bez porównania lepszy. Pod warunkiem że sygnał jest minimum HD.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Oj tam... za bardzo serio do tego podchodzicie.

Grunt, że facet ma fun z własnego hobby i o to w tej zabawie chodzi.

U mnie teraz leci muzyczka mało audiofilska :)

http://www.youtube.com/watch?v=iXVu3_1-53E

To ja Maszeńko postawiłem ci szklaneczkę.

To se kurna poczytałem w ponure niedzielne popołudnie. Przyszło mi do głowy porównanie tych zacnych potyczek przemiłych adwersarzy, do kreskówki jaka oglądałem w dzieciństwie. Nosiła tytuł "Jak Kozacy grali w piłkę nożną" i tu Kozakiem jest bez wątpienia EXCEL:-))

Włodek.

są jeszcze płyty DAD :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

DCD - In Concert, Anastasis itd..

:)

- cd nie słucham z zasady - szkoda mi czasu -

Uważam, że jest to złe nastawienie. Krzywdzisz Siebie, z własnej woli tracisz np.

Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette "Always Let Me Go"

To jest coś co trzeba usłyszeć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ta płyta z czasów świetności winyla nagrana /ciekawostka/ systemem 20 kanałowym i faktycznie brzmi nieźle...

Ukryta Zawartość

a tu fragment opery Nabucco, nawet ładne, ale płyta, składanka z 1990 roku i jak napisano, mastering cyfrowy, jakieś napisy ADD, DDD - w każdym razie wyczuwam tu nalot cyfrowy i mimo markowej wytwórni brzmienie nie najwyższej próby - to już winyle z lat 80-tych z dopiskiem digital recording grają lepiej...

Ukryta Zawartość

Brzmi to płasko... Muzyka chóralna wgniata w fotel a tu brzmi, użyje tego jeszcze raz PŁASKO..... Natomiast trąbka z postu wcześniejszego wyraźnie brzmi ciekawiej - dźwięk jest niesiony i zdecydowanie bardziej naturalny, realistyczny. Trudno tak z kompa i słuchawek oceniać co lepsze, tyle na uszy mi się rzuciło ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie od dziś wiadomo, że excel słucha winyla a nie muzyki :)

- tak zgadza się - słucham przede wszystkim winyla a muzyki niejako przy okazji - lubię smakować te dźwięki i czekać czym ten winyl mnie jeszcze zaskoczy - i nie zawodzę się :) - mając do wyboru Beatlesów z cd i Laskowskiego z winyla - wybieram Laskowskiego ! - na szczęście takich wyborów nie muszę dokonywac bo na winylu jest i jedno i drugie oraz cały ocean muzyki...pzdr.

- np. to bardzo fajnie idzie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę jazzu swingu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- nawet dzieci wolą winyl....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za ten filmik to parę szklaneczek by się należało. Niestety mogę tylko jedną.....:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- dyrygent...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę jazzu swingu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nooooo ... excel .... wyrabiasz się ... wreszcie jakaś porządna muza.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

A świstak siedzi i zawija w te sreberka ...

- tak zgadza się - słucham przede wszystkim winyla a muzyki niejako przy okazji - lubię smakować te dźwięki i czekać czym ten winyl mnie jeszcze zaskoczy - i nie zawodzę się :) - mając do wyboru Beatlesów z cd i Laskowskiego z winyla - wybieram Laskowskiego ! - na szczęście takich wyborów nie muszę dokonywac bo na winylu jest i jedno i drugie oraz cały ocean muzyki...pzdr.

- np. to bardzo fajnie idzie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Strasznie sympatyczne filmiki. Moje wnuczki też są zafascynowane moimi gramofonami, apogeum zainteresowania wywołuje Ad Fontes i jarzący się w półmroku światełkami lamp wzmacniacz lampowy. Puszczałem im bajki z czarnej płyty do snu. Kiedyś przyłapałem jedno, jak wstało z łóżka i w kucki podglądało z bliska z oczami ogromnymi jak talerze igłę wkładki na obracającej się płycie z bajką. Teraz najstarsza wnuczka ma własny gramofon i płyty. natomiast niedawno doznała szoku na widok wzmacniacza lampowego - CO TO JEST ????? Musiałem tłumaczyć co to jest lampa, katoda, anoda, siatki, zasada wzmocnienia, żarzenie - dlatego tak świeci, nie dotykać bo napięcia 400 V it itp - totalna fascynacja.

Szczerze, chętnie sam bym posłuchał takiego wykładu co to jest. W moim otoczeniu nie mam kogo zapytać, a sprzedawca to mi wszystko powie

Może przez Skype się zdzwonicie, szanowny pan Ryszard tak na dobranoc opowie Tobie jak to wszystko działa ;)

apogeum zainteresowania wywołuje Ad Fontes i jarzący się w półmroku światełkami lamp wzmacniacz lampowy.

Ryszard my byliśmy tacy sami. Pamiętam jak mając kilka lat wciskałem się za stolik, na którym stało wielkie lampowe babcine radio. A to dla tego, że z tyłu poprzez otwory w perforowanej dykcie widać było kilka lamp świecących różnymi "ognikami" żarników. To było takie tajemnicze i fascynujące:-)

W.

Ryszard my byliśmy tacy sami. Pamiętam jak mając kilka lat wciskałem się za stolik, na którym stało wielkie lampowe babcine radio. A to dla tego, że z tyłu poprzez otwory w perforowanej dykcie widać było kilka lamp świecących różnymi "ognikami" żarników. To było takie tajemnicze i fascynujące:-)

W.

A z przodu pewnie magiczne oko, przy czym czasem można było usłyszeć przerażony głos babci "nie wciskaj tam tego!". A to była taka fajna zabawa. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.