Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Tobie ciągle się wydaje, że jak ustawisz odpowiednio wysoki poziom ceny to spowoduje to natychmiastową zmianę działania praw fizyki. Niestety, a może na szczęście fizyka jest nie przekupna i nie działa wedle czyichś życzeń.

Sporo czasu straciłeś i niestety, jak widać zupełnie bezskutecznie.

Znowu magiczne słowa - rozdzielczość, wybrzmienia.

Jeśli rzeczywiście słyszysz jakieś rożnice, to podaj konkretnie w jakim nagraniu - proszę o tytul płytę, datę wydania i dokładną minutę i sekundę fragmentu w którym np. na kablu A talerz perkusji wybrzmiewa dlużej niż na kablu B - proszę również o podanie różnicy w czasie trwania wybrzmienia.

Nie wszyskto brzmi identycznie. Różnice w brzmieniu można wywołać bardzo prosto. Oczywiście nie kablami. Wystarczy odrobinę zmienić miejsce odsłuchu. I to jest jedna z przyczyn "słyszenia" kabli. Ale nie jedyna.

Dostales zaproszenue do mnie, oferowalem, ze przyjade do Ciebie. Co wiecej moglem zrobic? Ja zaoferowalem namacalny kontakt z dzwiekiem, wspolnie w normalnej atmosferze a Ty chcesz wszystko wirtualnie...dokad to prowadzi?

Najsmieszniejsze, ze Ty twierdzisz, ze nie ma roznicy pomiedzy mp3 a plyta cd, pomiedzy kablami rowniez, Grzegorz7(rowniez nie zgodzil sie na wspolny odsluch) twierdzi, ze On moze zmierzyc roznice pomiedzy kablami, ale nikt nie ma prawa tego uslyszec, inni twierdza ze wszystko wogole brzmi tak samo, jeszcze inni z Was, ze roznice oczywiscie slychac, ale te skopane audiofilskie kable to robia a zwykle nie.

To ja sie pytam ktore sa te zwykle? Hama za 5zl czy moze Hama za 10? A moze te Hamy za 15zl sa jeszcze gorsze od tych za 5zl bo juz zbyt drogie? Prosze o link do aukcji do idealnych kabli i licze, ze kazdy z Was nieslyszacych ma dokladnie ten idealny kabel nie majacy wplywu na dzwiek.

Ludzie ktorzy slysza kable sa przynajmniej konsekwentni w swoich opisach.

Wy natomiast sami nie wiecie co jeszcze slychac a co juz nie.

P.S. Bum masz racje trace czas, ale na Ciebie. Przyznaj oficjalnie, ze mp3 brzmi dla Ciebie tak jak plik wav, ciekawe vo koledzy z klubu powiedza.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Bum tyle razy tobie mówiłem.

Daj sobie chłopie spokój.

Można się zajmować tyloma innymi rzeczami.

Idź z jakimś kumplem na piwo, pograj w szachy.

A najlepiej przygarnij stwora, psa, kota.

Będzie tobie wdzięczny, na swój sposób będzie ciebie kochał

i nie udowadniaj że on nie może kochać bo nie ma duszy gdyż

nauka tego nie udowodniła.

Ci którzy mają zwierzaki wiedzą że potrafią kochać.

Olej te kable,mp3 itd.

Nic to nie zmieni a tylko tracisz czas.

• Użytkownicy+

Proponowałem wielokrotnie bumowi, Grzegorzowi i innym, wysłanie na mój koszt kabla do testu. Nie było chętnych... Warunek był tylko jeden, opisać swoje wrażenia na forum.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Czyli do swojego naturalnego środowiska. :)

Nie, chcę popróbować życia w twoim środowisku - biednych, niewykształconych i głupawych tubylców południa. :P

StaryM pierwszy raz usłyszał o różnicach kabli głośnikowych

Poziom dowcipu w sam raz pasuje do słyszenia kabli.

Księżniczka Anna przydzwoniła w słup

Księżniczka Anna spadła z konia...

Dostales zaproszenue do mnie, oferowalem, ze przyjade do Ciebie.

Po co miałbyś przyjechać, skoro nienawidzisz testów i boisz się ich?

Proponowałem wielokrotnie bumowi, Grzegorzowi i innym, wysłanie na mój koszt kabla do testu. Nie było chętnych... Warunek był tylko jeden, opisać swoje wrażenia na forum.

Chrzanisz, bo jak rydz proponował to się zgodziłem od razu. Widać jakoś tajnie musiałeś proponować.

Masza miał wysyłać kabel, ale nigdy on do mnie nie dotarł, więc nie wypominajmy sobie nierzetelności, bo o słyszących też można wiele powiedzieć.

Sly - też wiele razy mówiłem, ze to słyszenie da się wyleczyć. :P

StaryM nie wkladaj w moje usta tego czego nie powiedzialem. W skrocie-nie klam!

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość StaryM

(Konto usunięte)

StaryM nie wkladaj w moje usta tego czego nie powiedzialem. W skrocie-nie klam!

Czyli zgodzisz się na testy?

Dobry wieczór!

Jak spędzacie Święta?

Jak? Normalnie. Słyszący trollują, aż wióry lecą.

Dobry wieczór!

Jak spędzacie Święta?

Pysznie, wierzący w brak różnic brzmieniowych - jak to wierzący - wyzywają słyszących od idiotów w ramach zalewającej ich żółci. Żółć bierze się z tego, że nie chcą przyjąć faktu, iż kable wpływają na brzmienie, zasłaniają się zaś pseudowiedzą, że wszystko brzmi tak samo. Jest to przypadłość nieuleczalna, ta ślepa wiara, wykluczająca doświadczenie.

Dowcip w sam raz na poziom tego klubu, na więcej tu nie liczę.

StaryM nie tylko nie słyszy kabli, ale i wszystkie dowcipy ma identyczne jak brzmienie swojego systemu - kiepskie. Teraz jednak uwierzył (w innym wątku), że Olive 3 zagra mu lepiej niż Coctail, łapie się za portfel i liczy, że mu się uda... Zamiast kupić porządny CD.

Wy trollujecie inne wątki, aż wióry lecą :P A tu i tak śmietnik jest, nic tylko jeszcze kloca postawić. Wpadam tu od czasu do czasu i nie trafiłem jeszcze na żaden poważny temat, tylko hihi haha szafa gra, jacy słyszący głupole. I co to jest za cyrk!

Czyli zgodzisz się na testy?

Na testy abx nie mam po co isc, pisalem wczesniej, ze wedlug mnie sa wadliwe, w tych testach nie jestem w stanie rozroznic zrodel dzwieku...wiec po co mam sobie to drugi raz udowadniac?

Zastanawiasz sie czasami nad tym co inni pisza czy tak klepiesz w ta klawiature bez zastanowienia?

Slysze natomiast roznice przy dlugim spokojnym sluchaniu. Zeby Cie jeszcze doksztalcic to powiem, ze samo rozroznienie obcych sprzetow jest bardzo trudne, nawet kolumn, nie wierzysz to sprobuj. Mozna co najwyzej stwierdzic co gra dovrze a co slabo, ewentualnie stwierdzic, ze oba zestawienia graja zle lub oba dobrze.

Jezeli twierdzisz inaczej i tak bardzo ufasz abx to mozemy zorganizowac Tobie test abx.

Ja bede rozpoznawal swoja metoda a Ty swoja. Pasuje?

Mysle, ze moznaby porozmawiac z Paltonem i to przeprowadzic. Jezeli sie piszesz to decyduj sie szybko bo 2 wylatuje z kraju.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dowcip w sam raz na poziom tego klubu, na więcej tu nie liczę.

To zmykaj do hajendu, po co się silisz na nieudolne parodie poczucia humoru?

taryM nie tylko nie słyszy kabli, ale i wszystkie dowcipy ma identyczne jak brzmienie swojego systemu - kiepskie. Teraz jednak uwierzył (w innym wątku), że Olive 3 zagra mu lepiej niż Coctail, łapie się za portfel i liczy, że mu się uda... Zamiast kupić porządny CD.

Niech ci bozia da zdrowie (bo na rozum za późno).

Zeby Cie jeszcze doksztalcic to powiem, ze samo rozroznienie obcych sprzetow jest bardzo trudne, nawet kolumn, nie wierzysz to sprobuj.

Akurat sobie robiłem ślepe testy na kolumnach i jakoś nie miałem żadnego problemu w odróżnianiu. Ale ja jestem przecież głuchy. ;) Słyszący to kolumn nie słyszą, tylko kable.

Jezeli sie piszesz to decyduj sie szybko bo 2 wylatuje z kraju.

OK, jeśli przylecisz tu, gdzie ja jestem. :P

Niech ci bozia da zdrowie (bo na rozum za późno).

Uwielbiam twój czarno-biały prymitywizm. Sporo nauczyłeś mnie o ćwierćinteligentach udających byłych pedagogów.

Znowu tylko piszesz..udowodnij a nie piszesz zagadkami i sie wymigujesz.

Naprawde gosc ma problemy:)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Drogi Wojtku,

chciałem ci tylko uświadomić, że w okresie świąteczno-noworocznym wielu ludzi ma rozmaite plany i niekoniecznie siedzą na dupie w pięknym kraju nad Wisłą.

Ja chwilowo jestem w Danii, ale już niedługo opuszczam bogatą północ, żeby spróbować biedy na południu. Wiesz... będę jadł spleśniały ser i pił stare wino. Niestety nie mam samochodu bez dachu, więc moja bieda nie będzie pełna. Zaspokoiłem twoją ciekawość?

A kto pisze o Twojej biedzie? Jakies kompleksy?

Masz, masz, akurat tutaj sie z Toba zgodze.

... rowniez, Grzegorz7(rowniez nie zgodzil sie na wspolny odsluch) twierdzi, ze On moze zmierzyc roznice pomiedzy kablami, ale nikt nie ma prawa tego uslyszec, ...

Wojtek.

Uwierz mi, że nie mam dość czasu aby ugościć u siebie ludzi których chciałbym ugościć. A co dopiero na nawiązywanie nowych znajomości.

Nie jestem w stanie również odwiedzić wszystkich znajomych, którym jestem winien wizytę. Wczoraj i dzisiaj były przeznaczone dla rodziny. Jutro odwiedzę na trochę Przyjaciół u których bawi również pewien znajomy z Niemiec. Towarzystwo wysokiego pułapu audiofilskie (przez Au).

I nawet wiem, że nie będzie ględzenia o kablach ;).

A propos mierzenia. To była odpowiedź na Was „nietoperzy”. Rozróżnię każde dwa kable pomiarowo, których Wy nie będziecie w stanie rozróżnić. Rozróżnię je niewyszukanymi środkami ;). A napisałem to po to, abyście wykazywali więcej szacunku i mniej bufonady.

Nie myślisz chyba, że mierzę swoje kable i podłączam w zależności jakiej muzyki zamierzam posłuchać? ;D

Robert.

Daj spokój. Proponowano mi wiele kabli (niektóre nawet „kurtuazyjnie” wypróbowałem). Pisałem o tym na Forum.

Znam doskonale zależności jakie powinny spełnić kable w zależności od ich miejsca zastosowania.

Więcej mi nie potrzeba. Osiągnąłem absolut ;)

Bufonade mozna znalezdz po obu stronach:)

Podsumowujac po co sie spierac online skoro nikt nie ma czasu sie spotkac a ma czas wypisywac cale dnie na forum?

Nawet jeśli kable słychać, to jaki kabel użyć, skoro każda realizacja jest inna? Przecież jedna realizacja jest ciemna, inna jasna, jeszcze inna brzmi detalicznie, podczas gdy inna to sklejone dźwięki. Na jednej płycie jest sporo basu, na innej nie domaga. Podobnie z górą pasma, czy średnicą, sceną. To jakby kupować jedną kurtkę na cały rok, albo dopasowywać łacha do średniej temperatury rocznej. Wojtek, w ślepym teście da się odgadnąć kolumny, pod warunkiem, że je znasz. Różnice między prezentacją np: Dali Ikon chociażby a AP Tempo są ogromne.

Podsumowujac po co sie spierac online skoro nikt nie ma czasu sie spotkac a ma czas wypisywac cale dnie na forum?

I to by było na tyle!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dostales zaproszenue do mnie, oferowalem, ze przyjade do Ciebie. Co wiecej moglem zrobic? Ja zaoferowalem namacalny kontakt z dzwiekiem, wspolnie w normalnej atmosferze a Ty chcesz wszystko wirtualnie...dokad to prowadzi?

Najsmieszniejsze, ze Ty twierdzisz, ze nie ma roznicy pomiedzy mp3 a plyta cd, pomiedzy kablami rowniez, Grzegorz7(rowniez nie zgodzil sie na wspolny odsluch) twierdzi, ze On moze zmierzyc roznice pomiedzy kablami, ale nikt nie ma prawa tego uslyszec, inni twierdza ze wszystko wogole brzmi tak samo, jeszcze inni z Was, ze roznice oczywiscie slychac, ale te skopane audiofilskie kable to robia a zwykle nie.

To ja sie pytam ktore sa te zwykle? Hama za 5zl czy moze Hama za 10? A moze te Hamy za 15zl sa jeszcze gorsze od tych za 5zl bo juz zbyt drogie? Prosze o link do aukcji do idealnych kabli i licze, ze kazdy z Was nieslyszacych ma dokladnie ten idealny kabel nie majacy wplywu na dzwiek.

Ludzie ktorzy slysza kable sa przynajmniej konsekwentni w swoich opisach.

Wy natomiast sami nie wiecie co jeszcze slychac a co juz nie.

P.S. Bum masz racje trace czas, ale na Ciebie. Przyznaj oficjalnie, ze mp3 brzmi dla Ciebie tak jak plik wav, ciekawe vo koledzy z klubu powiedza.

Pokaz mi mój wpis, w którym twierdzę, że mp3 i wav to to samo. Pokaz mi równiez mój wpis, w którym twierdze, że wszystko brzmi tak samo. Posługujesz się uogólnieniami, które są zupełnie bezpodstawne.

Chętnie skorzystam z twojego zaproszenia, ale teraz zwyczajnie nie mam czasu - praca plus sprawy osobiste - to nie żaden unik. Chętnie pokażę ci, że nie słyszysz różnic pomiedzy kablami na twoim własnym sprzęcie. Jak juz napisałem w mojej obecności nikomu nie udało się wykryć zmian w brzmieniu przy zmianach kabli - rozpoznawania nie było sensu słuchać.

Zadałem ci kilka pytań, na które nie otrzymałem odpowiedzi. Chodzi mi zwłaszcza o podanie dokładnego opisu zmian w percepcji wybrzmiewania np.talerza perkusji po zmianie kabla. Proszę o konkrety tzn. podanie różnicy czasowej, która udało ci się wychwycić, podanie tytułu, wytwórni roku wydania oraz dokładnego momentu, w którym ów efekt występuje.

Można się zajmować tyloma innymi rzeczami.

Idź z jakimś kumplem na piwo, pograj w szachy.

A najlepiej przygarnij stwora, psa, kota.

Będzie tobie wdzięczny, na swój sposób będzie ciebie kochał

i nie udowadniaj że on nie może kochać bo nie ma duszy gdyż

nauka tego nie udowodniła.

Ci którzy mają zwierzaki wiedzą że potrafią kochać.

Olej te kable,mp3 itd.

Nic to nie zmieni a tylko tracisz czas.

Zamiast wypisywać głupstwa bajeczki i ogólniki, z których łatwo można się potem wycofać, bądź łaskaw odpowiedzieć konkretnie na knokretnie postawione pytanie dotyczące nagrania demonstrującego bez żadnych wątpliwosci różnice w tzw. przejrzystości systemu. Tylko nie pisz, ze się nie da.

Popatrz sobie na ilość moich wpisów w ostatnim okresie.

Zauważam, że próby stania na gruncie logiki i nauki kończą się takimi obelgami.

Natomiast owszem, po obu stronach są ludzie.

Nawet jeśli kable słychać, to jaki kabel użyć, skoro każda realizacja jest inna?

No i to jest argument wstrząsający światek wierzących w strojenie i ostatni szlif kablami! Kiedyś jeden z forumowiczów od srebrnych rurek uznał mnie za taki argument za przymuła. Dla niego wszystkie płyty brzmią tak samo dobrze, …

Realizacje są różne, systemy są różne, kable są różne, ale kable dopasowuje się do systemu, a nie do realizacji. Lampa lubi inne kable niż tranzystor. I nie o wybrzmienia tu chodzi, choć także, ale np. o rozdzielczość, czyli o to, że na kablu A jakiś utwór to ładnie brzmiąca pulpa, a na kablu B bez żadnego problemu słyszy się poszczególne instrumenty i rozmaite niuanse typu wyraźniej zaakcentowany bas. Moim zdaniem, koledzy wierzący w brak różnic brzmieniowych nie potrafią słuchać muzyki, nie lubią muzyki, nie szukają w muzyce czegoś więcej. Oni mierzą, lutują i frustrują (się).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.