Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat nie chodzi o zaczynanie i coś na początek! bo takie myślenie do mnie nie pasuje.

Bo nie chce wiecej wymieniać,potrzebuje coś dobrego za ok 4000$ najlepiej używanego co kiedyś było dobre i drogie ,a co teraz okazyjnie można dostać i z Carym zagra super j,kieś liliputy nie zabardzo mi pasują bo taboretow do siedzenia mam pare w domu!ciagle czekam akurat na wasza odpowiedz dotycząca zastosowanych głośników w kolumnach Opera M15,podalem wam stronę gdzie dokładnie opisane są jakie głośniki i zwrotnice z zdjęciami!czy możecie w końcu napisać jak je oceniacie tylko w aspekcie technicznym!

Ja mam praktycznie konstrukcje podobną i jestem zadowolony, praktycznie oryginalne komponenty JBL, opery na oczy nie widziałem, a z parametrów wynika dobra skuteczność, chyba z wzmak 5w pociągnie, ale nie wieże że 30-20 Hz, chyba że....,i co to za basowiec jest papierowy? może Usher?, ale minimum 3m odstęp słuchacza, lepszą scenę się słyszy, ale jak kupisz nie będziesz żałował.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A-cha w opisie jest napisane że kopułka jest z Wielkiej Brytani czyli Truextent.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Azus-dziekuje!podobna konstrukcja do twoich, masz racje,teraz ich szukam uzywanych, Opera M15 wyszly 2006r i byly tez wystawiana w Warszawie ,wlasnie na AS w 2006r,graly swietnie tak czytalem,obecnie najnizsza cena ktora znalazlem za nowe to 4500eur.Jak ktos znajdzie uzywane to prosze dac znac! bo bardzo jestem zainteresowany.

Jeszcze proponowałbym i to bardzo to, bardzo uniwersalna dynamiczna konstrukcja o lepszych parametrach niż opera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena 2000eur za Xindak MS-1201 to duzo!dobre kolumny ktore dwa lata temu chodzily po 6000eur teraz uzywane sa po 2500eur!to jest tylko monitor i to na strasznych standach,cena poprawna to 1000eur, wiecej nie, 2000eur to przesada.Sprawdzilem tylko Polacy i Rosjanie o nich pisza na forach,czy one sa warte tyle co podlogowe czterodrozne nowe kolumny GrajPudlo z wstega??? to zobacze na listopadowym AS,cena ta sama,tez sa do wzm lampowych od 5W, tak ze sprawdze, bo spejalnie przylatuje z Londynu, aby wszystko uslyszec na wlasne uszy.

Dostalem odpowiedz z Francji dotyczaca tych kolumn ( AUDIO NOTE AN-E SPE HE) ktore zakonczylyby poszukiwania moje kolumn do Cary 300SEI,mialy 6.5lat i ostatnia propozycja moja byla 3000eur! a sprzedajacy chcial 4000eur!, byly wraz z dobrymi standami i w swietnym ciemnym ocieniu!nie udalo sie,sprzedajacy czekal pare miesiecy,tylko ja bylem zainteresowany do tej pory i w ostatniej chwili jednak sprzedal po swojej cenie!szkoda bo liczylem na farta,a juz sie lamal sprzedajacy!szkoda

Właśnie takie czasy,.... jak ktoś ma sprzedc z stratą, to po prostu tego nie robi, chyba że go przyciśnie, żaden meloman nie zamieni ruszczki na kijek.

Kiedys robilem test lampy AN (VT4C) z B&W nautilus 802. Było to jedno z fajniejszych połączeń jakie słyszałem. Dlaczego?

Bo B&W grają dość ostro a w połączeniu ze zmiekczającą lampą stały się bardzo neutralne i czyste.

Niestety był to tylko test bo kombinacja poza moim zasiegiem budzetowym.

Kiedys robilem test lampy AN (VT4C) z B&W nautilus 802. Było to jedno z fajniejszych połączeń jakie słyszałem. Dlaczego?

Bo B&W grają dość ostro a w połączeniu ze zmiekczającą lampą stały się bardzo neutralne i czyste.

Niestety był to tylko test bo kombinacja poza moim zasiegiem budzetowym.

Z Twoim, stwierdzeniem mógłbym się zgodzić 802, nie jest ostra,... jest analityczna i nadaje się do lampy, ale jest jedno ale.....słaby tranzystor, absolutnie mos-fet, po prostu rozerwie membrany, z typowych lamp już dawno zrezygnowałem, jak dla mnie są za wolne, bez kopa, sam posiadam Cary, ale, to jest amerykańskie brzmienie i wysteruje każde kolumny o dobrej efektywności.

Dotarlem do konca poszukiwan kolumn do Carego 300SEI(300B) czy bylo trudno? nie tak zle, bo tych kolumn ktore przerobilem bylo ze sto i wszystkie moglby zagrac dobrze,musialem zrezygnowac z wielu kolumn z braku miejsca w pokoju 20m/2, jak tez z ograniczenia wielkosci pomieszczenia odluchowego.Wiele dobrych kolumn gra i rozwija skrzydla powiedzmy od 30m/2,ale przy moim wzm te 20m/2 jest wystarczajace i tylko znalezienie odpowiednich, moze dokladniej idealnych kolumn bylo nie tak latwe.Byly tez kolumny ktore bylo trzeba odstawic daleko od tylnej sciany albo bocznej co przy tym pokoju nie wchodzilo w rachube.Kolumny te musialy spelniac odpowiednie parametry czyli wysokoomowe ok 95db-108db,łatwość napedzenia wys-sred-nisko tonowego glosnika,musza mieć 8Ohm,jezeli otwór to z przodu glosnika,najlepiej bez zwrotnicy,mozliwosc swobodnego postawienia blisko tylnej jak i bocznej ściany,tylko dwa dobrej jakosci zaciski do kabli glosnikowych,preferowane z tuba lub wstega a nawet z obiema razem i oczywiscie istotna byla (jakosc-cena)rozpatrywalem ceny tylko uzywanych czyli (-50%) i nizej, ale nie od ceny katalogowj! ale po odjeciu od ceny nowych (-25%) tyle kazdy sprzedawca dawal kiedy chcialem kupic za gotowke!!!!Na polu walki zostaly tylko takie kolumny:

1)GOLDEN NOTE XS96

2)AUDIO NOTE AN-E SPE HE

3)BANASIS MATERHORN GEMIN

Wszystkie bede musial sprawdzic z moim torem odsluchowym,przyjade do Polski i wszystko sprawdze,bo sa te wszystkie kolumny w zasiegu mozliwosci sprawdzenia na miejscu!Ostatnie kolumny ma pan Dyba i mimo ze nie sa "sliczne" i malo znane, to tak na koncu i jak na poczatku moich poszukiwan sa dalej czarnym koniem, ale to juz bedzie zalezalo od ceny koncowej ich po wykonaniu(kit),duza oszczednosc ale to zobaczymy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy cos sie zmieni to pewne ze w przyszlym roku beda uzywane jeszcze tansze! no i wystawa w Warszawie moze tez cos wniesie,bo bede chcial zobaczyc co jeszcze do mojego Carego bedzie ciekawego,bardzo tez chcem uslyszec GrajPudlo nowe z wstega,wiem ze beda na wystawie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mirek, nie obraź się, ale z Twojego opisu wynika, że chcesz kupić kolumny za 35% wartości. Masz oczywiście szansę, tylko poczekasz 5-7 lat od daty produkcji lub będą po przejściach. Życzę owocnych poszukiwań, tylko szkoda życia.

pozdr. Jacek

wszystkie te kolumny juz maja przebieg,tak ze to nie nowosc,35%-40% to normalka na rynku i jeszcze nie ma chetnych,strony internetowe znasz np. audiomarkiet.de od 50% obnizki zaczynaja sie i to jest cena zawsze do negocjacji!przyklady to kolumny ADIO NOTE te najlepsze 55000eur wystawione za 18000 uzywane- 6miesiecy, sprawdz!poszly po 6tyg nie wiadomo za ile!? Avatgarde Acoustik teraz wystawione -50%,miesiac temu Audio Note trzy miesiace uzywane caly sprzet z wzm lampowymi,kablami,kolumnami i CD -50%, klocki ktore kto chce,nie musi byc calosc!siedze w tych uzywkach pare dobrych lat i codziennie sprawdzam caly swiat i okazji jest mnogo.Swojego Carego 300SEI (300B) kupilem za 30% gral 60godz na wystawach ex-demo z powaznej duzej firmy z Niemiec,oczywiscie chcieli wiecej ,ale zmiekli jak wszyscy,musieli po negocjacjach opuscic jeszcze 1/3 od ceny od ktorej chcieli,takie zycie,wes cos sprzedaj to napocisz sie rowno.

Mirek kupuj w saunie, spocicie się oboje a całkiem możliwe że jak temperatura wzrośnie cena spadnie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A nie nurtuje Ciebie fakt, że po tak krótkim czasie używania cena spada drastycznie. Jeżeli coś jest co najmniej dobre to tak szybko nie traci na wartości. Dodatkowo pytasz ludzi co jest najlepsze i jak znajdziesz w dobrej cenie kupisz w ciemno, bo przecież nie przejedziesz pól świata do odsłuchu. Na wystawie w Warszawie też nie nastawiaj się na podjęcie decyzji, bo kolumny w Twoim pomieszczeniu mogą zagrać całkowicie inaczej. Wiem, że do wszystkiego można się po zakupie przyzwyczaić, a nawet dorobić teorię, ale według mnie trochę błądzisz. Jednak cały czas Ci kibicuję.<br />

pozdr.

,wes cos sprzedaj to napocisz sie rowno.

Dlatego jak już coś kupuję to po skrupulatnych "własnousznych" testach, żeby nie robić tego często. A sprzedając nie mam ciśnienia i czekam na klienta zainteresowanego danym klockiem, a nie ceną (na szczęście rzadko to robię).

pozdr. Jacek

Nie rozumiem ludzi którzy kupują w ciemno sprzęt grający bez wcześniejszych odsłuchów; czasem nawet to wygląda podejrzanie :D

Podzielam pogląd umki.

Faktem jest że nawet najlepsze dla nas sprzęty w danej chwili czasami po

upływie jakiegoś okresu chcemy sprzedać bo np zmieniło się coś w naszym

systemie i dany sprzęt już nie koniecznie pasuje!

No i wtedy sprzedać chcemy a rynek jest trudny i nie jest łatwo znaleźć klienta.

Koniec tego roku nie jest łaskawy dla ludzi lubiących mieszać często sprzętem.

Towarzystwo sie zachowuje jak tytuł pewnego filmu: Przyczajony tygrys ukryty smok

Nie rozumiem tego jak ktoś z klapkami na oczach powtarza to samo!bez odsluchow kupować będziesz kupować w ciemno?przecież dokładnie napisałem ze wybrałem trzy pary kolumn i przyjade do Polski latem na długi urlop z swoim torem odsluchowym i dokładnie sprawdze z czym zagrają najlepiej,jeśli wczesniej nie znajdę audifila lub sklepu w UK gdzie będę mógł je przetestowac.Nigdzie mi sie nie spieszy,myśle ze najlepsza jakość-cena bedą miały Banasis i nie ma to znaczenia ze brzydkie są jak "pies"aby grały cudownie, bo to przecież chodzi, bo nie mam zamiaru ich potem sprzedawać,jezeli okażą sie ze grają z pojedyncza lampa 300b na kanał swietnie to będzie będzie to! bez znaczenia czy brzydkie i ze je nigdy nie sprzedam!

Sorki, gdzieś przeoczyłem gotowość słuchania ze swoim systemem. Mój głos ma na celu utwierdzić Cię do kupna po odsłuchu. Chociaż pomieszczenie to czasami trudny element układanki. Oświadczenie kupna na długi okres trochę mnie uspokaja. Daje do zrozumienia, że kolumny muszą pokazać to czego oczekujesz.

pozdr.

Znany recenzent pan Dyba uwielbia i jest pasjonatem lampy 300B,sam takowy posiada i przestudiowal i osluchal już wiele znakomitych kolumn,posiada pokój podobny metrarzem do mojego.Stwierdził ze najlepszymi kolumnami do wzm lampowego 300B czyli SET są jak do tej pory kolumny z Niemiec Banasis! mało znane ale posiadane przez recenzentow jako punk odniesienia dla inych takich kolumn!Sam takowe pan Dyba zakupił bo są znakomite, cena 4400eur,oczywiście znalazły sie lepsze pózniej kolumny polskiego komstruktora Ardento tak chyba sie nazywaly? które kosztują już 11000eur !!!ale już są lepsze , tylko z tym ze bassowy glosnik już nie tak dokładnie napedzi 300B ,tylko trochę mocniejszy wzm lampowy chociażby Jadis!Czy mam nie wierzycz czlowiekowi ktory jest profesjonalista?chyba wiecej wie od nas wszystkich.Najbardziej zaskakujace jest to ze różnica w graniu jest niwielka!!!prosze zobaczyc na roznice w cenie!oczywiście Banasis wyglada na okropne rozkraczone dziurawe pudło a konkurent na piękne głośniki i to wykonane na srebrze i z wstega na górze,nowoczesne i pasujace do pięknych dużych pomieszczeń naniej majacych 25m2!Note Audio/GoldenNote kupione używane i tanio tez pasują mi,oczywiście z odsprzedaza nie ma w ich przypadku problemu!Ale tak naprawdę chodzi o dźwięk a nie o wygląd, dlatego zakup Kitu Banasis za 1800eur i zlecenie wykonania obudowy i założenia głośników, chyba dałoby najlepszy z możliwych wyborów dla mnie! I takiego chętnego będę poszukiwał.

• 1 miesiąc później...

Specjalnie wybralem sie na AS w Warszawie, aby zobaczyc jeszcze jakies kolumny pasujace do mojego Carego 300SEI(300B),nie zaluje bo akurat w pokoju Audio-Sytem zaprezentowano kolumny Duevel (Bella Luna Diamante)+Cary 300SEI(300B)! tak ze lepiej nie moglem trafic, akurat graly z moim wzm,sluchalem dosc dlugo, tak ze mam bardzo dobre zdanie o tych wspanialych kolumnach,graly wysmienicie, a ich wyglad jest wyjatkowy i jedyny w swoim rodzaju!mysle ze najbardziej beda pasowaly do mojego Carego i bede poszukiwal w kolorze (blac piano) bo to najbarziej pasujacy kolor do mojego pokoju.Trzeba przyznac ze jakosc wykonania tych kolumn jest perfekcyjna,wybor kolorow dowolny,swietnie sie reprezetuja,ciesze sie ze odwiedzilem AS w Warszawie, to piekna wystawa i wspaniale szol.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30415-0-44080400-1353489141_thumb.jpgpost-30415-0-82728800-1353489158_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej mi pasujacy kolor:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej mi pasujacy kolor:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo efektowne, rzeczywiscie. W High glossy black sa ciekawsze, niz te drewniane wykonczenia, przynajmniej dla mnie. I troche te gorne kopulki znikaja, co jest na plus.

Tez wpadlem na chwile do tego pokoju na AS, widzialego Carego, wiec posluchalem troszke. Kolumn nie znalem , ale mi sie podobalo, nie dziwie sie, ze zdecydowales sie na nie.

Rozumiem , ze sa nieco tansze od AA ?

pzdr

marslo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Bardzo efektowne, rzeczywiscie. W High glossy black sa ciekawsze, niz te drewniane wykonczenia, przynajmniej dla mnie. I troche te gorne kopulki znikaja, co jest na plus.

Tez wpadlem na chwile do tego pokoju na AS, widzialego Carego, wiec posluchalem troszke. Kolumn nie znalem , ale mi sie podobalo, nie dziwie sie, ze zdecydowales sie na nie.

Rozumiem , ze sa nieco tansze od AA ?

pzdr

marslo

Awangarde Akustik sluchalem tez bardzo dlugo i nie podobalo mi sie ich granie! a ze jeszcze byly z wzm trazystorowymi w konfiguracji! to z lampa nie widze sukcesu,chyba ze z bardzo mocnymi wzm lampowymi, spodziewalem sie wiecej po AA ,ale nie ma to jak posluchac i dlatego przylecialem na AS i watpliwosci juz nie ma.Teraz szukac tylko Bella Luny Diamante w( Back Piano) uzywanych, bo cena tez ich jest wysoka.

Awangarde Akustik sluchalem tez bardzo dlugo i nie podobalo mi sie ich granie! a ze jeszcze byly z wzm trazystorowymi w konfiguracji! to z lampa nie widze sukcesu,chyba ze z bardzo mocnymi wzm lampowymi, spodziewalem sie wiecej po AA ,ale nie ma to jak posluchac i dlatego przylecialem na AS i watpliwosci juz nie ma.Teraz szukac tylko Bella Luny Diamante w( Back Piano) uzywanych, bo cena tez ich jest wysoka.

O gustach i kolorach sie nie dyskutuje, ale dzwiek AA prezentowany w Bristolu to po prostu inna liga w porownaniu do tego Carego z Duevel. Nie wiem , czy Twoje negatywne zdanie o AA wynikalo z ich odsluchu w domu , czy tez z Audio Show. Jesli Twoja opinia byla na podstawie ostatniego Audio Show , to w najlepszym razie sie z nia gleboko nie zgadzam.

Dla mnie zestaw AA to jeden z dzwiekow wystawy, zestaw Audio Systemu to jeden z wielu dobrze grajacych systemow.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

Jeszcze proponowałbym i to bardzo to, bardzo uniwersalna dynamiczna konstrukcja o lepszych parametrach niż opera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie Azus , mam pytanie , czy słuchał pan osobiście tych kolumn Xindaka MS 1201 ? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź ! , Piotrek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.