Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy audiofilski pokój

Marek Lacki

Rekomendowane odpowiedzi

No ale dla zdeterminowanych zawsze pozostaje opcja bezkompromisowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nawet drut "szóstka" wejdzie ;)

Można zastosować gniazdka scienne Gigawata z podobnym skutkiem i znacznie tańsze - polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam Panie Marku i gratuluję ładnego pomieszczenia do odsłuchów.

Co to za gniazdka które bez problemu zaakceptowały 3 x 4mm - proszę o nazwę oraz cenę za sztukę. Na pewno pan pamiętał o fazie po prawidłowej [ lewej ] stronie

patrząc na gniazdko z bolcem na górze ? Czy do oddzielnej sieci użył pan litego drutu czy skrętki ?Lity drut ponoć sprawdza się lepiej ' nausznie '

Sam nie sprawdzałem czy tak rzeczywiście jest [ ja mam skrętkę 3 x 4mm i jest zdecydowanie lepiej od 3 x 2,5 mm2 ]

Faza jest po lewej. Gniazdka to Legrand Valena, czyli zwykłe gniazdka z Castoramy po ok. 20 zł za szt. plus ramka za 17. Jedynym kryterium wyboru była wielkość otworów wlotowych do zaciśnięcia kabli. Przejrzałem wszystkie z Castoramy i te były jedynymi, które się nadawały. Gdy już ustalę ostatecznie miejsce, gdzie będzie stał sprzęt, to pewnie jedno z nich wymienię na jakieś z oferty np. Furutecha, ale na razie to jest jeszcze mało istotne.

W całym domu mam zupełnie inne (ładniejsze).

Kable są z litego drutu.

Można zastosować gniazdka scienne Gigawata z podobnym skutkiem i znacznie tańsze - polecam

Nie można, bo nie akceptują takich, jak moje, kabli. Pytałem producenta.

Apropos fazy na końcu kabla, to ja zawsze ustalam ją tak, aby była po prawej stronie wtyczki, którą wkłada się do urządzenia, gdy uziemienie jest u góry. Robię tak zawsze i nigdy nie sprawdzam, czy odwrotnie będzie lepiej, czy gorzej.

Apropos fazy na końcu kabla, to ja zawsze ustalam ją tak, aby była po prawej stronie wtyczki,

Patrząc na wtyczkę oczywiscie [ jej gniazdko ]

Faza jest po lewej.

I tak powinno być.

Najważniejszy jest kąt skosu i jego współzależność względem źródła dźwięku jego wysokości od podłogi i pozycji słuchacza. W skrócie aby odbicia nie lądowały prosto na słuchaczu. Bo wystarczy że pod samym sufitem umieścimy skośną płaszczyżnę nakierowaną odpowiednio na nas i może się wiele zepsuć. Najlepiej to zwyczajnie porozpraszać/powygłuszać zależnie od potrzeb ustrojami i wtedy rodzaj skosu będzie miał mniejsze znaczenie.

Osobiście mam pochylony nieco TV jako skos na ścianie za kolumnami 120cm nad podłogą (a więc i nad kolumnami nawet) i jak go przysłonię rozpraszaczami, to niestety czuję różnicę. A co dopiero cała ściana nachylona.

W tym pokoju skosy są na tyle daleko i od kolumn, i od słuchacza, że nie powinny generować problemów ze zbyt szybkim odbiciem.

Mój elektryk włożył, choć z trudem w gniazdka Gigawata.

No właśnie. Różnica polega na tym, że w tych, które kupiłem 4 mm kw. wchodzi z luzem. Jednocześnie zacisk jest mocny, pewny.

Bardzo mało gniazdek akceptuje drut 4mm. Przerabiałem to u siebie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Miedź jest miękka ,ponieważ jest to hobby to zawsze można "strugnąć" na właściwy wymiar nawet jest fajniej bo drut wchodzi dużą powierzchnią styku bez luzu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tylko po co sobie życie aż tak utrudniać ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Hym... ja mam gniazdo Gigawatta i linię pociągnietą przeewodem LC-Y 3x4mm2 i nie przypominam sobie by był jakiś problem z instalacją, w każdym razie nic nie przetaczałem ani nie szlifowałem weszło bez problemu. Co prawda przewód jest pioruńsko sztywny więc z ułożeniem w gnieździe był problem.

Co prawda przewód jest pioruńsko sztywny więc z ułożeniem w gnieździe był problem.

I to jest następny problem, bo standardowe puszki podtynkowe są zbyt płytkie jak na taki przewód i trzeba się trochę z tym nagimnastykować. Znacznie prościej jest przy natynku, ale tu wybór estetycznych gniazdek jest jeszcze mniejszy. Sam niedawno poszukiwałem jakiegoś w miarę ładnego natynku, który nadawałby się do mieszkania, a nie tylko garażu/piwnicy i trafiłem na dość ciekawe rozwiązanie u Ospela. Otóż niektóre serie ich gniazdek podtynkowych można zamontować też natynkowo przy użyciu odpowiedniej naściennej podstawki/puszki. Gniazdka są całkiem estetyczne, pojedyncze, podwójne i w kilku wersjach kolorystycznych (w tym metalizowane). Mało tego - każde dostępne również w wersji schuko, a to już jest ewenement na naszym rynku. Natomiast podstawki są wzorniczo i kolorystycznie dedykowane do danej serii, więc wszystko do siebie pasuje optycznie i wygląda to dużo lepiej niż typowe białe gniazdko natynkowe. Przykład jednej z serii:

gniazdka:

Ukryta Zawartość

puszki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drut 4mm2 trzeba już dokładnie powyginać kombinerkami. Nie ma szans aby gniazda podłączone takim kable wepchnąć do puszki na wcisk, tak jak się to robi normalnie.

Ja to zrobiłem tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że już została wybrana przez forumowiczów dla kolegi urządzającego kanapa i kąty pochylenia : ) Pokój zapowiada się się ciekawie, no i najważniejsze, że dedykowany do ulubionego hobby. Oby starczyło miejsca na płyty :-P

Płyt nie używam.

Drut 4mm2 trzeba już dokładnie powyginać kombinerkami. Nie ma szans aby gniazda podłączone takim kable wepchnąć do puszki na wcisk, tak jak się to robi normalnie.

Ja to zrobiłem tak:

a dlaczego nikt nie wpadł na pomysł ze w puszce wystarczy wywalic dno i wstawić jedna za druga w osi i juz jest pełno miejsca na druty i manipulacje

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

a dlaczego nikt nie wpadł na pomysł ze w puszce wystarczy wywalic dno i wstawić jedna za druga w osi i juz jest pełno miejsca na druty i manipulacje

Jak ściana z dziurawki w 6 to kabelki wyjdą u sąsiada ;-)) po wyjęciu denka i podkuciu.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Są puszki wszelakiego rodzaju, pojedyncze, zespolone, o rożnych głębokościach nawet 10cm gł.

0_0_productGfx_a0ae5fb3378d390dd1e98ae5ccaa4847.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jako specjalista od wykończenia wnętrz domów, mogę doradzić,.... z mojego doświadczenia, a miałem i mam ciągle możliwości do doświadczeń, prawidłowo wykonaną instalację do audio,.... podstawy konieczne.

1. przewody muszą być pociągnięte bezpośrednio od rozdzielni za licznikowej (a jeszcze lepiej od licznika z bezpiecznikami) z osobnymi bezpiecznikami na gniazdo.

2. Koniecznie przewód okrągły, NIE płaski! o przekroju YDY3x2,5mm2

3. Gniazdo (przewód) do kocówki mocy, osobne, w przypadku mono bloków nie stosować osobnych przewodów, z powodów innych oporów, mogą się zdarzyć iż mogą być inaczej połączone lub inne styki zastosowane w przewodnikach, więc na jednym przewodzie 3x2,5 czyli 2,5KW wystarczy, podwójne gniazdo sieciowe do monobloków.

4. osobne gniazda na resztę systemu, o tych samych przekrojach, jak wyczytałem Pan Lacki nie posiada CD, ale warto aby gniazdo osobne też było i zaznaczam,...każde gniazdo na osobnym przewodzie, tak aby każde z urządzeń nie miało na siebie wpływu.

Ponieważ nie wiemy jakim drutem są nawinięte trafa wzmacniaczy, więc dajemy nie cięższy niż nawinięte transformatory, tak aby zachować równy przepływ prądu, gdzie większości przypadkach listwy sieciowe ograniczają prawidłowy przepływ prądu, (chodzi mi o równomierność i stabilizację).

Do tak wykonanej instalacji nie potrzebne będą kondycjonery i inne ulepszacze, które w tym momencie będą degradować brzmienie.

To są moje testy i nie każdy musi się z tym zgadzać.

Jeszcze dodam iż drut jest o wiele lepszy, absolutnie nie stosować przy długościach powyżej 3mb linek.

Patrząc na połączenie Elberotha, do takiego mostkowania gniazd, podłączyłbym tylko końcówki lub końcówkę mocy i nic więcej,....lub pre i DAC,a, i odtwarzacza CD już bym nie podłączył, iż urządzenia podłączone w tak mostkowane gniazda wywierają na siebie zły wpływ, moim zdaniem szkoda porządnych gniazd, jeśli mogę sugerować to osobny przewód do każdego gniazda, i jest uniwersalnie i można wszystko podłączyć bez wywierania na siebie wpływu,...zawsze to zaznaczam, iż to jest bardzo ważne, odseparowanie gniazd, tak jak wykonał Elberoth z mojego doświadczenia jest złym pomysłem, chyba, że gniazda są do innego przeznaczenia.

To są moje doświadczenia i nie każdy musi się z tym zgadzać.

Dobrze Mirek gada!

Im wszystko bardziej rozbudowane tym lepiej. To wiem, bo sam uwielbiam rozgałęzione/rozbudowane systemy, tak samo i zasilanie.

Osobiście nie mam przekonania do uzdrawiaczy prądu, gdyż przeważnie wprowadzają więcej ograniczeń, niż zalet. Odfiltrowują, jakieś tam niby zakłócenia, ale razem z dźwiękiem. I komuś, kto w to wierzy wydaje się że gra lepiej... czyściej, przestrzenniej. A ograniczeń nie słyszy... pewnie do czasu, dopóki nie wystawi ich na sprzedaż hehe he:) ...

Ukryta Zawartość

Cały bubel, dodatkowy wymysł producentów dla rozszerzenia oferty i zarobku na napalonych klientach. Szkoda d...ę zawracać takimi pierdołami, które mogą się nadawać, ale pod komputer, TV itd. Lepiej zrobić profesjonalny/osobny uziom wbijając kilka dokręcanych 1,5 m szpil - łącznie 4,5 m. Efekt słyszalny od razu - czystszy dźwięk, głębsza i bardziej czytelna scena. A że było kilka osób w tamtym czasie, to i wszyscy stwierdzili jednoznacznie pozytywny wpływ uziomu na dźwięk.

Zamiast kupować kondycjonery, lepiej wykonać listwę z solidną niemagnetyczną obudową, wstawić rodowane gniazda, łącząc ja za pomocą rodowanych drutów lub szyn.

Może być coś takiego (bez żadnych filtrów) na wzór listwy Acoustic Revive RTP-4eu Ultimate za 4300€ :

Ukryta Zawartość

Dwie listwy oddzielnie zasilane, jedna pod DAC'i, Transporty, Pre-Ampy. Druga pod Końcówki Mocy. I tak dla mnie gra najlepiej.

Być może jest na świecie kilka uczciwych/solidnych firm produkujących kondycjonery poprawiające dźwięk, przy czym nie powodujące najmniejszych degradacji dźwięku, bez względu czy są obciążone 30-oma watami czy 3-ema kW. Z chęcią takich posłucham, aby tylko była rura i zero kompresji/zadyszki :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Tak,... widocznie sprzedający wykonali prawidłowo instalację elektryczną.

Zapomniałem napisać, tak wykonana instalacja właśnie objawia się takimi aspektami, tak jak napisał Atlon11,..

....Efekt słyszalny od razu - czystszy dźwięk, głębsza i bardziej czytelna scena,...

i do dam jeszcze,....brak utraty dynamiki, tak jak to robią listwy sieciowe z filtrami, jest to najbardziej słyszalny aspekt.

...i prawidłowo wykonany uziom, w żadnym wypadku nie mostkować z zerem, można w ten sposób na robić sobie kłopotu,... to już lepiej bez mostkowania bolca z zerem,...bardziej bezpiecznie dla urządzeń.

....Efekt słyszalny od razu - czystszy dźwięk, głębsza i bardziej czytelna scena,...

i do dam jeszcze,....brak utraty dynamiki, tak jak to robią listwy sieciowe z filtrami, jest to najbardziej słyszalny aspekt.

Mirek, za przyzwoleniem, czyli najlepiej wychodzi poświęcić trochę czasu i bałaganu, jeśli to jest naturalnie możliwe, tj. kompletnie olać listwy, kondycjonery etc. i zrobić porządne okablowanie od skrzynki. Jeśli to rzeczywiście najlepszy efekt (nie doświadczyłem jeszcze empirycznie), to nie ma sensu inwestować np. Gigawatty etc. Do tego jako bonus poza oszczędzeniem miejsca na kolejny kurzołap, pewnikiem wyjdzie taka operacja taniej.

Pytanie tylko, czy taka prosta linia: skrzynka - gniazdko - element audio jest wystarczająco bezpieczne (przepięcia, zmiany napięcia etc.). Pewnie oczywistość, ale elektryk ze mnie taki sam, jak np. kosmonauta :-P

+++ za cenne uwagi, szczególnie w świecie pojenia nas opowieściami o opadaniu kopar, efektu wykopania sprzętu spod ziemi itp., tylko po podłączeniu listwy lub kondycjonera.

Jak chcesz mieć optymalną przyjemność ze słuchania muzyki, to tylko i wyłącznie bez żadnego zabezpieczenia :-)

Mówię o całej elektronice grającej bez żadnego bezpiecznika! ... wtedy jest jazda bez trzymanki :-)

Ale fakt, że jest niebezpiecznie w razie jakiegoś przepięcia! ;-/ może być naprawdę gorąco.

Więc wyjmujesz wszystkie bezpieczniki z całej elektroniki i jedziesz z muzyką, no chyba że wolisz z zabezpieczeniem :-)

…ale mówię Ci, że to nie to samo :-)

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Z mojego doświadczenia, listwy degradowały, ograniczały brzmienie, lub nie miały wpływu.

Lepiej wykonać instalację prawidłowo i nie blokować przesyłu listwą, która np. nie ma wpływu na brzmienie, ale powoduje przesył zakłóceń wzajemnych(urządzeń), chodzi o bliskość (wspólne gniazda) przewodów, ja przy wykonaniu instalacji postanowiłem, aby każde z urządzeń było podłączone jak najdalszą odległością poboru prądu, w moim przypadku końcówki mocy i pre i każde z urządzeń są oddalone od siebie siecią 8m, miałem podłączone wcześniej listwą sieciową i po włączeniu końcówek i następnie pre, słyszałem pyknięcie w kolumnach, teraz zrobiłem osobne zasilania zwiększyłem odległość pomiędzy urządzeniami i tego efektu nie ma, nie mówiąc o reszcie zalet tego zabiegu.

Co do zabezpieczeń,... uziemienie, bezpiecznik przepięciowy, dobry, bardzo czujny, który na parę wodną, wilgoć zadziała, będzie najlepszym zabezpieczeniem niż najdroższa listwa sieciowa.

Taki bezpiecznik najszybciej uratuje nasz drogi system,..wyczuje, jak system jest za zimny przed włączeniem i prze wilgocony,

dscf6128m.jpg

Jeśli instalacja jest wykonana wg. obowiązujących wymogów technicznych, a nie jest przygotowana pod audio, nie bać się podpinać urządzenia bezpośrednio do gniazdek w ścianach, zabezpieczenia na pewną są przed licznikowe i za licznikowe, listwa sieciowa nie jest zabezpieczeniem, to jest zwykły rozgałęźnik, który powoduje szybki mostek powodujący nierównomierny pobór prądu na każde z urządzeń, nie mówiąc już o prawidłowych biegunach L-N

@Azus,to jest ochronnik przepięciowy,przed parą wodną nie ratuje,nie wyczuje też jak system będzie za zimny;))

Natomiast odłączy instalację jak Ci piorun w chałupę przyłoży lub jak przyjdzie od strony zasilania bardzo wysokie napięcie.

Zawilgocenie instalacji to RCD.

l'enfant sauvage

wyczuje, jak system jest za zimny przed włączeniem i prze wilgocony

Z całym szacunkiem to gdzie ten sprzęt ludzie trzymają; w łazienkach, piwnicach?

Tak w ogóle to bezpiecznik różnicowy jest na tego typu problemy.

Przeważnie w domu 0,03A lub w przemyśle 0,3A na przepięcia tez działa.

U mnie w domu wyłączył obwód zasilający podczas pioruna który z gniazdka telefonicznego przeskakiwał metr dalej na gniazdo napięciowe (przypuszczalnie bolec uziemiający), po drodze stała żona dzięki temu dalej żyje (modem do internetu Zyxella padł później po 1,5 miesiącu). Wyłącznik założyłem 18 lat temu i jest tej firmy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Styczniki tej firmy sterujące ogrzewaniem elektrycznym też bezawaryjnie działają u mnie do dzisiaj.

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak, po parametrach tak, zgadza się i to jest najbardziej używany.

Ten jest różnicowy,...do pewnego stopnia wyczuwa wilgoć.

220px-Residual_current_device_2pole.jpg

>>>Z całym szacunkiem to gdzie ten sprzęt ludzie trzymają; w łazienkach, piwnicach>>>

napisałem iż są też na takie żeczy bezpieczniki, a różne rzeczy się zdarzają, coś kapnie woda z kwiatka, lepiej mieć taki bezpiecznik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.