Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB godny DAC-a

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

zyzio ja nie zamierzam wchodzić w tą dyskusję zbyt głeboko, ponieważ wiem, że najlepsza sytuacja to taka, w której i kabel i wysyłkę zaproponowalibyśmy gratis prawda? Pamiętaj tylko o dwóch kwestiach: marże sklepów oferujących Hi-Fi różnią się diametralnie od marż sklepów oferujących Audio PC, a na utrzymanie sklepu trzeba zarobić. Zarobek rzędu 1pln na produkcie zupełnie mnie nie interesuje, bo mi się to po prostu nie opłaca.

Zmieszczenie kosztów przesyłki kurierskiej w cenie DACa za 1000pln jest możliwe i często w taki sposób promujemy w naszym sklepie produkty, ale zmieszczenie kosztów przesyłki kurierskiej w cenie kabla za 39pln? Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Cena 14,99pln za wysyłkę kurierską DHL to SĄ właśnie te preferencyjne warunki, które proponujemy naszym klientom.

Każdy z Klubowiczów Audiostereo może u nas w sklepie skorzystać z 5% rabatu, także zapraszam :-)

zyzio przy 100 paczkach dziennie miałem w swojej firmie kilka lat temu 12zł netto za paczkę do 30kg z pobraniem gotówki od klienta i to była taka oferta, że inne firmy kurierskie chwaliły się, że zrobią lepszą póki nie usłyszały ile płacimy. Obecnie o 12zł netto można już pomarzyć. 14,99zł to dobra cena nie marudź tylko zamawiaj kabelek :-)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Niestety, ale to prawda. usługi firm kurierskich sporo podrożały i taka tendencja utrzymuje się już mniej więcej od 5 lat. No ale co się dziwić, już nieco czasu minęło, od kiedy paliwo było po 4zł....

14,99 to bardzo uczciwa cena. Dla przeciętnego człowieka z ulicy wręcz niedostępna, jeśli chciałby zamówić kuriera, bez tych dziwnych kombinacji z internetowymi firmami pośredniczącymi. Dla takiego człowieka, na dzień dobry, jest ponad 30zł, a to i tak dobra cena. Więc marudzenie na 14,99, szczególnie przy towarze na którym narzut pewnie jest z 5zł, jest po prostu nieprzyzwoitością.

Czasy kiedy kurier kosztował dychę, już dawno minęły i prędko nie wrócą.

Czy ja narzekam ? Luźno wtrąciłem ;-) Ostatnio kupowałem 5 kg karmy dla psa za 124 zł (katalogowa cena ok. 160 zł) i kurier był gratis, ale gostek codziennie sprzedaje tony psiego żarła ;-) W przypadku kabelka za 39 zł kurier 14,99 zł to prawie połowa ceny, więc stąd cała dyskusja ;-) Poza tym można pocztą wysyłać taką drobnicę, a nie kurierem skoro taki drogi ten kabelek w hurcie i w przypadku gratisowego kuriera się nie opłaca ;-)

@Audioinsane - Nie można lekkiego w sumie kabelka wysłać poleconym priorytetem albo tylko poleconym ? Musi być kurier ? To tylko kabel i to nie najdroższy....

5 procent dla klubowiczów..... A nie może być 5 procent dla forumowiczów Audiostereo ? :) .

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Z tego co wiem, to przyłączenie się do klubu Audiostereo nic nie kosztuje ;-) ale jeśli chcecie mogę Wam forumowiczom ustawić 5% rabat na zakup kabla/kabli USB (1.8m lub 3m) :-) Rabat będzie obowiązywał do końca października.

Aby z niego skorzystać wystarczy w podsumowaniu koszyka wpisać kod Audiostereo, 5% rabat naliczy się automatycznie.

Natomiast jeśli ktoś z Was chce jeszcze dodatkowo skorzystać z tańszej przesyłki pocztowej (list polecony priorytetowy w cenie 7,50pln - koszt wysyłki jednej sztuki kabla), wystarczy by wybrał odbiór osobisty + płatność przelewem. W uwagach do zamówienia napiszcie proszę, że chcecie skorzystać z przesyłki pocztowej w cenie 7,50pln, a na nasze konto firmowe przelejcie kwotę, która pojawi się w podsumowaniu koszyka (cena kabla-rabat) + 7,50pln.

Jest też możliwość otrzymania kabla USB PREMIUM.LNK o długości 1.8m GRATIS! :-)

Wystarczy na jednej z naszych aukcji Allegro kupić DACa Audiotrak Prodigy Cube:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub w naszym sklepie internetowym kupić DAC-a AUDINST hud-mx1:

Ukryta Zawartość

Oczywiście ta oferta ucieszy przede wszystkim tych, którzy do tych DACów się przymierzali :-)

Zapraszam :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

To może jeszcze określ, co rozumiesz pod pojęciem "solidny" Bo to pojęcie dość względne. Dla jednego "solidny", to będzie taki który się nie zerwie, jak na nim zawiesić obciążenie 10kg, dla kogoś innego o solidności będzie świadczyć jego prawidłowa praca w tym do czego został przeznaczony, jeszcze dla kogoś innego o solidności będzie świadczyć żyła zasilająca w samym kablu, a jeszcze dla kogoś innego "solidny kabel USB", to taki który wystarczająco tajemniczo i egzotycznie wygląda, obowiązkowo w oplocie materiałowym imitującym skórę węża i jest odpowiednio drogi i w pudełku wyściełanym atłasem.

A tak poważnie, to do czego chcesz ten kabel podłączyć, to znaczy w jakiej aplikacji sprzętowej? Bo może się okazać, że nie potrzebujesz hiper cudów, a równorzędna kasę, można będzie wsadzić w ten element toru, którego zmiana przyniesie bardziej wymierne efekty.

A ja nie polecam kabli USB Wireworld Ultraviolet. Nie warte tej ceny, bo różnicy miedzy kablem za 10 zł nie ma żadnej.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A ja nie polecam kabli USB Wireworld Ultraviolet. Nie warte tej ceny, bo różnicy miedzy kablem za 10 zł nie ma żadnej.

A ile i jakie kable sprawdziłeś i porównałeś?

http://www.stereophile.com/content/audioquest%E2%80%99s-diamond-usb

Ja polecam taki. ;)

Jak to nie ma różnicy !

Ultraviolet jest ślicznie kolorowy !

Wg fachowców są różnice i ja bardziej wierzę fachowcom niż koledze sybicowi ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dobrze, już określam co to dla mnie solidny kabel :

- przekrój przewodnika od min.28 AWG w górę ( czyli w dół :-) ).

- minimum podwójne ekranowanie.

- średnica zewnętrzna od min. 4mm w górę ( bez mierzenia w oplocie )

- ciasne, spasowane wtyczki

- mile widziane ferryty

W lepszej wersji osobna plecionka dla sygnału i zasilnia, każda w osobnej izolacji .

Cena okazyjna w przedziale do maksimum 100zł z przesyłką.

Mam za "słabe klocki" żeby usłyszeć różnicę.

Zwyczajny, dobrze technicznie wykonany kabel bez szukania oszczędności na materiałach ( Cu ) .

Myślę, że z powodzeniem wystarczy kabel wykonany ( "nadmiarowo" - średnice przewodników ) z zachowaniem zaleceń wszystkich standardów, norm i certyfikatów w dużo lepszej izolacji niż najtańsze chińskie "drukarkowce" .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg fachowców są różnice i ja bardziej wierzę fachowcom niż koledze sybicowi ...

Tylko sprawdź, czy ten "fachowiec" nie jest przypadkiem powiązany z branżą zajmującą się sprzedażą owych kabli.

No i czy ten "fachowiec" nie nabył własnie takiego kabla i teraz namawiając innych chcę się utwierdzić w przekonaniu, że nabył dobry kabel :)

A wracając do tematu - wspomniany kabel warty chyba 200 zł miałem. Dostałem go gratis wraz za zakupionym DACem.

Sprzedałem to badziewie za pół ceny i nabyłem taki za 10 zł. Różnicy nie ma żadnej. Przynajmniej na zestawie Audiolab 8000S + MA RX8

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tylko sprawdź, czy ten "fachowiec" nie jest przypadkiem powiązany z branżą zajmującą się sprzedażą owych kabli.

Czyżbyś tutaj robił jakieś niecne insynuacje pod adresem pewnego forumowicza z branży? Oj, oj. ;)

A poza tym spokojnie. Kolega po prostu sobie przypomniał słynną recenzję kabla usb, w której recenzent poczuł nawet woń perfum wokalistki, a zmiany w dźwięku usłyszała nawet żona z kuchni. Wiadomo, że w audiofilskim domu, jedyne właściwe miejsce żony jest w kuchni. ;)

Czyżbyś tutaj robił jakieś niecne insynuacje pod adresem pewnego forumowicza z branży? Oj, oj. ;)

Ależ skąd...

W zasadzie zawsze odnoszę się do wypowiedzi, a nigdy do osób.

Po wielu poszukiwaniach natrafiłem na takie propozycje :

cena około 35zł

Ukryta Zawartość

cena 31.75zł (z kodem rabatowym "Audiostereo" wysyłka polecony prior (7,50zł)

Ukryta Zawartość

cena 12zł

Ukryta Zawartość

cena 11,49zł

Ukryta Zawartość

Oferta Belkina:

Od najlepszej do najtańszej.

Ostatnie dwie cyfry w kodzie produktu to długość w stopach 1ft=30,48cm

- seria F3U133V06-GLD /PRO/ ( ciemno szary izolator, całe wtyki pozłacane )

- seria f3u133b03 /PRO/ ( jw. wtyki w kolorze "srebrnym" )

- seria CU1000aej06 (jw. osłona wtyków czerwono-szara )

- seria F3U154CP (jw. osłona wtyków szara )

W Audio Video 5/2013 prawdopodobnie testowali serię F3U133B06 (dwie żyły 28 AWG i dwie żyły 20 AWG) .

Jeśli ktoś pracuje w branży i ma dostęp do katalogu to może zweryfikować powyższe informacje.

Pozdrawiam

Pygar

post-45609-0-19038600-1373471684_thumb.jpg

post-45609-0-13186100-1373471728_thumb.jpg

post-45609-0-63770500-1373471900_thumb.jpg

post-45609-0-99947600-1373471937_thumb.jpg

post-45609-0-03722900-1373471986_thumb.jpg

post-45609-0-17507500-1373472004_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cena 31.75zł (z kodem rabatowym "Audiostereo" wysyłka polecony prior (7,50zł)

Ukryta Zawartość

Fajnie, że wytypowałeś akurat ten kabel jako "jeden z", ponieważ dzisiaj jego opis uległ aktualizacji. Producent dodał kilka nowych informacji i usunął błąd, który zaniżał jego wartość!

Wcześniej podawano, że kabel ten zbudowany jest z żył o średnicy 30AWG wykonanych z wysokiej jakości miedzi, a jak się okazuje kabel został wykonany z przewodów z miedzi beztlenowej (OFC) – jednej pary o grubości 28AWG odpowiadającej za przesyłanie danych (D+/D-) oraz dwóch przewodów o grubości 24AWG odpowiadających za zasilanie.

Dodatkowo:

Wysokiej jakości ekranowanie tworzą folia aluminiowa z drenem miedzianym oraz plecionka ze stopu aluminium z magnezem. W celu eliminacji zakłóceń elektromagnetycznych zastosowano pierścień ferrytowy. Zewnętrzna średnica przewodu wynosi 4,5mm, wykończony jest on przy pomocy czerwono-czarnego nylonowego oplotu. Złocone wtyki zapewniają solidne i trwałe połączenie z gniazdami w urządzeniach. Reszta danych bez zmian.

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Oferta Belkina:

Od najlepszej do najtańszej.

Ostatnie dwie cyfry w kodzie produktu to długość w stopach 1ft=30,48cm

- seria F3U133V06-GLD /PRO/ ( ciemno szary izolator, całe wtyki pozłacane )

- seria f3u133b03 /PRO/ ( jw. wtyki w kolorze "srebrnym" )

- seria CU1000aej06 (jw. osłona wtyków czerwono-szara )

- seria F3U154CP (jw. osłona wtyków szara )

W Audio Video 5/2013 prawdopodobnie testowali serię F3U133B06 (dwie żyły 28 AWG i dwie żyły 20 AWG) .

I jak w tamtym teście prezentowały się kable Belkina? Zastanawiam się nad kupnem modelu CU1000aej06, a nie posiadam tego numeru :/

Witaj

W dużym skrócie:

Napisali, że w tej cenie w porównaniu pomiędzy zwykłym kablem "drukarkowym" a pierwszym lepszym audiofilskim Belkin wypadł najkorzystniej w stosunku jakość dźwięku/cena.

Najprościej za małe pieniądze bardzo poprawny kabel.

Nie ma z nim takich "smaczków" jak przy tych z paroma zerami na końcu ale na początek drogi i do tańszych systemów nie ma nic bardziej opłacalnego ( wersja nie gold F3U133B06 ).

Pozdrawiam

Pygar

A ja mam inne doświadczenia, potrzebowałem dłuższy 5m, myślę wezmę nieco droższy Belkin.

I na nim komputer nie rozpoznał jednego z konwerterów. Podłączyłem zwykły czarny i było OK.

Jak kupuję to głównie patrzę na styki żeby były z blaszek a nie napylone. Z żadnym nie mam problemów a mam z 20 różnych. O dźwięku nie piszę bo samo z siebie jasne, nie ma żadnych różnic.

Te drogie to chyba pod kolor do złotych lub lustrzanych klocków.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Wiecie co mogę wam naprawdę polecić na zmianę brzmienia, ale nie mogę zrobić tego bezpośrednio bo mnie zbanują.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Wiecie co mogę wam naprawdę polecić na zmianę brzmienia, ale nie mogę zrobić tego bezpośrednio bo mnie zbanują.

100062182_11518146_1349338355_mytat_ayran_lidl_kirmizi_rot_becher.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wplyw kabla USB jest slyszalny na sprzecie od pewnego pulapu cenowego. Moge w 100% wytypowac na swoim sprzecie w slepym tescie pomiedzy zwyklym kablem od drukarki i cardasem za 600zl. Zdarzaja sie kable, ktore sa nie warte tej ceny jak audiomica. Nie kupilem jeszcze tego cardasa, poniewaz chce go porownac z dobrej jakosci kablem z przedzialu 50zl, aby ostatecznie stwierdzic czy jest sens placenia tyle za kabel. Jeszcze 2 tygodnie temu nie zawracalem sobie glowy kablami, po przesiadce na nowy wzmacniacz mam sporo zabawy z kablami. Kazdy powinien sam sprawdzic w jego systemie wplyw kabli, jesli nie ma roznicy to bardzo fajnie.

Za to na zdrowych uszach i głowie nie słychać :)

Należysz to tych szczęśliwców którzy mogą dużo zaoszczędzić na kablach i te pieniądze przeznaczyć na lepszy sprzęt :-)

Pozdrawiam

Pygar

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.