Skocz do zawartości
IGNORED

Czy można podłączyć 2 kolumny do jednego wyjścia ?

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Właśnie wpadłem na "genialny" pomysł jak zrobić sobie dobry głośnik centralny do kina domowego.

Mam 2 dobre monitory - położę je na boku obok siebie i podłączę je razem do jednego wyjścia na centralny w amplitunerze.

Czy można tak podłączyć kolumny ? Czy coś może się stać niedobrego ?

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)

Witam !

Właśnie wpadłem na "genialny" pomysł jak zrobić sobie dobry głośnik centralny do kina domowego.

Mam 2 dobre monitory - położę je na boku obok siebie i podłączę je razem do jednego wyjścia na centralny w amplitunerze.

Czy można tak podłączyć kolumny ? Czy coś może się stać niedobrego ?

pzdr

Nic niedobrego się nie stanie - zwróć tylko uwagę na impedancję kolumn oraz tę zalecaną na amplitunerze, bo to jest łączenie równoległe (jeśli ampli ma np. min. 4 omy, a kolumny mają 8 omów, to okej).

Co do brzmienia tego "wynalazku" nie wypowiadam się... ;)

Właśnie wyczytałem, że można równolegle (+ ze wzmaka do + w obu kolumnach, - ze wzmaka do - w obu kolumnach) albo szeregowo.

Szeregowo to tak na załączonym obrazku ?

Pomóżcie koledzy !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)

Tak, to jest właśnie "szeregowo", ale wtedy impedancja "zestawu" dwu kolumn jest sumą ich poszczególnych impedancji.

Chodzi o to, by nie była ona znacznie niższa od zalecanej przez producenta amplitunera.

"Wzmak" to amplituner Pioneer SC-LX82. Czyli zalecane min 8 omów. Kolumny mają 6 omów.

Przy połączeniu równoległym impedancja się sumuje ?

Gość

(Konto usunięte)

Niby można, ale stereo diabli wezmą.

Przecież chodzi o zestaw KD, więc nie mówimy tutaj o klasycznym stereo, i stworzenie "centralnego", więc przednie L i P zapewne też kolega ma :)

To jak będzie lepiej ? Równolegle czy szeregowo ? Mocy ampli nie zabraknie ;-)

Gość

(Konto usunięte)

"Wzmak" to amplituner Pioneer SC-LX82. Czyli zalecane min 8 omów. Kolumny mają 6 omów.

Przy połączeniu równoległym impedancja się sumuje ?

Piopio - coś czuję, że jakieś jaja sobie robisz, ale ok ;)

1. "Wzmak" to nie "amplituner".

2. Nie! Sumuje się przy łączeniu szeregowym; przy równoległym jest "odwrotnością", dzieli się (patrz: książka z fizyki, wzory na łączenie oporów).

3. Jeśli masz ampli min. 8 omów, a kolumny 6 omowe, to radzę połączenie szeregowe.

Spoko, jaj nie robię ;-)

Ale fizyki uczyłem się 20 lat temu ;-) i to na kiepskim poziomie.

Jak się ostatnio okazało mój centralny Acoustic Energy Evo jest kiepski w porównaniu z frotnami ASW Cantius VI. Mam na tyłach Acoustic Energy Aegis Model 1 - całkiem dobre monitory. Wymyśliłem, że z tych monitorów zrobię centralny a na tyły wrzucę inne kolumny.

Te moje monitory powinny być lepsze niż dedykowany centralny ;-) Taką w każdym razie mam nadzieję.

Ha ! Dzięki eMeReKo !

Równolegle impednacja spadnie mi do 3 co będzie zabójcze dla amplitunera.

Szeregowo wzrośnie do 12 więc ampli łyknie bez problemu.

Z teoretycznego punktu widzenia odradzałbym łączenie szeregowe. DF wzmacaniacza szlag trafi bo kolumny będą "widzieć" siebie a nie niską impedancję wzmacniacza.

Z teoretycznego punktu widzenia odradzałbym łączenie szeregowe. DF wzmacaniacza szlag trafi bo kolumny będą "widzieć" siebie a nie niską impedancję wzmacniacza.

Czyli jednak równolegle... w najgorszym przypadku włączy się zabezpieczenie ? Czy coś grozi końcówce mocy ?

Końcówce mocy nic nie grozi jeżeli nie będziesz próbował wydusić z niej ile firma dała. Równoległe połączenie ( upraszczając rozważania o impedancji kolumn do rezystancji o nie impedancji ) kolumn da dwukrotne zmiejszenie rezystancji. Tym samym moc pobierana z końcówki mocy wzrośnie dwukrotnie co może skutkować ( jeżeli dasz na full ) albo zadziałaniem zabezpieczenia albo padnięciem wzmaczniacza po jakims czasie grania przy takeij mocy. Kto jednak używa KD z takimi nastawami ? Ja nie :) . Inna sprawa to możliwy ( a nawet na pewno ) wzrost zniekształceń przy obciażeniu znacznie niższą impedancją. Jednkaże przy poborach mocy znacznie mniejszych od dopuszczalnych nie będzie problemu.

Dzięki wszystkim za pomoc !

Kolumny podłączyłem równolegle. Gra to zdecydowane lepiej niż mój dedykowany centralny.

I wygląda bardziej "audiofilsko" ;-) Taki centralny to nie przelewki ;-)

Ukryta Zawartość

post-11639-0-68265300-1348306727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki "centralny" ma tragiczną charakterystykę kierunkową w płaszczyźnie poziomej, można nawet powiedzieć, że jej NIE MA.

Najważniejsze, że działa. Może i nie ma charakterystyki jak trzeba ale dialogi brzmią teraz znacznie lepiej.

To se ne da.

Ekran mi zjeżdza akurat do samych kolumn. Szafka ma stałą wysokość.

Zresztą to jest tylko teoretyczna gadka bo realnie to gra świetnie.

Teoretycznie lepiej powinno być przy połączeniu równoległym (uwaga na impedancję).

To tak jak z głośnikami w dużych kolumnach, podwójne woofery są najczęściej łączone równolegle.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Mam podłączone równolegle.Ampli dzielnie sobie radzi choć impednacja spadła do 3 ohm.

Żeby łączyć równolegle, oba równoległe głośniki (kolumny) MUSZĄ BYĆ IDENTYCZNE- w przeciwnym przypadku gwałtownie rosną zniekształcenia spowodowane nakładaniem się całkiem innych charakterystyk impedancji.

Powyższa uwaga to chyba do łączenia szeregowego się odnosi? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Sądzę, że do równoległego też. Pomijając nierówną moc ściąganą przez różne kolumny z racji innej skuteczności, każda z nich szczyt lub siodło impedancji ma w innym miejscu na skali częstotliwości i energia dostarczana do głośników będzie również inaczej się między nimi rozkładać w funkcji częstotliwości. Do tego dojdą przesunięcia fazy w różnych częstotliwościach podziału dla różnych kolumn i mamy totalny galimatias, nad którym nie sposób zapanować.

Przypominam, że chodziło o podłączenie 2 takich samych monitorów jako jednej kolumny centralnej.

Eksperyment się powiódł i dwa monitory grają lepiej niż dedykowany centralny. Na poziomach głośności, na których słucham nie ma żadnych zniekształceń.

Przypominam, że chodziło o podłączenie 2 takich samych monitorów jako jednej kolumny centralnej.

Eksperyment się powiódł i dwa monitory grają lepiej niż dedykowany centralny. Na poziomach głośności, na których słucham nie ma żadnych zniekształceń.

W takim razie źle zrozumiałem Twój rysunek na początku tematu, lub Ty źle zrozumiałeś moją ostatnią wypowiedź.

Jeśli to pierwsze, to obie kolumny pracujące jako centralne masz podłączone do np. kanału lewego a kolumny L,R do np. prawego; jeśli to drugie, moja poprzednia wypowiedź pozostaje w mocy :)

(Poziom głośności dla mojego wywodu nie ma żadnego znaczenia.)

Wklej jeszcze raz rysunek z oznaczeniem, które kolumny robią za podstawowe, a które za "centralny".

Rysunek nie ma nic wspólnego z moim połączeniem ;-) Chodziło o potwierdzenie schematu podłączenia szeregowego.

Ja mam dwa monitorki podłączone do wyjścia na centralny na amplitunerze. Zamiast dedekowanego centralnego. Kolumny L i R są podłączone normalnie.

Ja mam dwa monitorki podłączone do wyjścia na centralny na amplitunerze

, a może kupić tanią podwójną końcówkę mocy i rozdzielić sygnał na " dwa " z wyjścia ampli centralnego kabelkiem typu Y ?

Zasilisz porządnym prądem dwa " centralne " , to jakość dialogów to dopiero POPRAWI się .

, a może kupić tanią podwójną końcówkę mocy i rozdzielić sygnał na " dwa " z wyjścia ampli centralnego kabelkiem typu Y ?

Zasilisz porządnym prądem dwa " centralne " , to jakość dialogów to dopiero POPRAWI się .

Niegłupi pomysł ale czy wart zachodu ? Mój Pioneer SC-LX-82 ma wystarczająco dobre koncówki mocy ... już teraz nie ma zasadniczej różnicy jakościowej pomiędzy "nowym" centralnym a kanałami L i R. Przy dedykowanym centralnym miałem wrażenie, że na centralny mam narzucony koc ;-)

Rysunek nie ma nic wspólnego z moim połączeniem ;-)

No, chyba że tak, bo już myślałem, że za centralny robią kolumny wewnętrzne, a za L,P zewnętrzne z rysunku :-0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.