Skocz do zawartości
IGNORED

test telewizora 4K SONY BRAVIA LCD LED 4K KD-84X9005

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

A , czy z tym K4 nie jest jak z mega pikselami w aparacie ?

Po mojemu wszystko o kant CH....

Jest to tak do życia potrzebne jak k... deszcz .

Bez obrazy panowie , ale po co się tak masturbować ? Wciskają nam , co 5 lat nowości . Jeszcze jedna nowość nie sopłacona , a tu sru następna .

Naprawdę wszystko jest potrzebne do życia ? Za 25000 € lepiej kupić nieruchomość :)

Chciałbym widzieć miny pierwszych posiadaczy plazm za 50-60tyś , które teraz kosztują około 2k full hd itd .

Tylko czekam jak pojawi się K8 , 12 , 16.....

Miłego .

Maciej

Gdyby każdy myślał jak Ty to mielibyśmy teraz VideoCD, a aparaty miałyby rozdzielczość 0,3 Mpix ;) A tak na serio ... sens jest ... ale przy odpowiednio dużych ekranach w stosunku do odległości oglądania, a nie jakieś maleństwa 60" przy 3 metrach dystansu ;)

ps. jak ktoś kupił plazmę za 60 tys (nie tyś !) to jest tak bogaty że jego mina nie uległa zmianie

Dobry człowieku, jak ustalili dla 8K, to 4K pójdzie tym bardziej. A co ci z kanału przesyłowego 8K, kiedy nie ma nawet prototypu takiej kamery?

Czy ja mówię że nie pójdzie? Technicznie pójdzie. Również dzisiejsze Full HD oraz SD też pójdzie. Tylko kto będzie chciał to oglądać, skoro będzie do dyspozycji Ultra HD.

Co do braku takiej kamery nie masz racji. Prototypy już są. Są też już próbne emisje, więc czymś musieli ten materiał przygotować. Podobnie są już (prototypowe) telewizory, na których można Ultra HD oglądać.

ta, jest jeden prototyp od Sony i pokazali go w lato.

materiał ultra hd jest upskalowany a zdjęcia składają z kilku strzałów.

Proponuję nie wypowiadać się autorytatywnie jeśli nie masz dostatecznej wiedzy. Oglądałeś "w akcji" prawdziwe Super-Hi Vision? Bo ja owszem.

1. Prototypów jest kilka sztuk.

2. Materiał to nie jest żadne upskalowane Full HD tylko natywne Super-Hi Vision, rejestrowane (również prototypowymi) kamerami 7680x4320p.

Panowie, telewizor cacy, nad czym tu rozprawiać :)

Jego parametry i cena dedykują go do bardzo specyficznych zastosowań, czyli moje pytanie jest, co on robi w domu handlowym dla mas (CH Arkadia)

Zanim jego możliwości bedzie można wykorzystać w domowym użytku (nie profesjonalnym) minie jeszcze kilka lat. Myśle tez że sama nazwa produkty jest tez myląca. Można to urządzenie nazwać np panelem telewizyjnym Super Hi Vision 4k. Zwykły TV to to na pewno nie jest :)

Miałem pare lat temu ekran do kina 86" a tu mamy TV.

Nikt przecież nie wyda 120 tyś zł by cały dzień grało to to i pokazywało wylizane mordki z TVN

Panowie, telewizor cacy, nad czym tu rozprawiać :)

Można to urządzenie nazwać np panelem telewizyjnym Super Hi Vision 4k.

Nie można. Super-Hi Vision, albo (jak wolisz) Ultra HD są to nazwy jednoznacznie przypisane do 7680x4320p. A to cudo takie nie jest.

Za wiki,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc, i tak i nie.

W tytule wątku mamy TV 4k... może niech tak zostanie.

Zastanawiam się z jakieś odległości od ekranu da sie bez zmęczenia, np oglądać wiadomości jakies codzienne.

Czy kalkulatory dla ekranów projekcyjnych i projektorów mają tutaj zastosowanie..?

Ukryta Zawartość

Raz jest, innym razem nie. Tym bardziej nie ma się co spierać o regułki.

rozdzielczosc_chart.jpg

Opracowane 6 lat temu, zastanawiam się dziś to jest dalej aktualne. Znajomi, owszem używają 4k ale do zastosowań PRO.

@Hojlo1

Z artykułu pod podanym przez Ciebie linkiem jednoznacznie wynika, że użycie nazwy Ultra HD w odniesieniu do 7680x4320 było wcześniejsze. W związku z tym obecne próby stosowania tej nazwy dla 3840x2160 są nieuprawnioną uzurpacją. Cel wydaje się być oczywisty: marketingowe robienie ludziom wody z mózgu.

Proponuję nie wypowiadać się autorytatywnie jeśli nie masz dostatecznej wiedzy. Oglądałeś "w akcji" prawdziwe Super-Hi Vision? Bo ja owszem.

1. Prototypów jest kilka sztuk.

2. Materiał to nie jest żadne upskalowane Full HD tylko natywne Super-Hi Vision, rejestrowane (również prototypowymi) kamerami 7680x4320p.

to zarzuć linki do prototypów i materiałów 8K, chętnie poczytam i popatrzę

to zarzuć linki do prototypów i materiałów 8K, chętnie poczytam i popatrzę

Wystukaj w Google NHK Super-Hi Vision i będziesz miał od groma i ciut ciut. Również to, że ITU zatwierdziła pod tą nazwą właśnie 7680x4320 (a nie jakieś tam 3840x2160).

"...This shouldn't lead anyone to return that 4K TV just yet -- once again, it's important to remember that NHK still won't start any kind of wider testing until 2020...".

Jeden z pierwszych strzałów Google... :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zgadza się. Żadnych testów na większą skalę na razie nie ma. Jest kilka prototypowych telewizorów i są transmisje testowe. Miałem okazję oglądać osobiście.

Pozatym NHK nie testuje 4K tylko od razu idzie w 7680x4320. I z tego co mówią szersze testy planowane są na 2015.

Wystukaj w Google NHK Super-Hi Vision i będziesz miał od groma i ciut ciut. Również to, że ITU zatwierdziła pod tą nazwą właśnie 7680x4320 (a nie jakieś tam 3840x2160).

tak myślałem, że nic nie masz w temacie, bo temat jest głęboko w lesie. poza tym nie wysilisz się nawet doczytać, to co podtykane masz pod nos

"The first level of UHDTV picture levels has the equivalent of about 8 megapixels (3 840 x 2 160 image system), and the next level comes with the equivalent of about 32 megapixels (7 680 x 4 320 image system)"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak myślałem, że nic nie masz w temacie, bo temat jest głęboko w lesie. poza tym nie wysilisz się nawet doczytać, to co podtykane masz pod nosd

Myśleć każdy może co chce i mnie nic do tego. Różnica między nami jest taka, że Twoim jedynym źródłem wiedzy na temat Super Hi-Vision jest Internet, a ja w Japonii regularnie bywam i widziałem go w rzeczywistości. Oraz miałem okazję rozmawiać na ten temat z pracownikami NHK. Od nich wiem, że było ko 7680x4320.

Z mojej strony EOT gdyż dalsza rozmowa z Tobą na ten temat jest stratą czasu.

ITU zatwierdziła pod tą nazwą właśnie 7680x4320 (a nie jakieś tam 3840x2160)

no nie ma, jak widać w cytacie powyżej bariera językowa z Japończykami była zbyt wysoka do przeskoczenia.

Myśleć każdy może co chce i mnie nic do tego. Różnica między nami jest taka, że Twoim jedynym źródłem wiedzy na temat Super Hi-Vision jest Internet, a ja w Japonii regularnie bywam i widziałem go w rzeczywistości. Oraz miałem okazję rozmawiać na ten temat z pracownikami NHK. Od nich wiem, że było ko 7680x4320.

Z mojej strony EOT gdyż dalsza rozmowa z Tobą na ten temat jest stratą czasu.

No to przy okazji tych wizyt na pewno udało się zrobić mnóstwo interesujących zdjęć tego super obrazu Hi-Vision i nie tylko.

Prosimy o zdjęcia.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Wygląda na to, że będzie tak jak to obiecywał Krzysztof Górski ze sklepu lolo loco z testem Sharpa LC60-840LE.

Miał być na drugi dzień, a minął bodaj miesiąc i nic.

Nie przepadam za ludźmi, którzy robią z gęby cholewę...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Wygląda na to, że będzie tak jak to obiecywał Krzysztof Górski ze sklepu lolo loco z testem Sharpa LC60-840LE.

Miał być na drugi dzień, a minął bodaj miesiąc i nic.

Nie przepadam za ludźmi, którzy robią z gęby cholewę...

Chodzi Ci o zdjęcia obrazu z ekranu TV?

A po co Ci one?

Co chcesz na nich zobaczyć?

Powiedz mi jakie chcesz zdjęcie to Ci je tak przygotuję. Zdjęciami można wszystko udowodnić.

Przy okazji przeczytałem cały wątek od początku.

Trzy wnioski:

1. januniowi chyba jakąś krzywdę zrobiłem, matkę mu zabiłem, "spaliłem" go czy co?

2. jakakolwiek dyskusja nie ma sensu. Dziwię się Maćkowi że daje sie prowokować, sobie samemu czasem też. Jak się komuś nie podoba to niech nie czyta.

3. od dwóch tygodnie leży u mnie nowiutki, zapakowany OPPO BDP 103. I nawet mi się go nie chce otwierać i testować bo i po co? Po co mam sie potem nasłuchiwać u kogo siedzę w kieszeni, dlaczego to robię itp. itd.

Dam Wam radę, idźcie sobie do Media Marktu ... albo jeszcze lepiej do EURO-RTV-AGD i tam sobie sami potestujcie albo jeszcze lepiej zapytajcie sprzedawców ... TOŻ TO SĄ PROFESJONALIŚCI !!!

Albo szukajcie opisów i testów w internecie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

No raczej o zdjęcia z ekranu TV Sharpa mi by nie chodziło, ciekaw byłem jakie kiki miał ustawienia, kolory, gamma itp.

Trzy wnioski:

1. januniowi chyba jakąś krzywdę zrobiłem, matkę mu zabiłem, "spaliłem" go czy co?

2. jakakolwiek dyskusja nie ma sensu. Dziwię się Maćkowi że daje sie prowokować, sobie samemu czasem też. Jak się komuś nie podoba to niech nie czyta.

3. od dwóch tygodnie leży u mnie nowiutki, zapakowany OPPO BDP 103. I nawet mi się go nie chce otwierać i testować bo i po co? Po co mam sie potem nasłuchiwać u kogo siedzę w kieszeni, dlaczego to robię itp. itd.

Skąd my to znamy !!!!!

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Uważam, że stanowisko, czy pozycja w jakiej się znajdujemy ma znaczenie.

Całe szczęście, że na tym Forum nie możesz dawać ostrzeżeń.

AndrzejS@

Oho ... uderz w stół a nożyce się odezwą. Następny banita przyszedł się tu wypłakać. Tylko sam odszedł, nikt Go nie zbanował.

Pisz dalej w tym tonie, zamieszczę linki do Twojego testu ... użytkownicy sami ocenią.

Na hdtvpolska ostrzeżenia daję jak się należą, a rzadko mi się to zdarza.

BTW nie wiem czemu mnie cytujesz bo żadnej merytorycznej odpowiedzi na mój post, ba .... nawet polemiki nie widzę.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Znowu straszysz.

Nie mam zamiaru Cię zwalczać ani z polemizować.

Ukryta Zawartość

AndrzejS@

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

No i mamy TV 4K ze stajni LG:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Następny banita przyszedł się tu wypłakać. Tylko sam odszedł, nikt Go nie zbanował.
Na hdtvpolska ostrzeżenia daję jak się należą, a rzadko mi się to zdarza.

Żal idzie, a że to MY robiliśmy wielkie rzeczy w kierunku HD AUDIO !!!

Ile to już lat !?

A teraz takie niby piekło.

ps.

mam teraz kotę.

Od niedawno odkryłem, że to genijalne zwierze,

Także dzięki Tobie.

Tym razem przez duże "T".

Ukryta Zawartość

http://technowinki.onet.pl/rtv-wideo/uwaga-nadchodzi-uhd-czyli-wrazenia-z-prezentacji-s,1,5299097,artykul.html

Niby to samo, ale jakże rożne od 1wszego wpisu i późniejszych wpisów.

Bez nadęcia i rzetelnie (egzemplarz przedprodukcyjny - więc nie ma co testować).

Wrażenia doczytać. :)))

(pozytywne)

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

wielkoformatowe telewizory nowych generacji nie powinny być oparte na rozdzielczościach pochodzących od fullHD i proporcjacj 16:9 tylko dostosowane do formatu kinowego.

bardziej akceptowalne będą 2 pionowe pasy w wiadomościach niż 2 długie poziome przy projekcjach filmów

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.