Skocz do zawartości
IGNORED

Klub strzelecki

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dobrze poczytasz to dowiesz się ze sprężynowe mają w zasadzie dwa odrzuty. Do przodu i do tyłu. Dlatego opanować je do celnego strzelania jest nawet nieco trudniej niż palną, tym bardziej że w wiatrówce ma to znaczenie zanim śrut opuści lufę w przeciwieństwie do palnej. Tam odrzut nie ma praktycznie żadnego znaczenia dla pocisku. Zanim karabinek drgnie to pocisku w lufie już nie ma :). Znaczenie ma za to sama korona lufy i gazy wylatujące za pociskiem w momencie gdy opuszcza on lufę.

Ja nie muszę czytać - mam to wypraktykowane. Najgorsze w mocnych wiatrówkach z tłokiem i sprężyną jest to, że spust musi zwolnić rzecz napiętą z dużą siłą, i sam moment zwolnienia tłoka dają szarpnięcie wpływające na celność. Tym niemniej w słabej Slavii to nie jest taki znowu wielki problem.

W palnej odrzut powstaje w ciągu całego czasu kiedy pocisk jest przyspieszany, moment siły też występuje skoro podparcie broni (stopka kolby / rękojeść) najczęściej nie jest w osi lufy tylko poniżej, jednak przy pewnym chwycie rzecz jest powtarzalna a więc i korygowalna.

<br />Najgorsze w mocnych wiatrówkach z tłokiem i sprężyną jest to, że spust musi zwolnić rzecz napiętą z dużą siłą, i sam moment zwolnienia tłoka dają szarpnięcie wpływające na celność.<br />

Zapewniam że wiatrówki z porządną regulacją spustu potrafią strzelić na dotyk :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Co się teraz stało ze strzelnicami szkolnymi? Pamiętam ze kiedyś każdy mniejszy klub sportowy miał sekcję strzelecką i nawet małe miasta miały swoje strzelnice sportowe. Może nie takie jak na filmach ale był to zwykle ogrodzony teren gdzieś na odludziu lub w lesie z usypaną wysoką pryzmą ziemi na kulochwycie. Strzelało się tam z broni 0,22. z wiatrówek to raczej w hali sportowej.

Wszechwładne polskie mamuśki dostają p...dolca na myśl o czymś tak niebezpiecznym. Ciekawe że jak urządziły protest przeciwko warszawskiej strzelnicy ZKS to nawet wkradły się na jej teren, nazbierały towaru z okolic kulochwytu i przedstawiły że toto przeleciało na boisko sportowe. Śmieszne było to, że wśród znalezisk były plastikowe koszyczki na śrut, w przypadku których pokonanie takiej odległości jest fizyczną niemożliwością.

Zapewniam że wiatrówki z porządną regulacją spustu potrafią strzelić na dotyk :).

Moje wiatrówkowe zainteresowania kończą się na Slavii i puszkach, więc raczej nie będę eksplorował tematu bardziej profesjonalnie. Ja zresztą nie lubię broni strzelającej na dotyk - może wyniki lepsze, ale kosztem funkcjonalności praktycznej i bezpieczeństwa. Słyszałem o paru wypadkach związanych z bronią o zbyt lekkim spuście.

<br /> Słyszałem o paru wypadkach związanych z bronią o zbyt lekkim spuście. <br />

To prawda, dlatego na zawodach wymaga się aby opór spustu miał określoną w przepisach wartość.

Co do odrzutu też się zgodzę oczywiście, bo użyłem skrótu myślowego. W zasadzie to sam podrzut broni następuje gdy nie ma już pocisku w lufie. Odrzut jest od momentu odpalenia pocisku ale jego wpływ na zejście lufy z linii celowania w dobrze wyważonej broni jest praktycznie żaden w czasie gdy pocisk jest w lufie w porównaniu do wiatrówek. Dlatego m.in wojsko często, nie tylko z oszczędności (chociaż też) szkoliło często na pneumatykach, bo wartość praktyczna takiego treningu jest podobna.

Wojsko ostatnio strzela na sucho, wiadomo oszczędne państwo :) Za to administrację państwową mamy rozbuchaną że hej, pewnie nas w razie czego obroni maja praktykę w pisaniu okólników i instrukcji.Npl pewnie się przestraszy takiej maszyny w kazdym razie dyrektyw unijnych.

Ja w wojsku na codzień (bez poligonów) chodziłem na strzelnicę 4 x w tygodniu i "psułem" za każdym razem 10 sztuk 7,62 × 39 mm wz. 43.

Nie wiem co to szkolenie na pneumatykach no chyba że z FESTO :) (w sumie trochę przereklamowana firma).

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W tym roku chcą pobrać do wojska 280 tyś. osób :). Może będą strzelać pneumatycznym pistoletem Łucznik Wz.70 o ile wojsko jeszcze wszystkich nie wyprzedało:).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo CKM'ami Maxim wz.1908/15 i ckm wz.30 Dzięki przystosowanymi do nich wkładkami umożliwiającymi strzelanie śrutem ołowianym na odległość 300metrów. Będzie tanio :).

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Co się teraz stało ze strzelnicami szkolnymi? Pamiętam ze kiedyś każdy mniejszy klub sportowy miał sekcję strzelecką i nawet małe miasta miały swoje strzelnice sportowe. Może nie takie jak na filmach ale był to zwykle ogrodzony teren gdzieś na odludziu lub w lesie z usypaną wysoką pryzmą ziemi na kulochwycie. Strzelało się tam z broni 0,22. z wiatrówek to raczej w hali sportowej. Wcale nie było tak łatwo kiedy tarcza miała 20*20cm z zielonym kólkiem w środku po ustawieniu na kulochwycie była niewidoczna już z 50m

Zarosły z braku konserwacji. Zbieram koźlarze i osaki przy jednej takiej. Kiedyś był to solidny obiekt.

Wszechwładne polskie mamuśki dostają p...dolca na myśl o czymś tak niebezpiecznym. Ciekawe że jak urządziły protest przeciwko warszawskiej strzelnicy ZKS to nawet wkradły się na jej teren, nazbierały towaru z okolic kulochwytu i przedstawiły że toto przeleciało na boisko sportowe. Śmieszne było to, że wśród znalezisk były plastikowe koszyczki na śrut, w przypadku których pokonanie takiej odległości jest fizyczną niemożliwością.

(...)

I nie tylko z winy mamusiek.

Onegdaj, w czasac h złego PRL-u, w wieksziości szkół ponadpodstawowych były "zbrojownie" z kbks-ami i amunicją do nich. Dzięki temu owe strzelnice były wykorzystywane.

Zbieram koźlarze i osaki przy jednej takiej. Kiedyś był to solidny obiekt.

Grzyby z okolic strzelnicy? Bałbym się ołowiu - grzyby są znane z tego że chętnie przyswajają metale ciężkie.

Do efektów estradowych to taki 5Wat kupisz bez problemów a i zezwolenia nie trzeba. Widzę kolega Gwiezdne Wojny oglądał i miecz Jedi mu w głowie świta :)

Byłbym zapomniał nie pytaj o cenę :)

- hehe - taki pistolet na światło - po girach - jakby popalił spodnie - to szybko by przestraszył napastników

- szkoda że mało przenośne z zasilaniem na kablu...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Ołów szybko utlenia się powierzchniowo i nie bardzo wtedy szkodzi. Nawet w akwariach się go używa ale pod warunkiem, że nie świeży tylko już utleniony. Co innego opary ołowiu przy wytapianiu czy bezpośrednie spożycie. Czasem trzeba uważać na przedmioty malowane farbami z zawartością ołowiu aby dzieci do ust nie pakowały. Jakby był taki szkodliwy jak się go maluje, to wędkarze dawno by powymierali :).

• 2 tygodnie później...

Pierwsza wystrzelana tarcza w tym roku na 5m z łucznika 70 . Tarcza14x14cm

Przez weekend oddałem około 150 strzałów.Inne fajne tarcze na 5 i 8 m.

Ukryta Zawartość

post-25555-0-67045500-1366058268_thumb.jpg

post-25555-0-39846200-1366058287_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jakas cisza w klubie? To moze byscie polecili mi jakis dokladny pistolet centralnego zaplonu do strzelan na 25 m?

Nie ma się co dąsać. Najpierw napisz ile masz pieniedzy na broń i co od niej oczekujesz. Potem, gdzie masz możliwość jej kupienia - w kraju czy zagranicą.

Nie ma się co dąsać. Najpierw napisz ile masz pieniedzy na broń i co od niej oczekujesz. Potem, gdzie masz możliwość jej kupienia - w kraju czy zagranicą.

Dąsać? Co do oczekiwań to napisałem: część dokładna, centralny zapłon, 25 metrów. Kwota rozsądna, jestem amatorem, nie żyję z nagród. Miejsce zakupu: Europa.

faktem jest natomiast że osoby zdecydowane dokonać przestępstwa z użyciem broni palnej są w stanie nabyć ją na czarnym rynku i robią to.

Nie muszą , mam sąsiada psychopatę który pod pretekstem koła myśliwskiego broń dostał. Nawet dwie giwery ma w szafie. Ma ktoś znajomych myśliwych, wszyscy po.....leni czy tylko mój egzemplarz taki się trafił? Poza tym ten idiota mówi że kocha zwierzęta. Dwa zdania później że wali do zwierzaków w komorę /podobno serce po myśliwsku/

Jeżeli strzela do zwierząt, to broni nie dostał pod pretekstem koła myśliwskiego. Pretekst byłby, gdyby gość zapisał się dla picu tylko po to, żeby mieć giwerę do innych celów.

Poczytaj sobie na początek:

Ukryta Zawartość

I porównaj to z własnym pojeciem rozsądnej ceny.

W grę wchodzi tylko 9mm. Stronę znam. Rozumiem, że konkretnego modelu, poza podanym już Walther GSP EXPERT kaliber .32S&W, nie polecicie? - choć to nie ten kaliber, no ale wcześniej nie napisałem, że chodzi o 9mm:) Tak czy inaczej dzięki.

Ukryta Zawartość

Jeżeli to ma być 9mm Para, wybór nie będzie łatwy, bo większość takich pistoletów jest ryglowana przez przekoszenie lufy, a to z super-precyzyjnym strzelaniem tarczowym nie ma wiele wspólnego. Stąd zresztą kaliber .32 w broni do strzelań tarczowych - skoro liczy się celność a nie moc obalająca. Niestety większość modeli 9mm Para z lufą zamocowaną na stałe wypadło z produkcji (bo są już lepsze naboje na których skupili się producenci - np. pistoletu Desert Eagle) więc albo trzeba szukać używek w dobrym stanie albo najlepiej po prostu przejrzeć z czego strzelają najlepsi w omawianej konkurencji.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W grę wchodzi tylko 9mm. Stronę znam. Rozumiem, że konkretnego modelu, poza podanym już Walther GSP EXPERT kaliber .32S&W, nie polecicie? - choć to nie ten kaliber, no ale wcześniej nie napisałem, że chodzi o 9mm:) Tak czy inaczej dzięki.

Na jaką broń masz pozwolenie. Przypuszczam, że na sportową. Kaliber 9 mm to kaliber bropni bojowej. Dalej nie sprecyzowałes co to jest rozsądna cena, jakie minimum. Uważam, że ponożej przedziału 2000 - 3000 PLN nie ma co szukać. Zacznij nawet o czegos takiego jak Pistolet Tangfolio FORCE 22:

pistolet-force-22.jpg

Potem dopiero szukaj innych, lepszych, bardziej odpowiadających twoim potrzebom albo zaczynij od stzrelnic, które udostepniają broń do strzelań.

Tak, pozwolenie na sportową, ale to zakres 7,62 do 9,65, czyli 9 Para jak najbardziej. Poza tym jest to broń bardziej mi bliska. Od 7 lat strzelam dynamicznie z glocka 19 i HK USP Compact. W strzelania dokladne bawie sie dopiero od paru miesiecy, ale bez wlasnej broni to wiadomo jak to jest, bycie na lasce innych:) Wiem, ze glock czy hk usp compakt nie za bardzo sie nadaja do strzelan dokladnych na 25 m, ale tez nie chcialbym pozbywac sie przyjemnosci strzelan dynamicznych. Takze szukam kompromisu. Potrzbny mi pistolet, ktory da mi wyniki na poziomie 90 na 100 pkt. Z glocka 17 po paru strzelaniach na 25 m mam na razie 81 pkt, takze glownie o nim myslalem, tym bardziej, ze planuje takze zakup rugera mark iii target, a ten jest juz bardzo dokladny tyle, ze to boczny zaplon. Ewentualnie zamiast glock 17 moze glock 34. Jest dluzszy. Byc moze bedzie dokladniejszy. Budzet wlasnie do 3 tys, jak bedzie warto to max 4 tys.

No i komunizm nie przeszedł! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Tak, pozwolenie na sportową, ale to zakres 7,62 do 9,65, czyli 9 Para jak najbardziej. Poza tym jest to broń bardziej mi bliska. Od 7 lat strzelam dynamicznie z glocka 19 i HK USP Compact. W strzelania dokladne bawie sie dopiero od paru miesiecy, ale bez wlasnej broni to wiadomo jak to jest, bycie na lasce innych:) Wiem, ze glock czy hk usp compakt nie za bardzo sie nadaja do strzelan dokladnych na 25 m, ale tez nie chcialbym pozbywac sie przyjemnosci strzelan dynamicznych. Takze szukam kompromisu. Potrzbny mi pistolet, ktory da mi wyniki na poziomie 90 na 100 pkt. Z glocka 17 po paru strzelaniach na 25 m mam na razie 81 pkt, takze glownie o nim myslalem, tym bardziej, ze planuje takze zakup rugera mark iii target, a ten jest juz bardzo dokladny tyle, ze to boczny zaplon. Ewentualnie zamiast glock 17 moze glock 34. Jest dluzszy. Byc moze bedzie dokladniejszy. Budzet wlasnie do 3 tys, jak bedzie warto to max 4 tys.

W takim razie polecam ci taka broń sportową: http://www.alfacharlie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=112%3Acz-75-sp-01-shadow-kaliber-9mm-para&catid=8%3Abro&Itemid=51

20080630_1942046936_cz_sp01-shadow-001.jpg

Strzelałem z CZ75 i CZ75SC. Mogę powiedzieć, że jest to dobra broń. Gdyby nie wzgledy polotyczne, byłaby zapewne bronią krótką USArmy.

No właśnie też myślałem o CZ 75. Tyle, że jej odmian jest bez liku:) Myślałem też o CZ 75 B New Edition. Muszę spróbować u siebie na strzelnicy. Tym bardziej, że nie powinno być z jej sprowadzeniem problemu bo akurat właściciele strzelnicy są jednym z dystrybutorów CZ w Polsce.

CZ to fajna broń. Ja nie mam zbyt bogatych osobistych doświadczeń z pistoletami ale CZ-ka wybitnie mi "leżała".

Mam natomiast kolegę z dużym stażem w AT i on sobie CZ bardzo ceni, a to już jest opinia fachowca i praktyka.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

POSIADANIE BRONI DOZWOLONE W TYM BUDYNKU.

Prosimy trzymać broń w kaburze, chyba że zajdzie potrzeba.

W tym przypadku uprasza się o rozważne celowanie.

guns-are-welcome.jpg

My nie wzywamy policji... ;)

worlds-best-no-trespassing-sign.jpeg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.