Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  73 członków

Octave Klub
IGNORED

Klub miłośników marki OCTAVE

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli prawdą jest, że Bowersy są tak trudne w wysterowaniu to zdecydowanie Black Box jest właśnie od tego. Sprawa prosta wypożycz na odsłuch i wszystko będzie jasne czy warto. Bo chyba Black Box tańszy niż wymiana kolumn.

Jeśli prawdą jest, że Bowersy są tak trudne w wysterowaniu to zdecydowanie Black Box jest właśnie od tego. Sprawa prosta wypożycz na odsłuch i wszystko będzie jasne czy warto. Bo chyba Black Box tańszy niż wymiana kolumn.

Zdecydowanie... szkoda że padła sprawa zakupu tych 5sztuk ...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Nie wiem czy to podchodzi pod przesterowanie ale to coś jakby kolumny zniekształcały dźwięk (jakby za chwilę miały się spalić) dodam że nie gram na takich glosnosciach bo w pokoju jest bardzo, bardzo głośno... czy ktoś z posiadaczy v70se przekręcił kiedyś za połowę głośności? Odnośnie BlackBoxa to właśnie dlatego byłem nim zainteresowany być może faktycznie Bowers przy bardzo glosnym graniu potrzebuje więcej prądu? Przy graniu do połowy skali nie mam zastrzeżeń, jest pięknie...

spokojnie gralem wyżej niż 12 nic się nie działo se25 pomieszczenie 18 m2 można krecic ile się chce

Zdecydowanie... szkoda że padła sprawa zakupu tych 5sztuk ...

Spokojnie, przecież kupiłeś Octave na pewno jakiś upust dadzą, jak okaże się, ze warto tego BB brać.
Tak myślę gdzieś za ok 3000 ale myślę że wpierw kaucja i do domu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Panowie spróbuję załatwić 3-5 sztuk. Jak będzie dobra cena to wchodzimy w to... dam znać poniedziałek/wtorek...

Tyle osób było chyba zainteresowanych...?

...

Zainteresowanych było 3, ale ja po tygodniu słuchania CD07s stwierdzam, że większy progres osiągne przy zmianie źródła. No a portfel jeden:)

no i na co pasł wybór? Cd07 wraca do dystrybutora?

Wrócił, gdyż czas decyzji to dla mnie zwykle okolice 29 czerwca (imieniny). Po drodze w grudniu test Transrotora i wtedy zapadnie decyzja jakie źródło na te imieniny.

Kurczę już nie kapuje, jeden dystrybutor twierdzi że do V70 nie możemy używać EL34. Ponoć gniazda nie te. Jak to właściwie jest?

Nie wiem jak v 70 . W V 70 se można. Sam używam.

Jest inne granie jak na oryginalnych? Sprawdzają się w każdym gatunku muzyki czy tylko jazz?

...

Nie wiem jak gra na 6550 . U mnie grało na kt88 Gold lion teraz el 34 svetlana. Czy się sprawdza ? U mnie tak . Ale ja się chyba starzeje i już bardziej mi się podoba spokojniejsze granie . Kt 88 ma swoje plusy i el 34. Obecnie bardziej do mnie trafia el 34 . Kiedyś było odwrotnie .

I jakie te EL34 - chodzi o producenta ?

Słuchałem i 6550 i EL 34 - dla mnie EL34 są bardziej muzykalne (chociaż mniej przejrzyste). Ale liczy się odbiór ! Ale tak jak mówi PS39 w szufladzie warto mieć i te i te i tamte :-)

Witam

Mam do Was pytanie, czy octave v70 zda egzamin przy odtwarzaniu ciężkich gatunków muzycznych, jak to ktoś na tym forum określił "demonicznych".

Wzmacniacze z lampowe z niższej półki cenowej, te z jakimi miałem kontakt, nie dały rady. W torze będzie jeszcze Mytec Brooklyn dac i jbl lx66. Nie mam dużego doświadczenia, a chciałbym coś nabyć do 20k.

Wiele gatunków grałem, wszystko gra dobrze, tym lepiej im lepiej jest nagrane. Drugostronnie te słabe realizacje też da się słuchać. Pewnie inni też potwierdzą, to bardzo uniwersalny wzmacniacz. Ale napisz jaka to konkretnie muzyka, podaj jakąś płytę. Puszczę i napiszę jak zagrało.

Dziekuję za odpowiedz. Z takich sztandarowych to np. Slayer Diabolous in musica, Reign in blood. Oczywiście będzie odsłuch w domowych pieleszach ale chciałbym wiedzieć czy to ma sens. Myslałem też o heglu h360, bo h100 choć trochę miał mało drive'u to zagrał całkiem nieźle.

Dziekuję za odpowiedz. Z takich sztandarowych to np. Slayer Diabolous in musica, Reign in blood. Oczywiście będzie odsłuch w domowych pieleszach ale chciałbym wiedzieć czy to ma sens. Myslałem też o heglu h360, bo h100 choć trochę miał mało drive'u to zagrał całkiem nieźle.

H100 vs Octave V70SE inna liga.

Posłuchaj konieczne a szybko zrozumiesz. Nie mówię tutaj o lepszym dźwięku - kwestia gustu. Ale moc, dynamika i transparentność !

A tak nawiasem ciekawa muzyka :-)

H100 vs Octave V70SE inna liga

O H100 myslałem w kategorii charakteru brzmienia, do zakupu preferuję H360 ale z opisów jakie można tu wyczytać chyba octave będzie lepszym wyborem. Cena obu urządzeń jest podobna.

O H100 myslałem w kategorii charakteru brzmienia, do zakupu preferuję H360 ale z opisów jakie można tu wyczytać chyba octave będzie lepszym wyborem. Cena obu urządzeń jest podobna.

To i tak nic nie zmienia :-)

Ale jestem ciekaw starcia !

Reign in blood

Właśnie słucham, ale zbyt cicho aby ocenić, bo już nie jestem sam i kurki przykręcone a nie odkręcone. Nie dało się wcześniej wrócić z pracy, choć i tak miało być później.

Ciekawy jestem jak to zagrałoby z EL34, jestem na etapie poszukiwań. Ktoś kiedyś mi powiedział, że właśnie jak ma ochotę na taką muzykę to robi sobie sesję z EL34. Na 6550 też jest nieźle, ale tego trzeba słuchać na 10-tej, a u mnie jest 8.

Też jestem ciekawy porównania z H360, bo mam sentyment do Hegla. Typuje wynik ale nic nie mówię.

• 3 tygodnie później...

Warto zainteresować się już nie produkowanym modelem V80 (dostępny jest na allegro) czy lepiej zainteresować się V70 SE. Który z nich lepiej zagra od Hegla H360?

Myślę, że oba. Lampa czaruje, a w dobrym wydaniu Octave to magiczne granie. V80 nie słuchałem (jedynie V80SE), V70SE gra u mnie już prawie półtora roku. Jest holograficznie i dynamicznie, jest piękna średnica i kontrolowany bas, a góra tak dobra jak kopułka która ją odtworzy. Potrafi poradzić sobie z każdym rodzajem muzyki jaki do tej pory grałem w tym systemie. Myślę, że każdemu mógłby się spodobać. Oczywiście na tym poziomie cenowym.

Nie znam obu wzmacniaczy. Też bardzo mnie ciekawi H360.

Ale rozmawiałem z człowiekiem, który miał te dwa wzmacniacze obok siebie i porównywał je w warunkach domowych. Z rozmowy wynikło, że podłączał kilka par kolumn (nie znam jakie), podłogowe, podstawkowe, niskoskuteczne i wysokoskuteczne.

H360 według jego uznania wypadł lepiej. Wzmacniacz ten był mocniejszy, był szybszy, nie było efektu spowolnienia dźwięku.

V70SE pokazał troche lepszą przestrzenność, nie kontrolował tak dobrze głośników przy szybszej mocniejszej muzyce, niskie tony poluzowane.

Dziękuję za opinię i informację. Oczywiście przed zakupem będę się starał wypożyczyć oba urządzenia. Trochę obawiam się lampy, gdyż te które miałem okazję przesłuchać w domu, nie poradziły sobie z tzw. "demonicznym repetuarem" czyli np. Protector, Slayer, Death itp., choć np. Vangelis wypadł pięknie.

Dokładnie tak określił to porównanie. Lampa nie jest tak mocna jak tranzystor. Przestrzeń znakomita ale przy ostrzejszej, szybszej muzyce jest efekt spowolnienia dźwięku co przekłada się na słaby zakres niskich tonów lub ich brak.

Dziękuję za opinię i informację. Oczywiście przed zakupem będę się starał wypożyczyć oba urządzenia. Trochę obawiam się lampy, gdyż te które miałem okazję przesłuchać w domu, nie poradziły sobie z tzw. "demonicznym repetuarem" czyli np. Protector, Slayer, Death itp., choć np. Vangelis wypadł pięknie.

To noże złe lampy może miałeś. Są takie które dadzą radę. Moim zdaniem do Death Metalu to tranzystora szukaj i to dobrego bo inaczej klucha wielka i jazgot.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.