Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

To akurat wiem bo to dwa różne przetworniki :) chodziło mi który dokładnie jest pod jaką kostkę.

Pod PCM1704 jest Discrette

Pod PCM179x jest Spencer

Zgadza się?

A jak wygląda sprawa z AK4399?

I czy jest już projekt analogu do AD1865

BTW mozna prosic o schemat AD1865?

Kolejny etap....

bardzo ładie się prezętuje ta obudowa

fajnie jak byś śruby w górnej pokrywie zrobił na stożek

malowanie proszkowe czy anoda ?

bardzo ładie się prezętuje ta obudowa

fajnie jak byś śruby w górnej pokrywie zrobił na stożek

malowanie proszkowe czy anoda ?

Jak by co mam dostęp do galwanizerni - kolega pracuje

To akurat wiem bo to dwa różne przetworniki :) chodziło mi który dokładnie jest pod jaką kostkę.

Pod PCM1704 jest Discrette

Pod PCM179x jest Spencer

Zgadza się?

A jak wygląda sprawa z AK4399?

I czy jest już projekt analogu do AD1865

BTW mozna prosic o schemat AD1865?

do AK4399 - pasują dyskretne opampy - w komplecie są dwa takie, jeden bez sprzężenia, a drugi z petlą,

IV do AD jest taki sam jak do 1704

FAQ

cyt ".... Jezeli masz chwilkę czasu to wytłumacz "tłukowi" o co chodzi z tymi zegaarkami i dlaczego az tyle czestotliwosci różnych się miele?..." koniec cyt

zegar podstawowy to zegar próbkowania, czyli to ile razy na sekundę mierzy sie wartość napięcia i zapisuje w jednym z mozliwych poziomów - do tego dojdziemy.

Ten zegar to fs - czyli frequency sampling, dla wynosi CD to 44,1kHz, dla DVD, SAT to 48kHz, dla plików to może być 44,1, 48 i podwójna i czterokrotna prędkość fs czyli 88,2 i 96 apotem 176,4 i 192, występują też jeszcze podwojone

W przetwornikach używa się LRCK czyli zegar zmieniający kanały wynosi tyle co fs, potem BCK - ten ma zawsze wrtość fs*64, czasmi to wystarczy dla przetworników R2R.

Ale do pracy wewnętrznych układów potrzebny jest jeszcze jeden zegar - zegar odniesienia z założenia osobny tzw MasterClock MCLK.

MCLK może mieć różną krotność czyli fs x 128, 256, 512, czasami jeszcze wyżej.

Wartość MCLK można wybrać, ale są pewne zasady doboru.

W tym przypadku do poprawnej (optymalnej) pracy jednego z podelementów (SRC) my wybieramy jego maksymalną krotność czyli 512fs co daje 512 x 48kHz = 24.576MHz

W tym co napisałem jest haczyk - dane wejściowe mogą mieć wartość fs 44,1 i 48, ale stosujemy zegar dla krotności 48 - "cudowna" zmiana następuje w SRC (upsamplerze)

Owszem dla plików CD lepiej zastosować MCLK 22.xxxx (512x44.1) ale coraz więcej plików jest nagrywanych z fs 96 oraz chcemy puszczać sam przetwornik na maksimum z innych powodów, dlatego też stosujemy MCLK właściwy dla 48, bo upsampler jest asynchroniczny i sobie z tym radzi.

Moje zalecenie aby mieć dwa kwarce różne jest poto, aby móc na samym końcu świadomie wybrać.

Wg mnie nie ma różnicy, ale kto wie?

FAQ_2

1) czy CAP D - oznacza, ze może być zastosowany zamiennie zarówno smd 1210 jak i przewlekły

- w obecnej wersji 2.2 pola lutownicze są węższe z uwagi na szerszą ścieżkę zasilania wokół uC i nosi nazwę CAP B. Tak są też otwory pod przewlekany o rastrze 2.5mm. Ale też są CAP D.

2) LED smd 1206 - na jakie napięcie?

- nie ma znaczenia, rezystor ogranicza prąd.

3) co oznacza R48 (Open) na płycie głównej części cyfrowej

4) co oznacza "Opcja" R20,R18,R17,R19 - na płytce do PCM179x

- na schemacie w wersji 2.2 jest kilka więcej z opisem Open. OPEN = nie montować, OPCJA = nie montować. Myślę, że nie będą potrzebne, ale kto to wie.

5) co oznacza "IU" R12,R11 na płytce do PCM1704

- nie gniewaj się - pytanie banalne i nic tam nie lutuj. A oznacza tyle, że w tamtym miejscu można przylutować rezystor, który stworzy najprostrzy konwerter prąd - napięcie. Przydatne dla osób, które to lubią, ale nie polecam. Natomiast przydaje się serwisowo.

6) co oznacza 40/41 tj. R7 na płytce do WM874x

- jest opis na schemacie. Naprawdę prościej już nie można. Dla WM8740 musi być zwarcie, czyli 0R, a dla WM8741 i 42 ma być rozwarte. Proszę czytać schematy w całości !

7) Discertte - 1k5 R20,R19 - MK132/SMD - czy oznacza możliwość zamiennego stosowania MK132 i 1206?

- w sumie tak. Przewlekany może być MK132 jak i 0.6w metalizowany.

8) co oznacza gwiazdka przy 100R - R4,R42 - płyta główna analog

- że można zastosować wartość z przedziału 50-200om, o ile wiesz jaki cel ma stosowanie tego rezystora, ale 100om jest najlepsza.

9) czy uzupełnisz w BOM-ie napięcia i oznaczenia (producentów) dla kondensatorów przewlekłych?

Kondy masz już pewnie dokładnie przećwiczone. Myślę, że nie tylko mnie przydała by się taka szczegółowa informacja. Ze obecnie dostępnego zdjęcia Twojej wersji ciężko dojść :)

- nie, jak tak zrobiłem, to potem była masa pytań. Nalezy stosować napięcia wyższe o kilka/kilkanaście volt niż napięcie występujace w danym miejscu.

Ogólnie jest odwrotnie niż sądzisz - najważniejsze jest rozwiązanie układowe i prawidłowa aplikacja, dopiero potem dobieranie kondensatorów. Maja one wpływ, ale bardziej na zasadzie który pogorszy bardziej.

10) Czy przy kondensatorach SMD zakładałeś jakiegoś określonego producenta (typ/parametry) czy brać co będzie dostępne z danej wartości?

- do 100n NP0 CG0 - jest to najlepszy dielektryk, występuje w SMD i przewlekanych. Ceramiki najlepsze to X7R. Zamiast ceramików świetnie w zasilaniu sprawdzą się Tantale, lub polimerowe. Ale te występują w wartościach od 100u. A naprawdę nie powinno się przewymiarowywać pojemności !

11) co z C7 na płytce od spencera. Jest wstawiona zamiast wartości gwiazdka

- wartość kondensatorów zwierających do masy na wyjściach analogówek należy docelowo dobrać w zależności od krotności upsamplingu. Czyli im doskonalsze filtrowanie cyfrowe i im wyżej jest ono położone, tym możemy stosować filtry dolnoprzepustowe o wiekszej f granicznej co daje mniejsze przesunięcia fazy. Dla zalecanej pracy z upsamplerem na 176.4/192 zalecam pojemność tego rezystora w okolicach 700-820p. Oczywiście NP0 CG0, bo jak nie taki to styrofleks. Ale może się zdazyć, że zaistnieje konieczność wstawienia 1n, lub 1n2, warto je posiadac w zapasie.

12) Kiedy będziesz rozsyłał PCB?

- jak je będe posiadał. Jeszcze ich nie mam.

Edytowane przez Waldi_06

Kilka informacji na temat obudów:

- śruby z łbem stożkowym na pewno doskonale by wyglądały wpuszczone w blachy obudowy; niestety nie jestem w stanie zapewnić takiej dokładności wykonania.

Niewielka niedokładność powoduje że śruby bardzo nieładnie wystawały by ponad blachę.

Dlatego zastosowałem śruby o łbie walcowym ale M3, to powoduje że w sumie nie są zbyt widoczne.

- Obecnie obudowy mają nawiercone i nagwintowane wszystkie otwory służące do montażu całej obudowy za wyjątkiem frontu (25 otworów na obudowę)

- na froncie oczywiście nie ma widocznych żadnych śrub.

- pozostały jeszcze takie sprawy jak montaż frontu do ścianek bocznych i dopasowanie wszystkich elementów, szlifowanie...później już tylko malowanie.

- malowanie proszkowe, anodowanie bardzo znacznie zwiększyło by koszt obudowy.

- w najbliższym czasie podam dodatkowe informacje dotyczące maskownicy wyświetlacza oraz gniazda zasilającego.

- niestety ale brak czasu i niskie temperatury w warsztacie, skutecznie spowalniają wszystkie prace...

Witam,

otrzymałem dzisiaj odpowiedź na zapytanie o dostępność układów AD1865, otóż mam potwierdzenie na 30 szt w cenie 210 PLN/szt (brutto).

Układy są w DIP (jedynie słusznej obudowie:) i pochodzą z produkcji w r.2005 - realizacja zamówienia ok. 2 tyg. - oczywiście kości są nowe i z legalnego źródła - tyle wiem na dziś.

Edytowane przez Luiis

Witajcie.

Zainteresowany budową mam pytanie do twórcy czyli Waldka i znawców tematu.

Czy jest możliwość odtwarzania tym cudeńkiem plików DXD i FLAC np z tej strony?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pliki są nagrane w formacie DXD 24Bit/352,8kHz (2,1MB/s) stereo lub nawet surround 5.1 (5,3MB/s).

Podobnie też jest typ FLAC 24Bit/192kHz lub 24Bit/96kHz i też czasami w surround.

Dla porównania zwykły CD to 16Bit/44,1kHz (176kB/s).

Jesli chodzi o repertuar - muzyka poważna, pliki mozna legalnie pobrać ze strony.

Pytam się, bo myśląc o półśrodkach - skoro budujemy taki sprzęt to mozna zaprząc do niego porządne źródło dźwięku a nie bawić sie tylko w upsampling - jak ktos wspominał tworzenie przypadkowych bitów.

Jak wiadomo upsampler i DAC działają tylko do 192kHz i raczej nie ,,łyka" DXD które mają próbkowanie 352,8kHz.

Jak sie podpiąć z taki dźwiękiem do tego DAC-X-a aby naprawde cieszyć się jego możliwościami bo na pewno ma je?

Nie chce wprowadzac w błąd ale z tego co wiem, z plików FLAC można nagrać DVD audio 24Bit/96kHz/192kHz.

PS. sorki za ,,ę" ale z klawiatury mi nie wchodzi a copy-paste za żmudne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muszegozrobic

Aż tyle to DAC nie potrafi.

Znakomita większość daców przetwarza sygnał PCM, czasami SACD.

Cała reszta formatów jest dekodowana przed jakimkolwiek DACem.

Dotyczy to CD, Amplitunerów i innych.

Nazwijmy to wstępne dekodowanie odbywa się :

a/ programowo (ogólnie, bo i tak przy pomocy DSP - np karty dzwiekowe), lub

b/ sprzętowo - w 99% dotyczy to formatów zawartych na płytach DVD i BR.

Czyli dekoder Dolby dekoduje dzwięk, a dopiero potem przesyła go do klasycznego DACa (mniej, lub bardziej rozbudowanego), lub też dekoderem jest CPU przy pomocy programu dedykowanego np foobar2000. Z wyjscia kompa sygnał trafia do DACa właściwego.

A DAc własciwy może byc nosdacem - ultraprostą formą, lub tez może zawierać dodatkowe zaawansowane układu do obróbki sygnału PCM tuż przed konwersją na analog.

Wyjście z kompa, nie ma tu znaczenia, czy to jest SPDIF, czy USB, służy jedynie do transportu sygnału PCM do DACa.

Koleżanki i koledzy, błagam nie proście mnie na PW o zamówienie AD1865, mogę zamówić tylko min 30 szt, więc przydała by się jakaś lista.

Mniej się nie da, więcej może tak (jak będą chętni, to zapytam).

W takim razie otwieram listę na AD1865. Dla zachowania porządku kopiujemy całość.

1. mihau_r - 1 szt.

Edytowane przez mihau_r

Jeśli chodzi o dekoder Dolby - dekoduje on dźwięk wielokanałowy zapisany na płytach DVD (co najwyżej surround 5.1) lub Blu-ray (7.1 i wyższe). A dla nas najwazniejsze byłoby, aby sygnał o jak największej rozdzielczości trafił na wejście DAC-X-a.

Próbowałeś z amplitunera lub z PC sygnal 24Bit/96-192kHz wysyłać po SPDIF na DAC-X? - dla 192kHz i zegara 24,576MHz MLCK ma krotność 128 - więcej nie nada.

Nie wiem dokładnie jakie mozliwości ma SPDIF. Czy jest możliwość wysyłania sygnału po wyjściu optycznym z CD na DAC-X? (tutaj chodzi mi o zwykly sygnal 16Bit/44,1kHz)

W takim razie otwieram listę na AD1865. Dla zachowania porządku kopiujemy całość.

1. mihau_r - 1 szt.

2. crossover64 - 1szt

Jeśli chodzi o dekoder Dolby - dekoduje on dźwięk wielokanałowy zapisany na płytach DVD (co najwyżej surround 5.1) lub Blu-ray (7.1 i wyższe). A dla nas najwazniejsze byłoby, aby sygnał o jak największej rozdzielczości trafił na wejście DAC-X-a.

Próbowałeś z amplitunera lub z PC sygnal 24Bit/96-192kHz wysyłać po SPDIF na DAC-X? - dla 192kHz i zegara 24,576MHz MLCK ma krotność 128 - więcej nie nada.

Nie wiem dokładnie jakie mozliwości ma SPDIF. Czy jest możliwość wysyłania sygnału po wyjściu optycznym z CD na DAC-X? (tutaj chodzi mi o zwykly sygnal 16Bit/44,1kHz)

Pytałeś to odpisałem.

Nie mam amplitunera, a własciwie mam, stoi niepodłączony Yamaha A1.

Mam jedną płytę na 192 i jedną na 176.4. Obie grają po kablu elektrycznym.

Reszta to CD i 24/(88.2/96).

W teorii tak. Zależy czy CD ma takie wyjście i czy założysz odbiornik do Xa. Ale nie polecam bo odbiorniki TORX i nadajniki TOTX mają duży jitter, zwłaszcza te z rodziny 17x, rodzina 14x jest nieco lepsza.

1. mihau_r - 1 szt.

2. crossover64 - 1szt

3. rextytus - 1szt.

Koledzy - proszę listę przenieść do wątku z zamówieniem PCB, ten wątek niech pozostanie do róznych spraw związanych z DACem ale nie z zakupem.

Dzisiaj testowalem DVD Player z plikami HD Audio.

Kilka dni temu ściagnąłem kilka darmowych plików XXXXXXX.FLAC ze strony norweskiej 2L.xxx.

Pliki są nagrane w częstotliwości 96 i 192kHz (stereo), oraz 96kHz (5.1).

Pliki przekonwetrowałem w foobarze 2000 1.2.3 na Wav.

Zwiększyly rozmiar około 2 razy (96kHz), 1,8raza (192kHz) i ze 2,5raza (96kHz 5.1).

Pliki wrzuciłem na pena i podpiąłem do odtwarzacza WIWA HD108U (ma juz z 5 lat). Pliki do 96kHz odtwarza.

te z częstotliwością 192kHz odtwarza ale w dwukrotnie wolniejszym tempie (1s na liczniku trwa ze 2s) isłychac tylko buczenie, warczenie itp.

Przy odtwarzaniu tych 96kHz słychac stuki co 1s, ale gdy wejdę w menu i potem wyjdę na odtwarzanie ponownie, to stuki czasami znikają.

Oczywiście DVD player pokazuje częstotliwość próbkowania, szybkośc transferu kb/s w kazdym przypadku.

W DVD playerze siedzi DSP DVD produkcji ESS Phoenix 8380FBB czyli niestety z wyjsciem audio z modulacją PWM klasy D w kazdym kanale. W datashecie jest informacja, że łyka on audio do 192kHz ale wyjscie SPID/F ma tylko do 96kHz. Może brak prawidłowego odtwarzania dla 192kHz to zasługa softu??

DVD player nie widział w ogóle płyty DVD z nagranymi plikami FLAC (płyta nagrała się z bykiem).

Nie mam niezależnego DACA zewnętrznego, wiec nie wiem jak działa SPID/F.

Winamp oczywiście odtwarza wszystkie pliki FLAC i te Wav potęznych rozmiarów. Transfery siegają kilkunastu Mbit/s dla dzwięku 5-kanałowego 96kHz oraz ponad 10Mbit/s dla stereo 192kHz

• 2 tygodnie później...

Na stronie umieściłem nowszą wersję schematu dla płyty głównej i pcm179x jak również schemat dla AD1865

Na zdjęciach poniżej sposób montażu panelu przedniego: śruby z łbem walcowym schowane w otworach, nie będą wystawały.

Górna pokrywa przykręcana śrubami M3 z łbem kulistym imbusowym.

taki łeb powoduje ze śruba praktycznie będzie niewidoczna na czarnym tle obudowy.

Pozostałe śruby to M4 z takim samym łbem.

Coraz bliżej końca :)

Ukryta Zawartość

post-10864-0-38983600-1362946261_thumb.jpg

post-10864-0-88486800-1362946267_thumb.jpg

post-10864-0-32241400-1362946274_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wysokość wewnętrzna obudowy wynosi 60mm.

zewnętrzna to 66mm.

jak ktoś mi dośle gniazda to zamontuję.

mogę też kupić dla kilku osób (jeśli się zdecydują) i zamontować, może być trochę taniej....

mam tylko kilka gniazd sieciowych do innych projektów i te mogę zamontować, zainteresowani mogą też je kupić w tme.

jutro podam kod TME.

kiedy end ? sam nie wiem...za dużo opóźnień ostatnio miałem żebym mógł dokładnie to określić.

w przyszłym tygodniu będę oddawał do malowania.

czasami trwa to 3 dni, czasami 2 tygodnie....zależy to od aktualnego procesu u wykonawcy...

Koledzy

Podczas zamawiania elementów zwróćcie uwagę na BF245.

Występuje z różnymi wyprowadzeniami !

Inaczej w Fairchild a inaczej w Onsemi.

Pomyłka nie grozi wybuchem, wręcz przeciwnie - zagra jakby nic się nie stało.

Dzieje się tak dlatego, że przez to źródełko płynie mały prąd.

• Pokaż nowe odpowiedzi