Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli Ci się nie spieszy to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czekalem jakieś 2 tygodnie. Oczywiście działa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kekon

;)

Podlinkuje ktoś sprawdzony programatorek? :) może być PW

Spawdzony jest ten ...bo taki polecał też Waldek :-)

Ukryta Zawartość

Bezproblemowe programowanie atmegi ...trzeba tylko wyjąć jedną zworkę.

Ukryta Zawartość

Trochę się napracowałem z zegarami aby dostroić ich częstotliwość, wynik tej pracy widać na zdjęciach.

Wybrałem zegar o częstotliwości 22.579.2MHz.

Że tak się tylko zapytam - jaka pewność że ta "częstościomiarka" pokazuje coś z sensem? Przecież ona też ma jakiś kwarc?

A bo ją sprawdziłem mierząc częstotliwość wzorcową, mam dostęp do generatora wzorcowego.

Edytowane przez bomarek

Pytanie do bardziej doswiadczonych kolegów:

Czy ten vfd zagada z ixem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co widze obsluje interfejs rownolegly i protokol motorola, wiec na moje oko jest to dokladnie to czego szukamy ?

Czy tez moze sie myle ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A bo ją sprawdziłem mierząc częstotliwość wzorcową, mam dostęp do generatora wzorcowego.

Pamiętam że np. w meratroniku był generator wzorcowy z grzałką i termostatem.

Mowisz o takim wzorcu mniej więcej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bendix101

Wracajac do sprawy wyświetlaczy OLED Winstara udało mi się uruchomić je na innej płytce sterownika, ponieważ w X wystepują troszkę inne problemy na chwilę obecną nie będę tej obsługi rozwijał.

Dzisiaj złożyłem sobie następną dyskretną analogówkę dla PCM1704 i AD1865. Poprzednio złożona strasznie się grzała ale ta w porównaniu z poprzedniczką jest zimna.

W tej dzisiaj zmontowanej użyłem tranzystorów ON SEMICONDUCTOR kupionych w TME, bardzo mała różnica bety pomiędzy BC550 i 560.

Poprzedniczka ma tranzystory kupione na allegro, niby betę miały powyżej 450 ale coś z tymi tranzystorami jest nie tak skoro się tak grzeją. ON SEMI mają betę ok. 530. Różnica bety w parach nie przekracza 10.

Brzmieniowo to nie ta sama analogówka w porównaniu z poprzedniczką.

Na desce drugi, "testowy" X, pora się brać za "domek" dla niego :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bomarek

Właśnie skończyłem uruchamiać następną dyskretną analogówkę. Napotkałem dziwny problem podczas uruchamiania tego układu, w jednym kanale tranzystory były gorące a w drugim chłodne.

Co się okazało, zamiast rezystorów o wartości 10R były wlutowane 1k, sprzedawca rezystorów się pomylił i zamiast 10R były 1k oczywiście z opisem, że są to rezystory 10R.

Po wymianie rezystorów R41, R42, R43, R44 analogówka się grzeje ale DAC gra wspaniale :-)

mój dac-x również dzisiaj ruszył. Na razie WM8741 z CD. Coś jednak jest nie tak.

Źródłem jest komputer, sygnał podany jest przez jarkowy konwerter spdif a z dac-xa wychodzi na wzm. sł. HA-2013. Owszem gra to, ale zdecydowanie za cicho. Oba kanały grają na tym samym poziomie głośności. Mam również innego dac-a na tym przetworniku i tam przy 1/5 tego poziomu głośności można powiedzieć, że jest już zdecydowanie za głośno. Dodatkowo zaobserwowałem taki objaw. Jak podkręcę głośność w komputerze na powiedzmy >70% sygnał robi się przesterowany (zniekształcony).

Pojawia się również podczas włączania/wyłączania DAC-a DC na wyjściu (rzędu 1,9V) co powoduje zadziałanie zabezpieczeń we wzmacniaczu. Po chwili DC spada w pobliże 0mV. Przy wyłączaniu DAC-a słychać dodatkowo nieprzyjemny dźwięk (pisk) w słuchawkach. W jednej słuchawce pojawia się najpierw, w drugiej z niewielkim opóźnieniem.

Ukryta Zawartość

post-46703-0-23958200-1370523532_thumb.jpg

EDIT: problem z głośnością załatwiony. piep... chińczyki. 2sk389 zakupione na allegro zamieniłem na parowane 2sk170 i szafa gra :) i w tym momencie mój stary dac na 8741 pokazał swoją słabość. Na razie takie zestawienie jak mam gra trochę sucho (technicznie) ale zobaczymy za kilka dni jak pograją te foliowce.

EDIT2: waldi, shark - ojj... kolejna micha się cieszy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mihau_r

>mihau_r

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))

super,

ale na tym nie koniec,

daców nowych na forum już nie przewiduję,

ale rodzeństwo do daca i owszem ... i nawet już gra , narazie sote, ale gra

tylko nie jest to oficjalny, Waldkowy tylko mój więc nie ręczę czy wszystko jest ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gaballus

Wracajac do sprawy wyświetlaczy OLED Winstara udało mi się uruchomić je na innej płytce sterownika, ponieważ w X wystepują troszkę inne problemy na chwilę obecną nie będę tej obsługi rozwijał.

A szkoda Jarku, bo jakość tego wyświetlacza jest naprawdę super w porównaniu do zwykłych LCDków z poświatą w tle ...można ? można !

W razie potrzeby mam na to rozwiązanie :-)

Jeszcze ciekawszy efekt przy zgaszonym świetle ...

Mam też ten wyświetlacz i na razie leży w szufladzie.

MARER może podpowiesz jak zmusiłeś go do pracy z X_em

info PW

Witam,

OLEDy na sterowniku WINSTARA WS0010 mają jeszcze jedną fajną właściwość iż mogą pracować w trybie graficznym.

Co prawda w tym konkretnym modelu istnieje przerwa 1pixela pomiędzy znakami ale i tak można by zaprojektować np. ładne logo startowe.

Po przepięciu kilku zworek zamiast interfejsu równoległego można wykorzystać interfejs szeregowy SPI, przy minimalnej konfiguracji

wymagane tylko 3 linie sterujące.

Wadą jest brak możliwości regulacji jasności świecenia.

Pozdrawiam

JarekC

>JarekC

Ciekawe info.

Ale Shark700 jest mocno niedysponowany i ogólnie mało ostatnio klika w hobby.

dzisiaj zagrał u mnie PCM1795 ze spencerem. W porównaniu do WM jest bardziej "rozgarnięty", "poukładany", mniej hałaśliwy. Wg. mojej subiektywnej oceny - duży krok na przód. A jeszcze tyle kostek do wypróbowania :) Na razie trzeba poskładać zegarek do końca a później idzie na patelnie AK4339

Planuje poskładać DAC’a na PCM1704. W zasilaniu części analogowej (+6V oraz -6V) chciałbym wykorzystać regulatory:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W datasheecie TPS7A33 natrafiłem na obrazek:

reg.jpg

Chciałem zapytać co to może być za układ, który zaznaczyłem strzałką. Może to jest oczywiste? Dla mnie w tej chwili nie jest...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest jakiś wzmacniacz operacyjny, którego zasila się z tych regulatorów. Rysunek jest przykładem realizacji zasilania dla układów analogowych występujących zaraz po przetworniku analogowo-cyfrowym, jak sumatory czy układy filtrów. Układy te wymagaja najczęściej zasilania symetrycznego np. +15V i -15V.

A tak a propos, te regulatory są gdzieś do kupienia?

Edytowane przez jar1

Np w Mouser lub Farnell.

O ile TPS7A33 jest dostępny w obudowie TO-220 to TPS7A47 tylko QFN-20 (więc może być trudny w aplikacjach DIY)...

Ok czyli do zasilenia dwóch PCM1704 DAC'a nie jest potrzebny wzmacniacz operacyjny wystarczy po prostu połączyć 'wyregulowane' napięcie +6 oraz -6 do pinów płytki córki?

Np w Mouser lub Farnell.

O ile TPS7A33 jest dostępny w obudowie TO-220 to TPS7A47 tylko QFN-20 (więc może być trudny w aplikacjach DIY)...

Ok czyli do zasilenia dwóch PCM1704 DAC'a nie jest potrzebny wzmacniacz operacyjny wystarczy po prostu połączyć 'wyregulowane' napięcie +6 oraz -6 do pinów płytki córki?

Na pewno, do zbudowania samego zasilania nie. Masz zresztą dalej w datasheecie przykłady.

• 5 tygodni później...

Koledzy

Propozycja modyfikacji - a właściwe konieczność - analogówki do PCM1704.

Rezystor R3 - jest 100R - ma być 240R (220R), [lub 300R]

Peerek R1 - jest 500R - ma być 200R, [lub 100R]

R4 i P2 analogicznie.

Obecna konfiguracja powoduje trudność w precyzyjnym ustawieniu zera.

Po zmianie zawęzi się zakres regulacji zależny od peerka.

W nawiasie [ ] podałem wartości najlepsze dla 1704. Jednakże wówczas nie da się jej zastosować np do PCM1795.

Dla słuchających 1704 polecam modyfikację , mniej pływa ofset.

Dzięki Waldi-06 za info, gdybym wcześniej przeczytał post to bym kupił elementy potrzebne do modyfikacji analogówek, właśnie wróciłem ze sklepu z częściami do wzmacniacza.

A ja właśnie słucham na wzmacniaczu na lampie 300B co prawda na rzazie jest to kit AVT5392 w obudowie jak w projekcie.

Tanio kupiłem aby usłyszeć legendę, wzmacniacz na 300B . Warto było, mam PP na 6L6GC ale to nie to brzmienie.

Mam już prawie skończony wzmacniacz na 2A3 w którym bez trudu włożę 300B tylko trafo sieciowe zmienię.

Oczywiście w X siedzą PCM1704.

Na zdjęciu drugi prawie już skończony X, zostało tylko pomalowanie czołówki i dorobienie układu opóźnionego załączenia audio. Ten trzask jest bardzo uciążliwy podczas włączenia i wyłączenia DAC_a.

Szkoda, że nie można wykorzystać wyjść na dodatkowe przekaźniki.

Do obudowy udało mi się wcisnąć wzmacniacz słuchawkowy Lovely Cube zasilany jest Spencerem. To jest taki biurkowy DAC podłączony do komputera :-)

DAC pobiera u mnie maksymalnie 18W dlatego jest tylko jedno trafo do zasilania wszystkich układów, łatwo się je przezwaja i bez problemu nawinąłem wszystkie potrzebne uzwojenia.

Grzeje się maksymalnie do 35 st.

Nie jest to może szlachetne zasilanie do tego DAC_a ale w obudowie nie miałem za dużo miejsca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi