Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

No to ja dodam dla precyzji PCB przelutowane i sprawdzane za każdym razem oraz na samym początku wiec nie tu leży problem. A przy okazji to pisałem ze płytki były sprawdzane.

Nie ma się o co kłócić bo to nie jest sedno tej sprawy.

Problem mam nadzieje ze jakoś się rozwiąże bo ja juz nie ma ani siły ani ochoty z tym walczyć no i fakt ciekawe jest to ze jakoś u Waldiego jest ten sam problem a podobno wszystko wcześniej działało na innych PCB wiec ciekawe.

A i jeszcze jedno nie tylko ja mam ten problem.

Wysyłane z mojej kwatery mobilnej

Uruchomiłem wszystkie przetworniki i analogi ...każdy z nich ma w sobie coś czego nie mają inne ...nie jest tak lekko położyć na stałe do szuflady 4 przetworniki i zapomnieć o wydanych na nie pieniądzach ...a tak zostaje zabawa

mam to samo

poradziłem sobie w ten sposób, że w obudowie z pre jest drugi dac i od czasu do czasu słucham go.

A ja chciałem podpytać czy coś temacie Fuji się może rozwiązało - Waldi chyba tylko w Tobie jakaś nadzieja jako projektanta tematu chociaż może i komuś innemu się uda. Ciekawe jest z tą loterią w tym przypadku że u jednych działa od szczała a u drugich są problemy. Ja rozumiem jakby się używało elementów niewiadomego pochodzenia a tu nawet na pewnych układ nie chce ruszyć :)

za tą płytke mam zamiar zabrac się w ten lub następny weckend,

ale mocno się zastanawiam nad kolejną płytka do przetworników z wyjsciem napięciowym,

pozatym czy dokonałeś próby z Fuji ze zmienionym rezystorem emiterowym wtórnika z 2k na 1k?

Odnośnie OLEDa sytuacja wygląda następująco:

Dostosowanie projektu do pracy z OLEDem nastąpiło na zlecenie kolegi MARERa.

Efekt na załączonych wcześniej zdjęciach.

Kolega MARER długo zmagał się z tym problemem a niestety twórca oprogramowania nie chciał zająć się tym problemem.

Ponieważ ja nie byłem zainteresowany budową tego projektu to podjąłem się wykonania tego zlecenia za niewielka opłatą.

Normalnie nie zajmuję się tego typu zadaniami, wolę projektować układy niż serwisować ale kolega MARER był uparty.

tutaj powinni się wypowiedzieć posiadacze Xa,

ani ja ani Shark700 nie pobieraliśmy opłaty za projekt, a jedynie w cenie PCB uwzględniono koszty wykonania prototypów.

ale nie mam nic przeciwko modyfikacjom czy to darmowym, czy płatnym.

Niestety zmiana rezystancji na 1k nie powoduje ,że układ sam się uruchomi wymiana na 3k też nie.Przez moment wydawało mi się ,że zmiana na 1k powoduje utrudnione uruchomienie " z palca" ale to chyba złudzenie.

Nie czytając powyższego posta - zmieniłem 2k na 1k i Fuji wstaje od kopa.

Proszę pamiętać, że ten BF powinien być selekcji A (BF245A), czyli na najmniejszy prąd,

Reasumując - należy stosować BF245A i będzie ok,

jak ktoś nie ma takiego tranzystora to należy zmniejszać wartość rezystora R10 z 2k do 1k, lub 920om

oczywiście można zastosować odpowiednik BF245A w postaci BF545A (SMD) ale wówczas należy go przylutować od spodu płytki ponieważ kolejność wyprowadzeń jest odwrotna.

Teraz gra AK4399 i Fuji (Bossa n'Stones, zripowane do Flac kompresja 0, czyli najmniejsza poprzez SPDIF z karty EMU1212)

A no to widzisz może to być ten właśnie problem ale ani w bom ani schemacie nie ma takiej adnotacji albo jej nie zauważyłem BF ma być A ok! to będzie.

A ja dałem 1,2k bo taki mi się trafił zobaczę 1k lub 0,9k

Edytowane przez rextytus

Koledzy

Wczoraj w składanym przezemnie dacu zamontowałem zegar xo3 (w wersji Luisa z zasilaniem) tuż nad płytą główną, korzystając ze środkowego otworu montażowego.

W ten sposób udało się skrócić przewody do ok 3cm, chociaż mogłyby być jeszcze krótsze.

Połączenia wykonałem drutem srebrzonym ok 0.8mm.

Pra przyczyną było badanie połaczenia zegar - DACX wykonane przez Shark700 wiosna tego roku.

Okazało się , że przy połączeniu zegara xo3 za pomocą przewodu ze złączkami SMA , pojawiał się jakiś śmiec na zasilaniu.

Jednym z lekarstw jest umieszczenie zegara jak najbliżej się da od odbiornika. W tym przypadku SRC.

Każdy z Was kto od dłuższego czasu bawi się w DIY wie, że rozwiązani, lub modyfikacje po których sobie obiecujemy nie wiele przynoszą o ile w ogóle.

W tym przypadku jestem zaskoczony pozytywnym wpływem.

Zmiana polega na lepszej definicji instrumentów i głosów, bez słyszalnej zmiany innych aspektów.

Odsłuchy odbywają się na AK4399.

Nie znany jest wpływ modyfikacji na inne przetworniki (każdy reaguje inaczej) , a tak na serio nie wiem też czy to zmiana xo3 na nowszą wersję, czy też samo skrócenie transmisji sygnału zegara. Nie wiem i nie mam czasu zgłębiać tematu, ale liczę , że ktoś z Was jest na tyle osłuchany , że dla dobra użytkowników Xa wykona "pełen" zestaw testów.

Tak czy inaczej polecam montaż tego zegara najbliżej jak się da od SRC.

Wylutowałem gniazda SMA.

Potwierdzam co zaobserwował Waldi. Dzisiaj zamontowałem XO3 bezpośrednio nad wejściem na płycie gł. Połączony jest na sztywno przewodami o dł. max. 1cm. Zegar został przyklejony na gumowych nóżkach do PCB :) Poprawa pod każdym względem. Co prawda grzebałem również w końcówce ale obstawiam, że największe zmiany przyniosło właśnie takie zamontowanie zegara. Różnice są bardzo wyraźnie słyszalne.

No niestety nawet 860ohm nic nie daje ale zaznaczam ,że bf-a mam B no nic zamawiam A.

Muszę zaznaczyć ,że fuji gra naprawdę dobrze trochę trudno się z nią osłuchać przez to odpalanie "z palca" .

No niestety nawet 860ohm nic nie daje ale zaznaczam ,że bf-a mam B no nic zamawiam A.

Muszę zaznaczyć ,że fuji gra naprawdę dobrze trochę trudno się z nią osłuchać przez to odpalanie "z palca" .

kup w TME 545A

A no to widzisz może to być ten właśnie problem ale ani w bom ani schemacie nie ma takiej adnotacji albo jej nie zauważyłem BF ma być A ok! to będzie.

A ja dałem 1,2k bo taki mi się trafił zobaczę 1k lub 0,9k

W moim egzemplarzu jest 1.21kR i BF 245A z North:

north.pl/karta/bf245a-tranzystor-to-92---n-channel--30v--10ma--700mhz,730-ZL-3101.html

Wszystko działa :)

oooo ale ceny :-(

Fakt. Niestety wadą North są ceny (bywają chore) tak jak i w tym przypadku, jednak ten sklep ma dla mnie wielką zaletę - 10 minut spacerkiem i jestem na miejscu.

Koledzy a może ktoś podpowiedzieć jaki ten rezystor można zastosować w przypadku 545C

prawdopodobnie żaden, ponieważ jak zmniejszysz za bardzo to zwiększy się prąd wtórnika emiterowego co jest nie wskazane z powodów szumowych,

Panowie jest jeszcze szansa kupić/odkupić komplet PCB do tego projektu?

Pozdrawiam

Mogę sprzedać polutowane moduły z PCM 1795 i analogi do tego.Oraz zegar ( zmontowany)

Mogę sprzedać polutowane moduły z PCM 1795 i analogi do tego.Oraz zegar ( zmontowany)

W sumie to mogę pozbyć sie całego Daca_X obcenie gra na kości AK, ale trzeba zrobić przegląd ( po dłuższym graniu zaczyna coś szwankować ).

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Panowie jest jeszcze szansa kupić/odkupić komplet PCB do tego projektu?

Pozdrawiam

Jak się znajdzie kilkoro chętnych , to zamówię PCB.

Zastanawiam się , czy nie opublikować nowszej wersji Discrette.

Obsłużyłaby PCM1704, PCM1792/4 i PCM1795.

Dałaby drugie życie 92/4 i 95

Dojechał wczoraj do mnie DAC-X od Waldka. Słuchałem go na PCM1704. Generalnie ZABIJA. Dzisiaj dalsze odsłuchy bo wczoraj miałem mało czasu.

Przy okazji pytanie: Czy przy podłączeniu przez USB i konwerter USB/SPDIF Jarka ma pokazywać częstotliwość 44,48 ? U mnie przynajmniej tak jest.

Juz byla wzmianka na ten temat i chyba przy zegarze branym z Wolfsona takie rzeczy sie dzieją. Ja mam u siebie to samo a nie mam odpowiedniego trafa żeby wypróbować z zegarkiem x03

Zastanawiam się , czy nie opublikować nowszej wersji Discrette.

Obsłużyłaby PCM1704, PCM1792/4 i PCM1795.

Dałaby drugie życie 92/4 i 95

Nowa Discrette z dc serwem, szał;-)

Proponowane usprawnienia w sofcie:

sterowanie dodatkowymi przekażnikami

-zmiana napisu po wyłączeniu na OFF

-sterowanie OLED

-dłuższy reset przy założonym 1704

-wyświetlanie fs z konwertera JarkaC

Witam,

Ponieważ dostałem na PW pytania dotyczące mojego konwertera USB i X-Daca sprawdziłem na czym polega problem z dziwnym wyświetlaniem częstotliwości próbkowania.

Przynajmniej tak mi się wydaje.

WM8805 w jednym z rejestrów raportuje rozpoznany tryb próbkowania ale wykorzystuje do tego tylko dwa bity.

Mamy więc:

Mode 1: 176.4 lub 192kHz

Mode 2: 88.2 lub 96 kHz

Mode3: 44.1 lub 48kHz

Mode4: 32kHz

A więc wyświetlanie 44.48 raczej nie oznacza że częstotliwość wynosi 44.48kHz tylko że rozpoznano 44.1kHz lub 48kHz

i adekwatnie 88.96 nie oznacza częstotliwości 88.96kHz tylko że rozpoznano 88.2kHz lub 96kHz.

Nie znalazłem jeszcze informacji czy na podstawie ustawień PLL da się dokładnie określić która z dwóch Fs jest właściwa.

Pozdrawiam

JarekC

Także z zegarem zewnętrznym sa wyświetlane wartości 44,48 i 88,96 z konwertera usb JarkaC.

Kiedy mozna spodziewać się nowego softu?

To dobrze wiedzieć. Oznacza to ze nie tylko na Jarka konwerterze tak wyświetla. Ja mam u siebie JKSpdif MK3 i mam to samo.

WM8805 w jednym z rejestrów raportuje rozpoznany tryb próbkowania ale wykorzystuje do tego tylko dwa bity.

Mamy więc:

Mode 1: 176.4 lub 192kHz

Mode 2: 88.2 lub 96 kHz

Mode3: 44.1 lub 48kHz

Mode4: 32kHz

A więc wyświetlanie 44.48 raczej nie oznacza że częstotliwość wynosi 44.48kHz tylko że rozpoznano 44.1kHz lub 48kHz

i adekwatnie 88.96 nie oznacza częstotliwości 88.96kHz tylko że rozpoznano 88.2kHz lub 96kHz.

Nie znalazłem jeszcze informacji czy na podstawie ustawień PLL da się dokładnie określić która z dwóch Fs jest właściwa.

Dziękuję Jarku za szczegółową informację.

Nie znalazłem jeszcze informacji czy na podstawie ustawień PLL da się dokładnie określić która z dwóch Fs jest właściwa

Jest dokładnie tak jak to opisujesz. Przy braku informacji o fs w samym sygnale spdif, X odczytuje ją z Wolfsona, a ten nie zwraca dokładnej wartości fs i na wyświetlaczu pojawia się wartość 44,48kHz co oznacza, ża mamy 44,1khz lub 48khz i nic innego.

Wolfson zwraca dokładniejszą informację o fs z samego sygnału spdif w postaciu dwóch rejestrów i na tym się oparłem, ale nie każde urządzenie wysyłające sygnał spdif

ustawia te rejestry na kilka testowanych u mnie większośc wysyłała, aczkolwiek w rejestrach tych można sobie ustawić to co nam się podoba i nijak się to ma do rzeczywistej fs, dlatego pomiar fs przez procesor jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

Nie pamiętam jaki był problem ze zczytaniem wartości pętli PLL.

Bomarek

Do zrobienia nowego softu jest mi potrzebny działający X, oled, konwerter JarkaC, kto ma chęć "pożenić" X z oled?

Edytowane przez shark700

zakupiłem konwerter WaveIO, który naprawdę polecam i pokazuje wszystko jak należy, także wydaje mi się ze nie jest to wina softu.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi