Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko czy ten zasilacz pkretacza to najlepsze co może być?

Co się stało z projektem zasilacza Junga?

Pytanie czy nie będzie to droga do tego samego celu, tylko bardziej zawiła. Problem w tym, że nikt nie ma czterech sztuk JUNGA lub ALWSR'a, żeby porównać je bezpośrednio do dyskretniaków w odsłuchach. Jeśli dobrze pamiętam z pomiarów marosika to pod względem szumów wszystkie te zasilacze zachowują się podobnie. Stąd też decyzja o zaprojektowaniu płytki akurat pod te stabilizatory. Gabaryty nieduże i można je poskładać z zawartości szuflad większości DIY'erów :)

WZÓR 1Z ( zasilanie ) i 1S ( stabilizator )

1. MARER - 2Z, 4S

2. Kopczas - 1Z, 4S

3. ja_brzoza - 1Z, 4S

4. koluszkin - 2Z, 4S

IMHO najlepszy byłby jednak ALWSR 8V i 4 x 5V i jeszcz jeden na zegarek. To są najbardziej uniwersalne regulatory na zmienne obciążenie i dobrze tłumiace zakłócenia których w naszym układzie nie brak. Ewentualnie można dać tylko jeden na 5v i tez sobie poradzi ze względu na ultra mała impedancje wyjściowa. Problem jest tylko jeden - trzeba zrobić druk dwustronny. Jakby co dysponuje originalnym. I wcale nie muszą być na jednej płytce, powiem wiecej, chętnie bym zamówił pare sztuk do innych dlubanin. Sprawdziły mi się najlepiej i w DACu i w klonie i w cyfrze .

Trochę myślałem o tej opcji z płytką dużą na które montuje się mniejsze stabilizatory.

Nie widzę problemu w tym, żeby stosować inne staby. Korzystając z elementów smd i druku dwustronnego, po drobnych przekształceniach (myślę o nowej PCB, trochę innej względem oryginału) spokojnie dałoby radę podłączyć się z STR`em.

Nie wiem jak wygląda ALWSR ale może też dałoby się zminiaturyzować :)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Nie wiem jak wygląda ALWSR ale może też dałoby się zminiaturyzować :)

Ja z kolei nie wiem jak STR wygląda. Mógłbyś co nieco temat przybliżyć, jakiś link?

OK, zapewne to skrót od SuperTeddyReg :)

I nastąpił koniec na samym początku ...

Pomysł wykonania PCB zasilania stabilizatorów pkrecza przez Koluszkina powstał tylko i wyłącznie dlatego, że w wątku większość wpisów ma charakter domyślny.

Nie wszyscy mamy równą wiedzę i możliwości, aby podłączać aparaturę i wyciągać wnioski w swój sposób.

Szkoda, że doświadczenia kolegów, którzy shigę poprzewracali kilka razy wzdłuż i wszerz nie zmienią się w konkrety co byłoby podstawą do stworzenia zbliżajacych klona do ostatecznych rozwiazań.

Nie piszę tego z podejściem sępa, który oczekuje gotowego rozwiązania, bo w inny sposób można zaangażować się w stworzenie fajnego tematu.

Jesteśmy na 31 stronie i dalej nie wiadomo czym zasilić klona ...i zapewne jeszcze długo nie będziemy wiedzieli.

Jeżeli hasło " MÓJ KLON GRA LEPIEJ OD TWOJEGO " jest tu najważniejsze to z chęcią odsprzedam polutowany projekt.

Przyznam, że w ten projekt wchodziłem z czystej ciekawości bo CeDek nie jest dla mnie najważniejszy ...ma potencjał, ale na domysłach go nie dokończymy ...

Bez zdecydowanych propozycji 70% uczestników zamówienia ( łącznie ze mną ) będzie odsuwało shigę coraz dalej w kąt.

Jak juz wspomniałem zaangażowanie w projekt na różnych płaszczyznach ( jeden da pomysł, drugii zrobi PCB, trzeci zorganizuje spedycję ) tworzy jeden wspólny projekt.

Jeżeli kogoś w mojej wypowiedzi uraziłem z góry przepraszam

Witam.

Wysłałem dziś pocztą pozostałe dociski, jedyno co właśnie sobie uświadomiłem, że nie wrzuciłem podkładek, tak to jest jak się człowiek spieszy. Wyjeżdżam na 5 dni, jak wrócę, doślę.

Marer,

prawdę mówiąc nie rozumiem Twojego oburzenia. zaproponowałeś rozwiązanie dające możliwości,więc jest potencjał z jakimś kierunku. lepszym czy gorszym,nie ma znaczenia.

Moim zdaniem nie ma nic lepszego jak mieć wybór.

Jeśli tak Ci przeszkadza mieć jakieś wyjście, zmieńcie duże pcb na system zintegrowanych na stałe czterech zasilaczy pkretacza i po sprawie. Prawdopodobnie nawet taniej w produkcji wyjdzie,więc ten kierunek też mi odpowiada:)

Czy Waldiemu ktoś zarzucił,że system jego przetworników umożliwa dość łatwą podmienkę jakiegoś daca na jakiś dac?Sądząc po popularności tego rozwiązania przypuszczam,że ta możliwość wyboru tylko pozytywnie wpływa na zainteresowanie.A co kto wybierze,kwestia indywdualna.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Marer,

prawdę mówiąc nie rozumiem Twojego oburzenia.

Stary ...nikt nikomu nic nie narzuca ...

Pewnie źle interpretujesz moją wypowiedź ...i najważniejsze nie jest ona skierowana w Twoim kierunku.

Najlepiej to przeczytaj ostatnie zdanie w mojej wypowiedzi.

zrobilem...

ALWSR'a na wlasnej plytce i w moich warunkach pomiaru (zaszumione otoczenie oraz ad8029) na wyjsciu bez obciazenia mam 30mV szumu

dla dyskretniaka pkrecza i tu bardzo istotne na zenerze !!!!! mam szum 8mV na ledach mam 20-30mV.

po spieciu calosci tzn

prestabilizacja lm317 + pkrecz szum na liniach to okolo 30-40mV (u Andyego lepiej bo chyba u niego siec lepiej dziala i nic nie szumi RF'ami) lub przez moj reclock (nie sprawdzalem dla tego miejsca STR).

ALWSR silnikow 60mV szumu. na razie bez prestabiizacji.

str to troche bardziej rozbudowany pkrecz. ma prestabilizacje na pkreczu i dopiero wlasciwa stabilizacje.

jak najbardziej moze sie tu sprawdzic. jak zrobie plytke i kupie te xxxx fety to sprawdze co i jak.

poziom jaki prezentuja pkrecze jest niesamowity. w brzmieniu jest detal glebia sceny i to za przeproszeniem pierdolniecie bebnow. super... do tego zejscia wazny jest dobry zegarek (ktory juz sie zrobil)

najprostrzy zegarek to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a zbudowac np tak:

Ukryta Zawartość

co do zasilaczy to zastanowcie sie. macie szum 20mV na kazdym zasilaniu. ile mniej chcecie zejsc??? do 10mV? (watpie ze da rade)

zwykly lm317 daje w kazdym z tych miejsc okolo 200-400mV szumu..

wiemy ktore zasilanie co potrzebuje. zeby bylo zabawnie to:

V1 to tylko sterowanie laser led oraz odbiornika laserowego. odbiornik laserowy natomiast pracuje jak wszystkie fotokomorki jako odbiornik z wyjsciem pradowym. prad zmieniany jest w napiecie w scalaku ktory jest zasilany z V2 (ja mam to uproszczone i fotokomorka zasilana jest takze z V2)

V2 to najslabszy punkt. daje on Vref i jest zasilaczem calego scalaka od laserow lacznie z czescia komunikacji cyfrowej. mamy tu wiec mieszanca analog cyfra :(

V3 zasilacz bramek dla clock'a mocno szumi jak typowy scalak cyfrowy. warto dolozyc dla tego miejsca dlawik (100uH) lub gotowy filtr lc. wtedy szumy spadaja z 60mV do 30-40mV

V4 czesc wyjsciowa - spdif, mozg shigaklona.

najciekawsze w pomiarach jest oryginalne zasilanie ktore zasila tylko led pod wyswietlaczem. szumi ono tak jak pozostale zasilania. jak pozostale zostana okielznane to potrafi zejsc do 10-20mV szumu jak u andyego.

normalnie szumi na poziomie 200mV!!!! (przy zasilaniu calosci)

wszystkie napiecia zasilajace wplywaja na siebie. jesli ktores jest skopane to klon nie zagra. trzeba wiec dokladnie wiedziec co i jak. wstawianie zasilaczy na tzw pale daje efekt podobny do zasilania calosci z 1 staba.

Ukryta Zawartość

str

Ukryta Zawartość

wiec sie da :)

jak bedzie tej wielkosci to ja sie pisze na 8 plyteczek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pojedyncza opcja. bardzo mała płytka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i kiszka mamy problem z czytaniem nie tylko CD-R ale i orginałów....prosimy o konstruktywne rady szanownych kolegów;)

Na początek potnij płytkę jak opisał to marosik, ja_brzoza, zrobił prezentację parę stron wcześniej. I zwiększ C21 do 330nf.

Tabelka zmian oryginał - Vicol

C960 100n C1 10n

C910 33n C18 47n

C931 0,33u el. C21 0,1u ceram

C939 100u C51 10u troszkę inne zasilanie

R909 5,6k R15 10k

R923 15k R23 22k

Dodatkowy C11 1n

L1 ?

Brak zasilania części analogowej przetwornika, ktoś się orientuje czy przez przypadek jednak nie jest on zasilany wewnętrznie z linii sterujących przez diody zabezpieczające przed latch up?

->Marosik

O co chodzi z tym R39

Ukryta Zawartość

Noga 38 LA9242 płytki CDR, normalnie jest ona w stranie H, sprawdzałem, wrzucając płytę cdr nic się nie dzieje, trzeba wykonac eksperyment dla cdr przerwac ścieżkę i zewrzeć do masy.

Przelutowałem jeszcze raz hot airem nową Euphorię Antosia, pocynowałem przelotki, na razie wczytuje TOC z oryginałów i cdr bez problemu.

Ukryta Zawartość

jak bedzie tej wielkosci to ja sie pisze na 8 plyteczek.

Zrobiłem na szybko STR`a w opcji smd o wymiarach pcb stabilizatora pkretacza czyli 56x22mm. Dodatkowo pasuje do pcb zaproponowanej przez Marera.

Jest to wersja robocza bez podpisów itp.

Granat do górna warstwa płytki.

Ukryta Zawartość

post-19559-0-99918400-1364057200_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W poszukiwaniu lepszego dźwięku z nośników konwencjonalnych przywrocilem do życia klona na oryginalnym JVC. Setup ciut słabszy niż dla vicola, zegarek Tent z własnym STR, 8V z ALWSR, tylko jedno 5V z forumowego, wszystkie kondzie oryginalne tylko słynny C906 mój faworyt. I co? Zjada vicola po jednym takcie :) nie żebym chciał zniechęcać, sam kupiłem vicola gotowca i podlubalem, ale coś tu jest nie halo. Złe wartości elementów, tantalowe przegiecie, długa taśma do lasera, złe prowadzenie masy na druku dwustronnym? Strzelam focha :) Zawieszam aktywność w temacie, szkoda czasu....

W poszukiwaniu jakiegokolwiek dźwięku zwracam się z prośbą do osoby, która podjęłaby się posprawdzania mojej płytki i uruchomiła ten odtwarzacz ( do obgadania - ustalenia warunków (...) zapraszam na priv)

Pozdrawiam ..))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.