Skocz do zawartości
IGNORED

MAGICO Q5 vs. HANSEN THE KING vs. VIVID AUDIO GIYA1

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam wszystkich.

Jestem zainteresowany czy ktoś z kolegów miał okazję słuchać poniższych kolumn.

Jeżeli tak to w jakiej konfiguracji ?

Jeżeli ktoś ma inne ciekawe propozycje jako alternatywę dla powyższych producentów proszę o KONSTRUKTYWNE opinie.

Z góry dziękuję .

1.MAGICO Q5

2.HANSEN AUDIO the KING

3.VIVID AUDIO GIYA1.

post-33970-0-12418800-1354217469_thumb.jpg

post-33970-0-68005400-1354217492_thumb.jpg

post-33970-0-59440200-1354217502_thumb.jpg

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Widzę że sądna godzina nad B&W coraz bliżej.Tak bywa w życiu.

Nie koniecznie.

Zmiana pomieszczenia na większe to i większe pudła potrzebne :)

Nie ma na to wpływu nic co dotyczy B&W (poza ich wielkością).

Słuchałem Hansenów co prawda "Prince", ale w konfiguracjach jakie można było zestawić w Soundclubie i zawsze wypadały co najmniej dobrze, a raz wybitnie. Niestety jak dla mnie były za prawdziwe.

pozdr. Jacek

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Słuchałem Hansenów co prawda "Prince", ale w konfiguracjach jakie można było zestawić w Soundclubie i zawsze wypadały co najmniej dobrze, a raz wybitnie. Niestety jak dla mnie były za prawdziwe.

pozdr. Jacek

The prince są b.popularne (i mniejsze).

A coś bliżej ? Co masz na myśli pisząc "... za prawdziwe"?

Wiesz, ja jestem raczej analogowcem i potrzebuję tu i tam podkolorowania. Te kolumny grały za równo w całym paśmie pokazując dobitnie co się do nich podłączy. Ostatnio słuchałem w zestawie z Solution i niestety było jak dla mnie zbyt chirurgicznie. Może dzięki temu odbywający się przy okazji test cyfryzacji winyla został przez grupę zaliczony na prawie 70%. Ale z końcówką Tenor Audio było już lepiej. U Maćka jest spore pomieszczenie i Prince spokojnie je nagłaśniały na wysokich poziomach. Nie wiem czy znasz płytę Isao Suzuki z płyty Blow Up? Prezentacja pierwszego utworu na tych kolumnach pozostanie na długo w mojej i nie tylko pamięci. Drżenie płuc przy pełnej kontroli basu, bez jakichkolwiek zniekształceń przy koncertowej głośności było przeżyciem. Jednak na dłuższą metę do jazz-owego plumkania szukałem czegoś innego.

pozdr.

Oczywiście z Tenorem jak dla mnie było lepiej.

pozdr.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wiesz, ja jestem raczej analogowcem i potrzebuję tu i tam podkolorowania. Te kolumny grały za równo w całym paśmie pokazując dobitnie co się do nich podłączy. Ostatnio słuchałem w zestawie z Solution i niestety było jak dla mnie zbyt chirurgicznie. Może dzięki temu odbywający się przy okazji test cyfryzacji winyla został przez grupę zaliczony na prawie 70%. Ale z końcówką Tenor Audio było już lepiej. U Maćka jest spore pomieszczenie i Prince spokojnie je nagłaśniały na wysokich poziomach. Nie wiem czy znasz płytę Isao Suzuki z płyty Blow Up? Prezentacja pierwszego utworu na tych kolumnach pozostanie na długo w mojej i nie tylko pamięci. Drżenie płuc przy pełnej kontroli basu, bez jakichkolwiek zniekształceń przy koncertowej głośności było przeżyciem. Jednak na dłuższą metę do jazz-owego plumkania szukałem czegoś innego.

pozdr.

Dzięki za odpowiedż.

Ja słucham na hybrydach i raczej przy lampach zostanę (choć nigdy nie mówię nigdy) więc w porównaniu do tranzystora może jest mniej chirurgicznie;)

Tak czy inaczej to zawsze można jakoś dopasować.

Bardziej chodzi mi o dynamikę , scenę i właśnie o to o czyn wspomniałeś - zniekształcenia przy wyższych poziomach głośności.

Nie używam mikrych końcówek więc kręcić można wysoko i dlatego ważne są możliwości tych kolumn przy głośniejszym graniu.

Rozumiem, że poza tą "chirurgią" reszta była do zaakceptowania?

P.S.

Ja słucham innej muzyki powiedzmy b. dynamicznej ;)

Kingów u Maćka też mieliśmy okazje posłuchać, ale primo były niemal prosto z dalekiej podróży, secundo chyba jednak potrzebują większego pomieszczenia, bo do sali odsłuchowej Soundclubu wybrałbym Prince. Jedna podstawowa uwaga - te kolumny potrzebują dużo prądu - wspomniany Tenor niby dawał im radę, ale sam Maciek mówił, że jednak dwa razy mocniejsze monobloki tej firmy napędzały kolumny znacznie lepiej. Zestawienie Tenorów z Hansenami musi wypadac dobrze - twórcy obydwu firm dobrze się znają i chyba całkiem blisko współpracują :) Ale pewnie inna dobra, mocna hybryda (bo też uważam, że to muśnięcie lampy z Tenora sprawdzało się lepiej niż bezwględna chirurgia Soulution) też da radę.

Rozumiem, że poza tą "chirurgią" reszta była do zaakceptowania?

Tak.

A jakie będziesz pomieszczenie nagłaśniał? Jeśli podobne do Soundclubu to Kingi mogą się nie zmieścić przy głośnym graniu. Wracając pamięcią do tych odsłuchów, przypomniałem sobie, że słuchałem raz również Kingów. Stały przygotowane dla klienta przechodzącego z Prince-ów. I niestety, albo niewygrzanie, albo za małe pomieszczenie nie pozwoliło osiągnąc tego co z mniejszych braci.

Ale posłuchać na pewno warto.

pozdr.

Marek,-pisaliśmy w jednym czasie. He, he.

VIVID Audio nie słuchałem, ale kiedyś zadałem sobie trud i przestudiowałem wszystko o w sieci. Wygląda na to, że to ta sama szkoła co Thiel.

Zastanawiam się dlaczego na na twojej liście nie ma np. Focali Scala Utopia lub wyższych?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak.

A jakie będziesz pomieszczenie nagłaśniał? Jeśli podobne do Soundclubu to Kingi mogą się nie zmieścić przy głośnym graniu. Wracając pamięcią do tych odsłuchów, przypomniałem sobie, że słuchałem raz również Kingów. Stały przygotowane dla klienta przechodzącego z Prince-ów. I niestety, albo niewygrzanie, albo za małe pomieszczenie nie pozwoliło osiągnąc tego co z mniejszych braci.

Ale posłuchać na pewno warto.

pozdr.

Myślę , że pomieszczenie będzie miało ok 50 -60 m2.

Adoptowane tylko i wyłącznie pod audio i kino domowe.

Więc nie będzie dużo gratów;)

Mam b. duże końcówki mocy (max. 1800 wat na kanał) więc powinny napędzić nawet wymagające kolumny.

Z resztą B&W do mało wymagających nie należą a końcówki z łatwością już na godz. 11 wydobywają z nich kapitalną dynamikę i przestrzeń.

Pozostanę na pewno na końcówkach na podobnym poziomie.

VIVID Audio nie słuchałem, ale kiedyś zadałem sobie trud i przestudiowałem wszystko o w sieci. Wygląda na to, że to ta sama szkoła co Thiel.

Zastanawiam się dlaczego na na twojej liście nie ma np. Focali Scala Utopia lub wyższych?

Być może ale bliżej im raczej do B&W i ich Nautilusa.

Podobne rozwiązania i użyte materiały.

Z resztą konstruktor ten sam co kiedyś przy B&W.

Co do Focala to można też się zastanowić .

Choć przyznaję , że w większości testów (również tych zamieszczonych na stronie Focala ) B&W 800D są wyżej oceniane.

Poza tym znajomi audiophile zza miedzy nie mają dobrego zdania o Focalu.

Jeden z ich największych dealerów w Niemczech (mój dobry znajomy) zrezygnował z ich sprzedaży bo było mizerne zainteresowanie nimi.

Zapewne są to dobre kolumny ale raczej Grande Utopia. A to już duże klamoty ;)

Nie chcę się o Focalu wypowiadać bo miałem go tylko w jednym z moich samochodów a nie w domu ;)

Na pewno wezmę twoją sugestię pod uwagę.

W Soundclubie to chyba ca. 30-40 metrów. Jeden plus jest taki, że Prince chyba są na stanie i można posłuchać, a Kingi tylko na zamówienie. Ale musiałbyś zadzwonić bo dawno u Nich nie byłem.

pozdr.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W Soundclubie to chyba ca. 30-40 metrów. Jeden plus jest taki, że Prince chyba są na stanie i można posłuchać, a Kingi tylko na zamówienie. Ale musiałbyś zadzwonić bo dawno u Nich nie byłem.

pozdr.

OK. Dzięki za informację.

pozdr.

Jarek

Te wielkie kolumny często mają bardzo dużą skuteczność więc spokojnie napędzisz je swoimi monoblokami.

Ja bym rzucił uchem na Stella Utopia. Cenowo podobne do tych o które pytasz, super bas, mają regulację 3 stopniową

tweetera, mid i basu więc charakterystykę można dobrać pod pomieszczenie i własne upodobania.

Do tego świetny bas i z hybrydą zagrają świetnie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Te wielkie kolumny często mają bardzo dużą skuteczność więc spokojnie napędzisz je swoimi monoblokami.

Ja bym rzucił uchem na Stella Utopia. Cenowo podobne do tych o które pytasz, super bas, mają regulację 3 stopniową

tweetera, mid i basu więc charakterystykę można dobrać pod pomieszczenie i własne upodobania.

Do tego świetny bas i z hybrydą zagrają świetnie.

To takie mini Grande Utopie ;)

Widziałem je z raz ale może być problem z ich odsłuchem z w/wym. powodów.

A gdzie w Polsce można je posłuchać i na czym?

Trimex ma dystrybucję ale pewnie na stanie nie mają.

A myślisz ze Magico czy tych Hansenów u nas posłuchasz?

Bywasz u germanów to tam ustaw sobie odsłuch.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Trimex ma dystrybucję ale pewnie na stanie nie mają.

A myślisz ze Magico czy tych Hansenów u nas posłuchasz?

Bywasz u germanów to tam ustaw sobie odsłuch.

Będę musiał chyba tak zrobić.

Nie byłoby problemu gdyby znajomy nie zrezygnował z ich dystrybucji ;(

Zostawił tyko Naima.

Ale popytam gdzie stoją i postaram się posłuchać tak jak i pozostałych.

Łatwe to zapewne nie będzie ;)

Przesądzasz SA. Pewnie że przy 100m2 bedzie super ale jeśli kolega bedzie miał pokoj 50m2 mądrze i dobrze

zaadoptowany akustycznie z odpowiednią ilością skutecznych dyfuzorów to taki pokoj będzie się zachowywał jakby był

2-3x większy.

Wtedy zagra mu dobrze każda duża kolumna.

Gdyby wcale nie było żadnej adaptacji to wtedy czym większy metraż tym lepiej,

oczywiście do jakiejś granicy bo 500m2 pokoj audio to non sens.

Przyznam że nie rozumiem dylematu autora tematu.

Firma Hansen Audio zakłada wykonywanie najlepszych produktów z danego segmentu w pełnej skali.

Treść materiału reklamowego, poparta rzeczywistymi danymi dotyczącymi wielości otrzymanych prestiżowych nagród, sugeruje wprost, że założenie konstruktora kolumn Hansen Audio, zostało spełnione.

Widać, że Kolega idzie na maxa. Za TAKIE pieniądze to możesz chyba sobie ustawić odsłuch wszędzie w Europie? Berlin powinien mieć chyba wszystko czego chcesz posłuchać? Model Prince jakiś czas temu był wystawiony na hifi.pl przez Soundclub w cenie promocyjnej. Magico to już produkt chyba wycofany z dystrybucji Audiofast?

A skoro szukasz czegoś TOP to nie zamierzasz słuchać WIlsonów? Gdy się przegląda opisy i zdjęcia wielu super systemów to Wilsony często się tam znajdują.

>jarek&ania

Już kiedyś wklejałem te wynalazki! Przyjrzyj się bliżej tej firmie bo jest na co popatrzeć! Evolution Acoustic to zestawy dla Ciebie!

MM7.jpgMM3_blk.jpgMM2_Black_sm.jpgMMMiniTwo.jpgMMMiniOne.jpgMicroTwo.jpg

Do tego monobloki DartZeela i nikt Ci w mieście nie podskoczy!

nhb-458.png

Pozdro, M

Parker's Mood

Jarku,jesli chcesz zmienić swoje B&W to Magico V3 w zupełności wystarczą ale wymagają wydajnego i mocnego wzmacniacza.

Dżwięk szalenie wciągający i przykuwający do fotela ale bez tanich fajerwerków.

Popatrz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) seria Coltrane i Heritage .Nie miałem okazji słuchać żadnej z tych kolumn ale mój znajomy gra na nich i sobie chwali.Zobacz też firmę Lumen White oraz Reference 3 Grand Veena. Jeśli ja miałbym wybierać to kupiłbym Sonus Faber Stradivari s/h i miałbym/miałbyś spokój do końca swoich dni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fast już pogonił Magico. Jeszcze niedawno mieli niektóre modele na wyprzedaży w cenach dystrybutorskich. Seria V to chyba ich najfajniejsze kolumny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pamiętam odsłuch Magico serii V w Monachium właśnie z okablowaniem MIT Oracle MA-X i z dCS albo Esoteric i grało to bardzo dobrze.

Słuchałem też Sonus Faber Stradivarii i mnie się bardzo podobało.

Nowe serie Magico w metalowym rusztem w obudowie ponoć grają chłodno i bardziej technicznie ale to opinia

zasłyszana bo nie miałem okazji posłuchać.

Hansena w ogóle nie słuchałem.

Tak jest. Mi się seria Q zupełnie nie podoba.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Co jest teraz dodatkiem w pańskim torze audio oprócz Sashy?

Czy bas nie buczy?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A co masz konkretnie na myśli?

Słuchałeś Q5 , Q7?

Jak tak to na czym?

V3 odpada za względów estetycznych (mój syn robił podobne w szkole podstawowej na zajęciach ZPT ) ;)

V3 odpada za względów estetycznych (mój syn robił podobne w szkole podstawowej na zajęciach ZPT ) ;)

+

0

Jarek, jak coś napiszesz to naprawdę opadają ręce.Poddaję się.Good luck Amigo .

Życzę abyś znalazł te które dadzą 100% satysfakcji wizualnej i dzwiękowej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.