Skocz do zawartości
IGNORED

MAGICO Q5 vs. HANSEN THE KING vs. VIVID AUDIO GIYA1

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, jak coś napiszesz to naprawdę opadają ręce.Poddaję się.Good luck Amigo .

Życzę abyś znalazł te które dadzą 100% satysfakcji wizualnej i dzwiękowej.

Czemu tobie opadają....ręce?

Nie napisałem o dżwięku bo nie słuchałem. Może i jest dobry.

Walory estetyczne też dla mnie mają znaczenie.

Nie widziałeś mojego mieszkania więc pewnie nie wiesz co mam na myśli pisząc o walorach estetycznych ;)

A na poważanie to nie widzę sensu zamiany na gorsze produkty.

Ja chcę ew. zamienić na lepsze.

I nie pisz proszę znowu ,że B&W 800D to "estradowe kolumny" bo przecież ich nie słyszałeś ;)

pozdrawiam

Walory estetyczne też dla mnie mają znaczenie.

Na 'zywo' V3 wygladają bardzo estetycznie.

Jeśli estetyka na 100% i dżwięk na 100 % to tylko SF lub nowe dziecko Serblina KTEMA .

Powodzenia.

Ps.Ręce opadły po tym jak stwierdziłeś że syn zrobił/zbudował podobne do V3 w szkole na zajęciach ???

Za ten wpis daję ci +

Jarek tu masz piękno i dźwięk w jednym. Czy najlepszy trudno oceniać ale jakości wykonania można pozazdrościć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest jeszcze flagowiec The Sonus Faber ale nie jest już tak piękny. Ceny mało konkurencyjne ale to są zakupy na długie lata.

Ukryta Zawartość

Tu macie wieczny hi-end za grosze :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szymek,

Z mojej strony, to był żart, bo imho, jedyna słuszna droga, to ruszyć cztery litery i posłuchać.

Oczywiście z pominięciem Twojej fantastycznej propozycji:))

Ostatnio miałem okazję posłuchać najnowszego flagowca Sonus Faber Aida, przepiękne kolumny,wraz z monoblokami Krell900,zgrały precyzyjnie i z ogromną swobodą,muzykalność wyśmienita.

A co masz konkretnie na myśli?

Słuchałeś Q5 , Q7?

Jak tak to na czym?

Słuchałem Q5 które były w faście. Grało to z ARC 210. Dźwięk był płaski i zupełnie nie wciągający. Może to dlatego że są tak trudne do wysterowania. Podobno dobrze grają tylko z Soulution lub ew. Spectralem ... choć i ta kombinacja nie podobała mi się jak słuchałem w Monachium.

Fajne są jak już napisałem kolumny serii V, a także M. Te ostatnie mogły by cię zainteresować - od kiedy wszedł model Q strasznie spadła ich cena. Obecnie M5 można już kupić za $35k.

Tu masz licytację na Agonie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Słuchałem Q5 które były w faście. Grało to z ARC 210. Dźwięk był płaski i zupełnie nie wciągający. Może to dlatego że są tak trudne do wysterowania. Podobno dobrze grają tylko z Soulution lub ew. Spectralem ... choć i ta kombinacja nie podobała mi się jak słuchałem w Monachium.

Fajne są jak już napisałem kolumny serii V, a także M. Te ostatnie mogły by cię zainteresować - od kiedy wszedł model Q strasznie spadła ich cena. Obecnie M5 można już kupić za $35k.

Tu masz licytację na Agonie:

http://app.audiogon.com/listings/full-range-magico-m-5-loud-speakers-demo-with-warranty-2012-11-26-speakers-19803-talleyville-de

O.K. Dzięki za info.

Nie jestem zaskoczony bo już słyszałem od znajomków , że Magico Q5 nadają się generalnie do muzyki symfonicznej tzw. poważnej.

Problemem jest płaski bas i b. duża "liniowość" dżwięku.

Zapuściłem tzw. "żurawia" na AS i potwierdziły się moje informacje na temat tych kolumn (przynajmniej od ciebie).

Stara seria M jest wykonana z "płyty wiórowej" więc nie ma tego problemu jaki ma obecna seria wykonana z aluminium.

Więc tak jak myślałem Magico to tylko Magi(a)co ;)

pozdrawiam

M5 są ze sklejki. I te kolumny bardzo mi się podobały za każdym razem kiedy ich słuchałem. I to mimo że mają Scana z czubkiem, który nigdy nie należał do moich ulubionych tweeterów.

(podobnie jak V2 i V3).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Przyznam że nie rozumiem dylematu autora tematu.

Firma Hansen Audio zakłada wykonywanie najlepszych produktów z danego segmentu w pełnej skali.

Treść materiału reklamowego, poparta rzeczywistymi danymi dotyczącymi wielości otrzymanych prestiżowych nagród, sugeruje wprost, że założenie konstruktora kolumn Hansen Audio, zostało spełnione.

A w prostych słowach?

Rozumiem, że dla ciebie temat jest prosty i ty kupiłbyś Hansen the King i innych kolumn nie bierzesz pod uwagę?

A czy słuchałeś tych kolumn i jeżeli tak to na czym i z czym porównywałeś?

Jarek tu masz piękno i dźwięk w jednym. Czy najlepszy trudno oceniać ale jakości wykonania można pozazdrościć.

http://www.sonusfaber.com/aida/

Jest jeszcze flagowiec The Sonus Faber ale nie jest już tak piękny. Ceny mało konkurencyjne ale to są zakupy na długie lata.

No tak widziałem ale nie słuchałem te Sonusy.

Ale wierzę ,że grają tak jak wyglądają czyli wzorcowo.

problem w tym ,że aby przesłuchać wszystkie kolumny warte uwagi trzeba by zjeżdzić całą Europę a ja nie mam na to czasu bo ciężko pracuję.

Ledwie wyskrobię 3 tygodnie w roku na urlop i tak już od dawna ;(

Muszę zawęzić grono "podejrzanych" do kilku producentów 2 max 3.

A skoro szukasz czegoś TOP to nie zamierzasz słuchać WIlsonów? Gdy się przegląda opisy i zdjęcia wielu super systemów to Wilsony często się tam znajdują.

Niestety to nie moje klimaty (designerskie) .

Lodówkę już kupiłem ;)

Lodówkę już kupiłem ;)

jarek,

Przepraszam, ale czegoś tu nie rozumiem.

O ile Hansen i Vivid są zbliżone do siebie w ich futurystycznym kształtach, to już Magico prezentuje całkowicie odmienny dizajn.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jarek,

Przepraszam, ale czegoś tu nie rozumiem.

O ile Hansen i Vivid są zbliżone do siebie w ich futurystycznym kształtach, to już Magico prezentuje całkowicie odmienny dizajn.

No właśnie wszystkie wymienione przez ciebie kolumny prezentują jakiś tam design (lepszy lub gorszy).

Tak więc sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie dot Wilsonów ;)

Czy ktoś miał styczność z kolumnami firmy RAIDHO a konkretnie z modelem C4.1 ?

Lodówkę już kupiłem ;)

I śmietnik też ;)

canstock10941922.jpg

Zakładam że jeden już na pewno w domu masz, więc drugi przedmiot w tym kształcie (Sasha) ci nie potrzebny :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zakładam że jeden już na pewno w domu masz, więc drugi przedmiot w tym kształcie (Sasha) ci nie potrzebny :)

Nie jest moim zamiarem krytykowanie Wilsonów pod względem dżwięku ale po prostu ich wygląd to nie jest do końca to chciałbym postawić sobie w pokoju.

Zakładam , że miłośnicy tych kolumn kupili je dla ich walorów dżwiękowych a nie estetycznych.

Każdy kieruje się jakimiś wzorcami.

Choć przyznaję, że na rysunku trafiłeś nawet z kolorami, które to występują w palecie barw tego producenta.

Silver metalic

Ocean blue ;)

Kwestia przyzwyczajenia. Anglicy na to mówią acquired taste. Mi po pewnym czasie Wilsony się zaczęły podobać.

Słuchałem C3 ze Spectalem D 200 i Tenorem.

A co Cię konkretnie interesuje?

Czy ktoś miał styczność z kolumnami firmy RAIDHO a konkretnie z modelem C4.1 ?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kwestia przyzwyczajenia. Anglicy na to mówią acquired taste. Mi po pewnym czasie Wilsony się zaczęły podobać.

Niemcy mówią : "schoen saufen" ;)

Słuchałem C3 ze Spectalem D 200 i Tenorem.

A co Cię konkretnie interesuje?

Oczywiście dżwięk i gdzie można posłuchać.

Znam pewnego dealera we Włoszech , który chce mi je "zarekomendować" i dać super atrakcyjną cenę.

Ale zanim będę jechał do kolejnych już 199 odsłuchów najpierw warto oddzielić "ziarno od plew" ;)

O bliskim odsłuchu raczej zapomnij.

Ja słuchałem w Chorwacji.

Dokładnie te z linka;

Ukryta Zawartość

W skrócie;Ichnie przetworniki,dźwięk raczej z okolic neutralnego.Bardzo szybkie zarówno atak jak i wygasanie, scena głęboka i precyzyjna.

Dla mnie dizajnersko do bólu śliczne(!)jednak miałem zastrzeżenia do prezentacji klasyki.Natomiast w moim odczuciu w Jazzie super.Gdyby w klasyce prezentowały podobny poziom jak w jazzie, to stałyby już u mnie.

Ukryta Zawartość

Jarek, tyle u Ciebie zmian ostatnio. Za duzo kasy? Przy takiej ilosci zmian naraz nie polapiesz sie co na co mialo najwiekszy wpl:)

Sluchalem focali scala utopia zdaje sie, gralo to z lampa i gralo bardzo muzykalnie. Isophon wydaje sie tez niezla alternatywa, nie mialem co prawda z nimi zadnej stycznosci, ale krazy wiele pozytywnych opini a i posluchac zdaje sie nie bedzie trudno.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jak wiesz każdy słyszy inaczej i w tym kontekście pozwolę sobie na parę zdań(Raidho)

Słuchałem tylko w/w, ale rozmawiałem z osobami, które miały i słuchały różnych modeli z tej serii i tak;

Większość z rozmówców jest zdania, ze C3 są hm..,najgorsze - stosunek jakosć /cena, Podobno C4 są rewelacyjne.Podobnie ma się z monitorami

Ukryta Zawartość

, które - ich zdaniem- mają ów świetny stosunek ceny/jakości.Te ost. jak sadzę nie bardzo Cię interesują, więc raczej w rozważaniach pozostają C4.Nie sądzę też, abyś był zainteresowany C2 z uwagi na ich wielkośc do wspomnianego "nowego"pomieszczenia.Sam chętnie posłuchałbym C4:)

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

O bliskim odsłuchu raczej zapomnij.

Ja słuchałem w Chorwacji.

Dokładnie te z linka;

http://www.myaudioshop.com/speakers/full_range/product/ayra_c_3/

W skrócie;Ichnie przetworniki,dźwięk raczej z okolic neutralnego.Bardzo szybkie zarówno atak jak i wygasanie, scena głęboka i precyzyjna.

Dla mnie dizajnersko do bólu śliczne(!)jednak miałem zastrzeżenia do prezentacji klasyki.Natomiast w moim odczuciu w Jazzie super.Gdyby w klasyce prezentowały podobny poziom jak w jazzie, to stałyby już u mnie.

No tak do Chorwacji racze w najbliższym czasie się nie wybieram ;)

Ja klasyki nie słucham.

Klasycznie to jedynie potrafię wku....wić moją narzeczoną ;)

Jak wiesz każdy słyszy inaczej i w tym kontekście pozwolę sobie na parę zdań(Raidho)

Słuchałem tylko w/w, ale rozmawiałem z osobami, które miały i słuchały różnych modeli z tej serii i tak;

Większość z rozmówców jest zdania, ze C3 są hm..,najgorsze - stosunek jakosć /cena, Podobno C4 są rewelacyjne.Podobnie ma się z monitorami http://www.myaudioshop.com/speakers/monitor/product/ayra_c1/

, które - ich zdaniem- mają ów świetny stosunek ceny/jakości.Te ost. jak sadzę nie bardzo Cię interesują, więc raczej w rozważaniach pozostają C4.Nie sądzę też, abyś był zainteresowany C2 z uwagi na ich wielkośc do wspomnianego "nowego"pomieszczenia.Sam chętnie posłuchałbym C4:)

Koleś właśnie C4.1 mi reklamuje ale skoro jest ich dealerem to wcale mu się nie dziwię ;)

Raidho to chyba jak Isophon ceramiczne głośniki?

Jarek, tyle u Ciebie zmian ostatnio. Za duzo kasy? Przy takiej ilosci zmian naraz nie polapiesz sie co na co mialo najwiekszy wpl:)

Sluchalem focali scala utopia zdaje sie, gralo to z lampa i gralo bardzo muzykalnie. Isophon wydaje sie tez niezla alternatywa, nie mialem co prawda z nimi zadnej stycznosci, ale krazy wiele pozytywnych opini a i posluchac zdaje sie nie bedzie trudno.

Wojtek co do Focali to na pewno temat jest do przemyślenia.

Isophon ma b.złą opinię na rynku niemieckim na temat "Kunden freundlichkeit".

Arogancja nadmuchana do rozmiarów sterowca Zeppelina.;)

P.S. Co do nadmiaru kasy to oddałem ostatnio tuczniki do skupu stąd taki zawrót głowy ;)

• Redaktorzy

jarek&ania - pomijając design, to jeśli dystrybutor jeszcze nie odesłał po AS powinno udać Ci się posłuchać w PL Everestów 66000.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Raidho to chyba jak Isophon ceramiczne głośniki?

Tak Raidho to typowo accutonowe granie i duże problemy z optymalnym dobraniem elektroniki i kabli. A skoro czasu nie masz na poszukiwania to lepiej poszukać mniej wybrednych kolumn.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

No właśnie olej swoje przywiązanie do gustownych wnętrz i wku...ij wszystkich na forum poprzez zakup kolumn TOP Audio Show 2012..;-).

Tu w promocyjnej cenie...pozwalającej uratować wiele następnych tuczników...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tu w promocyjnej cenie...pozwalającej uratować wiele następnych tuczników...

Za cięty dowcip postawię tobie kolejkę ;)

Tak Raidho to typowo accutonowe granie i duże problemy z optymalnym dobraniem elektroniki i kabli. A skoro czasu nie masz na poszukiwania to lepiej poszukać mniej wybrednych kolumn.

Masz całkowitą rację w tym co piszesz.

Myślę ,że po dłuższym zastanowieniu posłucham 2 kolumn.

Problem w tym , że za pewne nie na tej samej elektronice co może zafałszować wrażenia i tym samym ocenę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.