Skocz do zawartości
IGNORED

Wyroby Pana Kuleszy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Facet musi mieć nieźle opanowana psychomanipulację

Też tak myślę i już wcześniej napisałem, że dobrze porusza się w tym obszarze. Do tego stopnia, że HQ nawet zaczął banować w tym wątku ludzi, którzy mu pomagali.

Jak ktoś się z czymś zamota to najlepiej jest spojrzeć na coś z większej perspektywy, nie ważne kto co mówi, ważne kto co robi, czyli co zostało faktycznie zrobione, suche fakty.

Podsumujmy więc fakty w tym projekcie:

HQ:

1. Zlecił wykonanie i zapłacił za obudowy

2. Zamówił i zapłacił za głośniki

Darkul:

1. Wziął zaliczkę

>>>Widzisz - łatwo jest takie rady dawać na forum. Więc zapytam - oddałeś kiedyś taką sprawę do Sądu? To pytanie nie tylko do Ciebie tylko do wszystkich, którzy to proponują.

Wiec HQ ma sobie odpuścić?Zostać z głośnikami ( luzem) , " które bardzo chce mieć " oraz z obudowami? Bo jak sam pisze- nie ma wiedzy żeby samemu sprawę dokończyć?

Bo w to ze Darkul cokolwiek zrobi to już nie wierzy chyba nikt?

Dalej ma " cierpliwie czekać" ?

Ja dla zasady - bez względu na sadowe nieprzyjemności - bym nie popuścił.

No ale tak jak piszesz- to pieniądze HQ150 i decyzja jest w jego rekach. Poza tym nie znamy kulis jego rokowań z Darkulem i całej towarzyszącej otoczki.

Jest trzecie wyjście, które ja bym już bez skrupułów zastosował. Posiada w zastaw integrę Darkula i nawet pisał, że są na nią klienci, więc bym ją sprzedał, odebrał sobie pieniądze za zaliczkę, obudowy, głośniki, jakiś procent za zwłokę i jeśli coś zostanie może oddałbym darkulowi.

Patrząc jednak jak daje się manipulować HQ to nie wiem czy Darkul go tak nie skręci, że jeszcze odda mu ten sprzęt.

>>>Jest trzecie wyjście, które ja bym już bez skrupułów zastosował. Posiada w zastaw integrę Darkula

Ten wzmacniacz chyba należy do HQ ... a Darkul miał go dostać w rozliczeniu

Jezu - pogubić się idzie tak to jest pogmatwane..

Jakiekolwiek ta historia będzie miała zakończenie darkul po raz kolejny jest spalony.

Zakopie się znów na jakiś czas zanim ponownie wyskoczy z kolejną rewelacją.

----------------------------------------------------

>>>Jest trzecie wyjście, które ja bym już bez skrupułów zastosował. Posiada w zastaw integrę Darkula

Ten wzmacniacz chyba należy do HQ ... a Darkul miał go dostać w rozliczeniu

Nie chyba, a na pewno.

Ten wzmacniacz jest już dawno zapłacony i wart dzisiaj może 1/3 ceny, chociaż cholera ich tam wie

ile HQ150 za niego wybulił, bo jak Pan Darek policzył go ekstra pi razy drzwi do kwadratu plus tysiąc pięćset sto dziewięćset,

to być może nawet za 1/5 nie uda się go sprzedać i pewnie dlatego Pan Darek "się waha" czy jeszcze chce go z powrotem.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Nie wiem czy jest spalony, bo naiwnych nie brakuje...faktycznie oddziałuje chyba na ludzi jak GURU sekty.....bo to jest wręcz nieprawdopodobne jak dają się robić.....przecież to nie jest czysta, pewna oferta jak np. Tomanka, a zupełne wchodzenie w ciemno w niewiadomo co okraszone na dodatek "renomą" darkula wyrobioną przez lata.....nie wiem jak można w to wchodzić ?! W głowie mi się to nie mieści....

Edytowane przez zyzio

Wiec HQ ma sobie odpuścić?Zostać z głośnikami ( luzem) , " które bardzo chce mieć " oraz z obudowami? Bo jak sam pisze- nie ma wiedzy żeby samemu sprawę dokończyć?

Bo w to ze Darkul cokolwiek zrobi to już nie wierzy chyba nikt?

Dalej ma " cierpliwie czekać" ?

Ja dla zasady - bez względu na sadowe nieprzyjemności - bym nie popuścił.

No ale tak jak piszesz- to pieniądze HQ150 i decyzja jest w jego rekach. Poza tym nie znamy kulis jego rokowań z Darkulem i całej towarzyszącej otoczki.

Nie odpuścić. Tylko najpierw grzecznie poprosić o zwrot kosztów. Potem mniej grzecznie używając np. pisma z kancelarii prawnej. A dopiero jak to wszystko zawiedzie to się sądzić. A póki co nie było dwóch pierwszych kroków. Zresztą jak sam napisałeś - nie znamy kulis rokowań. Być może świetnie się dogadują a ten wątek jest jedyną formą nacisku.

Wątek liczy już ponad 30 stron (...)

Ale ja się z tym wszystkim zgadzam. Ja tylko sugeruje że przed pójściem do sądu należy wypróbować wszystkie inne metody. Których jednak jest trochę a żadna do tej pory nie została użyta. Poza tym wątkiem. Porada prawna kosztuje 50-100 zł. Prawnik wysmaży za to piękne pismo. Ale HQ z jakiegoś powodu nie chce tego robić - jego sprawa i jego pieniądze.

Popatrz na to też z innej strony - jeśli ktoś pakuje tyle kasy w coś, co praktycznie jest niesprzedawalne to myślę że tą kasę ma. I nawet jak ją straci to nie pójdzie mieszkać do schroniska. Ja się lubię bawić w DIY ale zakładam że to są wyrzucone pieniądze.

Zastanów sie nad przerobieniem skrzyń , które masz do jakiejś sensownej akustycznie formy do tego pasywna zwrotka i wzmacniacz ZAGRA , który masz i przynajmniej coś tam będzie grac u Ciebie.

Przy tej skali przerabiania, etc. rozważyłbym gotowe zwrotnice aktywne, czy to cyfrowe, czy analogowe i kontynuację w kierunku systemu aktywnego. O dobraniu pasm podziału i stromości filtrów można doczytać, dopytac w dziale DIY i necie. Problemem są oczywiści brakujące końcówki mocy.

Powrót po dłuższej przerwie...

Problemem są oczywiści brakujące końcówki mocy.

Dokupi jakieś chińskie. Są na tyle wysokiej jakości i przystępnej cenie że można próbować kilka różnych. Nie sądzę że efekt będzie gorszy a na pewno będzie dużo taniej.

>>>>Popatrz na to też z innej strony - jeśli ktoś pakuje tyle kasy w coś, co praktycznie jest niesprzedawalne to myślę że tą kasę ma. I nawet jak ją straci to nie pójdzie mieszkać do schroniska. Ja się lubię bawić w DIY ale zakładam że to są wyrzucone pieniądze.

W którymś ze swoich wpisów ( nie wiem czy tu czy w innym temacie) napisał ze klientów szuka wśród melomanów a audiofilom dziękuje.

Wg rożnych definicji - audiofil to osoba nie tylko słuchająca muzyki ale tez zorientowana w technicznej stronie zagadnienia.

Co z tego wynika?Otóż - osobom bez technicznej wiedzy można "wciskać" rożne kity o skomplikowaniu , technicznych trudnościach itp itd

I taki przypadek mamy tutaj .

Opowieść o tym jak chiński woofer za 90 zł w detalu jest tak dobry ze ScanSpeaki i inne "giną we mgle"

Orientuje się ktoś ile kosztuje dobra stal na nabiegunniki?Porządny układ magnetyczny pozwalający na wychylenie liniowe 30mm p-p ?

Ile kosztuje solidny kosz aby to wszystko utrzymać przy takich wychyleniach? Oczywiście - odlewane kosze robi się tylko by wydoić klienta....

Szerokopasmowka... Owszem- HQ wkleił linka z konstrukcja na tym głośniku Calkiem sympatyczna paczka .

jednak jej nazwa CHEAP TRICK ( nadana całej serii taniutkich kolumn opracowanych przez konstruktora z magazynu Klang und Ton) wiele tłumaczy .. Ta kolumienka ma prawo zagrać sensownie ( konstruktor ma kapitalna wiedzę i doświadczenie - IMO o niebo większa niż Darkul)

Ta paczka jest polecana do lampiakow.W wielkim skrócie - mala moc=>małe wychylenie=> małe zniekształcenia.

Do tego rozkład harmonicznych lampiakow czy tranzystorowych Single -Ended ( np Zen Pass'a) fajnie zgra się ze zniekształceniami głośnika.

Zagra to fajnie przyjemnie itp ale sorry- tak jak oczekiwał jeden z Kolegow- konstrukcja na takim głośniku markowym high-endom dupy nie urwie..

jeżeli juz szerokopasmowka- to jest sporo wiele lepszych głośników ...

I tak by można jeszcze długo ....

Do początku staram sie wytłumaczyć ze cały ten projekt jest zrobiony bez głowy i obliczony jedynie na wyciągniecie kasy Pod pozorem wiedzy tajemnej ,która posiadł jakoby Darkul.

Kase ,którą na kolumny początkowo chciał przeznaczyć HQ ( 5tys o ile się nie mylę) można bylo rozdysponować o wiele lepiej i zrobić UCZCIWE konstrukcje Nawet z godziwym zyskiem dla konstruktora.

>>>>Przy tej skali przerabiania, etc. rozważyłbym gotowe zwrotnice aktywne, czy to cyfrowe, czy analogowe i kontynuację w kierunku systemu aktywnego. O dobraniu pasm podziału i stromości filtrów można doczytać, dopytac w dziale DIY i necie. Problemem są oczywiści brakujące końcówki mocy.

Obawiam się - patrząc od strony technicznej- ze w obecnej formie obudów - nawet zestaw tak lichych głośników zagra dużo poniżej swoich możliwości. Podział pasma, filtry itp itd- IMO- aby całość miała jakiś sens- bez pomiarów sie nie obejdzie

parantulla

ty stronniczy jesteś :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

I o drugiego tysiaka, że najdalej jutro rano nie będzie nawet śladu po wpisach z dwóch ostatnich stron tego wątku?

Odkurzacz chyba już włączony. Wątku "Wyroby Pana Lemura" z Bocznicy jakoś nie mogę odszukać, rozpłynął się jak kamfora.....

"To co teraz, ha?"

parantulla

ty stronniczy jesteś :)

No jak?

Facet od pół roku ładuje kasę w produkt, którego fragmenty i to chyba do dzisiaj nieskończone widział jedynie na obrazkach,

a drugi od pół roku ładuje go w bambuko, sadząc głodne kawałki wymyślane na poczekaniu i obrażające inteligencję siedmiolatka.

Jak tylko ktoś się ośmieli zapytać czy przypadkiem sufit na głowę komuś nie upadł, to jego wpisy razem z nim wylatują w kosmos,

a jak w końcu dochodzi do tego, o czym wszyscy tutaj pisali od dwóch miesięcy, to jest karp i wielkie zdziwienie, no bo jak to...

A tak to. Jak się ma miętkie serce, to trza mieć twarde dupsko, a na tupanie nóżką i grożenie paluszkiem jest już trochę za późno.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A tak to.

bo to pierwszy raz....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

To tak jak ja bym wysłał komuś kasę w ciemno i po pół roku założył sobie wątek w którym bym gościa straszył:

ty weź mi coś teraz za to daj, bo więcej nic nie dostaniesz, a jak mi nie dasz, to pożałujesz...

No taką mniej więcej ma moc pisanie HQ150 o zwrotach i karach, czego potwierdzeniem jest to

jak bardzo Pan Darek się przejął, a zamiast Branża pod nickiem powinien mieć Następna Środa

Odkurzacz chyba już włączony. Wątku "Wyroby Pana Lemura" z Bocznicy jakoś nie mogę odszukać, rozpłynął się jak kamfora.....

nawet gogle mówią: ups! coś poszło nie tak.

Skąd one wiedzą?

Są też inne metody kosztuje to 1-2 tyś złotych i Pan Darek ma dożywotnie miejsce lutownicze na wózku . Mało honorowe ,ale bardzo skuteczne na takich ludzi .

Zapłacisz komuś 1 tys. zł by innego człowieka poturbował i uczynił kaleką?! Dobrze się czujesz?!

Zapłacisz komuś 1 tys. zł by innego człowieka poturbował i uczynił kaleką?! Dobrze się czujesz?!

Gdybyś był na miejscu oszukanego człowieka który nie ma znikąd pomocy ( system , prawo , sądy, policja ) co byś zrobił ? Czekał byś grzecznie w domu parę lat zanim jaśnie pan odda lub zrobi ? Najpierw rozmowy , negocjacje potem wojna . Jestem zdrowy i uważam ,że k**estwo trzeba tępić wszystkimi możliwymi sposobami . Może dla was nowobogadzkich 10 tyś to jest nic ,ale są tacy dla których jest to majątek . Człowiek który zwodzi , drwi , oszukuje , okrada , mataczy nie jest wart żadnej litości i pożałowania . Jeżeli będziesz tolerował takich ludzi jak Pan środa nim się obejrzysz będziesz dymany na każdym kroku . Tego chcesz ? A może 10 tyś zł to jest dla Ciebie jak splunąć ?

Edytowane przez Szogunwawa

no widzisz - pozory mylą :)

to idealista :)

Gdybyś był na miejscu oszukanego człowieka który nie ma znikąd pomocy ( system , prawo , sądy, policja ) co byś zrobił ? Czekał byś grzecznie w domu parę lat zanim jaśnie pan odda lub zrobi ? Najpierw rozmowy , negocjacje potem wojna . Jestem zdrowy i uważam ,że k**estwo trzeba tępić wszystkimi możliwymi sposobami . Może dla was nowobogadzkich 10 tyś to jest nic ,ale są tacy dla których jest to majątek . Człowiek który zwodzi , drwi , oszukuje , okrada , mataczy nie jest wart żadnej litości i pożałowania . Jeżeli będziesz tolerował takich ludzi jak Pan środa nim się obejrzysz będziesz dymany na każdym kroku . Tego chcesz ? A może 10 tyś zł to jest dla Ciebie jak splunąć ?

Nie rozumiem dlaczego nazywasz mnie nowobogackim (albo gorzej: 'nowobogadzkim) i insynuujesz, że nie szanuję pieniędzy. Nie szanuje oszustów i jestem za ich tępieniem. Ale żeby dla kasy najgorszego gnoja poturbować i złamać mu życie trzeba być nienormalnym. To jest prymitywizm i poziom małp w dżungli. Ja z drzewa zszedłem.

Ale jak chcesz to doradzaj dalej: połamać Darkulowi nogi, ręce, zgwałcić żonę, uprowadzić dzieci, podpalć dom matki... Wszak "Człowiek który zwodzi , drwi , oszukuje , okrada , mataczy nie jest wart żadnej litości i pożałowania", prawda?

Staraj się czytać ze zrozumieniem

"Ale żeby dla kasy najgorszego gnoja poturbować i złamać mu życie trzeba być nienormalnym. To jest prymitywizm i poziom małp w dżungli. Ja z drzewa zszedłem."

A w jakim Ja i Ty świecie żyjemy ? Normalnym ? To jest dżungla tyle ,że drzew brakuje . Społeczeństwo stacza się w dół , żadne wartości nie są przestrzegane .

"Ale jak chcesz to doradzaj dalej: połamać Darkulowi nogi, ręce, zgwałcić żonę, uprowadzić dzieci, podpalć dom matki."

A gdzie ja to napisałem ? Mi tylko chodzi o jednego człowieka , rodzina nie ma nic do tego . Nie chcę go zabić czy połamać ,ale odpowiednio zmotywować do bycia w porządku wobec drugiego człowieka .

Edytowane przez Szogunwawa
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.