Skocz do zawartości
IGNORED

Wyroby Pana Kuleszy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Lech36 - nadal nie odpowiedziales mi na pytanie odnosnie tego: , ktore juz zadalem 2 razy. Wiec moze ja odpisze za Ciebie, ze wiekszej bzdury w zyciu nie slyszalem. Wiesz wogole czym jest dzwiek? Jakbys zdefiniowal ''na chlopski rozum'' czym jest brzmienie (dla wzmacniajacego wzmacniacza) na przyklad gitary czy saksofonu?

Spokojnie to tylko forum. Od tego twoje życie nie zależy (chyba). Po co ci odpowiedź przecież Ty wszystko wiesz najlepiej.

Pozdrawiam

P.S. Próbuj dalej. :-)

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

P.S. Próbuj dalej. :-)

Tak myslalem, ze odpowiedzi sie nie doczekam.. Zatem sobie to zapamietaj, ze brzmienie (dzwiek) to nic innego jak oprocz tonu podstawowego charakterystyczny rozklad wszystkich harmonicznych. Dzieki temu pomimo iz 2 rozne instrumenty moga grac te sama melodie jestesmy w stanie rozroznic pianino od saksofonu czy gitare od fortepianu. Podobnie jest z mowa ludzka, mimo iz czlowiek mowi w bardzo zblizonym przedziale czestotliwosci jestesmy w stanie ''po glosie'' rozpoznac naszych bliskich czy znajomych. Dlatego to co napisales wczesniej o ''mniejszej zawartosci wyzszych czestotliwosci'' mnie tylko rozbawilo, zwlaszcza ze mnie zaczales szczypac jako pierwszy sugerujac mi cofniecie sie do szkoly. Nie mam nic przeciwko powtorkom materialu nawet z podstawowki, lecz ja akurat pamiatam dosc sporo, nawet ze swoich studiow gdzie sie czasami niezle balowalo :P Teoria z praktyka ma naprawde malo wspolnego. Teoria daje nam tylko i wylacznie jakies zblizone do realu symulacje, natomiast praktyka rzeczywistosc faktyczna.

Rowniez pozdrawiam.

Edytowane przez robsonic

Poza tym jeszcze więcej się zyska gdy dany amp przypisany do sekcji ma inne wartości sprzężenia

Dlaczego?

trafo 200 W, moc 6 x 90 W - to parametry, które podał mi darkul.

Kwestia umowna. Jest x końcówek, każda z nich może oddać 90W i tu 200W wystarcza. Tylko w stereo, gdzie dwa kanały oddają podobną moc z całą pewnością nie będzie to już 2x90 a powiedzmy 2X60W RMS. Oczywiście mówiąc 6x90W mówić można o mocy PMPO, która jest jeszcze bardziej umowna :) Dla mnie jak ktoś mówi, że wzmacniacz ma 6x90W znaczy, że moge podpiąć do niego 6 głośników (kolumn) o tej że mocy i wysterować je jednocześnie na 100%. To nie ten przypadek.

Gain jest niezbędny w systemie aktywnym - gdzie są wzmacniacze o różnej mocy i różnych parametrach - ale zwrotnica aktywna (pewnie stąd nazwa) powinna automatycznie wyrównywać gain, nie obarczając tym zadaniem użytkownika.Bo użytkownik nie ma w uszach miernika. Najprościej wyprowadzić pokrętła i powiedzieć: "masz i się martw sam".

Aktywna zwrotnica u darkula oznacza aktywny użytkownik.

Dobrze powiedziane.

Dlatego to co napisales wczesniej o ''mniejszej zawartosci wyzszych czestotliwosci'' mnie tylko rozbawilo,

Pytanie co oznacza mniejsza zawartość? Jest właśnie tak, że "prądowo" no górę przypada tylko kilka procent basu. dlatego kiedy niskotonowiec pobiera 100W, kopułka potrzebuje powiedzmy 10W. Większość nawet nie jest w stanie więcej wytrzymać.

Tak myslalem, ze odpowiedzi sie nie doczekam.. Zatem sobie to zapamietaj, ze brzmienie (dzwiek) to nic innego jak oprocz tonu podstawowego charakterystyczny rozklad wszystkich harmonicznych. Dzieki temu pomimo iz 2 rozne instrumenty moga grac te sama melodie jestesmy w stanie rozroznic pianino od saksofonu czy gitare od fortepianu.

Wiem skończyłem szkołę muzyczną (między innymi).

Teoria z praktyka ma naprawde malo wspolnego

To może opracuj nowe metody nauczania (oparte o praktykę) a nie trać czasu na takich niedouczonych ludzi jak ja.

Jeszcze raz pozdrawiam

P.S. Jeżeli poczułeś się urażony tym co pisałem wcześniej to najmocniej przepraszam. Nie było to zamierzone.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ale w biernych rozwiązaniach zawsze mamy obciążenia filtrem (zwrotnicą) wyjścia wzmacniacza (+ oczywiście głośnik). Rozdzielenie gałęzi niskotonowej o reszty (średnie, wysokie) z punktu widzenia technicznego jest zdecydowanie korzystne. Najlepsze jest oczywiście przeniesienie zwrotnicy przed wzmacniacze końcowe (pełna aktywność), chociaż sam głośnik też nie jest idealnym obciążeniem, ale lepiej już zrobić nie można.

No i właśnie tu bym się nie zgodził, a przynajmniej proponowalbym chwilę namysłu. Zwrotnica składa się z kilku filtrów obciążonych impedancjami głośników. Impedancje te są połączone dając jakiś sumaryczny wynik od strony wejścia, czyli dla wzmacniacza. Rozdzielając ten układ filtrów rozdzielamy niejako te impedancje. I wtedy wzmacniacz pracujący na głośnik wysokotonowy widzi głównie obciążenie pojemnościowe a ten niskotonowy obciążenie indukcyjne. Średniotonowy ma i jedno i drugie, w zależności od tego po której stronie pasma przepustowego jest sygnał.

Oczywiście abstrahuje tu od dokładniejszych zależności ale ogólnie rzecz biorąc tak wygląda sytuacja po przejściu na pasywny bi-, czy tri-amping.

Jestem Europejczykiem.

Pytanie co oznacza mniejsza zawartość? Jest właśnie tak, że "prądowo" no górę przypada tylko kilka procent basu. dlatego kiedy niskotonowiec pobiera 100W, kopułka potrzebuje powiedzmy 10W. Większość nawet nie jest w stanie więcej wytrzymać.

To pytanie to do Lecha, bo to on jest tworca tych slow. Swoja droga na ''gore'' nie przypada wogole zaden procent basu. Filtry mamy gornoprzepustowe i nie puszczaja nic po nizej zamierzonej wartosci. Co najwyzej mozemy dyskutowac o pradowych stratach roznych czestotliwosci we wzmacniaczu (naszym systemie audio).

To może opracuj nowe metody nauczania (oparte o praktykę) a nie trać czasu na takich niedouczonych ludzi jak ja.

Wcale nie trace czasu, lubie czasem pogawozyc :P Poza tym ksiazki ''praktyczne'' juz sa od dawien dawna.

No i właśnie tu bym się nie zgodził, a przynajmniej proponowalbym chwilę namysłu. Zwrotnica składa się z kilku filtrów obciążonych impedancjami głośników. Impedancje te są połączone dając jakiś sumaryczny wynik od strony wejścia, czyli dla wzmacniacza. Rozdzielając ten układ filtrów rozdzielamy niejako te impedancje. I wtedy wzmacniacz pracujący na głośnik wysokotonowy widzi głównie obciążenie pojemnościowe a ten niskotonowy obciążenie indukcyjne. Średniotonowy ma i jedno i drugie, w zależności od tego po której stronie pasma przepustowego jest sygnał.

Jeszcze tylko dodam, ze w zwrotnicach oprocz rozdzielania sygnalu czestotliwosciowo nastepuje takze jego tlumienie w poszczegolnych stopniach. W niskotonowcach mamy rownolegly kondensator, ktory przyjmuje na siebie wszystkie wyzsze czestotliwosci, ktore przeszly przez cewke. Natomiast w gwizdkach jest sytuacja odwrotna. Sredniotonowy ma filtr pasmowy, gdzie tez trzeba wytlumic czesci sygnalow zarowno niskich jak i wysokich tonow. I to wlasnie nieszczesne tlumienie powoduje najwieksze straty w pasywnych systemach.

Edytowane przez robsonic
Gość Gosc

(Konto usunięte)
<br />HQ 150 Twój wpis 20. 54 - obecnie usuniety przez innego moderatora to ten wpis komentowalem<br /><br />

Nie było w nim żadnych słów zachęty do obrażania kogoś nawet na priv. A to mi konkretnie zarzuciłeś.

• 3 tygodnie później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jutro ma być u mnie Darkul celem ostatecznego dostrojenia systemu.

Niestety na końcówke do kina jeszcze czekam a miała być już dawno temu u mnie.

Może na początku września się doczekam.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

pan Darek prosil o reaktywacje watku? :)

Mnie nie. Może Ciebie.

partick

Prosiłem już parę razy o wypowiedzi własne a nie o śmiecenie.

Idź to robić gdzie indziej.

W środę będzie, nie martw się.

Szub wymyśl coś bardziej oryginalnego. Od dłuższego czasu tylko to piszesz, a jak wiesz system aktywny jednak doszedł i to nie w środę.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I jak po wizycie?

Tak.

Sprzęt ustawiony. Ale niestety jeszcze nie jest idelanie.

Podczas całej zabawy, połączonej z jakimiś zmianami wewnątrz urządzenia pojawił się niestety szum.

Pomiędzy kawałkami gdy jest cisza jest słyszalny. Czeka mnie więc jeszcze jedna wizyta Darkula z początkiem września.

Edytowane przez HQ150

A ile Pan Darek bierze pieniędzy za taką wizytę serwisową, podczas której generuje nowy szum? Czy robi to nieodpłatnie, czy też w któryś wrześniowy czwartek przyjdzie ci znów zapłacić np. "za paliwo"?

A ile Pan Darek bierze pieniędzy za taką wizytę serwisową, podczas której generuje nowy szum? Czy robi to nieodpłatnie, czy też w któryś wrześniowy czwartek przyjdzie ci znów zapłacić np. "za paliwo"?

Jak to dobrze że mam budżetówkę, chociaż nie szumi uffff. Pozdrawiam rzetelnych pracowników Pioneera

Edytowane przez Bart1981
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Gratis jest.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 16.08.2013 o 17:17, SzuB napisał:

To już wiadomo, dlaczego szumi i ciągle coś jest nie tak.

No własnie przedtem nie szumiało. A teraz tak.

I czeka mnie jeszcze jedna modyfikacja.

W dniu 16.08.2013 o 20:22, januss73 napisał:

A jak Darek to ustawiał? Mikrofonem i kompem czy na słuch?

Na razie na słuch.

W dniu 17.08.2013 o 00:09, robsonic napisał:

Hq - gratuluje Tobie cierpliwosci, ja bym juz dawno interweniowal "silowo"!

Nie jest już źle. Sprzęt gra jak dla mnie naprawdę bardzo dobrze.

Ale Darkul twierdzi że bas powinien jeszcze niżej schodzić.

Mnie trudno sobie coś takiego wyobrazić ale z chęcią to usłyszę.

• 3 tygodnie później...

Jak ktoś zainteresowany:

http://allegro.pl/zagra-iv-dac-zagra-xlr-okazja-i3522882473.html

Sprzedam rewelacyjny zestaw Pana Kuleszy. Znawcy tematu wiedzą o co chodzi.... Wzmacniacz napędzi wszystkie kolumny. Ostatnio odsłuchiwałem z kolumnami ATC SCM 40 i to był pogrom!. Caspian, nad, naim, to w porównaniu z Zagrą tylko zabawki. Dopiero z tym wzmacniaczem kolumny zaśpiewały. Niestety sprzedaję z powodów finansowych. Zapraszam serdecznie na odsłuch. Zapewniam, że nowy właściciel sprzętu będzie zadowolony. Wystarczy tylko zwykłe DVD i dobre kolumny i mamy zestaw HI-END. Dodam tylko, że wzmacniacz pochodzi od użytkownika "lulu" z forum audiostereo i jest w idealnym stanie. Wzmacniacz jest bardzo cięzki i wielki. Ma aż 14 cm, wysokości. Jest możliwość sterowania pilotem! Do zestawu dołączam markowy kabel cox furetecha oraz kabelki xlr. Sam dac kosztował 2800zł. (posiadam dowód zakupu- ma około roku więc jeszcze na gwarancji)
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.