Skocz do zawartości
IGNORED

Zegary nie tylko do DAC X

Luiis

Rekomendowane odpowiedzi

Padła propozycja, a razem z nią pytanie:

czy chce wszyscy koniecznie mmelfy.

Luiis poradził, że "normalne" rezystory w zupełności się sprawdzą.

Koszt będzie nieporównywalny.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Jaki jest koszt kompletu MMELFów 0102 ?

Odp.

Blisko 40 rezystorów to koszt ok. 10 zł za komplet ...wole wypic 2 browce mniej i nie mieć kompleksów :-)

A jaki zwykłych rezów ?

Zakładając, że wszyscy chcą mmelf i drobnicę we właściwym rozmiarze, ceny poglądowo kształtują się tak:

mmelf 9,8zł/komplet

reszta 2,5zł/komplet

komplet rezystorów "zwykłych" 1% 0.5zł komplet

Dla porządku kolejna lista:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elementy, które nie wymagają wymiany:

470p

47n

499r

cewka

tantale

diody prostownicze z zasilania.

Zamówienie dotyczy wszystkie poza w/w elementami.

Ukryta Zawartość

Wysłałem dzisiaj listy z częściami od Luiisa do kolegów:

Gnaked,

Arkotic,

Irek10,

Do Luiisa wysłałem gniazda.

Wydaje mi się, że sobota czyli 13 kwietnia wystarczy, żeby każdy się zdecydował co chce.

Zbieram zamówienia do 13 kwietnia do godziny 23:59.

Napisz coś więcej. Co to za zasilacz

nic ekstra jako że podpiołem się do waszego tematu z zegarem audio gd. Waldi potwierdził że warto zrobić zasilanie zewnętrzne tak też uczyniłem, wcześniej było brane z płyty głównej daca, teraz z zasilacza na trafie ei mostek na szybkich diodach i filtracja, nic więcej bo zegar audio gd ma w sobie zasilacz o niskich szumach jak to zwią psu w klasie A

Trochę nie chece mi się wierzyć w cudowne działanie takiego zasilania, wszak na pcb jest kompletny zasilacz na doskonałym stabilizatorze MIC5209. Można zaaplikować szybkie diody, i porządny kondensator.

Ponadto 75% tego zegara to zasilacz.

układ MiC5209 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) uchodzi za ultraniskoszumny.

Ukryta Zawartość

nic ekstra jako że podpiołem się do waszego tematu z zegarem audio gd.

Kolega miał na myśli osobne zasilanie z trafem. Tak też chcę zrobić , dodatkowo wypróbuję np inne rozwiązania tak dla miłego spokoju np TT kolegi Pkrecz, niskoszumny jest też Salas

polecam szczerze osobny zasilacz na małym transformatorku bo znikają problemy z masą a to co na masie to zawsze mamy na sygnale . Co do stabilizatorów scalonych z pętla sprzężenia zwrotnego to zwiekszaja jitter i szum fazowy dlatego Audio GD ma lepszy zasilacz na płytce na elementach dyskretnych. Ja go zasilam i tak idealnie ofiltrownym napięciem z podwójną stabilizacją.

Pewnie zaraz ktoś posądzi mnie o szarlatanerię itd...ale poeksperymentowałem z przewodami zasilającymi z dodatkowego zasilacza do zegara,ważne jest jakim przewodem to się podłączy ,super sprawdziły mi się pojedyncze żyły z kabla głośnikowego kimbera vs ,średnicy ok 0,30mm2 ,ale najciekawsze jest to jaką stroną się je wlutuje tzn. chodzi mi o kierunkowość! w jedną stronę dżwięk jest wyostrzony z mniejszą ilością basu ,w drugą gładszy i z dociążonym dołem ! słychać to dość wyrażnie ,zresztą nie tylko w tym przypadku ,sprawdzałem to wielokrotnie i człowieka szlag trafia ,że takie pierdoły mają znaczenie ,ale to dla tych co chcą mieć naj ... na zwykłych drucikach jest mniej przejrzyście i tyle

No dobra, poddaję się...;)

robiłem dzisiaj próby "starego" z osobnym zasilaniem i i osobnym trafem oraz nowego zegara tylko z osobnym trafem - w moim DCD + SOHA MKIII na Nuvistorach - i ni cholery nie widzę różnicy... Może stary już jestem :D

na razie nie slyszę (zobaczę jak dotrze mój nowy oscyl);)

Już wklejaleś zdjęcia, widzieli i nie byli zadowoleni...;-)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Dzisiaj, w toku dalszych "badań" odsłuchowych stwierdziłem ponad wszelką wątpliwość, że nowa wersja zegara w porównaniu do poprzedniej wer. II (na niebieskim PCB) wydaniu Thoraxa "brzmi" jaśniej, nieco bardziej szczegółowo i jakby bardziej dobitnie. Nie mam pewności czy użyłem właściwego słownictwa aby oddać dość subtelne ale wyraźne różnice.

Dodam, że tzw. powietrze jest "lepiej" zauważalne w ostatnie wersji. Warunki odsłuchu:

wersja niebieska wmontowana na stałe w odtwarzacz, odległość zasilacza ok 5-7 cm od zegara, nowa wersja, podłączana tymi samymi przewodami ekranowanymi (sygnał zegarowy 2x), transformator oddalony o ok 15 cm od zegara.

Wykonałem ok 10 zmian zegarów. Odtwarzany materiał: Diana Krall - dość subtelny materiał, ze sporą ilością szczoteczek i cichego kontrabasu oraz Peter Gabriel (dość potężny bas w niektórych nagraniach). W przypadku nagrań D.Krall nie było zupełnie oczywiste że zmiany są duże, natomiast "rąbanka" (sorry jeśli uraziłem fanów P.G.) okazała sie lepiej "poukładana" z nowym klockiem..

Uwaga, nie zauważyłem wpływu pola wytwarzanego przez transformator na działanie zegara, zbliżenie trafa w pobliże generatora na odl ok. 2 cm nie spowodowało żadnej zmiany częstotliwości wyjściowej. Nie zaszkodzi jednak oddalenie źródeł zakłóceń (trafa, przetwornice) od układu zegara.

Niestety pod koniec testu zauważyłem, że w starym zegarze mam kwarc firmy Gayer (też dobry, ale w wer. standard czyli 10-20ppm), stąd może różnice na plus dla zegara z Omigiem...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.