Skocz do zawartości
IGNORED

Zegary nie tylko do DAC X

Luiis

Rekomendowane odpowiedzi

Oscylogram zegarka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Na prośbę Luiisa dołączam zdjęcia zegarka.

Ukryta Zawartość

post-49612-0-30877300-1393331409_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

frobek

Jakiej wartości dałeś ceramiki zamiast tantali?

Opisz także modyfikacje w zasilaniu jakie zastosowałeś kondensatory , na zdjęciu widać, że zamiast zwory dałeś dławik?

Bardzo ładny przebieg.

Elementy generalnie z szuflady:)

rezystory zwykłe SMD 0603

wszystkie kondensatory z wyjątkiem C4P, C9, C7 to ceramiki X7R o pojemności zgodnej ze schematem.

C9 Vishay BC 4700uF (trochę za duży, ale taki miałem)

C4P tantal 10u

C7 Nippon SME 47u

opampy BB OPA2134

tranzystory zasilacza BC817

Reszta elementów zgodnie ze schematem. W zasilaniu dławik, pojęcia nie mam jaki :).

Nie przeceniałbym wpływu elementów na kształt przebiegu, w każdym razie bez przesady. Kształt w tym przypadku zależy przede wszystkim od bramek wyjściowych i ich zasilania. Pomiar był robiony bez obciążenia, jedyne obciążenie wyjścia to sonda oscyloskopu. Oscyloskop 500MHz, 2,5GS/s.

Dzisiaj zmontowałem kolejny zegar dla znajomego, na zdjęciach rezultat mojej pracy :-)

Ukryta Zawartość

post-8095-0-80968100-1393502577_thumb.jpg

post-8095-0-30953700-1393502585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam oscyloskop Voltcraft DSO-1062D podkręcony do 200MHz, kolega mający dostęp do sprzętu profesjonalnego go przetestował i wyniki porównawcze wyszły ok.

Mierzyłem sondą Tektronics 250MHz w tym wypadku wyjście generatora nie było obciążone.

Jak na oscyloskop za 1500zł sprawuje się przyzwoicie a kupiłem go w Conradzie.

Jak napisałam wyżej mierzylem sondą Tektronixa 250MHz x10, wyjscie zegara nieobciązone terminatorem. Jak znajdę terminator to zamiszczę rezultaty pomiarów generatora obciążonego terminatorem 50om, kabel bnc.

Sprawdziłem dzisiaj przebieg zegarka z rezystorem 50 Ohm jako obciążenie, reszta toru pomiarowego jak przedtem. Poza zmianą amplitudy, kształt przebiegu został taki sam.

• 2 tygodnie później...

Z okazji drugich zmian w pracy i braku awarii , zebrałem się w sobie i tyka . Niestety nie wiem jak przebieg wygląda , bo nie mam czym zobaczyć .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Informacja dla wszystkich, którzy mają wątpliwości dotyczące kształtu przebiegu. Obmierzyłem w/w oscyloskopem w sumie 4 zegarki (2 moje i 2 od Luiisa), wszystkie 4 mają taki sam kształt przebiegu jak zamieszczony wyżej, niezależnie od zastosowanych elementów. Moje dwa są każdy z innymi opampami i kondensatorami i całkiem innymi niż Luissa, oczywiście wykorzystaliśmy przyzwoite elementy. Można więc przyjąć, że porządnie zmontowany zegar będzie dział jak te które mierzyłem.

Witam. Z góry przepraszam za off-topic.

Panowie może od Was uzyskam pomoc, a być może nawet uda się nabyć drogą kupna stosowny zegar. Otóż jakiś czas temu nabyłem CD NAD S500 i zastałem sytuację którą przedstawiam w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Z tego co zobaczyłem nie pozostaje nic innego tylko montaż jakiegoś sensownego zegara. Okazało się, że jest problem z nabyciem w MR Elektronik ponieważ nie mają w ofercie tej konkretnej częstotliwości (8.4672 MHz). Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

O ile wiem, Luiis ma jeszcze PCB i podstawowe elementy. Obawiam się jednak że odpowiedni kwarc musisz zdobyć we własnym zakresie, a to będzie najtrudniejsze zadanie.

Witam. Z góry przepraszam za off-topic.

Panowie może od Was uzyskam pomoc, a być może nawet uda się nabyć drogą kupna stosowny zegar. Otóż jakiś czas temu nabyłem CD NAD S500 i zastałem sytuację którą przedstawiam w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Z tego co zobaczyłem nie pozostaje nic innego tylko montaż jakiegoś sensownego zegara. Okazało się, że jest problem z nabyciem w MR Elektronik ponieważ nie mają w ofercie tej konkretnej częstotliwości (8.4672 MHz). Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Witam

Proszę skontaktować się ze mną mailowo. Postaram się jakoś pomóc.

MRelektronik

www.mrelektronik.pl

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam,

dopiero teraz znalazłem chwilę, żeby zająć się swoimi zegarami. Udało mi się je odpalić praktycznie za pierwszym razem. Ze względu, że mam dostęp do aparatury służącej do pomiarów szumów(konkretnie analizator źródeł sygnałów Agilent E5052B) postanowiłem zmierzyć jitter i szumy fazowe tych układów.

Wykresy szumów fazowych 24,576 MHz:

Ukryta Zawartość

22,5792 MHz:

post-40009-0-35007600-1401913343_thumb.png

Niestety uzyskane wyniki są tragicznie złe. Zacząłem się zastanawiać dlaczego i przeglądając schemat zauważyłem, że komparator pracuje w tragicznym punkcie pracy i dodatkowo sygnał jest znacznie tłumiony przed podaniem go na wejście komparatora. Dokonałem drobnych modyfikacji wartości elementów i udało mi się uzyskać poniższy wynik;

post-40009-0-48031900-1401913350_thumb.png

Niestety, aby poprawić coś więcej trzeba by przeprojektować PCB.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Największym problemem tego układu jest podawanie na sygnału masy na wejście odwracające komparatora i dzielnik na rezystorach R25 i R26. Dzielenie sygnału 30 razy bardzo mocno pogarsza szumy fazowe. Pierwsza modyfikacja polegała więc na zmniejszeniu R25 i zwiększeniu R26. Niestety wartość rezystora R26 nie może być za duża ze względu na prąd polaryzacji wejścia komparatora(na pewnym poziomie poprostu przestaje się on przełączać). Niestety małą sumaryczna wartość R25+R26 powoduje spadek dobroci układu rezonatora, a co za tym idzie pogorszenie szumów. Ostatecznie zostałem przy wartościach R25=4k7 i R26 =2k. Idąc tym tropem postanowiłem zwiększyć wartośc rezystorów R35, R36 i R37, jednak to dało bardzo marginalny efekt. Myślę, że aby poprawić ten układ należałoby dodać 2 dzielniki rezystancyjne polaryzujące oba wyjścia i zrezygnować z rezystorów R25 i R26. W tym przypadku zwiększenie R35 i R36 oraz R37 także mogło by przynieść poprawę szumów(zwłaszcza leżących blisko nośnej).

Witam

Czy ktoś z Was robił już porównanie/test na oscyloskopie zegara od firmy Audio-gd ?

Ukryta Zawartość

Szczególnie wersji z zegarem TCXO (45$) 0.3ppm

Czy po wymianie kwarcu na jeszcze lepszą wersję :

Ukryta Zawartość

konieczna jest precyzyjna kalibracja ?

Kto z Was ma odpowiedni sprzęt do takiej operacji ?

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tło szumów na poziomie -120 dBc/Hz i bardzo słabe szumy blisko nośnej. Jitter po scałkowaniu też wychodzi bardzo wysoki.

Po moich poprawkach jest trochę lepiej, ale żeby osiągnąć coś więcej trzeba by bardziej przeprojektować ten układ. Jak znajdę czas to przygotuje ten zegar w swojej wersji i zobaczę co da radę z tego wyciągnąć.

Nie ma co reanimować trupa i tracić na niego czas, dobry zegar to układ Butlera na rezonansie szeregowym nawet bramkach, komparator jak napisał Moris wcześniej też na bramce i mamy klon Crysteka, tylko o kwarc pracujący na szeregowym rezonansie trzeba się postarać. Kiedyś Omig takie zrobił do forumowego projektu Jocko Clocko.

Nie wiem czy ta cała zabawa ma sens gdy bez problemów można zakupić generator Crysteka, albo bliżniaczo do niego podobne generatory od Tenta z wiekszym wyborem f.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.