Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma lub LED 50-60 cali. SAMSUNG czy SHARP ?

tomek36

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie nie widać, ale ja zaliczam się do "ślepych". Ale te skoki narciarskie widzę i rozróżniam zawodników, to chyba nie jest z moim wzrokiem jeszcze tak źle :-).

Masz 55 cali, ja pisałem o problemach jakie widziałem na TV 80 calowym (Sharp) z odległości 2-3 metry.

Pytanie też jakiego Sharpa widziałeś bo jak tego dostępnego w Polsce 80 cali z serii 645 to on jest średni, to niski model.

Zupełnie inne są te nowe z serii 844 ale tego w Polsce jeszcze nie ma.Obraz o klasę lepszy niż na 645.

Tak, tak,to ten 645.To słaby model.Wyżej są serie 7xx, potem 8xx i niektóre modele były też 9xx.

Widziałem teraz w Azji nowe 8xx i obraz rewelacja mimo że to nadal był Full HD a nie 4K.

Myślę że kluczowym będzie energooszczędność w skali tysięcy ludzi.

Nie tyle chodzi o to że ktoś zaoszczędzi 50zł czy nie ale raczej o to że 1 000 000 użytkowników

będzie mieć TV które wezmą o np 100W mniej a to już robi się wynik......a ja jednak wolę jakość obrazu

z Samsunga ES9000 niż z Panasa VT50 i nie jestem w tym odosobniony.

Tu masz rację, jednakże jak sam sugerujesz, nie o pojedynczego końcowego odbiorcę chodzi a a co za tym idzie jakość i funkcjonalność a o zwykły marketing oraz trzymanie sie pewnych narzuconych norm, niewiele mających wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.

Czy tego Panasa z samsungiem porównywałeś w warunkach domowych czy w warunkach "sklepowo-wystawowych"?

Jaka jest w związku z tym równica nie muszę chyba przypominać?

Co do ceny modeli 65 cali i 75 cali masz rację, te drugie kosztują zdecydowanie za dużo i trudno jest je porównywać. Z odległości około 5-6 metrów różnica pomiędzy nimi nie jest tak zauważalna, jak właśnie cena.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wkrótce pojawia się modele Sharpa i Philipsa (już są) z Moth Eye i będą miały równorzędna jakość co plazmy, licząc łącznie z czernią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Philips zapowiada wkrótce też nowy , znakomity designe nowych serii.

Ukryta Zawartość

O to właśnie tego widziałem na żywo w listopadzie w Hong Kongu, 80 cali, stałem przed nim z rozdziawioną papą ze zdziwienia!!

Przypuszcza że obraz był z Blu Raya więc najlepszy jaki można było puścić ale efekt był niesamowity!

To mój Samsung 65C8000 który słaby nie jest i bardzo lubię jego obraz to muszę przyznać że nie miałby szans.

• 3 tygodnie później...

Moim zdaniem tylko polazma Panasonic i to bezkonkurencyjnie. Polecam nowe modele od TX-P50UT50E. Taki posiadam i jest rewelacyjny i bezkonkurencyjny. Bajery z wyższych modeli sa zbędne. Tym obeżysz dobre kino. W tym dobre 3D /naprawde dobre/ i funcje sieciowe. Świetnie chodzi YT ma Skype i pprzegladarke internetową. Daje sie nawet obsługiwać z bezprzewodowej klawiatury Logitech k360. Jednak to co najeprze to obraz. Powtarzam brak konkurencji.

Teraz uwaga. 50 cali za 2,9 tys pln! Bajka.

Wkrótce pojawia się modele Sharpa i Philipsa (już są) z Moth Eye i będą miały równorzędna jakość co plazmy, licząc łącznie z czernią.

A założymy się, że nie? :)

Te Sharpy z najnowszej serii 857(chyba) które widziałem w listopadzie w Azji

to dla mnie były lepsze od najlepszych plazm.

Ale oczywiście to tylko moja ocena.

Te Sharpy z najnowszej serii 857(chyba) które widziałem w listopadzie w Azji

to dla mnie były lepsze od najlepszych plazm.

Ale oczywiście to tylko moja ocena.

A w czym mierzyłeś tą lepszość?

Wiadomo że oceniałem wizualnie ale akurat w przypadku TV to chyba najlepszy sposób.

Kontrast, czerń, nasycenie i jakość kolorów, ogólne wrażenie, przyjemność z odbioru ruchomego obrazu.

Z miernikiem nie biegałem po salonie bo nie było takiej możliwości a zresztą po co miałbym

to robić.

Czekam aż pojawią się w Polsce i może się przymierzę do któregoś smoka.

Po kolejnych odsłonach plazm Panasonica już nawet nie sprawdzam nowych ofert.

Miałem 65VT25, potem oglądałem VT30, później VT50 i już mi się odechciało.

To nie moja bajka. Dla mnie za ciemne, brak bieli, kolory niby naturalne ale czasem dziwne.

Wiem że są wielbiciele plazm i Ok.Każdy lubi co innego.Na pewno te nowe są duże lepsze od

tego co było na rynku kilka lat temu ale i LED są znacznie lepsze.Wszystko idzie do przodu.

Każdy ma wybór.

Wizualne porównanie jest bardzo wartościowe, ale, moim oczywiście zdaniem, kompletnie błędne jeżeli nie zostanie przeprowadzone w odpowiednich warunkach. Podstawą są warunki oświetleniowe. Jeżeli w porównywanym przez Ciebie salonie natężenie światła przekraczało to, które zastajesz w domu to jest to gwóźdź do trumny obiektywnego porównania. W ten sposób telewizory LCD wyglądają znacznie korzystniej w marketach od plazmowych. Druga sprawą jest to co uznajemy za referencję. W przypadku muzyki jest to naturalne brzmienie instrumentu, w przypadku TV powinien być to otaczający nas świat. Niektórzy natomiast oceniają jakość barw skalą nasycenia i jaskrawość - im większe tym lepsze, zapominając też o tym, że wyświetlany materiał promocyjny wcale nie musiał być odpowiednio przygotowany. Tak, z pozornie prostego porównania wychodzi tysiąc różnych, sprzecznych ze sobą, opinii. Nie chcę krytykować tu osób, które oczekują czego innego od telewizora. Zwracam tylko uwagę, żeby nie zapominać o tak prostych aspektach, które znacznie wpływają na naszą ocenę obrazu. Oceny znanych portali testujących zazwyczaj są ze sobą spójnie i to nie dlatego, że artykuły są sponsorowane, a dlatego, że porównania są starannie przygotowywane.

Zgadzam się i było to widać jakie oszustwo na targach IFA w Berlinie robił Panasonic prezentując swoje plazmy w totalnie zaciemnionym

dużym pomieszczeniu.Później ta sama plazma już w domu wypadła ciemno i kiepsko.

Trzeba było podkręcać ustawienia podczas gdy Samsung 65C8000 stojący obok dawał lepszy obraz pracując na luzie bez podkręcania ustawień.

Co do efektów w audio marketach to oni chcą sprzedać zarówno plazmy jak i LEDy więc nie mają interesu żeby specjalnie w gorszym "świetle"

prezentować któryś typ.

Poza tym dystrybutor by ich za to "zjadł".

Po prostu prawda jest banalna.Plazma w ciemnych pomieszczeniach jakoś się broni ale już w jasnych totalnie przegrywa.

Plazmę da się jasno ustawić. W domowych warunkach to nie problem. Widziałeś salę obrad Sejmu? Tam na ścianach wiszą duże plazmy Panasonica. Nikt nie mówi , że za ciemno świecą albo brak im bieli. To bajka.

Mam nową plazmę i raczej ją ściemniam.

<br />A w czym mierzyłeś tą lepszość? <br />

sly30 widział i to są jego wrażenia (nie musiał mierzyć) porównawcze. Możesz powiedzieć czym Ty mierzyłeś niewidziany TV, że piszesz takie zdanie. Czyżby następny "wzmacniacz" firmy Panas...... ?

<br />ale, moim oczywiście zdaniem, kompletnie błędne <br />

Możliwe. "Kowalscy" zagłosują swoimi pieniędzmi :-). Na pewno Panasonic wyjdzie wzmocniony z tej konfrontacji :-). Myślę, że w ciągu kilku najbliższych lat plazma będzie dominującą technologią wyświetlania obrazu. Prawda czy fałsz?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dla mnie osobiście LCD LED Philipsa już gra lepiej niż dostępne do tej pory plazmy.

Wczoraj oglądałem model model Sharpa 857 i rzeczywiście i wygląda (podobny do Loewe) i gra rewelacyjnie.

Jak wypadnie porównanie z modelem ZT 60 Panasonica to odpowiem jak postawie je obok siebie.

Panasonic na prezentacji którą nam pokazał w Nicei pokazał niewiarygodną jakość ZT 60.

Ukryta Zawartość

Ale jak będzie na porównaniu przekonamy się wkrótce.

Ukryta Zawartość

Dla mnie osobiście LCD LED Philipsa już gra lepiej niż dostępne do tej pory plazmy.

Dla mnie też, o ile jesteśmy wyśrodkowani względem matrycy z chirurgiczną precyzją :)

sly30 widział i to są jego wrażenia (nie musiał mierzyć) porównawcze. Możesz powiedzieć czym Ty mierzyłeś niewidziany TV, że piszesz takie zdanie. Czyżby następny "wzmacniacz" firmy Panas...... ?

Proszę nie przeinaczać moich wypowiedzi. Nie pytam czym mierzył, bo przecież napisał, że mierzył wzrokiem. Zapytałem jak mierzył (lepszość), czyli innymi słowy względem jakich kryteriów był Sharp lepszy od Panasonic'a.

Zgadzam się i było to widać jakie oszustwo na targach IFA w Berlinie robił Panasonic prezentując swoje plazmy w totalnie zaciemnionym

Trzeba było podkręcać ustawienia podczas gdy Samsung 65C8000 stojący obok dawał lepszy obraz pracując na luzie bez podkręcania ustawień.

Co do efektów w audio marketach to oni chcą sprzedać zarówno plazmy jak i LEDy więc nie mają interesu żeby specjalnie w gorszym "świetle"

prezentować któryś typ.

Poza tym dystrybutor by ich za to "zjadł".

Po prostu prawda jest banalna.Plazma w ciemnych pomieszczeniach jakoś się broni ale już w jasnych totalnie przegrywa.

Ad 1. Czy prezentowanie telewizora w ciemnym pomieszczeniu to oszustwo? Moim zdaniem to bardzo nieadekwatna opinia. Ciemne (lub ciemnawe) pomieszczenie jest typowym miejscem pracy telewizora. Oczywiście ważne jest też jak radzi sobie w jasnym pomieszczeniu, czy na przykład w niekorzystnych warunkach gdy punktowe źródło światła skierowane jest w matrycę, tylko odpowiedzmy sobie na pytanie: kiedy oczekujemy najwyższej jakości obrazu, w blasku słońca oglądając wiadomości? Czy ktoś z obecnych tu ogląda filmy za dnia w jasnych pomieszczeniach?

Ad 2. Wysokie natężenie światła w markecie nie panuje przecież po to by telewizory LCD sprzedawały się lepiej. To typowe warunki na dla hali sklepowej, w których plazma wygląda zwyczajnie blado.

Ad. 3 w jasnych totalnie przegrywa - to prawda, natomiast w ciemnych to LCD się jakoś tam bronią (szczególnie te 2 x droższe od konkurenta) ;)

Możliwe. "Kowalscy" zagłosują swoimi pieniędzmi :-). Na pewno Panasonic wyjdzie wzmocniony z tej konfrontacji :-). Myślę, że w ciągu kilku najbliższych lat plazma będzie dominującą technologią wyświetlania obrazu. Prawda czy fałsz?

Tacy "znawcy" jak Kowalscy, już wybrali Tuska :)

Dobrze wiesz że plazma nie będzie dominującą technologią z uwagi na nieskończoną pogoń za oszczędnością w poborze mocy oraz mniejszą opłacalność w sprzedaży - większe koszty produkcji a często jak widać w sklepie cena zawsze niższa od ZNACZNIE gorszych modeli LCD... Jeszcze dodajmy do tego stare zabobony nt plazm, powtarzane od lat, którymi mami się Kowalskiego, tak jak kiedyś obietnicami wyborczymi Tuska :)

To ten z tym całkowicie spartolonym ruchem jak wykazali na forum konkurencji w teście ? To że ma local dimming bez efektu halo (prawie) to mu się chwali, ale LCD to zawsze będzie LCD. Inny charakter obrazu, kolory, kontury, no i najważniejsze - ruch, szybkość matrycy. LCD bez dobrej obróbki ruchu to lipa do kwadratu. Ten aspekt obrazu u was w testach od lat nie istnieje.

Obraz na Panasie 65VT25 skakał czasami dość mocno mimo że ponoć czas reakcji był super

szybki.

Na Samsungu 65C8000 skoków nie widać. Trzeba by się bardzo przyglądać źeby coś ewentualnie dostrzec.

W Azji 3 miesiące temu oglądałem Sharpa 80 cali z tej nowej serii 857.

Stałem blisko niego i oczywiście jako demo leciał obraz z Blu Raya, ale był rewelacyjny!

Jakiś koncert azjatyckich szalonych małolatów wiec dużo szybkiego ruchu.

Skakania obrazu nie widziałem a kolory, kontrast, ogólne wrażenie super.

Czekam kiedy i za ile będą w Polsce....a plazma...no cóż....było,minęło....świat jest okrutny.

don 111- To rozmowa ślepego z głuchym.

Ja ma go w domu (philips) więc wiem jak gra. Trzeba dobrze poradzić sobie z ustawieniami Menu i jest rewelacyjnie.

Z dostępnych modeli gra rewelacyjnie. Jak będzie w nowych - nie wiem bo je tylko oglądałem wszystkie na prezentacjach.

Ale od przyszłego tygodnia będę je testował po kolei.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

don 111- To rozmowa ślepego z głuchym.

Ja ma go w domu (philips) więc wiem jak gra. Trzeba dobrze poradzić sobie z ustawieniami Menu i jest rewelacyjnie.

Z dostępnych modeli gra rewelacyjnie.

Nic mi to nie mówi. W swoich testach NIGDY nie opisałeś przy jakich ustawieniach upłynniacza testujesz płynność materiału, więc mamy tam u was w testach superpłynne LCD od kilku lat, ze słynnymi zdjęciami stołu do bilarda i bil w ruchu... Tak jakby działanie upłynniacza nie było obarczone żadnymi wadami. Na hdtvpolska wyraźnie opisali przynajmniej - nie da się ustawić tego Philipsa tak aby było płynnie bez teatrzyku. Tyle i aż tyle, wiadomo o co chodzi z praktycznego punktu widzenia.

Na koncertach szalonych małolatów, tak jak w przypadku kolegi wyżej, może to faktycznie nie ma znaczenia, na takich demkach wszystkie LCD prezentują się cudnie i kuszą Kowalskich w marketach. Jeszcze takie sprostowanie - skakanie (juddering) nie ma nic wspólnego z szybkością matrycy.

To że oni nie ustawili to nie znaczy że się nie da.

To jest też ich ocena. Ja mam ocenę kilkudziesięciu klientów którzy kupili ten telewizor i są super zadowoleni.

Wg Ciebie nie powinni , ale są i co im zrobisz????

To jest też ich ocena. Ja mam ocenę kilkudziesięciu klientów którzy kupili ten telewizor i są super zadowoleni.

Wg Ciebie nie powinni , ale są i co im zrobisz????

Głosy niezadowolonych klientów też bierzesz pod uwagę przy sporządzaniu statystyk? Czy też może kwitujesz je wyniosłym milczeniem i uważasz za nieistniejące i niebyłe?

Jako osoba odpowiedzialna za test pytam: Panie Krzysztofie, czego nie ustawiliśmy?

Przejdźmy do konkretów, zamiast mydlić oczy statystykami. Wszystkie osoby jakie spotkałem z tymi telewizorami narzekają zarówno na układ kompensacji ruchu jak i kąty widzenia, o których ani słowa w teście na hdtv. Nie zmienia to faktu, że ogólnie są zadowolone (bo telewizor ma inne walory).

Więc jak ustawić te upłynniacze? :)

<br />Tacy "znawcy" jak Kowalscy, już wybrali Tuska :)<br />

A kogo byś zaproponował w zamian ? To tak z ciekawości jakie lepsze opcje są na rynku, mimo że to "offtop", ale sam sprowokowałeś znowu używając "biednych" "Kowalskich" za argument :-). Wystarczy jedno słowo, ale nie "plazma" ;-).

<br />Dobrze wiesz że plazma nie będzie dominującą technologią z uwagi na nieskończoną pogoń za oszczędnością w poborze mocy oraz mniejszą opłacalność w sprzedaży - większe koszty produkcji a często jak widać w sklepie cena zawsze niższa od ZNACZNIE gorszych modeli LCD<br />

Wiem, ale w takim razie po co przedłużać "agonię" nieefektywnego systemu skoro wiadomo, że prawdopodobnie w najbliższym czasie przestanie istnieć na rynku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Naprawdę miałeś tę samą plazmę z targów IFA w domu? Jaki model? I naprawdę plazma wypadła duzo gorzej w warunkach domowych? Ciekawostki słyszę .....

Oklepany slogan rodem z for internetowych, ile można klepać i powielać te bzdury? A dlaczego nie wspomnisz o nienaturalnym obrazie z matryc LCD w tych jasnych pomieszczeniach, o beznadziejnych kątach? Wystarczy że oglądacz siądzie nie na wprost TV i już tragedia. Ile w końcu trzeba dopłacić do LED aby tylko ZBLIŻYĆ się do naturalności prezentowanej przez LED? Niestety na razie nie da się, nie ma takich pieniędzy a przede wszystkim technologii aby to osiągnąć. LRD jest substytutem prawdziwego telewizora, jest urządzeniem zaadaptowanym i jak na razie ciągle niedoskonałym. A dlaczego? Ano dlatego, że producent w celach przede wszystkim ma ilość sprzedanych modeli i zyski a nie poprawę jakości. Gdyby chcieli mogliby to zrobić jednakże odbyłoby się to kosztem zysków, dlatego LED zawsze będzie tylko zbliżał się do jakości prezentowanej przez plazmy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kąty boczne wg mnie są bardzo dobre, dużo lepsze niż np w Sony HX955. Jak stoją obok siebie to widać wyraźnie, nawet w dzień.

I tu nie chodzi o apteczne pomiary.

Staram się też wsłuchać w oceny tych co kupili.

Jako że byłem na wielu prezentacjach z tym modelem to znam reakcję ludzi . I tak się zachowują ludzie bardzo zadowoleni.

Tak się składa że u wszystkich nie występował problem katów bocznych bo mają duże salony.

Ja mam u siebie ważny ten aspekt ponieważ siedzę z boku gdy jest więcej gości w domu. Dlatego dla mnie to ważny parametr.

I mogę podaż że miałem już setki telewizorów w domu na testach i ten należy z całą pewnością do tych co pod tym względem niesie pełną radość, nawet dla upierdliwych osób zaglądających z dużego kąta. U mnie jest to o tyle bezkonfliktowe ponieważ zawsze oglądam programy przy świetle.

Co do płynności.

Również porównuje go do tego co inni opisali ze gra rewelacyjnie - Sony HX 955.

I tu nie mam wątpliwości że Philips ma lepszą płynność i w SD i HD.

Ale ....

Philipsa poznałem dobrze i potrafię się nim bardzo dobrze posługiwać ( menu).

Sony jeszcze nie poznałem i korzystam tylko z ustawień producenta więc się nie wymądrzam.

To było chyba 3 lata temu gdy weszły na Polskę plazmy serii VT25 Panasonic-a.

Na IFA w Berlinie była prezentacja wszystkich modeli z serii w tym 80 i 103 cale ale pokazywano to

w bardzo ciemnej hali.Przez to obraz wydawał się niezły.

Wcześniej miałem Sharpa 65GD1E i on choć nie był zły to miał wiele wad wczesnych LCD bo i kontrast słaby,

skaczący obraz, kolory blade itd. Kwestia słabnącego obrazu z dużego kąta oglądania nie ma dla mnie znaczenia bo

kto ogląda TV z boku? Siedzi się mniej więcej na wprost więc nie rozumiem akurat tego problemy.

Ale pozostałe wady niewątpliwie miał.

Pierwsze 65-ki VT25 pojawiły się w listopadzie w Polsce i Panas sprowadzał ich na tyle mało że schodziły na pniu.

Znajomy dealer sprzętu komputerowego i TV żeby w ogóle móc dla mnie ten TV "wyjąć" musiał zamówić jeszcze 2 inne

Panasonic-i.Wziął więc dla siebie jakąś 50-tkę chyba z serii ST25 a ja dobrałem małego LED-a 37 do pokoju gościnnego.

Gdy wjechał do chaty ten 65 cali to w średnio jasnym pokoju obraz był bez rewelacji.

Dla mnie kolory niby naturalne ale jednak dziwne, skaczący obraz ale co ciekawe nie non stop tylko od czasu do czasu.

Ponoć niedopracowany był soft ale kolejna aktualizacja wcale tego nie zlikwidowała.

Poza tym brak białego koloru.Ten niby biały był lekko szary no i słaba jasność całego obrazu.

Żeby było jako tako trzeba było parametry podkręcać dość mocno w ustawieniach ale wtedy znów obraz stawał się nienaturalny.

Nie byłem zbytnio zadowolony choć ten Panas był dużo lepszy od starego Sharpa 65GD1E, więc zacząłem cisnąć mojego

znajomego dostawcę żeby pilnował co pojawi się nowego na rynku w wielkości 65 cali.

W grudniu wszedł Samsung 65C8000 i choć był o ok 6000zł droższy zdecydowałem się tym bardziej, że ten znajomy sprzedał

swoją prawie nową plazmę 50 cali(tą ST25 czy G25) i chciał wziąć mojego Panasa 65VT25 w rozliczeniu.

Wpierw trochę się obawiał że 65 cali to może być za dużo bo przyzwyczaił się do 50 cali ale przekonałem go że co do wielkości

to czym większy tym lepszy jeśli tylko finanse pozwalają.

Po jakimś czasie przywieźli mi tego Samsunga i przez pewien czas miałem w domu oba więc mogłem porównywać bezpośrednio,

szczególnie że jeden był na takim jezdnym stelażu na kółkach.Mogłem więc podjechać nim obok drugiego TV.

I niestety moje obawy się potwierdziły.Choć ten Samsung ideałem nie był i pewnych wad też można było się dopatrzeć ale jednak

przewaga nad plazmą Panas była bardzo duża, w zasadzie pod każdym względem.

Samsung został i chodzi do dziś, Panas wyjechał wtedy do kolegi który ku mojemu zaskoczeniu po 2 miesiącach też go sprzedał.

Narzekał na pobór prądu ale ja myślę że chodziło o słaby obraz.

Teraz czeka na mojego Samsunga gdybym wziął coś nowszego.

Taka była moja przygoda z pojedynkiem plazma vs Led TV.

Później oglądałem na kolejnych pokazach następną serię Panasa VT30 i było to samo.

Widziałem też VT50 i tu już było lepiej a pewnie to co wejdzie w tym roku będzie jeszcze lepsze.

Ale rynek LED TV też idzie do przodu a nawet szybciej niż plazm.

Obraz Samsunga 65C8000 uważam za dobry ale to co widziałem w Azji z nowości na 2013r przebija go o klasę.

I szczególnie patrzyłem na duże rozmiary żeby wyłapać ewentualne błędy.

Każdy może sobie kupić co chce.Jeśli ktoś jest fanem plazm to przecież nikt mu nie zabroni mieć tak właśnie TV.

Dla mnie plazma to przeszłość mimo że te najnowsze są bez porównania lepsze niż te z przed kilku lat.

Ale mimo tego zdecydowanie wolę nowe LED TV.

Co do cen to nie dyskutuje bo mówimy o różnicy w technologii a nie cenach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.