Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma lub LED 50-60 cali. SAMSUNG czy SHARP ?

tomek36

Rekomendowane odpowiedzi

I prądu teź plazma brała 2.5x więcej.

Na podstawie czego twierdzisz że dokładnie 2,5 razy więcej? Mierzyłeś?

Plazmy Panasa produkowane od 2010 roku są coraz bardziej oszczędne, obecne 42 calowe biorą średnio 100W, LCD podobnie, więc jakie 2,5 raza? Znowu jesteś gdzieś 3 lata z tyłu.

No chyba, że na okrągło oglądać będziesz skoki narciarskie gdzie jasność jest sporo większa, a zarazem zużycie prądu to wyjdzie średnio 150 W. Czy jest to aż tak dużo, 20 złotych więcej miesięcznie? Poza tym już tutaj wielokrotnie na ten temat pisaliśmy i wyliczaliśmy. Wystarczy zamiast żarówki 100W wkręcić energooszczędną lub nie kupić w miesiącu jednej flaszki a spokojnie można będzie oglądać nawet i codziennie po kilkanaście godzin skoki.

PS. Rachunki podskoczyły gdyż prąd podrożał i opłaty przesyłowe też.

No ale upieraj się i wymyślaj, wymyślaj ...:)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Rzuciłem teraz okiem na stronę Panasa i Samsunga.

2 ich topowe TV to u Panasa 65 cali VT 50 a u Samsunga 75 cali ES 9000.

Oba miałem okazje widzieć na żywo.

Obraz z Samsunga dla mnie duźo lepszy ale parametrów nie znałem.

Teraz sprawdziłem i 75 calowy Samsung ma Grubość 3.2cm i bierze prądu ok 176W a

65 calowa plazma ma gubość 5cm i bierze 300W.

Gdyby ten Samsung był teź 65 cali to miałby może 2.5cm grubości i pobór 100W,

więc nadal plazma choć cieńsza niż kiedyś to i grubsza niź LED i 2-3x bardziej prądożerna.

Dla mnie róźnice w poborze prądu to nie problem ale dla wielu osób ma to znaczenie.

Zresztą bynajmniej nie chcę nikogo zniechęcać do plazm ani zachęcać do LED.

Wiem że nie ma TV idealnych i każdy może lubić coś innego.

Ważne by każdy był zadowolony ze swojego wyboru.

Opisałem tylko swoje doświadczenia ze starszymi modelami plazm używanymi w firmie oraz

z topowym modelem 3 lata temu który był używany domowo.

Dla mnie rozczarowanie i żadnej plazmy już nie kupię.

Te LEDy też nie są idealne i zawsze do czegoś można się doczepić ale dla mnie dają lepszy obraz.

Pobór prądu i grubość czy 2.5cm czy 5cm to już mniej ważne.

Jestem ciekaw co przyniesie rok 2013 ale na realnym rynku.

Bo to że cuda pokazują na CES w Las Vegas nie zawsze przekłada się na realną ofertę do kupienia w EU.

Pamiętam że 75 calowy Samsung był pokazany na CES 2011 ale w EU nigdy nie był potem oferowany.

Nowy, inny LED 75 cali pokazany w 2012 po pół 9 miesiącach pojawił się w EU i jest oferowany też u nas.

Teraz 84 calowe LEDy 4K pokazało kilka firm w tym LG, Toshiba, Sony a Samsung 85 i 110 cali.

Ale Toshiba już zapowiedziała że do kupienia to będzie może na koniec 2013r.

Wiem że piszę tu o wielkościach nie na polski rynek ale jakość i technologie pojawiają się potem w mniejszych modelach.

Inna rzecz że w takim 55 cali to 4K jest zupełnie nie potrzebne, nawet w 65 cali ale już w 84 to będzie dobra rzecz.

@ Tribul

1. Opisane przez Ciebie problemy przez odbiorze DVB-T najprawdopodoniej wynikają z kiepskiej instalacji antenowej u odbiorcy. Ciągle jeszcze pokutuje u wielu przeświadczenie, datujące się z wczesnych lat analogowej TV biało-czarnej, że "do odbioru wystarczy kawałek drutu". Może to być również problem lokalnego nadajnika. W jednym i drugim przypadku - opisane zjawiska wystąpią na każdym telewizorze.

2. Proszę nie używać argumentów poniżej pasa. Nigdy i nigdzie nie twierdziłem, że G30 jest najlepszym telewizorem na świecie. Dla każdego jest oczywiste, że seria VT to jeszcze wyższa półka. Natomiast fakt, jest świetny. Zrozumiała jest Twoja niechęć do podania informacji jak wygląda po kalibracji G30 i ST50. Niekoniecznie trzeba od razu wklejać wykresy w PDF, wystarczy kilka(naście) zdań tzw. "opisówki". Naprawdę ST50 nie ma się czym chwalić.

3. Sytuacja z ST50 jest następująca: [a] jedni piszą o problemach i proszą o radę jak się ich pozbyć; inni sygnalizują problemy, ale je bagatelizują i przechodzą nad nimi do porządku dziennego; [c] są tacy, którzy podkreślają nienadzwyczajną jakość obrazu; [d] niektórzy widzieli ten telewizor w akcji, jakość obrazu oceniają bardzo wysoko, zaś opisywanych problemów nie zauważyli, choć się starali.

Dowodzi to jednego: nierównomiernej jakości i dużego jej rozrzutu pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami. Otóż sytuacja, gdy potencjalny klient zostaje postawiony wobec loteryjki (albo trafi się cud-miód, albo sknocony) jest nieakceptowalna i dyskwalifikuje w całości dany model, choćby nawet (w przypadku udanego egzeplarza) był on naprawdę (teoretycznie) udany.

Ale się narobił galimatias ... może ciut uporządkujmy ?

1. Ja jako ja nie sygnalizowałem żadnych zjawisk :-) Ja przytoczyłem cytat gościa z forum hdtv i (streszczając) zapytałem czy jego kłopoty nie wynikają z tego, że mógł on mieć niewłaściwie skalibrowany TV. Proszę uważnie czytać :-).

2. Nie rozumiem dlaczego podejmowane są próby udowodnienia, że LED za ok. 8-10k. jest lepszy od PLAZMY za 4-6k. ... przypuszczam, że jest, ale porównanie jest, mówiąc wprost- absurdalne. Tak jakby Plazmę za 8-10k. porównywać z led'em za 4-6k. :-):-)

3. Bardzo proszę Panów o porównania LED/PLAZMA, dla których podstawowe dane: CALE, ROK PRODUKCJI i CENA są mniej więcej takie same. Takie i tylko takie porównanie jest, wg mnie, w ogóle miarodajne.

4. A może jednak jeszcze (oprócz Pan. i Sam.) SHARP, którego trochę intuicyjnie wpisałem w tytuł też jeszcze podejmie rywalizację w zakresie Państwa propozycji ?? Tylko chyba cena jest ciut za wysoka wzg. konkurencji ...

więc nadal plazma choć cieńsza niż kiedyś to i grubsza niź LED i 2-3x bardziej prądożerna.

Dla mnie róźnice w poborze prądu to nie problem ale dla wielu osób ma to znaczenie.

Szkoda, że bardzo wybiórczo.używasz argumentów za i przeciw.

Co do obrazu ten model Samsunga jak dla mnie nie powala, można powiedzieć, że jest bardzo dobry jak na LCD ale czy jest dużo lepszy? Obawiam się, że nie. Nadal ma swoje wady

Panasonic bardzo rzetelnie podaje swoje parametry i faktycznie dla przekątnej 65 cali jest to średnio 300W.

Samsung nie podaje ich w swojej specyfikacji ( albo trudno jest do nich dotrzeć) i nie wiem dla jakich ustawień zmierzono te 175W. Jednakże mogę się spodziewać, że dla takich że ledwo co widać. Ale dobra, niech będzie to punkt dla LCD.

Nie wspomniałeś jednak o drobnej rzeczy, cenie tych telewizorów. Jeżeli dla wielu ludzi znaczenie ma pobór mocy równie ważna musi być ich cena. No i tutaj mamy mały szok. Panasonic kosztuje około 11.000 złotych natomiast Samsung już 26.000 złotych. Mimo że przekątne różnią się o 10 cali to różnica 15.000 złotych powala i wówczas zużycie prądu o około 100W wydaje się pomijalna. Wystarczy sobie wyliczyć zużycie prądu dla urządzenia pobierającego 100W-150W. Ile to lat musi przeminąć? Może dziesiątek lat? Może więcej?

Tak więc argument ten dotyczący zużycia prądu nie jest żadnym argumentem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale to był przykład technologii a nie konkretnej wielkości ekranu.

Powinieneś wiedzieć że 75 cali choć tylko o 10 cali większy od 65 jest znacznie droższy, podobnie jak

65 cali tak samo większy zaledwie o 10 cali od 55 jest 2x droższy!! Wie to każdy interesujący się tymi zagadnieniami

a ty tego nie wiesz?

Gdyby Samsung miał też model 65 calowy z tej samej serii ES 9000 to cena byłaby zbliżona lub niewiele wyższa.

A ten Panasonic na stronie ma cenę chyba 18000zł a nie 11000zł.Mylę się?

A jednak się nie mylę bo 18499zł.

Pewnie gdzieś można kupić nieco taniej ale to i Samsunga można kupić nieco taniej.

Jak widzisz sam używasz argumentów wybiórczo i tendencyjnie.

Znalazłem model Samsung 64 ES 8000 i on ma detal 14000zł.

Można więc przypuszczać że 65 ES 9000 gdyby był dostępny miałby

cenę ok 18000zł czyli tyle samo ile plazma Panasa więc twoje argumenty upadły.

2. Nie rozumiem dlaczego podejmowane są próby udowodnienia, że LED za ok. 8-10k. jest lepszy od PLAZMY za 4-6k. ... przypuszczam, że jest, ale porównanie jest, mówiąc wprost- absurdalne.

Nie są absurdalne, dla siedzącego w temacie dopiero tak drogi LED będzie odpowiednim rywalem dla plazmy. Znajdź jakiegoś LEDa w rozmiarze 55' o jakości obrazu zbliżonego do Panasonica ST55' za 5200zł. Będziesz miał wielki problem nawet ze znalezieniem takiego 46' LEDa. Oczywiście żaden nie zbliży się nawet tak dobrym kontrastem do Panasonica, kątem oglądania, równością podświetlenia, naturalnością obrazu.

Tak jakby Plazmę za 8-10k. porównywać z led'em za 4-6k. :-):-)

Nie, to już nie działa w drugą stronę.

Zacytuję siebie z innego forum dawno temu, ale temat nadal aktualny, zwłaszcza że full ledy z prawdziwym wygaszaniem wyginęły śmiercią tragiczną (cięcia budżetowe)

plazma zdecydowanie... dlaczego ?

szybkość matrycy jest dużo wyższa niż w LED bez upłynniaczy (robią teatr z obrazu, do filmów się nie nadają)

duża różnica jakości obrazu w zaciemnieniu - plazma to zawsze równomierne podświetlenie matrycy, brak cloudingu jak w edge LED (w mniejszym lub większym stopniu) zwłaszcza na krawędziach obrazu (filmy z pasami, ciemne sceny - to wszystko wychodzi) oraz o wiele ciemniejsza czerń a co za tym idzie kontrast i głębia obrazu

a to obrazki dla tych, którzy uważają, że parametrem czerni podniecają się tylko idioci albo sami maniacy :)

CRT_LCD_Doom3e.jpg

6h25pj.jpg

===

4538986264_da0ed7958c_o.jpg

4538355053_10bd4c233f_o.jpg

1. Opisane przez Ciebie problemy przez odbiorze DVB-T najprawdopodoniej wynikają z kiepskiej instalacji antenowej u odbiorcy

Widzisz tu jakoś potrafisz znaleźć wytłumaczenie problemu, a jak się pojawił cytat o ST wyrwany z kontekstu to już było wielkie halo:) Wystarczyło poświęcić 15 sekund i już byś wiedział ze gość miał źle ustawiony tv, no ale po co....lepiej w każdym temacie na temat TV maniakalnie pisać o jakiś wadach produkcyjnych:)

Co do wyników po kalibracji, jeśli cię tak interesują, to zadzwoń do Maćka i zapytaj, wszystko ładnie ci wytłumaczy. Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie oprócz plansz testowych odpalane były różne materiały video na których także prowadzone były pomiary, ale skoro mówisz że u ciebie sciągnięto tylko zabarwienie zielono-zółtawe to widocznie nie miałeś tego etapu. Nie sztuką było ustawić wszystko na sznitę według plansz, korekty wprowadzane byłe także podczas innych materiałów, bo plazma nie jest tak liniowa jak LCD, i na planszach wyjdzie igła, a na materiale raz jest lekko za ciepło, raz za zimno, dlatego zostało to uśrednione.No ale ty wiesz lepiej...

@ Tribul

Napisałem, że Maciek był u mnie wiele godzin. Na dobrą sprawę nie wiem co robił, gdyż Mu nie zaglądałem w laptopa. Wiem, że robił bardzo dużo. Napewno jedną z rzeczy było zlikwidowanie wspominanej żółto-zielonej dominanty. Więc nie powtarzaj proszę, że było tylko to.

Materiały video też miałem odpalane.

Pozatym pragnę nieśmiało raz jeszcze zauważyć, że spostrzeżenia z mojej zabawy ST50 były pozytywne, o czym napisałem otwartym tekstem.

Witam,

od siebie dodam ze sam uzytkuje 5 rok plazme Panasonic TH-50PZ80E i jak narazie jestem bardzo zadowolony.Napewno jeszcze przez jakis czas niewymienie TV ale jak juz to tez bedzie plazma i wieksza.U mnie gdzie mieszkam jest najwiekszy MM w niemczech i Saturn tez niczego sobie.W tym pierwszym sa setki TV i naprawde ,obraz z plazm jest najbardziej naturalny.

Dzisiaj ekstra sie wybralem do saturna i byla plazma Panasonic TX-P65STW50 (co to za model?) i VT 50 i obraz jak dlamnie byl taki sam.

Z LED ladny obraz byl na Samsungu UE 75 es 9090sxzg i na modelu mniejszym UE55 es 8090 sxzg.Na tym pierwszym nadawali mecz bundes ligi a na tym mniejszym jakies ruchome krajobrazy-w sumie adnie jak zdjecia hd.Ceny byly 75 cali 7999euro , 55 cali 2600 eu.

Panas VT50 2999 -65cali i STW tyle samo cali 2200eu.

75 cali 7999euro

Chciałbym żeby było mnie stać na tv za tyle kasy:)No ale co jak i tak za kilka miesięcy będzie to "stary zeszłoroczny model, to już staruszek":)Usłyszałem to jakiś czas temu od gościa jak sprzedawałem tv miesiąc po premierze nowszego modelu:)

Kłócicie się, a jak ktoś postronny przeczyta ostatnie strony tego tematu, to za cholerę nie dowie się co jest nie tak w tym ST50, bo podobno jest taki bee...

Użytkownik tomek36 dnia 26.01.2013 - 17:12 napisał

2. Nie rozumiem dlaczego podejmowane są próby udowodnienia, że LED za ok. 8-10k. jest lepszy od PLAZMY za 4-6k. ... przypuszczam, że jest, ale porównanie jest, mówiąc wprost- absurdalne.

Nie są absurdalne, dla siedzącego w temacie dopiero tak drogi LED będzie odpowiednim rywalem dla plazmy. Znajdź jakiegoś LEDa w rozmiarze 55' o jakości obrazu zbliżonego do Panasonica ST55' za 5200zł. Będziesz miał wielki problem nawet ze znalezieniem takiego 46' LEDa. Oczywiście żaden nie zbliży się nawet tak dobrym kontrastem do Panasonica, kątem oglądania, równością podświetlenia, naturalnością obrazu.

don111- no ja przecież o tym piszę :-) "absurd porównania" polega na tym, że jeśli coś jest o wiele droższe to przecież żadna sztuka i filozofia, że jest lepsze :-)

Zakładając temat chciałem, żeby w moich 5k po prostu podpowiedzieć mi optymalne rozwiązanie, a nie (jak w przypadku niektórych osób) napieprzać modelami z wyższych półek cenowych, bo jak kasa nie byłaby ograniczeniem to nie musiałbym szukać pomocy na forum :-).

A teraz jeszcze o czymś- na ceneo znalazłem SHARPA LED 52'', którego kiedyś oglądałem w salonie w 40 calach i wtedy był kosmicznie drogi, a teraz, wzg. polecanego Panasonica 55'', przy 3 calach mniej kosztuje tylko 210 zł więcej (I to jest dopuszczalne porównanie don111 :-)) "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś z Panów miał okazję porównać takie dwie konstrukcje ?

A w kwestii Samsunga (przecież też ma zwolenników)- może jeszcze ktoś poleci (w moich widełkach) jakiś konkretny sprawdzony model ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w kwestii Samsunga (przecież też ma zwolenników)- może jeszcze ktoś poleci (w moich widełkach) jakiś konkretny sprawdzony model ?

UE75ES9000 ;-).

P.S. też mnie na niego nie stać. Ale jest naprawdę bardzo fajny.

Pozdrawiam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To co mnie właśnie smuci odnośnie plazm to to, że zatrzymały się z rozmiarem na 65 calach, nie mówię oczywiście o eksponatach wystawowych, bo te nie mają żadnego znaczenia. Widziałem parę razy duże elcedeki i niestety jest w ich przypadku duży prolem. Otóż np. przy TV 80 cali rogi/brzegi są oglądane już pod sporym kątem (gdy stoję 2-3 metry od ekranu) i robią się dziwnie szare/matowe.

Są duże plazmy dla rynku Pro.Panasonic ma takie w ofercie i np jest 85 cali i 103 cale ale ceny są chore,

bo 85 cali jeszcze kilka miesięcy temu miała cenę 112 000zł i do tego to gruby, ciężki i prądożerny klamot z ciemnym obrazem.

Widziałem je na IFA w Berlinie 2 lata temu.Nic specjalnego.

Teraz pokazane na CES w Las Vegas nowe modele LED 84-85 cali firm LG, Sony, Toshiba, Samsung są znacznie lżejsze,

cieńsze, energooszczędne i ze znacznie lepszym, jaśniejszym obrazem w rozdzielczości do 4K.

Cenowo są zbliżone bo Sony też ponad 100 tys ale LG ok 80 tys, Samsung pewnie też będzie tańszy.

Tu jednak można oczekiwać spadku cen w miarę najbliższych lat.

Pamiętam jak w 2006r pierwsze LCD Sharp 65 cali były po 80 000zł a dziś tej samej wielkości LED o znacznie lepszym obrazie

ma cenę ok 14 000zł np Samsung 64 ES8000.

Przypuszczam że za 3 lata takie wypasione LED 84 cale będą do kupienia za 30 000zł. To oczywiście nadal kosmos cenowy

ale to już nie jest 100 000zł a poza tym taki TV jest do odpowiedniego wnętrza.

A co do rozwoju to pewności nie mam bo różnie może być ale mając jako takie 30 letnie doświadczenie użytkownika i obserwatora rynku audio-video uważam że plazmy są na wymarciu mimo niewątpliwego postępu jaki w nich widać bo i obraz mają jednak znacznie lepszy niż np 7 lat temu, są już cieńsze i mniej prądożerne ale w tych kwestiach LED TV a może i OLED zawsze są o krok do przodu, lżejsze, cieńsze, przez to łatwiejsze w transporcie, łatwiejsze do wieszania na ścianach i bardziej ekologiczne a na to zwraca się dziś dużą uwagę.Producenci dostają granty za produkcję eko a ci którzy produkują nie-eko dostają kary więc los plazm jest przesądzony.

Jeszcze niedawno wszystkie firmy miały Plazmy a dziś Sharp nie ma już wcale, Pioneer zrezygnował, Samsung ma ich coraz mniej na rzecz LED TV, nawet Pansonic który stawiał na Plazmy ma coraz więcej modeli LED.

Taki jest rynek.Przypuszczam że za 5-7 lat plazmy całkiem znikną z oferty a jak będzie czas pokaże.

Sly30, a zadowolony jesteś, że będzie zakaz sprzedaży zwykłych żarówek i będziesz musiał używać energooszczędnych wszędzie ? Ja wolałbym mieć wybór.

Zresztą pisanie o energooszczędności jest śmieszne, plazma 42' w tej chwili to pewnie <100W średnie zużycie, 50' ~150W, o jakich tutaj oszczędnościach mówimy ? 5-10 zł na miesiąc ?

Niech będzie i 20zł różnicy w przypadku takich 65' tv, tylko jak ktoś ma >10k do wydania na tv to będzie sobie zawracał głowę energooszczędnością czy wybierze tv pod kątem jakości obrazu ?

A co do rozwoju to pewności nie mam bo różnie może być ale mając jako takie 30 letnie doświadczenie użytkownika i obserwatora rynku audio-video uważam że plazmy są na wymarciu mimo niewątpliwego postępu jaki w nich widać bo i obraz mają jednak znacznie lepszy niż np 7 lat temu, są już cieńsze i mniej prądożerne ale w tych kwestiach LED TV a może i OLED zawsze są o krok do przodu, lżejsze, cieńsze, przez to łatwiejsze w transporcie, łatwiejsze do wieszania na ścianach i bardziej ekologiczne a na to zwraca się dziś dużą uwagę

Szkoda tylko, że w najważniejszym aspekcie - jakości obrazu i w jakości do ceny, nie są w stanie przeskoczyć plazm. Ale marketing czyni cuda, znacznie tańsze w produkcji ekrany LED, o gorszej jakości obrazu i o wiele wyższej marży od plazm, stanowią 90% rynku. Kowalskie i Nowaki i tak łykają to masowo, myśląc że zrobili świetny interes.

don111- no ja przecież o tym piszę :-) "absurd porównania" polega na tym, że jeśli coś jest o wiele droższe to przecież żadna sztuka i filozofia, że jest lepsze :-)

No tutaj problem polega na tym, że w przypadku tańszej plazmy i droższego LED - często to jest sztuka... ;)

A teraz jeszcze o czymś- na ceneo znalazłem SHARPA LED 52'', którego kiedyś oglądałem w salonie w 40 calach i wtedy był kosmicznie drogi, a teraz, wzg. polecanego Panasonica 55'', przy 3 calach mniej kosztuje tylko 210 zł więcej (I to jest dopuszczalne porównanie don111 :-)) "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , "

Ukryta Zawartość

Skoro dopiero dużo droższe modele LED są w stanie zaoferować zbliżoną jakość do plazm, to jaką jakość zaoferuje LED w zbliżonej cenie ? Pytanie retoryczne ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że kluczowym będzie energooszczędność w skali tysięcy ludzi.

Nie tyle chodzi o to że ktoś zaoszczędzi 50zł czy nie ale raczej o to że 1 000 000 użytkowników

będzie mieć TV które wezmą o np 100W mniej a to już robi się wynik.

Tak do tego będą podchodzić producenci tym bardziej że tego oczekują politycy, urzędnicy itd.

Taki jest trend od lat i nic tego nie zmieni.

Co do jakości względem ceny to się nie wypowiadam ale w wysokiej klasie czyli top plazma vs top LED TV to

ceny są podobne co wcześniej wykazałem na przykładach Panasa i Samsunga a ja jednak wolę jakość obrazu

z Samsunga ES9000 niż z Panasa VT50 i nie jestem w tym odosobniony.

Teraz pokazane na CES w Las Vegas nowe modele LED 84-85 cali firm LG, Sony, Toshiba, Samsung są znacznie lżejsze,

cieńsze, energooszczędne i ze znacznie lepszym, jaśniejszym obrazem w rozdzielczości do 4K.

No tak, tylko sęk w tym, co pisałem wcześniej: problemem bardzo dużych LCDeków (LED to też LCDek) jest ich wada wrodzona: zły obraz pod kątem. Po prostu obrzeża (w szczególności rogi) obrazu są już oglądane "pod kątem" w porównaniu z centrum ekranu i obraz tam ulega poważnej degradacji.

Być może. Nie zwróciłem na to uwagi.

W moim 65 calowym C8000 oglądanych z ok 4m nic takiego nie ma.

Może to kwestia kolejnych, nowszych modeli tych wielkich 84 celowych

smoków.

Na pewno będą coraz lepsze i coraz tańsze.

Szkoda tylko, że w najważniejszym aspekcie - jakości obrazu i w jakości do ceny, nie są w stanie przeskoczyć plazm.

Wg "Kowalskich" przeskakują, a to właśnie "Kowalscy" decydują o rynku. Możliwe, że niestety (?). Marketing jest całkowicie po stronie plazmy wystarczy tylko popatrzeć na firmy testujące i "pracę" firmy na "P..."

ja jednak wolę jakość obrazu

z Samsunga ES9000 niż z Panasa VT50 i nie jestem w tym odosobniony.

Ja też !

Mniejsze, ale wciąż widoczne. Np. na skokach narciarskich bardzo wyraźnie widać że rogi są szare, nie białe.

U mnie nie widać, ale ja zaliczam się do "ślepych". Ale te skoki narciarskie widzę i rozróżniam zawodników, to chyba nie jest z moim wzrokiem jeszcze tak źle :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A jaki masz telewizor ?

Już kiedyś pisałem LG55LE8500.

No to mamy ten sam full led, tylko że mój ma 3d (lx9500). Więc jak widzisz ile ludzi tyle opinii.

Ja uważam, że obraz na mojej starej plaźmie Panasonica jest lepszy w wielu aspektach (choć to generalnie słaba plazma jak na czasy obecne). Zwłaszcza plastyczność obrazu, naturalność.

W LG najwięcej daje lokalne wygaszanie, drugi plus to brak cloudingu, co zbliża kontrast do plazmy (a nawet lepiej). Ty chyba zapomniałeś, że w standardowych LED masz dużo gorszy kontrast od plazmy i mniej lub bardziej ale widoczny, denerwujący clouding.

Szkoda zaczynać dyskusję na nowo, obydwie technologie mają wady. Kupiłem tego full leda i jestem zadowolony, kontrast robi swoje, filmy wyglądają efektownie, gdyby nie to - wolałbym plazmę. Edge LEDa z jakimkolwiek cloudingiem i przeciętnym kontrastem nie byłbym w stanie zaakceptować, chyba że do zwykłego, dziennego oglądania tv...

No to mamy ten sam full led, tylko że mój ma 3d (lx9500). Więc jak widzisz ile ludzi tyle opinii.

Ja uważam, że obraz na mojej starej plaźmie Panasonica jest lepszy w wielu aspektach (choć to generalnie słaba plazma jak na czasy obecne). Zwłaszcza plastyczność obrazu, naturalność.

W LG najwięcej daje lokalne wygaszanie, drugi plus to brak cloudingu, co zbliża kontrast do plazmy (a nawet lepiej). Ty chyba zapomniałeś, że w standardowych LED masz dużo gorszy kontrast od plazmy i mniej lub bardziej ale widoczny, denerwujący clouding.

Szkoda zaczynać dyskusję na nowo, obydwie technologie mają wady. Kupiłem tego full leda i jestem zadowolony, kontrast robi swoje, filmy wyglądają efektownie, gdyby nie to - wolałbym plazmę. Edge LEDa z jakimkolwiek cloudingiem i przeciętnym kontrastem nie byłbym w stanie zaakceptować, chyba że do zwykłego, dziennego oglądania tv...

Ja tylko napisałem, że zgadzam się ze zdaniem sly30 (w przeciwieństwie do niektóych dziedzin audio ;-), gdzie się nie zgadzam). Nie mam oczywiscie zamiaru narzucać nikomu ani też przekonywać, że to moje zdanie jest "jedynie słuszne". Po prostu takie mam może trochę spaczone tym TV co mam, mimo że do ideału mu jeszcze trochę brakuje.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.