Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze najlepsze i najgorsze zakupy audio?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

w kwestii formalnej. best or worst buy :-)

Oczywiście :)

I zostanie mam nadzieję:))

Zostanie tak długo, jak długo żaden inny sprzęt go nie przebije. Taka już ta nasza choroba... Ale źródła zmieniam raczej rzadko.[/size]

najgorsze produkty w relacji cena/jakość z jakimi miałem nieprzyjemność się spotkać we własnym sprzęcie to:

1. Musical Fidelity A3.2 wzmacniacz

2. Audiolab 8200CD

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Worst buy - w moim przypadku, przed dobrym ćwierćwieczem, było to całe PRL-owskie audio jakie wówczas miałem. A miałem niejeden wzmacniacz, niejedne kolumny, gramofon, magnetofon, tuner, itd. Utrzymanie tego całego badziewia w stanie jakiej-takiej sprawności technicznej kosztowało masę zachodu, pieniędzy, wysilku i nerwów. Jedyny z tego pozytyw, to że wyrobiłem sobie dobrze obręcz barkową podczas...dźwigania tych wszystkich ponurych runchli do warsztatów naprawczych :)

Pozdro,

Yul

Ja sie akurat ostro na tych QED zawiodlem, strasznie mi napsuly nerwow.

A co napisałem? :) Że dziadostwo i tyle :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Najgorszy zakup, to - przed wiekami - wzmacniacz Akai. Kosztował tyle samo co NAD 302 ale miał 3 x więcej watów i był ze trzy razy większy. Wtedy nawet nie było gdzie porównać w sklepie.

Ale znajomy miał Nada i porównaliśmy te wzmacniacze, mój w porównaniu do NAD-a brzmiał jakby ktoś zarzucił na niego ciężki i brudny koc.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Dodam jeszcze kilka best buyów:

H/K Citation 22 za 90 ojro, ekstra brzmienie, potężna moc.

Fine Arts CD9009 za €45, chyba nie trzeba przedstawiać, X333ES,222ESD, 227ESD i 228ESD za piątaka za sztukę też. :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Worst buy - w moim przypadku, przed dobrym ćwierćwieczem, było to całe PRL-owskie audio jakie wówczas miałem. A miałem niejeden wzmacniacz, niejedne kolumny, gramofon, magnetofon, tuner, itd. Utrzymanie tego całego badziewia w stanie jakiej-takiej sprawności technicznej kosztowało masę zachodu, pieniędzy, wysilku i nerwów. Jedyny z tego pozytyw, to że wyrobiłem sobie dobrze obręcz barkową podczas...dźwigania tych wszystkich ponurych runchli do warsztatów naprawczych :)

Pozdro,

Yul

Też tak miałem. Jednak ,co było robić alternatywy za bardzo nie było.

Od bardzo długiego czasu korzystam ze sprzętu diy. I kurcze, nie miałem "worst", tylko zawsze better. Niutek to fajny konstruktor.

Worst buy:

Harman Kardon HK 970 (2kzł). - Mimo beznadziejności pod każdym względem w cenie dostałem mega bonusa - nauczyłem sie ze to co jest napisane w gazetkach mija sie z rzeczywistością i takie tam :)

Luxman A114 (0,2kzł) - jak oni to zrobili, że ten wzmacniaczyk jest tak niesamowicie zamulony?? Nigdy nie słyszałem takiego muła... może był uszkodzony?

Z bestów to jakoś tak niewiele:) Barzo mile zaskoczyły mnie tajwańskie słuchawki

Superlux HD660 - za 160 zł? Kurrr, to sie opłaca:D

zaraz się okaże że większość best buyów to te które wystawione są na alledrogo

Myśląc w ten sposób wkrótce strach bedzie założyć jakikolwiek nowy temat. Poza tym po to mamy rozum by pomagał nam oddzielic reklamę od wspomnień.

Najgorszy - Rotel RA06SE - nie czytaj recenzji w prasie - tragedia - z Dynaudio totalna porażka zresztą polecana na łamach audiostereo

Najlepszy Exposure 2010- bas , dynamika , przejrzystość , Dynaudio 52 - wiadomo dlaczego , Kef LS50 - stereofonia , mikrodetale , bas

Najlepszy - Denon AVC-A10SE w stanie jakby został wyciągnięty z pudełka i z pilotem za 700 zł.

Technics SU-C1000/SE-A1000 mk2 kupiony za 1200 zł w RTV Euro Agd (nowy). Sprzedany niedawno za 1400. Stał na Allegro 2h a kupujący chciał mnie niemalże całować po rękach.

Najgorszy - dużo tego było. Ale najgorzej wspominam pewną wieżę Kenwwoda. Nie ze względu na dźwięk tylko tak śmierdziała fajkami że nie dało jej się postawić w pokoju.

Najlepszy - jeszcze wszystko przede mną.

Najgorszy - Onkyo A-5VL,zastąpił amplituner po likwidacji kina domowego.Podobał mi się dźwięk.Bez faworyzowania jakiegokolwiek zakresu częstotliwości.Bardzo rozdzielczy i z dużym wykopem.

Po 10 dniach od zakupu zaczął wydawać z wnętrza dźwięki niczym trójfazowa spawarka.

Na szczęście sklep przyjął go z powrotem bo nie mieli drugiego na stanie.

Gość

(Konto usunięte)

Kiedy patrzę hen za siebie

W tamte lata, co minęły

Kiedy myślę, co przegrałem

A co diabli wzięli

Co straciłem z własnej woli

A co przeciw sobie

Co wyliczę to wyliczę

Ale zawsze wtedy powiem ,że...

...że wszystko, co przewinęło się przez mój dom, było the best! :)

Oczywiście, że były zakupy gorsze lub lepsze, że czasem zamiana następowała na nieco gorsze, a powinna była być na lepsze...

Chodzi mi jednak o to, że każdy sprzęt, który pojawiał się w domu, strasznie mnie cieszył i sprawiał niesamowitą radochę!

I nie żałuję żadnego zakupu, a wręcz wszystko miło wspominam :)

Począwszy od Amatora Stereo, wystanego przez tatę w kolejce, poprzez Radmory, wieże złożone z WS-303/503 oraz MSH-101 i gramofonów Daniel/Altus plus kolumny Altus, dalej era JVC z Pewexu, "poważny" zestaw Akai (wzmacniacz, kaseciak, gramofon) przysłany przez rodzinkę z ówczesnego RFN, pierwsze Technicsy kupione w dopiero co raczkujących w Polsce sklepach audio, po kupowane już w czasach "obecnych" Yamahy, CA, AE, NAD, Dynaudio, Creek, itd. -

wszystkim tym cieszyłem się i w tamtych chwilach było najlepsze i cieszyło jak nic innego!

I z perspektywy czasu nie widzę "nietrafionych", "bad or worst", zakupów, wyborów... :)

• Użytkownicy+

Niewiele jest rzeczy naprawdę skopanych, podobnie jest z wybitnymi. 90% jest zależne od konfiguracji, czasami zwykła sieciówka komputerowa, jest lepsza od drogiej...

Nietrafionych zakupów nie było za wiele. Jakieś lampy do wzmacniacza i CD Rotela.

Trafione zakupy to SBT, Audioquest Midnight i cyfrowa Tara ISM.

Miałem też wiele rzeczy wypożyczonych do recenzji. Nie znoszę pogrubionej średnicy i poluzowanego basu (w recenzjach nazywa się takie wady "muzykalnością"), a więc Dynaudio, Xaviany i większość na głośnikach SS jest dla mnie słaba.

Odkryciem w ostatnim czasie (a właściwie nie tylko, bo nie przypominam sobie aż takiej niespodzianki), są kolumny Indiana Line Tesi 260. Niesamowite, że w cenie 1349zł, można mieć tak wiele. Mam problem z napisaniem recenzji, bo w zapiskach z odsłuchów wraz z kolegami, są niemal same zachwyty.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Odkryciem w ostatnim czasie (a właściwie nie tylko, bo nie przypominam sobie aż takiej niespodzianki), są kolumny Indiana Line Tesi 260. Niesamowite, że w cenie 1349zł, można mieć tak wiele. Mam problem z napisaniem recenzji, bo w zapiskach z odsłuchów wraz z kolegami, są niemal same zachwyty.

Nie przystoi moderatorowi w tak niezawoalowany sposób za wzmacniacz i to jeszcze w klasie A robić.

Dla przypomnienia WASZ BEST BUY!!!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Kulki ida na Allegro :)

A w temacie: najgorszy mój zakup w dziale analog: wkładka gramofonowa Sumiko Pearl. Sprawdzana -przez niedowierzanie wynikające z zachwytów recenzentów- na trzech gramofonach. Na wszystkich trzech totalna, ciemna buła.

• Użytkownicy+

Nie musiałem długo czekać na "odpowiednią" reakcję. Forum stało się pożywką dla węszycieli teorii spiskowych. Nic dziwnego, że producenci i inne osoby związane z branżą (a więc ludzie doświadczeni, z dużą wiedzą), prawie się nie wypowiadają. Ja zagonić się nie dam, chociaż nużą mnie te przepychanki słowne. Mam gdzieś, co ktoś chory pomyśli, bo kolumny są wybitne i tyle. Zanim cokolwiek napiszecie, radzę tej rzeczy posłuchać.

Prosiłbym o doprecyzowanie, co owo "wzmacnianie" ma oznaczać?

Jeśli pozytywne wpisy o wyśmienitym urządzeniu - to TAK, ja chcę "wzmacniać" taki produkt. Jeśli miałoby to oznaczać, że coś może być słabe, ale dla interesu mam pisać, że to dobra rzecz, to w moim przypadku (sądzę także, że w zdecydowanej większości), byłoby to naganne.

Najgorszy zakup to niewątpliwie mój pierwszy wzmacniacz Technicsa. Drugi od góry naonczas w katalogu. Kupiłem nówkę w Berlinie, nie mając pojęcia o audio, bo "to przecież Technics!". Za te same pieniądze mogłem mieć używany sprzęt kilka klas lepszy. Trudno. Było, minęło...

Najlepszy zakup? Znowu wzmacniacz: Sugden A21. Jest jak katapulta do innego - lepszego - świata.

A najlepszy stosunek jakość - cena? Absolutnie Musical Fidelity V-Link! Jeszcze nigdy nie słyszałem, by zaledwie kilka zainwestowanych groszy spowodowało tak pozytywne zmiany w systemie!

No i srebrny kabel IC Henryka Kwinto, ale jego nie powinienem wymieniać, bo to jest sprzęt dostępny wyłącznie na towarzyskich a nie komercyjnych warunkach.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Użytkownicy+

Moderator też człowiek i chce się podzielić swą radością.

palton

oczywiście kupiłeś je i jest to Twój best buy?

Nie, nie kupiłem ich ... jeszcze. Poprosiłem dystrybutora o wyższy model, posłucham i zobaczymy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie musiałem długo czekać na "odpowiednią" reakcję.

Czyli dobrze wiedziałeś co robisz.

Nic dziwnego, że producenci i inne osoby związane z branżą (a więc ludzie doświadczeni, z dużą wiedzą), prawie się nie wypowiadają.

Ja się temu nie dziwię, bo to nie jest tablica reklamowa, służąca do kręcenia własnych interesów.

Dla branży jest zakładka "SPONSOROWANE" a nie zakładki tematyczne.

Palton, wykup sobie reklamę lub temat w "Sponsorowanych" i tam się branżowo uzewnętrzniaj.

Mam gdzieś, co ktoś chory pomyśli

Zważaj proszę na słowa - jesteś gnojkiem i pyskaczem jakich tu wiele czy moderatorem?

Prosiłbym o doprecyzowanie, co owo "wzmacnianie" ma oznaczać?

Przestań Ty mnie proszę rozśmieszać...

Chcesz być dalej moderatorem? Ucz się tego fachu od Fr@ntza.

• Użytkownicy+

To Twoja interpretacja, ja pozostanę przy swojej. Szkoda tylko, że każdy ciekawy temat, musi być rozwalony przez węszycieli, lub trójwymiarowych.

Palton, tu nie ma co interpretować, naprawdę. Po prostu przeczytaj jeszcze raz bardzo uważnie pierwszy wpis założyciela wątku i przestań pisać nie na temat.

Nic dziwnego, że producenci i inne osoby związane z branżą (a więc ludzie doświadczeni, z dużą wiedzą), prawie się nie wypowiadają

W pewnych przypadkach zdecydowanie wypowiadać się nie powinni, bo właściwe niczego innego od zaprezentowania bezmiaru swojego chamstwa nie mają. Wiadomo, że nie ma to jak nastąpić na odcisk forumowego, nierozgarniętego Megakostruktore, np. właściciela f-my ZGRYWA, podręcznikowego przykładu manii wielkości. Po co rozpinacie parasol ochronny nad takimi indywiduami? To jest zgodne z "misją" tego forum? To jest aby na pewno w interesie spółki właścicielskiej niniejszego forum? Sądzę, że to forum jest między innymi po to aby eliminować ze środowiska takie indywidua, względnie po to aby wymuszać u nich pewne zmiany, które będą powodowały, że kontakty z El Megakonstruktore nie będą ponurą gehenną.

Palton, a za nazwanie forumowiczów "węszycielami", powinieneś co najmniej z kapci moderacyjnych wyskoczyć w trybie natychmiastowym.

• Użytkownicy+

Węszyciele -są to osoby które się nie wypowiadają merytorycznie w temacie wątku. Ich pobyt na forum, jest niemal wyłącznie podyktowany wyszukiwaniem potknięć innych i obśmiewaniem tego, lub doszukiwaniem się teorii spiskowych. To gorsze niż rak, jaki toczy recenzentów i ich powiązania z dystrybutorami. Gorszy dlatego, że cechują się poczynaniami maniakalnymi, tzw. misją.

Palton, tu nie ma co interpretować, naprawdę. Po prostu przeczytaj jeszcze raz bardzo uważnie pierwszy wpis założyciela wątku i przestań pisać nie na temat.

Oczywiście po zaczepce maszy, wpisy są nie na temat. Jednak trudno nie odpowiedzieć.

Pytanie moje brzmi - czy mamy tu wymieniać wyłącznie stare sprzęty z przed lat, czy aktualnie dostępne też mają prawo bytu? Co zdrożnego jest w mojej wypowiedzi, na temat tych świetnych kolumn? Jak długa karencja ma obowiązywać, czy rozmawiamy tu o szrocie z Niemiec i wspominkach po PRLu, czy temat ma dawać innym forumowiczom coś więcej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.