Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze najlepsze i najgorsze zakupy audio?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Co jakiś czas coś kupujemy, sprzedajemy. Czasami jest to przemyślane a czasami zupełnie spontaniczne. Czasami trafiamy idealnie a czasami brzmienie rozczarowuje tak, że aż płakać się chce. Pochwalcie się swoim życiowym best buy - zakupem, który wywarł wpływ na Wasze dzisiejsze doświadczenie w audio. Nie chodzi o jakieś okazje cenowe - bardziej o to, co oceniliście jako brzmieniową sensację lub ... wtopę na maxa. A może coś sprzedaliście i żałujecie do dziś?

Może być ciekawie :) Pochwalcie się.

He fajny wątek, od razu przypomniała mi się moja wtopa z kolumnami kbrx, dziś jak sobie przypominam, to aż mnie ponosi, że wydałem na to kasę, to była moja wtopa na maxa:) Kolumny skończyły ostatecznie w piecu, ech błędy młodości:)

Bad buy - DVD Onkyo dv-s525 - za górę pieniędzy zerowa użyteczność nawet jak na tamte czasy

Best buy - Yaqin mc10l - wyjątkowo uczciwe granie w tym budżecie

Fajny temat Therion +

Moje dawne rozczarowania to:

- KEF Q5. Nigdy nie dogadałem się z nimi. Sprzedałem bez żalu i straty.

- Gainclone - kupiłem wersję wypasioną na maxa, w ciemno z ciekawości. Nie dał rady. Choć bardzo się starał, to ryżowej lampie mógł jedynie do łydek podskoczyć. Sprzedany.

- CA 640 (wzmak i CD) - specyficzne sprzęty. Nie pomachałem im na pożegnanie.

- teraz się zdziwicie - Micromega stage 6. Długo jej szukałem. Wreszcie znalazłem. I... nie dogadaliśmy się. Kapryśna dama. Brzmienie nie zrekompensowało fochów.

- zrobiona na zamówienie lampka SE 2A3 ... świetna, ale ostatecznie nie wpisała się w mój system. Sprzedałem. Często jej żałuję. Nieprawdopodobna, cichutka, efektowna. Szkoda.

A rzeczy, które w życiu pozytywnie mnie zaskoczyły, to:

- Marantz z kolumnami B&W - 11 lat temu pozwolił zrozumieć o co chodzi w audio. Kupiony na Allegro, po zakończeniu aukcji. Po tym zestawie do dziś mam sentyment do starego Marantza i starych B&W.

- HD 600 - trafiony - zatopiony. Są dokładnie takie, jakie chciałbym, żeby były. Kupione jako nówki, mam do dziś.

- Hyperion III - sensacja, tez mam je do dziś (czyli jakieś 4 lata). Grają dokładnie jak HD600

- Yaqin 6V6 - szkrab, który pokazał mi jaka przestrzeń może drzemać w stereo. Miałem go 4 lata i każdy odsłuch związany był z bananem na twarzy. Kupiony po zakończeniu aukcji Allegro, jako nowy.

- Transparent - kabelki, które jak się dowiedziałem od sprzedawcy (ebay), pochodziły ze zlikwidowanej agencji towarzyskiej w Londynie :) Może dlatego damskie wokale tak pięknie brzmią?

- Phast 6V6SE - niezwykły sprzęt. Jest obecnie moim drugim wzmacniaczem. Dostał u mnie dożywocie.

- Arcam FMJ MS250. Kupiłem jakiś czas temu, ale nie dogadaliśmy się. Trafił na półkę. Nie tak dawno chciałem go sprzedać, wystawiłem na allegro, ale coś mnie tknęło, by jeszcze raz go podłączyć. I szczena opadła. Również dostał dożywocie. Gdybym sprzedał, to bym sobie pluł w brodę.

To tak z grubsza. Jak coś mi się jeszcze przypomni, to dopiszę.

AE Aegis Evo One... zakupiłem powystawowe, parowane, we właściwie niespotykanym czarnym kolorze (przynajmniej ja nigdzie nie znalazłem), za... śmieszne 700zł, nawet się nie zastanawiałem - zawsze mogłem sprzedać z zyskiem. Miałem w czasie zakupu w domu bardzo dużo kolumn Tonsila, różnych wynalazków DIY, no i Tannoy M3... Po podłączeniu AE doznałem szoku, nie dla tego, że może są wybitne i fenomenalne bla bla bla... po prostu ten dźwięk jest idealnie taki jakiego oczekuję, co lepszy wzmacniacz to pokazują większą klasę. Działają jak szkło powiększające systemu, jak by były komponentem systemu którego nie ma... Jeśli Ktoś by zapytał czy i na co bym zamienił, odpowiedział bym Audio Physic Step 25, choć AE na pewno by zostały dla zasady :)

Best buy? Zdecodywanie moje Yamahy NS1000M, nie udało mi się jeszcze usłyszeć kolumny z lepszą średnicą i górą.

Badu by? Castle Kendal i Leak 2075 - te pierwsze to kompletna porażka dźwiękowa, mdłe do bólu granie bez życia, Leaki okazały się szrotem, szczęście w nieszczęściu udało mi się je za jakiś czas zamienić za parkę Rogersów JR149 :-)

Bottom line: Tannoy. Najpierw próbowalem odrestaurowane Devony, dociążone 40-50kg płytami ze stali i po gruntownej odbudowie u Lockwooda. Niby OK ale brakowało tej werwy i dynamiki, nie moje granie. Druga próba z Tannoyem to Arden, napędzany Quadami II+22 i niestety podobne odczucia jak przy Devonach, masa jest, barwa jest tylko brakowało dynamiki.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Best buy - Audiowave 171 se ...kupiłem w latach 90 od konstruktora, po załączeniu grały 1000 razy lepiej od tonsilowskiej masówki.

Najgorszy badziew - kolumny CAT Berlin, przywiozłem z Niemiec, wyroby Tonsilu to przy nich diament...w Best liscie niemieckiego miesiecznika Audio znalazły się na ostatnim miejscu rankingu, aż dziwne ,że się tam w ogóle znalazły?!

?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mój najlepszy zakup: Gramofon Ad Fontes konstrukcji pewnego pana z Włocławka. Na pierwszym zdjęciu jeszcze w czasie prób. Wygląda- wg mnie- jak milion dolarów i gra jak milion dolarów. Z drugiej strony, wszystko co jest na zdjęciu uważam za swój best buy. Ot, kolumny za które rok temu dałem 4,4 tys. dziś kosztują w tym samym sklepie ponad 6 :)

Wtopy wiążą się z zakupami płyt. Sporo szajsu się trafia, może dlatego, że to zwykle impuls jest...

post-32153-0-75777500-1359016644_thumb.jpg

post-32153-0-45111700-1359017179_thumb.jpg

Porażki: kolumny Genesis APM-1 - świetne do kina, w stereo marne oraz CD YBA - dźwięk cienki jak zupka Knorra.

Udany zakup: obecne kolumny Duntech Crown Prince - wybitna konstrukcja.

No to stefanki macie..

Najgorsze..

Moje pierwsze Technics'y i inne jakieś mini szajsuncio wieże ;-) dużo sprzętów później Cambridge Audio 340A i Cambridge Audio 340C ( krzykliwe, natarczywe brzmienie tego zestawu ) no i masa innych w tym np. Rotel RCD-02 ( zupełnie przereklamowany! serwujący techniczne brzmienie z "nazbyt dużą ilością kłujących szczegółów".. suche, beznamiętne, wyjałowione ) , Kolumny Magnat ( modelu nie pamiętam.. wysokie i "szczupłe" .. beznadziejne dźwiękowo ;-) )

Najlepsze..

Audiolab 8000A ( ahh ten Audiolab.. ;-) ) , Denon DCD-510AE ( tani a znakomity transport ) , obecny Naim CD5 ( piękny "analogowy" dźwięk ) no i również obecnie monobloczki przewspaniałe Phast wraz z ich pre :-) i poczciwe kolumny Dynaudio 100 ( dźwięk "w dechę"! ) aha.. wcześniej Quadral Alto Phonologue.. ( naprawdę świetna marka kolumn )

Stosunek jakość/cena powyższych.. picasso! :-)

Bad Buy

Błędy młodości sprzed 20 lat. Trochę po części, że salonów do odsłuchu tyle co kot napłakał, internetu nie było. Zakupy wolumenowe w czasach jego świetności: Tani amlituner Onkyo i CD do niego, bo usłyszałem, że to świetna firma. Amplituner grał jakby chciał a nie mógł a CD był szrotem ze skopanym laserem. Udało się na szczęście sprzedać, ale droga ku właściwym sprzętom była jeszcze długa i wyboista. Było na niej kilka nietrafionych kolumn i CDków.

Best Buy

Trochę przypadkowy, właśnie po Onkyo. W komisie Audiocolor: Rotel 971mkII. Jechałem posłuchać czegoś innego - nie pamiętam czego. Rotel był trochę poza zasięgiem finansowym. Dali posłuchać, dali rabat i był mój. To był początek drogi we wsłaściwym kierunku.

W sumie po dwóch latach wymiana na Rotela 980 za dopłatą 50 zł też była best buyem.

Powyższe zakupy mają spory nalot sentymentalny i potem pojawił się sprzęt lepszy i lepszy. Niemniej emocji był najwięcej przy tych.

Best buy w sensie stosunku ceny do jakości/frajdy:

Castle Avon za 100 funciaków.

AE Aegis Evo za 100 funciaków.

Mission m71+standy Atacama za 40 funciaków.

Infinity Kappa

Wtopa:

Zwrotnica aktywna Behringera, którą miałem użyć do aktywizacji kolumn, ale się jeszcze nie zebrałem... (2 lata...)

Powrót po dłuższej przerwie...

Best Buy

Kable sygnałowe Sun Audio Wire Reference za całe 9zł.

Końcówka mocy Sony TA-N7 za 370zł

CD B&O Beogram CD 7000 za 60zł.

Tuner Luxman T-03L za 100zł

Swego czasu Sony TA-F707ES w komisie za 370zł

Bad Buy

Wzmacniacz Quad 77 w cenie rynkowej - bardzo przeciętny wzmacniacz, właśnie wtedy zrozumiałem, żeby nie czytać recenzji.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Na wstepie chcialem napisac ze wszystko zalezy od tou, osluchania, gustu, metrazu itd.

Czesto bywa ze kupuje cos a jestem zadowolony po czasie, albo po czasie niezadowolony. Odnosze tez Best Buy w kontekscie ceny bo czasem kupie cos , gra swietnie i jest warte ceny ale cena ta jest wcale niemala.

Zatem takie best buy na szybko raczej w kontekscie ceny:

System – Xeo 3 – male kolumny o duzym brzmieniu, wbudowany wzmacniacz, DAC, funkcjonalnosc na poziomie. Jesli szukac nowych zestawow warto zwrocic uwage na Xeo.

Kolumny:

Dynki 42 – kupilem kiedys tanio od goscia ktory nie chcial wysylac a ja bylem akurat na miejscu, graja do dzis i graja swietnie

B&W DM303 – kupilem i sprzedalem za 500 pln, swietne kolumny za swoja kase, troche niedoceniane

Wzmacniacze:

Rotel RA-980bx – nie poddaje sie nawet w zestawieniu z duzo drozszymi klockami

Cyrus 8vs2 – niepozorny, mozna korzystnie kupic uzywke a klasowo nie gorszy od Caspiana

Cd:

Rotel RCD-965BX LE – tanio a brzmienie dojrzale

Kabelki: Procaby – za pare zlotych mozna spokojnie sluchac muzyki, nie ma wyrafinowania ale do tej pory czasem jak podpinam interkonekt jestem pod wrazeniem.

Bad buy:

Mission m33i - u mnie nie gralo, u kolegi gra niezle:)

B&W DM602S3 - niemuzykalne, sterylne

Naim cd5i - na poczatku gralo swietnie, po paru dniach wkurzalo.

Najgorsze u mnie a dodatkowo uchodzące powszechnie za dość dobre to kolumny Mission M33i... wysokotonowy grał jakby piachem sypać po blasze a z bass słychać było jedynie w wyższych rejestrach...

Podobnie Tannoy m2 z niezwykle denerwującą średnicą....- nie polecam! ;]

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Największe zaskoczenie negatywne:

JMlab Electra 1027Be koszt zakupu - 12.000zł (cena w sklepie - 24.000zł) brzmieniowo warte jakieś 5.000zł

Poza efektownym wyglądem (całkiem ładne mebelki, to fakt) do dzisiaj nie mam pojęcia co w nich tyle kosztuje.

DALI Evidence 470 dostałem w rozliczeniu za inne i miałem je u siebie może ze trzy tygodnie

z czego więcej czasu przeleżały w kartonach pod drzwiami czekając na koniec aukcji niż podłączone "grały".

RESON Single Solid Core kupiłem z rozpędu 10 metrów i za darmo wszystko porozdawałem, takie były świetne.

Nie wiem czy zwykły kabel antenowy, który z wyglądu przypominają, nie byłby lepszy. Na pewno byłby sporo tańszy.

Największe zaskoczenie pozytywne:

JAMO Concert 11 koszt zakupu - 5.000zł (cena w sklepie ok.11.000zł) brzmienie co najmniej na dwa razy tyle.

Co prawda ciężko dzisiaj znaleźć egzemplarze bez "historii" ale jak już się takie trafi, to zostają na lata.

Marantz PM-11s1 + SA-11s1 koszt zakupu - 12.000zł (cena w sklepie ok.30.000zł) brzmienie po prostu dupę urywa.

Np. z Mini Utopiami potrafią uzależnić od pierwszej minuty, co może prowadzić do rozwodów, utraty pracy, a nawet śmierci głodowej.

JMlab Mini Utopia koszt zakupu 11.000zł (cena w sklepie ok. 25.000zł) brzmienie... pod pewnymi względami wybitne,

pod innymi nie warte swojej ceny, jednak jak się postarać i zapewnić im odpowiednie warunki, odwdzięczą się z nawiązką.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Bad buy - Grado SR 80 i SR 225

Best buy - Koss UR 40

"kolumny Mission M33i... wysokotonowy grał jakby piachem sypać po blasze a z bass słychać było jedynie w wyższych rejestrach..."

Coś w tym jest. Pod wpływem posiadanych M31i kupiłem te 33i i to była porazka. To był też zły zakup zaś 31-ki to był dobry zakup. Najgorszym jednak zakupem w historii były te nieszczęsne Grado.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

- Arcam FMJ MS250. Kupiłem jakiś czas temu, ale nie dogadaliśmy się. Trafił na półkę. Nie tak dawno chciałem go sprzedać, wystawiłem na allegro, ale coś mnie tknęło, by jeszcze raz go podłączyć. I szczena opadła. Również dostał dożywocie. Gdybym sprzedał, to bym sobie pluł w brodę.

To ciekawe. Ten opad szczeny. Jak to możliwe, wysezonował się?

Mój najgorszy, ale świadomy zakup to kolumny "zastępcze" na sylwestrową noc :) Quadral Quintas 505 . Na basie ok. ale góra... krew z uszu :)

Najlepszy to mam nadzieję dopiero przede mną:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

To ciekawe. Ten opad szczeny. Jak to możliwe, wysezonował się?

Zbyt szybka ocena - podpięcie nie tymi kablami, zapuszczenie przypadkowej płyty, zmęczenie i brak komfortu podczas odsłuchu, czyli wszystkie podstawowe błędy jednocześnie.

Kilka dni temu, gdy go ponownie odpaliłem, zagrał zupełnie inaczej niż podczas pierwszego odsłuchu - zagrał fantastycznie. I został.

Z początków przygody z audio, kilkanaście lat temu najgorsze co kupiłem to amplituner Harman Kardon HK3300. Z niczym to grać nie chciało i mało co przez ten zakup nie zraziłem się do audio.

Późniejsze czasy-zakup po świetnych recenzjach w prasie-kable głośnikowe Qed Silver Anniversary XT. [sprzedałem o dziwo z zyskiem, ech co robią recenzje : ) ]

Najlepsze jeszcze przede mną :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Best or worst

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dziwie sie, ze nie ma tutaj jeszcze wpisu wyznawcow dar-endu od darka - darkmana - darkula vel megakonstruktor, el konstruktorre. Przeciez wyroby spod reki samego miszcza musza ZAGRA(ć).

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ooo, oto, oto chozii. To jest ten best buy na który czekam! Ale ponoć bez prezentów nici :((

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość partick

(Konto usunięte)

w kwestii formalnej. best or worst buy :-)

i wracając do tematu:

Logitech Squeezebox Touch

QED Profile Stereo Phono to Phono

Marantz PM5004

QED Classic 79 Strand (bi-wiring)

Tannoy Mercury F3

tak wiele... za tak niewiele ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.