Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze najlepsze i najgorsze zakupy audio?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedz to frywolnemu. Jak usłyszy że jakieś tam Sansui było lepsze od Advance Acoustics to Cię wyśmieje. Tyle że on Sansui widział tylko na obrazku.

Bo każda sroczka swój ogonek chwali:)

Ale bardziej interesuje mnie stwierdzenie które nagminnie jest powielane. Tj. kable wnoszą coś do systemu tylko w drogich zestawach. Jak się coś źle napisze w temacie kabli to pojawia się wiele wpisów typu działa jak filtr, impedancje , rezystancje, ekrany itp. itd. więc musi wnosić zmiany do systemu.

To znaczy co , tani sprzęt nie podlega tym samym prawom?

Najlepszy zakup audio. Pianocraft serii 200 plus JBL E30. Mogłem pozbyć się "dużych" klocków i przestać szukać kolejnych. Przy okazji jako, że Yamaha nie ma przedwzmacniacza gramofonowego mogłem pozbyć się gramofonu i tego wszystkiego z nim związanego.

Teraz sobie słucham muzyki,. pozdrawiam

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)

Najlepszy zakup audio. Pianocraft serii 200 plus JBL E30. Mogłem pozbyć się "dużych" klocków i przestać szukać kolejnych. Przy okazji jako, że Yamaha nie ma przedwzmacniacza gramofonowego mogłem pozbyć się gramofonu i tego wszystkiego z nim związanego.

Teraz sobie słucham muzyki,. pozdrawiam

Zaciekawił mnie Twój sposób podejścia do sprawy ;)

Idąc dalej tą drogą, można pozbyć się PianoCraft i JBL, zamieniając to na jakiegoś boombox'a, i słuchać muzyki...

Nie zmieniając kierunku marszu, można potem pozbyć się boombox'a, podłączyć słuchawki do telefonu i słuchać muzyki...

Kolejne kroki zmierzać będą do pozbycia się słuchawek od telefonu i...

I w pewnej chwili pozostanie już tylko muzyka na żywo...

Może to i jest rozwiązanie? ;)

oki panowie luzzz

wiemy ze mamy różne podejscie do tematu ale....

ja upieram się tak jak Disco że trzeba samemu mieć doczynienia z ocenianymi klockami żeby móc cokolwiek o nich powiedziec .Oceniam tylko to co mialem lub mogłem beżpośrednio porównać a nie co znajomi i inne osoby powielają.Jak nie słyszalem nie porównałem bezposrednio to się nie wypowiadam .Taką mam zasadę

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jest pewien problem. Słuchałem parę klocków Sansui i wiem w jaki trend sie wpisują. W sumie naprawdę chciałem skwitować milczeniem, nie takie rzeczy ludzie tu wrzucali jako wtopy no ale jajka disco swędziały :)

przerywnik:

Wildebeest-migration-argument.gif?

dajmy na luz

ja nie słuchałem twoich klocków i się o nich nie wypowiadam. Jak ty porównywałeś jeden z moich i masz inne zdanie to napisz z czym i co jest nie tak i że się ze mną nie zgadzasz. Masz do tego prawo. Jest to naprawdę fajny wątek więc pozostańmy przy faktycznych spostrzeżeniach

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Popatrz. To jest wątek o zakupach, a nie o tym co kto słyszał.

I weź jeszcze pod uwagę, że jakby wszyscy byli tak podnieceni możliwościami Sansui to tak się składa, ze sporo ludzi ściąga muzykę z Japonii, ale Sansui?

Jakby mniej. Paru fetyszystów słuchających starego POP i disco, którzy zawsze marzyli ale stać nie było. Myślisz, że odkryłeś Amerykę, jesteś odkrywcą Sansui? Atlantyda? Była wspaniała firma i nie ma? Poniekąd, pasuje taka szkoła dźwięku- OK, co się szarpać? Jeden woli blondynki, a inny niskopienne brunteki.

Masz wątpliwosci, uważasz, że to sprzet uniwersalny dziś i dla każdego? To znajdź kto słucha jazzu, muzyki klasycznej, w ogóle akustycznej na Sansui.

Albo konstruktora kolumn czy czegokolwiek, który weryfikuje strojenie swoich dzieł na wzmaku tej firmy. Ponadczasowej podobno.

Ja wątpię- bo dziś się gra zwyczajnie inaczej.

Amen. Do tematu.

Ciekawe po co i o co Wy się sprzeczacie. Każdy ma swoje odczucia co do swoich zakupów więc po co się kłócić. W temacie wątku dodam jeszcze moje posunięcie w dziediznie sprzętu które uważam za bardzo udane. Pozbycie się słuchawek Grado SR-80 oraz 225 i zakup w ich miejsce Koss UR-40. Co do jechania dalej w stronę boomboxa. Nie o to chodzi. Po prostu to co mam bardziej mi pasuje niż poprzednie urządzenia i ich ciągłe przewalanie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

To znajdź kto słucha jazzu, muzyki klasycznej, w ogóle akustycznej na Sansui.

Ja słucham (i to nie na najwyższej serii sansui, nawet nie na najmłodszej).

Ale wiadomo, zaraz dowiem się, że jeden głos się nie liczy, a poza tym co ja wiem.

Powrót po dłuższej przerwie...

frywolny

Długo zastanawiałem się nad tym czy wpisywać w negatywnych zakupach tego advanca bo spodziewałem się twojej reakcji Teraz wiem że ze względu na ten wątek to był mój błąd.Przepraszam Wszystkich

kiepski zakup-Jbl es90-słabo zgrywały się z moim uwczesnym zestawem lub poprostu to takie sobie kolumny nie przesłuchiwałem ich z innymi klockami dla tego nie wiem

Dla mnie BB to zakup z UK za grosze starego patefonu NAD z wkładką Grado i akrylowym talerzem. Był to zakup z ciekawości, bo miałem trochę naleśników, więc stwierdziłem, że przesłucham je przed utylizacją. Mam DAC'i, niezłe CD, więc musiało być coś ekstremalnie taniego, choć nie najgorszego, by móc bez żalu pozbyć się. No i zaczęło się...

I tak samo WB, patefon jak dla mnie ma swoje koszta i wymaga lekkiego hopla i czasu, więc jakbym nie spróbował, to byłbym chyba szczęśliwszym człowiekiem :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Popatrz. To jest wątek o zakupach, a nie o tym co kto słyszał.

I weź jeszcze pod uwagę, że jakby wszyscy byli tak podnieceni możliwościami Sansui to tak się składa, ze sporo ludzi ściąga muzykę z Japonii, ale Sansui?

Jakby mniej. Paru fetyszystów słuchających starego POP i disco, którzy zawsze marzyli ale stać nie było. Myślisz, że odkryłeś Amerykę, jesteś odkrywcą Sansui? Atlantyda? Była wspaniała firma i nie ma? Poniekąd, pasuje taka szkoła dźwięku- OK, co się szarpać? Jeden woli blondynki, a inny niskopienne brunteki.

Masz wątpliwosci, uważasz, że to sprzet uniwersalny dziś i dla każdego? To znajdź kto słucha jazzu, muzyki klasycznej, w ogóle akustycznej na Sansui.

Albo konstruktora kolumn czy czegokolwiek, który weryfikuje strojenie swoich dzieł na wzmaku tej firmy. Ponadczasowej podobno.

Ja wątpię- bo dziś się gra zwyczajnie inaczej.

Amen. Do tematu.

Wypowiadając się na tematy o których nie masz pojęcia jedynie się ośmieszasz. Co innego ściąganie muzyki a co innego sprzętu. Sansui znakomicie się nadaje do jazzu i muzyki klasycznej z racji niesamowitego wykopu i ogromnej neutralności. I tak właśnie jest wykorzystywane w ogromnej ilości przypadków. Dodatkowo klocki mają budowę modułową i można je upgradować do wyższych modeli. Jest jeden problem: najlepsze modele (w tym seria alpha 907) są dostępne jedynie na rynku japońskim i tam niesamowicie popularne (polecam serwis hifi.do). Brzmieniowo jest to poziom Accuphase (Kensonic a potem Accuphase) to największy konkurent Sansui od wielu lat). Co ciekawe najlepsze konstrukcje wcale nie pochodzą z lat 70-tych czy 80-tych a z końcówki 90-tych. Choć filozofia budowy była utrzymywana od lat. Tak, wiem to co piszę może wywołać zdziwienie bo te konstrukcje nie są obecne ani na ebay ani na rodzimym Allegro. Tak jak Pioneer PD-T 09. Można je kupić niemal wyłącznie w Japonii.

Kilka przykładów jakości wykonania:

a.jpgb.jpgg.jpg

A tu linki z datami produkcji i cenami żeby nie było że zmyślam:

http://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-alpha907nra.html

http://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-07anniversary.html

http://audio-heritage.jp/SANSUI/amp/au-alpha907mr.html

ps frywolny jesteś jednym z większych ignorantów tego forum. Idealnie pasujesz do określenia w mojej stopce. Mam nadzieję że kiedyś starczy Ci odwagi na realizację gróźb wykopania mnie. Ale nie gwarantuję że uzyskasz pożądany efekt. Życie płata różne figle.

fajny sprzęcior, tylko drutek do gniazdka jakiś taki niepozorny...

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wszystko w Sansui było cudowne, wszystkie modele fantastyczne. Zero chłamu. Więc ni stąd ni zowąd firma się wykrzaczyła i nie istnieje.

Zupełnie jak Technics :)

Wszystko w Sansui było cudowne, wszystkie modele fantastyczne. Zero chłamu. Więc ni stąd ni zowąd firma się wykrzaczyła i nie istnieje.

Zupełnie jak Technics

Ani to śmieszne, ani na temat. Dorabiasz sobie i widzisz rzeczy, których nikt nie napisał. Nikt nie napisał bowiem, że wszystko z sansui było super. Wręcz przeciwnie (sprawdź sobie klub).

A porównanie Sansui do technicsa oraz robienie komentarzy na temat jakości wyrobów na podstawie faktu, że firma zbankrutowała to już w ogóle szczyt lamerstwa.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ani to śmieszne, ani na temat. Dorabiasz sobie i widzisz rzeczy, których nikt nie napisał. Nikt nie napisał bowiem, że wszystko z sansui było super. Wręcz przeciwnie (sprawdź sobie klub).

A porównanie Sansui do technicsa oraz robienie komentarzy na temat jakości wyrobów na podstawie faktu, że firma zbankrutowała to już w ogóle szczyt lamerstwa.

A czego innego spodziewasz się po frywolnym poza lamerstwem i pewnością siebie? On naprawdę nie ma nic do powiedzenia.

Następny fetyszysta... Ty też uważasz, że Sansui miał tlyko wybitne i tylko Hi-endowe modele, a Technics tylko plastikowy szajs? Otóż nie!

Nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Wkładasz innym słowa których nigdy nie wypowiedzieli. Gdybyś prześledził moje wpisy widziałbyś że pisałem o bardzo dobrych klockach Technicsa takich jak końcówka mocy SE-A1, dzielone źródło SL-Z 1000 i SH-X 1000 (napęd i DAC) oraz o magnetofonie kasetowym porównywanym do wyrobów Nakamichi RS-B100. No ale jeśli Twoja znajomość audio to Technics i Advance Acoustics to ja już nic nie poradzę.

Nie możecie sobie otworzyć swojego wątku i sobie w nim ubliżać?

Musicie kolejny rozpieprzać?

Na każdym normalnym forum dostalibyście bana na kilka dni na ochłonięcie.

Następny fetyszysta... Ty też uważasz, że Sansui miał tlyko wybitne i tylko Hi-endowe modele, a Technics tylko plastikowy szajs? Otóż nie!

Bez komentarza, bo szkoda słów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie możecie sobie otworzyć swojego wątku i sobie w nim ubliżać?

Musicie kolejny rozpieprzać?

Na każdym normalnym forum dostalibyście bana na kilka dni na ochłonięcie.

Bana dostałby frywolny za groźbę pobicia.

ale jazda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

chłopaki! wy w realu też tak????

w odniesieniu: miałem Sansui wzmacniacze (2 lub 3) były przyzwoite,

Techniks robił świetny dzielony wzmacniacz z zasilaniem bateryjnym pre i wspomniany dzielony CD - piękny i dobry

co nie znaczy, że wszystkie produkty tych firm są dobre (moim zdaniem większość, zwłaszcza tanich Techniksów, to badziew)

w temacie:

worst: niestety sieciówka Heliona, nic nie wniosła

best: cóż, staram się dokonywać przemyślanych zakupów, ale objawień mało..

chyba tylko kabelki Transparenta (od Super w górę, te niższe słabo...) listwa Furutecha (tp 609e) kolumny Proac (tu większość jest jest ok) Dynaudio Special One - stare, ale jare

a najlepszy to piwo La Trappe (najlepiej Blond)

• 2 tygodnie później...

the worst items: Paradigm monitor 5; jakis stary odtwarzacz dvd pioneer, w ktorym wiecznie nawalal transport i mial problem z wczytywaniem VCD;

nice items: mission 703; denon 735R; Cambridge Audio Azur650A; Denon SC-CX101, Cambridge Audio Azur550C i chyba Sonata NP30 tez ja moge zaliczyc do udanych zakupow choc irytuje mnie aplikacja w androidzie, ktora czasem nie dziala jak powinna.

Witam

To może ja coś na temat.

Mój najgorszy zakup prawie by się sfinalizował. Chciałem kupić używane kolumny w sumie całkiem niezłej firmy Harpia Acoustics atlas + stendy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wylicytowałem je na allegro w kwocie 3000zł miały być w idealnym stanie. Wcześniej przez telefon sprzedający się zgrywał, że do kolumn ustawiła się właśnie kolejka kupujących i muszę się spieszyć a o dziwo kupiłem je w licytacji za minimalną kwotę jako jedyny licytujący.

W sumie to już jego krętactwo powinno mnie zaniepokoić jednak postanowiłem zalicytować ponieważ za 3000 to może być okazja.

Po przyjeździe do sprzedającego kolumny okazały nie być w idealnym stanie a w stanie jak powiedział sprzedający niestety ale dopiero na miejscu „są w stanie idealnym jak na swój wiek”.

Kolumny są jeszcze raz wystawione na sprzedaż w poniższej ofercie

Ukryta Zawartość

Sprzedający jak się okazało użytkownik forum: ostryga57

Jak sprzedający zorientował się, że raczej nici z transakcji i ktoś będzie musiał za prowizję zapłacić to od razu wyszła słoma z butów. Z takim chamskim zachowaniem już dawno się nie spotkałem. Np. jak chciałem telefonicznie zorientować się czy da się ten popękany fornir naprawić to zaczął się wyśmiewać bo jak to można się do takich naturalnych wad przyczepiać. Było tych sytuacji więcej ale szkoda klawiatury.

Po swoim doświadczeniu zdecydowanie mogę odradzić interesów z tym człowiekiem. Kłamie prosto w oczy i trzeba było mu nawet tłumaczyć co znaczy sformułowanie w idealnym stanie. Historii tych popękań też nie można było się dowiedzieć, tylko coś tam mętnie zaczął mamrotać, że tak już było.

Odradzam zakupu tych kolumn na odległość. W mojej ocenie kolumny złapały wilgoć pewnie zimując w nieogrzewanym pomieszczeniu najpewniej w garażu lub były w po porostu zalane. Po oględzinach nawet za 3000 zł ich nie chciałem a co dopiero za cenę jako sobie teraz zażyczył.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.