Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupić używane cd?

Bumbrum

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

http://www.audiostereo.pl/ds-olivia_92218.html?do=findComment&comment=2409475 - wpisa paltona

http://www.audiostereo.pl/ds-olivia_92218.html?do=findComment&comment=2409501 - i wpis rocha.

w porównaniu z późniejszymi wpisami rocha, dość schizofreniczne wręcz...

Zmieniają się warunki, jest więcej czasu na odsłuch i zdanie się zmienia. Nie widzę w tym nic schizofrenicznego.

przyjedź, nawet z vanem kabli, a zorganizuję Ci odsłuch w www.glasgowaudio.com, OK?

Kable to nie moja działka.

Gość partick

(Konto usunięte)

Zmieniają się warunki, jest więcej czasu na odsłuch i zdanie się zmienia.

czyli prawda rocha nie jest prawdą obiektywną, a tylko czasowym jego wymysłem...

no offence, tak się tylko zastanawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

czyli prawda rocha nie jest prawdą obiektywną, a tylko czasowym jego wymysłem...

no offence, tak się tylko zastanawiam.

Załóżmy że masz jakiś tam klocek, testujesz go w pewnych warunkach i jego brzmienie wydaje Ci się takie sobie. Tym bardziej że jest gwar, jesteś zajęty bardziej gośćmi niż odsłuchem (jednorazowo do rocha potrafi przyjść kilkanaście osób). Pożyczasz ten sam klocek. Masz więcej czasu, jesteś sam. Na spokojnie stwierdzasz że Twoja poprzednia opinia wydana w tamtych warunkach była dość pobieżna. Klocek Ci się bardzo podoba. Co w tym złego? Czasowa była pierwsza opinia która została zweryfikowana. Paweł szybko nie zmienia poglądów.

Apeluje do Admina o oczyszczenie tego wątku. Chciałem poczytać o:

"Czy warto kupić używane cd?"

a tu jest tylko nawalanka w temacie voodoo, 4 strony nie mające nic wspólnego z tematem. Proszę o wpisy tylko w temacie, a Admin inne nich wywala.

Gość partick

(Konto usunięte)

Załóżmy że masz jakiś tam klocek, testujesz go w pewnych warunkach i jego brzmienie wydaje Ci się takie sobie. Tym bardziej że jest gwar, jesteś zajęty bardziej gośćmi niż odsłuchem (jednorazowo do rocha potrafi przyjść kilkanaście osób). Pożyczasz ten sam klocek. Masz więcej czasu, jesteś sam. Na spokojnie stwierdzasz że Twoja poprzednia opinia wydana w tamtych warunkach była dość pobieżna. Klocek Ci się bardzo podoba. Co w tym złego? Czasowa była pierwsza opinia która została zweryfikowana. Paweł szybko nie zmienia poglądów.

ależ w takim układzie, tym bardziej jest się trudno uchronić od autosugestii.

Użytkownik Therion dnia 26.01.2013 - 15:40 napisał

Źródło w dużej mierze decyduje o ostatecznym brzmieniu.

źródło, czyli: nośnik -> transport -> DAC? - to znaczy, że doszukujesz się różnic na poziomie transportu?

Prześledziłem ten temat i to był właśnie pierwszy durny wpis, który spowodowal późniejszą nawalankę. Trzeba coś z tym zrobić, za dużo już tego.

To do ciebie patrick, jakbyś się nie domyślił.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

W temacie-warto kupić używany CD. Sam chcę kupić taki do zestawu słuchawkowego. Problemem jest cena tych "staroci". Z roku na rok są coraz droższe. Te dobre i naprawdę zadbane egzemplarze niestety wcale nie tanieją. A "okazje" to w większości przypadków truchła nie czytające co drugiej płyty.

Gość partick

(Konto usunięte)

Prześledziłem ten temat i to był właśnie pierwszy durny wpis, który spowodowal późniejszą nawalankę. Trzeba coś z tym zrobić, za dużo już tego.

weź się lecz, to jest forum - taka wirtualna kawiarenka, czy inny pub ;-)

weź się lecz, to jest forum - taka wirtualna kawiarenka, czy inny pub ;-)

Z pubu cię wyrzucili, że tu przyszedłeś? Dość mam w każdym wątku indoktrynacji, że wszystko gra tak samo. Owszem, to są poglądy na poziomie dyskusji w pubie, a nie na audiofilskim forum. Ale to nawet nie ważne kto marację. Rozwaliłeś wątek i tyle.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Chciałem się czegoś dowiedzieć o tym:

Czy to jest ściema?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na maile z pytaniami o dodatkowe info milczy. Pilot jak widać podmieniony, zamiast RC-308C jest RC22C.

Po komentarzach i wystawce widać, że to handlarz.

Mieli koledzy do czynienia z gościem i w ogóle co sądzicie - wtopa, czy nie?

Ukryta Zawartość

Trzeba przyznać rację koledze disco. Dla mnie kolosalną różnicę wprowadza poziom tła akustycznego. Co innego kiedy słucham o 16 a zupełnie co innego o 2 rano.

Z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że wszystkie sprzęty grające w trudniejszych warunkach będą mniej angażujące.

Trzeba przyznać rację koledze disco. Dla mnie kolosalną różnicę wprowadza poziom tła akustycznego. Co innego kiedy słucham o 16 a zupełnie co innego o 2 rano.

Z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że wszystkie sprzęty grające w trudniejszych warunkach będą mniej angażujące.

Bardzo cenna uwaga. Tyle ze jak ktos nigdy nie mial doczynienia z wybitna konfiguracja to go i tak nie przekonasz.

smutne to, co tu się czyta...

jeśli nie słychać różnicy między transportami i kablami, to czemu są między DAC-ami , wzmacniaczami i kolumnami?

a może też nie ma?

tylko miejsce odsłuchu determinuje jego jakość??

czy niektórzy maja problem z uszkami????

Zdaniem tych osób w ogóle nie ma różnic między niczym.

Ale oni nie mieli styczności z tymi sprzętami.

To takie teorie gdzie teza jest z góry założona.

Szkoda wdawać się w dyskusję.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ależ w takim układzie, tym bardziej jest się trudno uchronić od autosugestii.

Autosugestia jest koronnym argumentem miłośników największej manipulacji jaką są ślepe testy. Ja wiem że chcielibyście żeby wszystko grało tak samo i kiepski SBT brzmiał jak Wadia ale niestety tak nie jest. Kapitalny sposób na leczenie własnych kompleksów ale od tego jest lekarz.

Zdaniem tych osób w ogóle nie ma różnic między niczym.

Ale oni nie mieli styczności z tymi sprzętami.

To takie teorie gdzie teza jest z góry założona.

Szkoda wdawać się w dyskusję.

Nie mieli styczności ale słyszeli że dźwięk jest dobry jeśli nie wybitny. Teraz robią wszystko żeby ich sprzęty grały tak samo jak ten hajend z obrazka. Gotowi są nawet posłużyć się manipulacją byle ich było cacy.

I na koniec drobna uwaga: partick, jeśli nie pozbędziesz się Marantza PM-5004 który jest wyjątkowo kiepskim, budżetowym piecem nie dowiesz się co to jest dobry dźwięk. W zasadzie wzmacniacz, kolumny i źródło masz do wymiany ale od czegoś trzeba zacząć.

Gość partick

(Konto usunięte)

Autosugestia jest koronnym argumentem miłośników największej manipulacji jaką są ślepe testy. Ja wiem że chcielibyście żeby wszystko grało tak samo i kiepski SBT brzmiał jak Wadia ale niestety tak nie jest. Kapitalny sposób na leczenie własnych kompleksów ale od tego jest lekarz.

oj, widzę że Cię zabolały... jeszcze trochę, a Cię te Twoje kompleksy zabiją.

Nie mieli styczności ale słyszeli że dźwięk jest dobry jeśli nie wybitny. Teraz robią wszystko żeby ich sprzęty grały tak samo jak ten hajend z obrazka. Gotowi są nawet posłużyć się manipulacją byle ich było cacy.

ojcu z jajka na jajko skakałeś, a i jeszcze nie wiadomo było czy to chłopiec czy dziewczynka, jak ja słuchałem sprzętu, który Ty wyczesujesz na wystawkach.

I na koniec drobna uwaga: partick, jeśli nie pozbędziesz się Marantza PM-5004 który jest wyjątkowo kiepskim, budżetowym piecem nie dowiesz się co to jest dobry dźwięk. W zasadzie wzmacniacz, kolumny i źródło masz do wymiany ale od czegoś trzeba zacząć.

dziecko drogie, sprawdź sobie ile u mnie kosztuje jedenastka Matantza i Glenairy piętnastki nim zaczniesz sie podniecać tym, że sobie nie kupiłem, OK? ;-)

Do autora watku,

mam obecnie trzy zrodla, ostatni moj zakup to krell kav 300cd, wczesniej rotel 965bx oraz dac audio gd 19 skadinad bardzo dobry moim zdaniem.

Nigdy wczesniej nie mialem zrodla tej klasy wiec oczekiwalem cudow.

po pierwszym wlaczeniu dlugo nic.Powiedzialem zonie, ze w zyciu bym nie wydal na to urzadzenie w oryginale okolo 4000tys dol

po moze dwoch dniach takiego sobie sluchania stal sie cud. zagrala muzyka, jakiej nie slyszalem wczesniej, a reszta sprzetu do tego zobowiazuje...

nie wiem czy to hiend czy co, bo to mnie nie interesuje, jestem zadowolony z wydanego 1000dol na ten wiekowy odtwarzacz, i dokupuje tylko nowe plyty...

jeszcze raz zaznacze-mam niezlego daca, ale cdek bije go niemilosiernie(nawet nie majac zadnych cudownych kabli-ot zwykly power i pbj interkonnecty).

Odpowiedz na pytanie "czy warto..."-TAK i to jak najszybciej, bo stracisz od cholery czasu,a czas nie czeka...

rs

smutne to, co tu się czyta...

jeśli nie słychać różnicy między transportami i kablami, to czemu są między DAC-ami , wzmacniaczami i kolumnami?

a może też nie ma?

tylko miejsce odsłuchu determinuje jego jakość??

czy niektórzy maja problem z uszkami????

IMHO całkowicie nietrafiony wywód.

Część ludzi pisze o braku wpływu urządzeń poprawnie przesyłających dane cyfrowe na właściwości soniczne produkowanego z tych danych dźwięku. Nie wynika z tego negacja wpływu urządzeń pracujących w domenie analogowej.

Tomek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Do autora watku,

mam obecnie trzy zrodla, ostatni moj zakup to krell kav 300cd, wczesniej rotel 965bx oraz dac audio gd 19 skadinad bardzo dobry moim zdaniem.

Nigdy wczesniej nie mialem zrodla tej klasy wiec oczekiwalem cudow.

po pierwszym wlaczeniu dlugo nic.Powiedzialem zonie, ze w zyciu bym nie wydal na to urzadzenie w oryginale okolo 4000tys dol

po moze dwoch dniach takiego sobie sluchania stal sie cud. zagrala muzyka, jakiej nie slyszalem wczesniej, a reszta sprzetu do tego zobowiazuje...

nie wiem czy to hiend czy co, bo to mnie nie interesuje, jestem zadowolony z wydanego 1000dol na ten wiekowy odtwarzacz, i dokupuje tylko nowe plyty...

jeszcze raz zaznacze-mam niezlego daca, ale cdek bije go niemilosiernie(nawet nie majac zadnych cudownych kabli-ot zwykly power i pbj interkonnecty).

Odpowiedz na pytanie "czy warto..."-TAK i to jak najszybciej, bo stracisz od cholery czasu,a czas nie czeka...

rs

KAV 300 CD to bardzo fajny odtwarzacz ale jak każdy Krell potrzebuje chwilę czasu żeby zagrać. 280-tka ma podobnie. Powinieneś o tym wiedzieć przed zakupem. Trudno porównywać go nawet do najwyższego Rotela.

IMHO całkowicie nietrafiony wywód.

Część ludzi pisze o braku wpływu urządzeń poprawnie przesyłających dane cyfrowe na właściwości soniczne produkowanego z tych danych dźwięku. Nie wynika z tego negacja wpływu urządzeń pracujących w domenie analogowej.

Tomek

To są dwa typy ludzi: jedni swoją wiedzą "techniczną" maskują brak doświadczeń z dobrym dźwiękiem i osłuchania nawet na przeciętnym poziomie. Innych po prostu na lepsze rzeczy nie stać i próbują znajdować wszelkie argumenty ku temu że przy poprawnie przesyłanych danych nie ma różnicy. Wystarczy jednak wziąć dwa napędy z różnych półek jakościowych żeby przekonać się jak duże są to różnice. I nie pomogą ani dywagacje ani ślepe testy.

oj, widzę że Cię zabolały... jeszcze trochę, a Cię te Twoje kompleksy zabiją.

ojcu z jajka na jajko skakałeś, a i jeszcze nie wiadomo było czy to chłopiec czy dziewczynka, jak ja słuchałem sprzętu, który Ty wyczesujesz na wystawkach.

dziecko drogie, sprawdź sobie ile u mnie kosztuje jedenastka Matantza i Glenairy piętnastki nim zaczniesz sie podniecać tym, że sobie nie kupiłem, OK? ;-)

Teksty o kompleksach są co najmniej niesmaczne. Zresztą to koronny argument sceptyków. Tymczasem to Wy macie największe kompleksy. Inaczej nie byłoby całego zamieszania ze ślepymi testami które lansujecie usiłując udowodnić innym że szrot który posiadacie jest co najmniej tak dobry jak ta końcówka mocy widziana w katalogu za tysiące baksów. Jakbyście mogli sobie ją kupić od razu zmieniłby się Wam punkt widzenia.

Nie życzę sobie mieszania mojego ojca w cokolwiek. Najstarszy sprzęt jaki mnie interesuje to połowa lat 80-tych kiedy wchodziłem w dorosłość. Zatem podkreślanie że jesteś ode mnie starszy nie ma tutaj żadnego sensu. Ten posiadany obecnie jest znacznie młodszy. Kolumny są wciąż dostępne w salonach.

to jest forum - taka wirtualna kawiarenka, czy inny pub ;-)

...eeeee roznica jest zasadnicza na forum nie mozna dac ani wziasc w ryja...:-))) a czasami by sie przydalo ....

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

.eeeee roznica jest zasadnicza na forum nie mozna dac ani wziasc w ryja...:-)))

To może moderacja czy kto tam wprowadzi oprócz stawiania kolejek ikonkę z "masz w ryj". Pozwoliłobty to rozładować emocje.

Pewnie, ze warto kupic uzywki. Za nowe sporo sie przepłaca. To podobnie jak z samochodami uzywanymi.

Kupujac nowe trzeba doliczyc koszty dystrybucji, reklamy, itp. Ale z drugiej strony dajemy innym prace.

A w dobie planowanego postarzania produktow, to predzej wysiadzie nowy CDek niz taki 15sto latek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.