Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre wtyki do kabli AC, SP, IC-czy warto wymieniać i na jakie?

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Pozwoliłem sobie wyodrębnić z tematu topowych sieciówek wątek dotyczący ich konfekcji.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 8 lat później...

Takie wtyki w sieciówkach Transparenta to standard?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Chyba nie. Jeśli się nie mylę to wtyki Furutecha, których metalowe części są z niemagnetycznych materiałów. Taki tam HiEnd za 1300zł/szt. :) Pododne są w sieciówkach Siltecha za 30-40-50kzł/1-1,5-2m :)

Stefek, Transparent słynie z wtyków za 1$ z Chin! Śmieje się z tego cały świat audio!

Niestety MIT w swoich całkiem dobrych sieciówkach Oracle ZIII daje równie kiepskie wtyki,

dlatego w swoich kazałem założyć właśnie te Furutechy karbonowe.

Przypuszczam, że tak samo uczynił właściciel Transparentów ze zdjęcia.

Chyba nie. Jeśli się nie mylę to wtyki Furutecha, których metalowe części są z niemagnetycznych materiałów. Taki tam HiEnd za 1300zł/szt. :) Pododne są w sieciówkach Siltecha za 30-40-50kzł/1-1,5-2m :)

Znasz kogos, komu mozna zaufac i zlecic wymiane wtykow ?

Jestem zainteresowany, mam Transparenta MM link .

Konto w trakcie usuwania

marslo, jeden z najlepszych gości od tego tematu pracuje w Audio Forte w W-wie.

Oni mają między innymi przedstawicielstwo MIT-a na Polskę.

Skontaktuj się z nimi i śmiało możesz im wysłać swoje kable a wtyki Furutecha mają na stanie.

Teraz właśnie czekam na jeszcze jednego Oracle ZIII z furutechami.

Są godni zaufania.Fakt że ten człowiek jest zawalony robotą ale w końcu ci zrobi.

Panowie, jeśli już musicie wymieniać wtyki, to odradzam tego Furutecha.

Owszem wizualnie to jeden z najpiękniejszych wtyków, ale sonicznie, niestety nic szczególnego.

Przegryzłem temat jakiś czas temu robiąc porównania side by side z różnymi modelami Furutecha i Oyaide.

Jeśli chcecie upgradować dźwięk, a nie wygląd, to raczej Oyaide M-1e i Oyaide F-1.

Wbrew pozorom wtyki mają dość istotny wpływ na ostateczne brzmienie sieciówki. Topowy Furutech jest daleki od neutralności i niestety od muzykalności też.

Ludzie go kupują, ze względu na perfekcyjne wykonanie, nie zadając sobie trudu zrobienia porównań, które są niestety kosztowne.

A twoim zdaniem w jakim sensie jest daleki od neutralności?

Te same wtyki używa w swoich kablach Acrolink a są to jedne z najlepszych kabli AC.

Nie próbowałem Oyaide ale słyszałem o nich dobre opinie.

Zamawiając te Furutechy do MITa Oracle ZIII obawiałem się trochę że mogą rozjaśnić

brzmienie i uczynić je za bardzo analitycznym i spotkała mnie miła niespodzianka bo

brzmienie jest bardziej szczegółowe ale jeszcze bardziej plastyczne, miękkie i nasycone.

Mam wrażenie, że te wtyki pogłębiają wyrazistość cech kabla.

Jeśli kabel jest pastelowy to z nimi jest jeszcze bardziej pastelowy a jeśli kabel jest mało

muzykalny to z nimi ta cecha się pogłębia ale zawsze pojawia się więcej szczegółów.

Ale to tylko moje wrażenia.

Z MIT ZIII sprawdzają się bardzo dobrze.

Może z innymi kablami warto spróbować Oyaide.

Na rynku akcesoriów audio mamy całkiem spory wybór przeróżnych wtyków do kabli.

Poza znanym od lat Furutechem, mamy też Wattgate czy Oyaide ale są też inne firmy.

Do tego każda z tych firm ma wiele różnych modeli w różnych cenach.

Dla każdego coś miłego.

Zważywszy, iż niektóre firmy w swoich często całkiem dobrych kablach montują bardzo

kiepskie wtyki i tu przykładem może być MIT w kablach zasilających oraz Transparent

w kablach AC i IC RCA może warto pomyśleć o wymianie na nieco lepsze a może na

znacznie lepsze.

W swoich MIT ZIII mam założone karbonowe Furutechy i efekt nie tylko wizualny jest

bardzo dobry.

Ale wcale nie trzeba zakładać tak drogich wtyków.Już średnie markowe wtyki będą

znacznie lepsze od tych montowanych fabrycznie bo są one fatalne.

Sly, kolega Milimetr ma absolutną rację.

Oyaide to zdecydowanie lepsze wtyki robione ręcznie w Japonii od wtyków Furutecha. Wtyki Oyaide są stosowane tylko przez

niektóre firmy produkujące sieciówki , z tych które znam i polecam to LessLoss.

Sly, przyznaję że nie porównywałem samych wtyków Furutech vs Oyaide ale mam kilka ic power Less Loss zakończonych własnie

wtykami Oyaide które na pewno robione są ręcznie [toczone ] w Japonii.Tylko kilka firm na świecie używa oryginalnie wtyków

Oyaide , a ten umiejscowiony jest na wyższej pozycji 'jakości' od Furutecha.

Panowie, jeśli już musicie wymieniać wtyki, to odradzam tego Furutecha.

Owszem wizualnie to jeden z najpiękniejszych wtyków, ale sonicznie, niestety nic szczególnego.

Przegryzłem temat jakiś czas temu robiąc porównania side by side z różnymi modelami Furutecha i Oyaide.

Jeśli chcecie upgradować dźwięk, a nie wygląd, to raczej Oyaide M-1e i Oyaide F-1.

Wbrew pozorom wtyki mają dość istotny wpływ na ostateczne brzmienie sieciówki. Topowy Furutech jest daleki od neutralności i niestety od muzykalności też.

Ludzie go kupują, ze względu na perfekcyjne wykonanie, nie zadając sobie trudu zrobienia porównań, które są niestety kosztowne.

Dzieki za ten post. Mam na kablach zasilajacych aktywna czesc kolumn wtyki Oyaide ( wtedy topowe ) P004/C004 .Nie mam jednak zadnych sposobow, aby je porownac z tymi Furutechami. Mozesz napisac cos blizej o sposobie porownan? ( wlasne doswiadczenia, lektura testow itp)

Znasz moze osobe , ktora ma te Furutechy do tego wlasnie Transparenta?

To w kontekscie " Oyaide czy Furutech" do tego kabla.

Sorry za off topa , ale chyba nie warto zakladac oddzielnego watku dla tej szczegolwej kwestii.

Konto w trakcie usuwania

Praktycznie gdzie tylko się dało, to wstawiałem te gniazda RCA. Są na hificollective, pod takowym opisem:

High quality Copper RCA sockets, rhodium plated

High Purity solid OFC, rhodium plated insulated RCA socket, rhodium plated OFC copper fixing ring. Screw fix connection (allen key) or can be soldered, Teflon insulation. 11mm diameter drill hole, can fit 1-5mm thick chassis. Sold in pairs, red & white.

PRICE 1off

£17.00+vat+p&p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

Kupiłem ostatnio sporo różnych kabli AC ale wtyki faktycznie są w nich kiepskiej jakości (wizualnej).

Co do jakości użytych w nich komponentów trudno się wypowiadać ale skoro w drogich kablach producent używa takich a nie innych wtyków to chyba wie co robi?

Oczywiście z ciekawości spróbowałbym wymienić wtyki na np. Oyiade i zobaczyć czy coś to da?

Pytanie tylko na , które bo jest ich wiele.

Najbardziej racjonalne wydają się być wtyki C079/P079 lub C046/P046.

Czy ktoś z was próbował?

Co do Furutecha to jestem odmiennego zdania do tego prezentowanego przez Sylwestra.

Średnia jakość za wysoką cenę - technicznie rzecz ujmując bo o aspekty wizualne nie będę się kłócił ;)

Ja może opiszę pokrótce swoje doświadczenia z porównań wtyków zasilających.

Najpierw kilka założeń:

- poszukiwałem wtyków do przewodów zasilających własnej konstrukcji,

- miałem do porównań jakiś tańszy model Furutecha (niestety nie pamiętam jaki) i te topowe wtyki FI-50,

- z wtyków Oyaide miałem 079 (podwójna warstwa złota, piny z brązu), 046 (warstwa palladu na warstwie złota, piny z brązu), 004 (warstwa palladu na warstwie platyny, piny z miedzi) oraz M1/F1 - (warstwa palladu na warstwie platyny, piny z miedzi oraz dodatkowo tuleja z Derlinu i obudowa z aluminium),

- miałem jeszcze do dyspozycji tanie podróbki wtyków Oyaide z ebaya, robione w Azji i bardzo podobne zewnętrznie do oryginalnych Oyaide. Tutaj miałem do wyboru rodowane (o ile to był faktycznie rod), złocone i ciekawostka - miedziane bez żadnej warstwy galwanicznej.

- porównania prowadziłem w ten sposób, że dysponując dużą ilością przewodnika przygotowałem kilka odcinków przewodów z różnymi wtykami i porównywałem je między sobą.

Kilka spostrzeżeń, bo nie sposób opisać wszystkich:

- nie ma idealnej sieciówki do każdego urządzenia. U mnie np. z odtwarzaczu CD bardzo ładnie sprawdzała się sieciówka z wtykami 079, która już np. w preampie wypadała słabo, z kolei w preampie bardzo ładnie sprawdzała się sieciówka na wtyku 004, a jeszcze na wyższy poziom udało się wejść na wtykach M1/F1.

- zaskakująco dobrze wypadły podróby wtyków Oyaide na miedzianych stykach, bez żadnej dodatkowej warstwy galwanicznej,

- wtyki 079 dawały bardzo naturalny, organiczny dźwięk, z dobrym nasyceniem z lekkim dopaleniem midbasu i nie męczącą górą,

- wtyki 004 były na początku dość krzykliwe, z mocno zaznaczonymi wysokimi tonami, ale po czasie się ułożyły i grały rozdzielczym, szczegółowym, a jednocześnie przyjemnym dźwiękiem,

- wtyki 046 wypadały bardzo nieciekawie w każdym możliwym zestawieniu.

- rozczarowaniem były też wtyki FI50 Furutecha. Ogólnie zauważyłem, że w moim systemie nie pasują wszelkie styki, które są rodowane. Ta powłoka nie wpisuje się dobrze w charakter brzmienia. Ogólnie ten wtyk Furutecha zagrał trochę za mocnym, przewalonym basem - to było jego odstępstwo od neutralności. Tego basu było za dużo, nienaturalnie dużo. Poza tym na tym wtyku nie działo się nic ciekawego, rozczarowywał, biorąc pod uwagę jego cenę. Myślę, że z tym wtykiem jest ten problem, że "meritum" tego wtyku jest takie samo jak w tańszych modelach. Płaci się za jubilerską obudowę, która nie wnosi wiele do dźwięku. Może w innych systemach się sprawdzi.

Na koniec ogólna uwaga - dla mnie wtyki zasilające, to takie ostatnie ogniwo "strojenia" systemu. Warto przeprowadzić tę operację, mając już zapięty system i kompletnie okablowany. Wtedy, jak z dobrą przyprawą w kuchni, możemy tymi wtykami coś dodać, a coś ująć, tak by system osiągnął pożądane cechy i nabrał odrobiny niezbędnej magii. Na rozdzielczym systemie zmiana wtyków daje efekty więcej niż subtelne.

Użytkownik stefek dnia 29.01.2013 - 19:57 napisał

Znasz moze osobe , ktora ma te Furutechy do tego wlasnie Transparenta?

To w kontekscie " Oyaide czy Furutech" do tego kabla.

Sorry za off topa , ale chyba nie warto zakladac oddzielnego watku dla tej szczegolwej kwestii.

Nie znam niestety.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Jarek, ciekawe co piszesz bo jeśli można dyskutować o wpływie na brzmienie to

akurat o jakości wykonania nie bardzo bo ta jest perfekcyjna.

Te Furutechy masz na swoich nowych kablach Siltecha.

U mnie sprawdzają się dobrze co nie znaczy że inne nie będą równie dobre.

Wtyki Furutecha poza Siltechem używa też Acrolink i Argento, tyle że Argento ukrywa je

w swoich metalowych tulejach.

I w Argento faktycznie jest mocniejszy bas ale już w Siltechu nie a w Acrolinku bas zachowuje się

jeszcze inaczej więc nie przypuszczam by wtyki Furutecha podbijały bas.

Może tak było w konkretnym połączeniu z danym kablem.

Wtyki Furutecha poza Siltechem używa też Acrolink i Argento, tyle że Argento ukrywa je

w swoich metalowych tulejach.

Sylwek.....wiesz jaki dokładnie model wtyków Furutecha jest pod tuleją w Argento FMR ?

coś mi to na furutecha nie wygląda...z tego co pamiętam to Argento robi swoje wtyki...ponoć są chlubą firmy...ale mogę się mylić.

jestem z Mirslav1, wtyki Furutecha mają "blaszkę" pomiędzy pinami na całej długości - ten z argento takiej nie ma - chyba że to wersja custom robiona przez furutecha.

----------------------------------------------------

Też tak sądziłem i pytałem o to ale Roger mówił że to są Furutechy ale zewnętrznie mają własne tuleje co zresztą na nich widać.

Tak jest w kablach AC i nawet polecał mi od Furutecha te gniazda bardziej i ciaśniej pasujące właśnie do tych kabli.

Ale możliwe że mają własne wtyki do IC i SP.

Możliwe też że część bebechów w Furutechach wymieniają na jakieś swoje.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, ciekawe co piszesz bo jeśli można dyskutować o wpływie na brzmienie to

akurat o jakości wykonania nie bardzo bo ta jest perfekcyjna.

Nie zrozumiałeś tego co miałem na myśli albo ja napisałem tak ,że nie możesz zrozumieć.

Nie chodziło mi, pisząc o jakości o wykonanie tylko o jakość przekładającą się na dżwięk.

To że listwy i wtyki wyglądają ładnie jest dla mnie akurat mniej ważne niż ich wpływ na dżwięk.

Tylko tyle i aż tyle na temat Furutecha.

Nie znaczy to oczywiście ,że jest to kiepska firma , bo byłbym nieuczciwy pisząc taki rzeczy ale jak dla mnie wolę innych producentów.

Dla każdego coś miłego....:)

Ale wiesz że w nowych kablach AC którymi jesteś tak zachwycony to masz właśnie te karbonowe Furutechy?

Poza tym jeśli używa ich Acrolink w swoich topowych kablach AC to chyba nie mogą być złe bo końcowy

efekt razem z ich kablem jest wyśmienity.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie wiem jak ma się do nich np. Oyaide ale w tym co pisał kol.Milimetr jest wiele racji.

Ja miałem kilka różnych rzeczy Furutecha i było o.k. ale bez fajerwerków.

Siltechowi to Furutech może buty czyścić ;)

Na nowych kablach AC1 MIT-a zmienię te wioskowe wtyczki na Oyaide (jeszcze nie wiem na które) i zobaczymy jaki będzie to miało wpływ na dżwięk.

Nie wiem kto komu może buty czyścić ale w topowych kablach AC Siltecha są wtyki Furutecha.

I wcale nie twierdzę że milimetr nie ma racji.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No dobrze ale wtyki to nie wszystko.

Są inne rzeczy.

Ja tam w magię Furutecha nie wierzę i mam prawo do tego.

Wolę spróbować innych producentów.

Jeszcze raz powtórzę , że dla mnie akurat w kablach i wtykach wizualizacje nie interesują.

Wtyki mogą być od spawarki byle by zagrały dobrze.

A napis Furutech to sobie zawsze flamastrem można napisać jak komuś ma to w czymś pomóc .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.