Skocz do zawartości
IGNORED

Klub "grających kabli", albo: o radościach audiofila

SzuB

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Chyba dorosnąć ;-)))

A czas ku temu już najwyższy!

Strasznie stępiłeś swoją gadkę ostatnio i zaczynasz przynudzać.

Wnioskuję, że moderacja okazała się skuteczna i jednak boisz się bana.

Będą bardzo pozytyne. Z pewnością. Zwłaszcza te wzrokowe.

Cóż u mnie zmiana z Apogee na Transparenta Premium była ewidentna.

A odpowiadając koledze niesłyszącemu (nie wnikam dlaczego..)

POCAŁUJTA W DUPĘ WÓJTA

Ja se kupuję i to moja mała radość!

A jakie to miasto?

Inowrocław.

Nieduże miasto, które z profilu robotniczego przechodzi w uzdrowiskowy (polecam!!!) I wiele rzeczy zmienia się na plus (poza drogami, które są skandaliczne jak wszędzie)

Inowrocław.

Nie mówi się ino. mówi się tylko ;)

A ja sobie sprawiłem kabelek łączący pre-phono ze wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17911-0-88570200-1367183169_thumb.jpg

post-17911-0-26322800-1367183197_thumb.jpg

post-17911-0-29882900-1367183228_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A odpowiadając koledze niesłyszącemu (nie wnikam dlaczego..)

POCAŁUJTA W DUPĘ WÓJTA

Ja se kupuję i to moja mała radość!

Dobre, trafne i do rzeczy!

Ale mnie rozbawiłeś:))) masz polane.

Nie mówi się ino. mówi się tylko ;)

Też dobre:)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No to koniecznie napisz czy warto kupić wersję Reference.

Tez mam Premium więc jestem ciekawy zmian. Z drugiej strony umiarkowanie podchodzę do "grania" kabli cyfrowych.

A słuchaleś tych 101 mk2?

Ja słuchałem ich kilka razy i byłem zachwycony

aż chciałem je zamawiać i gdy byłem w Berlinie

ustalić kolory itd to odsłuch też był ok ale miałem

wrażenie że gra jak multiroom i że scena się rozjeżdża.

I w sumie nie zamówiłem ale temat powraca bo to

super kolumny.

Myślę źe mogły być źle ustawione.

Być moźe wbrew pozorom muszą być idealnie ustawione

względem ścian i słuchacza.

Choć muszę też przyznać źe wtedy pojechałem tam....harleyem

i po 300km jazdy byłem nieco....ogłuszony więc moźliwe źe

nie słyszałem na tyle dobrze.... :-)

No to koniecznie napisz czy warto kupić wersję Reference.

Tez mam Premium więc jestem ciekawy zmian. Z drugiej strony umiarkowanie podchodzę do "grania" kabli cyfrowych

Ja też uważam, że to tylko jeden z niewielkich elementów wpływających na całość. Ale Premium u mnie naprawdę świetnie się sprawdził i rozbudził apetyt na więcej. A do drutów Transparenta mam b. duży szacunek (przynajmniej od linii Super w górę).

Jak już do mnie przybędzie, a ja go podłączę i posłucham to coś skrobnę.

pozdr!

Sly,

Oczywiście, ze słuchałem, bo paplanie na podstawie, że szwagier słyszał, to mija się z celem i nic nie znaczy.

Jak wiesz, każdy inaczej odbiera muzykę.Ponieważ pytasz się konkretnie mnie, to odpowiadam za to co słyszałem.

Napiszę jedno słowo;

Naturalizm.

W sumie słuchałem 101 E Mk2 4 - ro krotnie, ale tylko w jednej konfiguracji z końcówkami 9011 i szczytowymi Tary, powaliły mnie na kolana i to do tego stopnia, ze nie znalazłem(choć choć usilnie szukałem) słabych punktów zarówno w obrębie barwy, dynamiki, pasma i sceny.

Materiał muzyczny głównie opierał się na remasterowanym AC/DC, pianistyce, klasyce z mniejszością jazzu(głównie kontrabas)

Autralijczycy w swoim łomocie, zabrzmieli tak realistycznie, ze jesli chodzi o moje preferencje, to powiedziałbym End - koniec poszukiwań!

Z innego repertuaru, to fortepian był naturalnych rozmiarów, a do tego przedstawiony w rzadko spotykanym 3D.Nie miałem się czego czepić.

ale..,np. ostatnie dwa odsłuchy na AS, to już pozostawiały trochę do życzenia.

Na moje, zestawy grały w kiepskim pokoju w którym prawa kolumna miała zdecydowanie więcej oddechu i w sumie ogólny przekaz był wysokiej klasy, jednak bez cycków - bynajmniej to moje odczucia.

Na moje, rozstaw kolumn też był nieco za duży.

hm.., może się mylę, ale odnoszę wrażenie, że dedykowany pokój dla tych kolumn winien mieć w okolicach 60 - 80 m2 i powinien dobrze zaadaptowany akustycznie.

Być może 4 odsłuchy, to za mało, aby dogłębnie wyrobić sobie opinię.Jednak ten jeden był absolutnie wyjątkowy!

Zatem, można, ale jak wiesz, trzeba właściwie skonfigurować system i skrupulatnie podejsć do ustawienia zestawów we własciwym pokoju.

Tak.Na to wskazuje skuteczność, ale..,

jakiś czas temu poświęciłem tym kolumnom trochę czasu czytając rózne fora i opinie właścicieli.

Wówczas byłem skupiony bardziej na modelu 111 z uwagi na cenę, bo nawet z drugiej 101 E były dla mnie za drogie(oczywiscie biorąc też pod uwagę ich mocną aplikację i łączny koszt zestawu)

..,i spotkałem się z opiniami, ze niekoniecznie są tak aż tak wymagające prądowo.

Mnie się wydaje, ze są wymagające, a opinie, że są mniej wymagające mogą wynikać z faktu, że być może kogoś nie stać na mocniejsze piece i ratuje honor twierdząc, ze gra wybitnie ze"średniakami")

Jak to opinie, bywają czasem skrajnie różne.

SM:

„Kiepskie mają te radości audiofila, skoro polegają one na przeinaczaniu wniosków z tego wątku. ;)”

„Zrobiłem sobie porównania plików wav i mp3 na słuch. Faktycznie trudno poznać, szczególnie jeśli taki plik mp3 to 320kbps. Znając utwór można jednak odróżnić, bo jednak mp3 pomimo zwiększonej głośności na skrajach pasma ma mniejszą dynamikę rozumianą rzecz jasna jako odstęp cichszych fragmentów od głośniejszych. A to pozwala na odróżnienie, najłatwiej odróżnić typ pliku w utworach cichszych, wokalnych. Jednak przypuszczam, że w ślepym teście nasi bracia złotousi mieliby duże problemy w odróżnianiu takich mp3 od wav.”

Strasznie Miłościwy przechodzi samego siebie w pomiarach i ich interpretacji, w tym także na słuch (sic!). Mp3 dorównuje wav, a nawet może go przewyższyć w niektórych aspektach. Nie dziwię się SM, bo już niedosłyszy, ale Bum też nie ma wątpliwości, że tak jest. Paranoja audio-voodoo ulega pogłębieniu …

Choć muszę też przyznać źe wtedy pojechałem tam....harleyem

i po 300km jazdy byłem nieco....ogłuszony więc moźliwe źe

nie słyszałem na tyle dobrze.... :-)

Sly, to panowie z salonu mieli niezłe miny jak zobaczyli audiofila na Harley'u w dodatku na polskich numerach.

Nie, nie widzieli. To był demo salon MBL w takiej nowej kamienicy na poddaszu a HD stał na ulicy.

Wjeżdża się bezpośrednio do nich windą i mają tam pewnie ok 500m2 całej powierzchni, biura itd.

Miła ekipa no i wszystkie sprzęty.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Oto proporcje wymiarów moich końcówek mocy:

1. 1 : 0,87 : 0,51

2. 1 : 0,68 : 0,47

3. 1 : 0,86 : 0,68

4. 1 : 0,90 : 0,45

Pozycja 1 - 200 W, 2 - 250 W, 3 - 100 W, 4 - 40 W.

Pojemności obudów wyglądają następująco: 0,045 m3, 0,034 m3, 0,026 m3 i 0,008. Wychodzi, że najwięcej mocy generuje obudowa o pojemności 0,034 m3. Zastanawia spadek mocy przy pojemności 0,045 m3. Całe 50 W straty. Szok.

Zastanawia spadek mocy przy pojemności 0,045 m3. Całe 50 W straty. Szok.

Moc ginie w "czarnej dziurze" ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Luty...

Marzec...

Kwiecień...

Już prawie maj...

Słoneczko za oknem, czas letnich koncertów rozpoczęty...

Niedługo lipiec, sierpień - wakacje...

Potem święta Bożego Narodzenia...

A Wy wciąż tylko pierdo... o tym, kto i co też napisał w Klubie ateistów Audio-Voodoo! I tak do zrzygania!

Widać, uboga i wykastrowana ta Wasza "radość audiofila"...

Luty...

Marzec...

Kwiecień...

Już prawie maj...

Słoneczko za oknem, czas letnich koncertów rozpoczęty...

Niedługo lipiec, sierpień - wakacje...

Potem święta Bożego Narodzenia...

A Wy wciąż tylko pierdo... o tym, kto i co też napisał w Klubie ateistów Audio-Voodoo! I tak do zrzygania!

Widać, uboga i wykastrowana ta Wasza "radość audiofila"...

kolego!:kto ciebie pytał o zdanie? i jeszcze kogo obchodzą twoje wypociny?

Oto proporcje wymiarów moich końcówek mocy:

1. 1 : 0,87 : 0,51

2. 1 : 0,68 : 0,47

3. 1 : 0,86 : 0,68

4. 1 : 0,90 : 0,45

Pozycja 1 - 200 W, 2 - 250 W, 3 - 100 W, 4 - 40 W.

Pojemności obudów wyglądają następująco: 0,045 m3, 0,034 m3, 0,026 m3 i 0,008. Wychodzi, że najwięcej mocy generuje obudowa o pojemności 0,034 m3. Zastanawia spadek mocy przy pojemności 0,045 m3. Całe 50 W straty. Szok.

Bardzo pouczające zestawienie, bardzo. Wiele można z tego wywnioskować. Może jeszcze jakieś zestawionko. Może jakaś punktacja a la Elberoth?

kolego!:kto ciebie pytał o zdanie? i jeszcze kogo obchodzą twoje wypociny?

A kogo, poza grupką fanatyków obchodzą głupstwa, ktore wypisujesz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.