Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko super, gratuluję! Ale...

Jedzenie od 9 do 17-tej. I koniec.

... to głupi mit propagowany przez dietetyków, którzy układają jadłospisy dla leniwych ludzi, którzy chcą schudnąć samą dietą bez ruchu. Na noc można spokojnie jeść, ale bez węglowodanów. Najlepiej jajka bądź twaróg, który zawiera kazeinę - jedno z ważniejszych białek, które dość długo się rozkłada, przez co masz jakąś energię i budulec non stop, nawet w ciągu snu. Do tego nie wyobrażam sobie (jeśli biegasz wieczorem) jak można nic nie zjeść przed i po treningu. Czymś takim robisz sobie trochę krzywdę. Kalorie nie spalają się tylko podczas biegu - Wysiłek podkręca metabolizm, który działa 24h/dobę.

Także, nie bój się jeść w późniejszych godzinach. 16 godzin bez posiłku to głupota, wierz mi.

I mogę się założyć, że jeśli mądrze ułożysz dietę na nowo, to będziesz chudł szybciej, miał więcej energii i będziesz lepiej spał.

Pamiętajmy też o ślicznym i modnym sweterku i jak najbardziej o najmodniejszych butach. Spełniejąc te kryteria automatycznie wskakujemy na wyższy, hajendowy poziom, zostawiając daleko w tyle całą budżetówkę biegaczy...

Parker's Mood

MarkN, mi się wydaje, czy Ty do mnie pijesz non stop :) ?

Absolutnie nie! Napisałem profilaktycznie, żeby uchronić wątek od prezentacji popisowych gadżetów.

Parker's Mood

Racja, gadżety zabijają sport. Oczywiście, sprzęt jest potrzebny, ale w sporcie amatorskim częste jest powiedzenie "więcej sprzętu niż talentu". I nie można się z tym nie zgodzić. Niektórzy zaczynają np. biegać i od razu muszą mieć nike za 700zł, albo adidasy za ponad 1000 z podłączeniem do iPoda :)

Właśnie wróciłem. Cała trasa po lodzie. W zasadzie to zamarznięty śnieg na poboczu był jedynym ratunkiem. Czas nieciekawy. Każdy krok na poślizgu. Masakra.

"Jedzenie od 9 do 17-tej. I koniec."

biegam zawsze z samego rana. Później muszę coś zjeść.

Zaraz głód się pojawi. Coś wciągnę... Diet nie znam. Nie czytałem żadnej książki. Uczę się. Obserwuję organizm. Ale masz rację. Nie można się głodzić. Przerabiałem to. Wyniki wówczas są fatalne.

To jest bzdura. Nie ma na to zadnego naukowego dowodu.

I jeszcze dodam ze jak w kazdym (no moze prawie w kazdym) jesli chodzi o trening to liczy sie jakosc a nie ilosc. Duzo ludzi o tym nie pamieta czy moze nie 'chce' pamietac.

Ostano biegam bez muzy.

No właśnie z muzą fajnie mi się chodziło z psem na spacery ale podczas biegania własnie lubię ciszę, wiatr obok mnie bardziej nakręca; jestem ja i przestrzeń :)

Fajny plener masz do biegania no i od wiosny do jesieni nie możesz skracać drogi do domu :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chociaż jest parę gadżetów niezbędnych i bardzo dobrych jako dodatek siłowy do kardio ćwiczeń... Ten przedstawiony poniżej jest jednym z najbardziej rewelacyjnych jakie spotkałem. Używam go już ponad dziesięć lat i cały set jest znakomitym suplementem. Rewelacja!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Absolutnie nie! Napisałem profilaktycznie, żeby uchronić wątek od prezentacji popisowych gadżetów.

Dokładnie tak, idea biegania z powrotem do korzeni człowieka który musiał stawiać czoło siłom natury i tak został zbudowany i tak najpoprawniej działa.

"Fajny plener masz do biegania no i od wiosny do jesieni nie możesz skracać drogi do domu :)"

W lipcu już chciałem skrócić. Było + 34. Pobiegłem w południe. Bez picia.

Wracając po skosie przez pola miałbym krócej. Ale jakbym padł gdzieś wśród 5 ha sałaty kto by mnie znalazł?

Było ciężko. Chciałem stopa łapać. Ale kto by wziął spoconego śmierdziela. Udało się powrócić o własnych siłach.

Chłopak ze Świętoszowa (jednostka pancerna) chciał dostać się do "Formozy". Trenował w pełnym mundurze polowym.

Po 3 godzinach rozpoczęto poszukiwania trasą którą biegał. Znaleźli go martwego.

Chociaż jest parę gadżetów niezbędnych i bardzo dobrych jako dodatek siłowy do kardio ćwiczeń... Ten przedstawiony poniżej jest jednym z najbardziej rewelacyjnych jakie spotkałem. Używam go już ponad dziesięć lat i cały set jest znakomitym suplementem. Rewelacja!

Ukryta Zawartość

Pompki jak pompki. Zrob na piesciach (oczywiscie na twardym) albo na palcach (jeszcze lepiej).

Ukryta Zawartość

Chłopak ze Świętoszowa (jednostka pancerna) chciał dostać się do "Formozy". Trenował w pełnym mundurze polowym.

Po 3 godzinach rozpoczęto poszukiwania trasą którą biegał. Znaleźli go martwego.

Pewnie się nie nadawał.

Pompki jak pompki. Zrob na piesciach (oczywiscie na twardym) albo na palcach (jeszcze lepiej).

A na rzęsach robiłeś...??? Albo na paznokciach...??? To jest dopiero wyczyn!

Parker's Mood

Ukryta Zawartość

Dla mnie mistrzem jeśli chodzi o pompki i ich różne modyfikacje jest ten gość:

Zwróćcie uwagę na "pompkę" w trzeciej minucie :).

Jeśli chodzi o inne ćwiczenia to większość "ściągam" od gościa Mike Chang:

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Tenis? golf? Krykiet? Polo?

Dwa pierwsze - i owszem. Zdarza mi się popełniać.

Ale na pewno nie bieganie z jęzorem na wierzchu... ;)

Z dyscyplin biegowych to tylko bieg po piwo i 4x100 bez zagrychy. :)

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To jest bzdura. Nie ma na to zadnego naukowego dowodu.

Zatem reumatolodzy, ortopedzi sztaby lekarzy sportowych takze tych, ktorzy opiekuja sie zawodowymi sportowcami myla sie?

Żelatyna – najstarszy suplement, który usprawnia funkcjonowanie stawów. Pierwsze wzmianki o stosowaniu żelatyny ukazały się już w XII wieku. Ze względu na brak w jej składzie aminokwasu: tryptofanu oraz ograniczonej ilości metioniny – określana jest, jako białko o złej jakości biologicznej. Jest jednak niezwykle bogatym źródłem glicyny, proliny, hydroksyproliny, a także kwasu glutaminowego i argininy. Z tego względu zalicza się ją do substancji chroniących stawy. Aminokwasy te są prekursorami kolagenu budującego nasze stawy. Badania zdają się potwierdzać pozytywny wpływ stosowania preparatów żelatynowych między innymi na mobilność stawów. Zalecane jest stosowanie żelatyny w dawkach po 10 gramów dziennie.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Moderatorzy

Stefek,

ten Mike Chang mnie nie przekonuje,

owszem ćwiczenie które pozazałęś jest ciężkie ale przy takim skomplikowaniu i różnorodności jeśli chodzi o pozycję to jest duża szansa że zacznie się oszukiwać i jednocześnie duża szansa na kontuzję.

Kiedyś robiłem przyciągania drążka do klatki i do barków siedząc na krzesełu w maszynie (tym blokującym uda- czyli możliwość uniesienia się ) a potem zacząłem robić to samo w klęku lub w siadzie bez żadnych blokad.

ważam że skuteczność w wolnych pozycjach jest znacznie lepsza bo przy często zmniejszonym ciężarze wymusza nieoszukiwanie , a i przy okazji stawy mniej obrywają

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Stefek,

ten Mike Chang mnie nie przekonuje,

owszem ćwiczenie które pozazałęś jest ciężkie ale przy takim skomplikowaniu i różnorodności jeśli chodzi o pozycję to jest duża szansa że zacznie się oszukiwać i jednocześnie duża szansa na kontuzję.

Kiedyś robiłem przyciągania drążka do klatki i do barków siedząc na krzesełu w maszynie (tym blokującym uda- czyli możliwość uniesienia się ) a potem zacząłem robić to samo w klęku lub w siadzie bez żadnych blokad.

ważam że skuteczność w wolnych pozycjach jest znacznie lepsza bo przy często zmniejszonym ciężarze wymusza nieoszukiwanie , a i przy okazji stawy mniej obrywają

Spoko.

To tylko jeden z wielu przykładów jakie gość zamieszcza,ja je sobie modyfikuję i dopasowuję co mi najbardziej odpowiada.

Nie lubię dźwigać żelastwa,wolę katować się właśnie tego typu ćwiczeniami,intensywność jest dla mnie najważniejsza,na korcie tenisowym przydaje się ogromnie :).

I jeszcze dodam ze jak w kazdym (no moze prawie w kazdym) jesli chodzi o trening to liczy sie jakosc a nie ilosc. Duzo ludzi o tym nie pamieta czy moze nie 'chce' pamietac.

To jest chyba najwazniejsze, za duzo biegania jest niezdrowe.

Moj kolega, ktory od kilkudziesieciu lat trenuje kolarstwo, powiedzial mi cos bardzo madrego "Zwykly listonosz na wsi robi rocznie rowerem wiecej kilometrow niz wiekszosc kolarzy, ale nie ma szansy na wygranie jakiegokolwiek wyscigu".

Co do pompek, to z tego video mozna sie wiecej nauczyc.

Zatem reumatolodzy, ortopedzi sztaby lekarzy sportowych takze tych, ktorzy opiekuja sie zawodowymi sportowcami myla sie?

Żelatyna – najstarszy suplement, który usprawnia funkcjonowanie stawów. Pierwsze wzmianki o stosowaniu żelatyny ukazały się już w XII wieku. Ze względu na brak w jej składzie aminokwasu: tryptofanu oraz ograniczonej ilości metioniny – określana jest, jako białko o złej jakości biologicznej. Jest jednak niezwykle bogatym źródłem glicyny, proliny, hydroksyproliny, a także kwasu glutaminowego i argininy. Z tego względu zalicza się ją do substancji chroniących stawy. Aminokwasy te są prekursorami kolagenu budującego nasze stawy. Badania zdają się potwierdzać pozytywny wpływ stosowania preparatów żelatynowych między innymi na mobilność stawów. Zalecane jest stosowanie żelatyny w dawkach po 10 gramów dziennie.

Mozesz wierzyc ale naprawde nie ma na to zadnych dowodow. Tego typu preparaty stalu sie 'modne' odkad zaczeto je sprzedawac na duza skale w sklepach typu 'fitness''. Jak sie staw 'wyrobi' to juz jest po plokach...

Dla mnie mistrzem jeśli chodzi o pompki i ich różne modyfikacje jest ten gość:

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę na "pompkę" w trzeciej minucie :).

Jeśli chodzi o inne ćwiczenia to większość "ściągam" od gościa Mike Chang:

Ukryta Zawartość

Ten Hanibal jest niesamowity (szczegolnie to podciaganie na drazku).

To może teraz coś o przysiadach!... Pompki już mamy rozpracowane...'-)

Slusznie bo z podstawowych cwiczen to nic tak nie daje w kosc jak przysiady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może teraz coś o przysiadach!... Pompki już mamy rozpracowane...'-)

Proszę bardzo,codziennie o poranku:

Prymitywne urządzenie w postaci obracających się uchwytów czy też kółek, powoduje rozkład wielu innych sił na poszczególne partie ciała i jest niebagatelny oraz bardzo przydatny w wykonywaniu pompek. Istnieje specjalny program do tego ćwiczeń i dojście do ostatniego poziomu jest wyczynem. Polecam i rekomenduję ten typ ćwiczeń, który nota bene jest wykorzystywany przez żołnierzy Navy SEAL - set: Two Minute Drills.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Jakbys troszke poczytal wiecej a nie wierzyl pierwszym z brzegu google to bys sie dowiedzial ze mnostwo jest "suplementow" ktore sa czystym placebo i malo maja potwierdzenia w nauce.

Pare lat temu na jednym z kongresow medycyny obalono niestety ze jakiekolwiek vitaminy syntetczne maja istotny wplyw na zdrowie czlowieka,niestety przemysl farmakologiczny jest za duzy aby to zaakceptowac.

Suplementy sa modne obecnie,wyrastaja jak grzyby po deszczu,wynalazki o ktorych sie nie snilo ale nie mozemy bezgranicznie wierzyc pigolkom i powielanym wiecznym "prawdom" bo to jest zwykle pompowanie kasy.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Ciągle zapominamy że środki syntetyzowane chemicznie nie są zupełnie czyste zawsze zostają tam pozostałości z procesów chemicznych jak to jest najlepiej poczytać sobie na odczynnikach chemicznych jaka jest ich czystość mimo np. przeznaczenia laboratoryjnego i podwyższonej czystości!

Człowiek obrywa z tej strony z której się najmniej spodziewa. Banalny przykład mój pies karmiony całe życie suchą karmą z górnej pułki wydawało by się świetnie zbalansowanej obrywa od banalnej soli używanej jak się okazuje w ilościach trochę za dużej dla niego!

Jest cała masa środków chemicznych w produktach wymyślonych przez człowieka których działanie nie jest w ogóle badanye. Środki na prawdę do konkretnych zastosowań robią cuda ale czy aby nie szkodzą?

Myślę że normalne odpowiednio dobrane jedzenie przy bieganiu dla relaksu powinno nam dostarczyć wszystkich niezbędnych składników umożliwiających regenerację i poprawę kondycji!

Jakbys troszke poczytal wiecej a nie wierzyl pierwszym z brzegu google to bys sie dowiedzial ze mnostwo jest "suplementow" ktore sa czystym placebo i malo maja potwierdzenia w nauce.

Pare lat temu na jednym z kongresow medycyny obalono niestety ze jakiekolwiek vitaminy syntetczne maja istotny wplyw na zdrowie czlowieka,niestety przemysl farmakologiczny jest za duzy aby to zaakceptowac.

Suplementy sa modne obecnie,wyrastaja jak grzyby po deszczu,wynalazki o ktorych sie nie snilo ale nie mozemy bezgranicznie wierzyc pigolkom i powielanym wiecznym "prawdom" bo to jest zwykle pompowanie kasy.

Nie pisalem nic o zadnych witaminach ani srodkach syntetycznych. Uprawialem czynnie sport przez 20 lat w tym dlugi okres zawodowo.

Przy wielu przewleklych kontuzjah stawow, a i profilaktycznie - gro lekrzy od medycyny sportowej w tym ortopedzi opiekujacy sie profesjonalnymi zawodnikami. klubami zalecali jak najbardziej sporzywanie zelatyny - oczywiscie najlepiej galaretki badz bezposrednio picie ugotowanej nie skrzepnietej z kurzych lapek.

Nie wiem nie znam sie jestem lajkonikiem, wiec byc moze sie mylili, a zatem i ja sie myle.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.