Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie by tu jeszcze zaoszczędzić? Na komunistycznych bibliotekach!

bady

Rekomendowane odpowiedzi

Nie potrafię napisać nic merytorycznego. Witki opadają, że tak się wyrażę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

563396_467311273334534_1855116107_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podczłowiek ma tylko przeczytać instrukcję łopaty. I zakres obowiązków, oraz kiedy przyda mu wolne 8 godzin.

Nic nowego, polakom już to robiono nie raz.

Nie chcielibyście czytać bo za długie, ale porozmawiajcie z nauczycielami szkół średnich - obecny program nauczania to dopiero "chów debili" Likwidacja bibliotek przy tych cenach książek to logiczny krok dalej.

Nie udało się niemieckim okupantom ale Polacy to fajny naród zrobi to własnymi rączkami!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Likwidować biblioteki dla dzieci przecież podobno wystarczy im szczaw.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie potrafię napisać nic merytorycznego. Witki opadają, że tak się wyrażę.

Ukryta Zawartość

Wprawdzie po łebkach ale przeczytałem to podsumowanie. Osobiście najbardziej oslabił mnie fakt, że ministerstwo nie przygotowalo żadnych szacunkow liczbowych np. odnośnie przewidywanych oszczędności czy kosztów. Na usta ciśnie się pytanie - po ch... to w takim razie robić skoro w przyblizeniu nawet nie znamy skutków???

Niezrozumiały na pozór pomysł to efekt uboczny wczesniejszego planu "odchudzenia" budżetu Państwa. Prostym ruchem wiele zadań przerzucono z ministerstw i urzędów centralnych na samorządy nie dając im na to żadnych pieniędzy lub dając ewidentnie za mało. Skutek jest taki, że na papierze rząd zmniejszył deficyt budżetowy tyle, że odbija sie to na przykład na szkolnictwie a samorządy robią bokami.

Stąd np. pomysly typu fotoradary stawiane przez gminy czy likwidacja szkół. Ministerstwo powyższym łączeniem czyli de facto likwidacją bibliotek chce iść samorządom na rękę bo chwilę wcześniej te samorządy okradło. A zapłaci jak zwykle obywatel.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

jest jeszcze takie cós jak czytelnictwo.Otoz w dwoch znanych mi bibliotekach wypozyczono ok 20-40 ksiazek za miesiacDzialaja bo sa przyklejone do klubow..Nie czyta mlodziec w bibliotekach szkolnych..nie czytaja rowniez starsi.Sypie sie czytelnictwo generalnie z roznych wzgledow.Zarowno w miastach jak i na wsi.Dzieci nie czytaja lektur a tylko streszczenia etc.Nie potrzeba okupanta jakby niektorzy chcieli...Narodowi sie nie chce.Zaczna dopiero wtedy czytac jak sie pojawi..okupant.Na razie narodowi wystarczy Nasz dziennik , w sieci i uwazam rze.

I do oceny takiej biblioteki wystarczy samorzad, niezaleznie od wpływow z radaru.

Kłamstwa, jak wszędzie na bocznicy. Nie chodzi o likwidację bibliotek samą w sobie tylko o przeniesienie ich do jednej, zbiorczej biblioteki zlokalizowanej w szkole. Bo dzieci jeszcze czytają - lektury - bo muszą. A NASZE państwo nie ma pieniędzy na utrzymywanie pomieszczeń które stoją puste i etatów . Bo do bibliotek NIKT nie chodzi. Niedaleko mojego domu jest biblioteka - całe dnie stoi pusta. Nieliczne osoby które tam przychodzą (kilka na miesiąc) wypożyczają głównie romansidła o wampirach lub poradniki. A MY z naszych pieniędzy za to płacimy. Dlatego powstał pomysł likwidacji wielu placówek i złączenia ich w jedną szkolną, gdzie każdy będzie miał prawo książki wypożyczać.

Ciekawe czy gdyby każdy z nas - gdyby miał ze swoich własnych pieniędzy płacić za utrzymywanie biblioteki do której nikt nie chodzi - zgodził się na płacenie za nią ? Zaraz rozległ by się krzyk - "to moje pieniądze, nikt nie będzie mi mówił na co mam je wydawać. I na pewno nie będę płacił za utrzymywanie żadnej biblioteki, do której nikt nie chodzi ! "

Biadolić że zamyka się biblioteki każdy potrafi. Ale pójść tam i wypożyczyć książkę - ooo, to już nie dla mnie. Albo w ogóle przeczytać jakąś dobrą książkę - panowie narzekacze ... !!!

takie czasy , mnie najbardziej denerwuje marnowanie kasy na jakieś obchody , IPN , tysiące spraw sądowych z powodu niekompetencji rządu , radosne wydawanie w sejmie na durne zachcianki posłów. Obawiam się , że koszty smoleńskie utrzymałby przez kilka lat biblioteki nie tylko szkolne ....

Grunt, żeby "tych naszych pieniędzy" na rządowe pensje i premie starczyło.

Te "kilka na miesiąc" to zmierzyłeś osobiście, czy poprosiłeś o dane statystyczne w tej bibliotece?

Ciekawe czy gdyby każdy z nas - gdyby miał ze swoich własnych pieniędzy płacić za utrzymywanie...

Gdyby każdy z nas miał płacić z własnej kieszeni politykierom i rządzącym, to pewnie państwa by nie było…

Takie państwo nikomu nie jest potrzebne…

Ze skromnej dziewczynki chodzącej codziennie do szkoły 7km wyrosła znana na Świecie Pani naukowiec…

Ona była jedyną osobą, która odwiedzała szkolną bibliotekę…

przecież płacimy podatki i niestety również wiemy jak wydają . Są problemy z kasą na socjale , kulturę , zdrowie a kolesie od politycznych zadym nie mają problemu z uzyskaniem partyjnych dotacji ....

Kłamstwa, jak wszędzie na bocznicy. Nie chodzi o likwidację bibliotek samą w sobie tylko o przeniesienie ich do jednej, zbiorczej biblioteki zlokalizowanej w szkole. Bo dzieci jeszcze czytają - lektury - bo muszą. A NASZE państwo nie ma pieniędzy na utrzymywanie pomieszczeń które stoją puste i etatów . Bo do bibliotek NIKT nie chodzi.

Biadolić że zamyka się biblioteki każdy potrafi. Ale pójść tam i wypożyczyć książkę - ooo, to już nie dla mnie. Albo w ogóle przeczytać jakąś dobrą książkę - panowie narzekacze ... !!!

Nastepnym razem najpierw puknij sie w beret a dopiero później zacznij pisać! Jakie kłamstwa??? Przeczytaj sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a przynajmniej pierwszych kilka stron zanim coś palniesz.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Rozwalanie poziomu edukacji powszechnej jest jednym ze znamiennych działań współczesnego świata opartego na globalizacji. To prosta doga do eliminacji ewentualnej konkurencji na rynku i zapewnienie sobie 'ciemnej" masy do wykorzystywania. Dla "wybranych" są szkoły elitarne.

Gdzieś czytałem, że poziom wyksztacenia obecnego pokolenia amerykanów jest niższy niż pokolenia jego rodziców. Także to nie tylko problem Polski.

Gdzieś czytałem, że poziom wyksztacenia obecnego pokolenia amerykanów jest niższy niż pokolenia jego rodziców. Także to nie tylko problem Polski.

jakoś mnie to nie dziwi.

Jestem Europejczykiem.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Krótko. Jestem przeciw. Szkolne biblioteki były dla mnie ważnym elementem budowania własnego światopoglądu. Książka to najwartościowsze medium - każdy z nas ma przecież zdolność myślenia lub jej szczątkowe pozostałości. Likwidacja jest ograniczeniem. Ograniczenie dostępu do książek, jest zbrodnią przeciwko Narodowi Polskiemu. Tę z zbrodnię chce POpełnić POlski rząd premiera tuska.

Kłamstwa, jak wszędzie na bocznicy. Nie chodzi o likwidację bibliotek samą w sobie tylko o przeniesienie ich do jednej, zbiorczej biblioteki zlokalizowanej w szkole. Bo dzieci jeszcze czytają - lektury - bo muszą. A NASZE państwo nie ma pieniędzy na utrzymywanie pomieszczeń które stoją puste i etatów . Bo do bibliotek NIKT nie chodzi. Niedaleko mojego domu jest biblioteka - całe dnie stoi pusta. Nieliczne osoby które tam przychodzą (kilka na miesiąc) wypożyczają głównie romansidła o wampirach lub poradniki. A MY z naszych pieniędzy za to płacimy. Dlatego powstał pomysł likwidacji wielu placówek i złączenia ich w jedną szkolną, gdzie każdy będzie miał prawo książki wypożyczać.

Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Bardzo Cię szanuje za posty doradzające ludziom sprzęt, uważam iż jesteś jednym z filarów tego forum, ale piszesz głupoty straszne....STRASZNE GŁUPOTY !!!!

1. Biblioteki szkolne są zamykane jak zamykana jest szkoła. A na szkoły nie ma pieniędzy to są zabite na głucho. To teraz są dwa wyjścia.

a/ Biblioteka szkolna czynna dla zwykłych czytelników w godzinach zajęć - bajka np. dla dilerów narkotyków, już nie muszą się pętać poza terem szkoły - już mogą dilować w samej szkole. Pomijam iż dzieci w szatniach mają kurtki, w szkole jest zazwyczaj trochę wartościowego sprzętu...

Nie widzę dyrektora który na to pójdzie - o pedofilach na terenie szkoły to nie mówię. Co tam pedofile.....Niech Polak i Polska od małego zna swoje miejsce w szeregu...

b/ Po lekcjach. Normalnie jest jeden stróż. I teraz albo przebudujesz szkołę tak żeby było oddzielne wejście do biblioteki z zewnątrz. Oczywiście Tusk się pomodli i stanie się cud tysiące szkół się same przebudują.... A jak nie przebudują to na szkołę trzeba kilku etatów ekstra. Woźna przy wejściu i jeśli biblioteka np. na 2 piętrze to na każdym kolejna, coby np. nie wsiąkł projektor. No i ekstra etat dla biblotekarki - bo ta szkolna zgodnie z karta nauczyciela swoje przepracowała...

Ja już się uczył nie będę, dzieci na swoim i już do Polski nie wrócą. Ale szlag mnie trafia jak świadomie robi się narodowi świństwa z których byłby dumny i Bismarck i Adolf H. i Stalin. Szkoły po lekcjach zabite na głucho, stołówki się likwiduje - dzieci żrą później karmę dla świń, program nauczania to fikcja. Nauczyciele wpisują w dzienniki to co wynika z programu. A nie są w stanie go zrealizować. Proszę np w ciągu jednej godziny lekcyjnej nauczyć dzieciaki tworzenia prostych stron www - i to nie ma na to całej lekcji (ale tak jest w programie !!!) Nie jestem nauczycielem, ale mam kontakt z nauczycielami szkół średnich i akademickich.

Z drugiej strony mamy 460 posłów - kilkukrotnie więcej na obywatela niż USA. Pan premier ma na pęczki doradców, ministrowie też, Polska armia urzędników byłaby już w stanie podbić całą Europę i ciągle rośnie.... I to jest OK

A może np. pójść po całości, mamy Oświęcim, mamy emerytów - wniosek nasuwa się sam.... (wiem ten przykład szokuje, ale................)

Gość Cadam

(Konto usunięte)
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Bardzo Cię szanuje za posty doradzające ludziom sprzęt, uważam iż jesteś jednym z filarów tego forum, ale piszesz głupoty straszne....STRASZNE GŁUPOTY !!!!

(....)

Prawda. Kontrowersyjne - wklejanie przypadkowych linków z A...o Prawda.

Niewatpliwie sa osrodki gdzie cos sie dzieje jesli pozenione to jest jako wieksza calosc.ale jednoczesnie sa cale historie jak to bibliotekarki zatrudniaja teoretycznie cale rodziny do wypozyczania ksiazek ktorych nikt nie czyta zeby zachowac posade.Jak zwykle panowie wy wiecie lepiej i TUSK to swinia.Jednoczesnie zakladacie watki o niedozywionych dziecjach,biednych rodzicach, brakach w oswiacie.Na cos sie trzeba zdecydowac jesli ma sie rodzine.A jak sie nie ma to mozna poteoryzowac...

zostawiajac to samorzadom zostawimy im wolna wole i mozliwosc rozliczenia sie z obywatelami a o to podobno idzie.Jednoczesnie zmuszamy do myslenia.Jak znowu mysla i zakladaja fotoradary to obywatele mowia ..a takiego.Na cós panowie w zyciu sie trzeba decydowac jak sie opuscilo łono matki ...

Nie potrzebujemy żadnego senatora i z 80% posłów. Kurde, tego jakoś nikt nie chce słuchać.

sluchaj partii i czytaj ktora na to wpadnie.A nawet jesli wpadnie to musi miec mozliwosc tego realizacji...dzieci to juz wiedza.

Muls jeszcze 20 lat temu żal mi ciebie by było.

Ale teraz........ cóż mam większy szacunek dla Stanisława Lema....

Z panem Bogiem, czy jak wolisz z panem Tuskiem.

Muls masz racje.

Na coś się trzeba zdecydować.

Ja decyduję się na rozwiązanie Senatu, zredukowanie liczby Posłów do 64, zniesienie wszelkich ulg,...

:)

Nauczyciele bibliotekarze mają jeden cel: przygotowanie młodych ludzi do samokształcenia, do

radzenia sobie w świecie informacji i wiedzy, czerpania korzyści i radości z kontaktu z książką i

innymi mediami. Wszystkie próby popraw

y i rozwoju bibliotek szkolnych są potrzebne, a nawet

konieczne, są inwestycją w edukację i jakość życia przyszłych pokoleń..>>>>>>..to jest tak piekne ze jestem zaaaaaa.Jednoczesnie radze poczytac przysiege hipokratesa lekarzy...jeszcze piekniejsze..Mozna rowniez apel zwalnianych

Narod generalnie nie czyta.I nie chce czytac w tym ludzie z wyzszym wyksztalceniem.Apele bibliotekarzy sa piekne ale nalezy ich samych zapytac ile przeczytali ksiazek w roku???

Ja decyduję się na rozwiązanie Senatu, zredukowanie liczby Posłów do 64, zniesienie wszelkich ulg,...

Kierunek słuszny. Jeszcze tylko musisz pociągnąć za sobą masy.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Nie potrzebujemy żadnego senatora i z 80% posłów. Kurde, tego jakoś nikt nie chce słuchać.

Art. 12

1. Sejm składa się ze 120 posłów wybranych na cztery lata w głosowaniu powszechnym, bezpośrednim, równym i tajnym.
  2. Prawo wybierania posłów ma każdy obywatel polski, który w dniu wyborów ukończył 21 lat, korzysta z pełni praw cywilnych i zamieszkuje w okręgu wyborczym w dniu wyborów.
  3. Prawo wybieralności ma każdy obywatel polski, mający prawo wybierania do Sejmu.

http://reod.ovh.org/upr/konstytucja.html

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.