Skocz do zawartości
IGNORED

2013-HighEndSociety Show w Monachium

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem posłuchać opisywanych tu wiele razy kolumn Kaiser Kawero.

Najlepszy dźwięk z tak małej kolumny jaki słyszałem. Na prawdę super.I scena i przestrzeń, potężny bas, aksamitna góra.

Prawdopodobnie duzy procent tego dzwieku zalezal od Jplay-a i PC-audio z ktorego grali

No i czas na czarnego konia zresztą faktycznie...czarnego bo w Piano Black.

Był sobie taki pokój gdzie ciemno było. U mnie ze wzrokiem nie jest najlepiej więc wszedłem żeby rzucić wpierw okiem z czym

mamy tam do czynienia, tym bardziej, że akurat nie grało. Gość płytę zmieniał. Patrzę a tam jakieś takie płaskie coś stoi, 2 tafle myślę sobie jakieś elektrostaty pewnie więc chyba nie dla mnie. Już wychodziłem a to....zagrało. Stanąłem zdziwiony.

Cofnąłem się. Słuchałem i nie mogłem wyjść ze zdumienia. Dla mnie rewelacja!!

Piękny, nasycony, pełny dźwięk z pełnowartościowym basem, szybkość, przestrzeń, wokale, aksamitna góra.Rewelacja.

Wracałem tam jeszcze 2 razy i za każdym razem było super.

Nie sądziłem, że powiem to kiedyś o tego typu kolumnach. Tak dokładnie to chyba nie są elektrostaty a magnetostaty.

Firma jest z Włoch i nazywa się Leonardo Speakers. Mają tylko ten jeden model. Ma skuteczność 93dB co jest niespotykane w takich kolumnach.

Jestem ciekaw opinii innych osób. Może mi się wydawało a może się nie znam ale bardzo mi się podobało.

Mam teraz zagrychę co kupić do drugiego systemu.

Sly - dzięki za relacje!

Wszystkie systemy, które opisujesz to audiofilia ekstremalna, lub jak kto woli wynaturzenie (ja wolę tak to nazwać).

Nie morze być tak, że bilet do audiofilskiej nirvany kosztuje pół miliona euro lub coś koło tego. Rynek audio zwariował...

Oglądałem fotki z wystawy i wszystko to jakieś takie kliniczne, zdehumanizowane...

Rozejrzyj się tam, czy jest coś dla normalnych ludzi.

Coś co gra muzykę, do pokoju 20-25 m. kw., do 100 tys. zł za system.

Jakieś wysokoskuteczne szerokopasmowce, amplifikacja na SET lub OTL.

A może powyższe oczekiwania plasują się już poza marginesem współczesnego high-endu...

Nie sądziłem, że powiem to kiedyś o tego typu kolumnach. Tak dokładnie to chyba nie są elektrostaty a magnetostaty.

Firma jest z Włoch i nazywa się Leonardo Speakers. Mają tylko ten jeden model. Ma skuteczność 93dB co jest niespotykane w takich kolumnach.

Tam jest dopiero predkosc! To musialo zagrac! :)

Ach Zeta Zero....Przesympatyczny Pan Tomasz. Ucięliśmy sobie długą pogawędkę w pseudo restauracji. Ma gość ogromną wiedzę o audio i to nie tylko o budowie kolumn.

Grały 2 modele i mnie się podobało. Wpierw było za dużo góry ale okazało się że jakiś Germański okrutny najeźdźca poprosił o podkręcenie góry.

Oni faktycznie tak lubią. Pan Tomek to potwierdził.

A w tych kolumnach można to regulować, więc Pan Tomek tak zrobił. Mówisz...masz. German był mega szczęśliwy ale dla nas było za ostro.

Później Pan Tomek podłączył te największe kolumny i ustawił górę tak jak sam lubi i było jak dla mnie bardzo dobrze.

Może trochę za głośno to grało bo chodziło o pokazanie możliwości i skali przy dużym składzie i była potęga.

Jak za tą cenę to lepszych kolumn nie widziałem. Ja bym je jeszcze bardziej złagodził na "górze" ale to można zrobić i poprzez regulacje i okablowanie systemu. Żywe, szybkie granie, wielka scena, oddech. Fajne.

Też pozdrawiam serdecznie Pana Tomka.

Widziałem stoisko Nordosta. Są nowe Valhalle. Wyglądają fajnie a do nowego AC są super wtyki.

Ale mimo, że był tam jakiś systemik to akurat gdy ja byłem to nie grało.Zresztą wiele systemów nie grało

w piątek np Gryphon ten najnowszy Pendragon nie był podłączony ani wysokie Dynaudio Evidence Platinum.

Ale kumple później byli w pokoju Nordosta i kilka sekund słuchali systemu nim uciekli gdy polała się krew z uszu!

Tam jest dopiero predkosc! To musialo zagrac! :)

Stasiu....bajka.Jak dla mnie bajka. Leonardo Spekars nr 1 wystawy...dla mnie ale co ciekawe kolega, który ze mną

tam na chwilę wszedł miał takie same wrażenia!!!

Nawet nie widziałem, że taka firma istnieje i to jeszcze ...grająca folia?!!! Nigdy bym nie sądził, że to tak może zagrać.

Były też duże kolumny firmy Egglestonworks, model Savoy.

Polecano mi je kiedyś.One też są z nowych materiałów i bardzo ciężkie.

Czegoś gorszego na wystawie nie słyszałem.Horror. Średnica i góra taka kartonowa, pusta i bez życia

a bas to tak głęboki i chamski że zbierało mi się na wymioty mimo, że drinkowaliśmy dopiero po wczorajszym dniu

wystawy. Bas był taki jak z estradowych subwooferów.Ohydny, zniekształcony, głęboki ale jakoś dziwnie zdławiony.

Masakra.

Nawet nie widziałem, że taka firma istnieje i to jeszcze ...grająca folia?!!! Nigdy bym nie sądził, że to tak może zagrać.

Sly, dobrze że to Twój wątek bo co poniektórzy zbanowali by Ciebie za zachwyty nad grającą folią.Bo przecież folia jest do pakowania produktów spożywczych a nie do grania, prawda Piano ?

Jeszcze inni są gotowi powiedzieć że byłeś zmęczony po poprzednim dniu popijawki i na pewno żle słyszałeś.

Gość

(Konto usunięte)

można było też powymieniać wrażenia i niestety, a może "stety" każdemu

podoba się co innego, czasem wręcz skrajne opinie. Wynika z tego, że nawet nie ma sensu silić się na obiektywizm

bo i tak nie jest to możliwe, a nawet gdyby było to opinie takie i tak nie mają znaczenia.Gusta są tak różne, że nie można

mówić o żadnym wzorcu czy punkcie odniesienia. Niby wiadomo, że musi być naturalny wokal, instrumenty itd ale potem

okazuje się, że dla każdego jest to inne brzmienie.

Zapewne też każdy słyszy inaczej.

I po tych kilku mądrych, trafnych, nie kontrowersyjnych zdaniach można byłoby całą zabawę zakończyć. Ale "my" słyszymy oczywiscie lepiej niż "oni". Więc do boju ! Ku chwale forum ! I na pohybel Magico (S5) :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Bardzo podobała mi się prezentacja...uwaga!!....Soulution z Focal Stella Utopia! Bardzo dobre, dynamiczne, żywe granie.

Oczywiście zawsze przy takiej prezentacji trudno ocenić na ile sukces wynikał z samych kolumn a na ile z reszty systemu.

Stella Utopia białe, wygląd super więc...Jarku....gratulacje.

Opowieści że Soulution jest suche, zimne i inne....tym razem się nie potwierdziło.

Fajny system, fajne granie.

Co prawda koledze się nie podobało i twierdził, że nadal suche granie ale ja się z tym nie zgadzam.....

Dziękuję bardzo za wrażenia z odsłuchu.

To znaczy ,że jednak głuchy nie jestem ;)

A i kolor taki jak moje więc i estetyka na dobrym poziomie.

Trochę mnie zaskoczyłeś tym Soulution bo też myslałem,że to trochę suche granie.

Ale skoro tak mówisz to umówię odsłuch u mnie w domu tak szybko jak się da.

A czy wiesz na jakich kablach to wszystko grało i z jakim żródłem?

P.S.

Czy widziałeś/słuchałeś Bouldera?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Stelle grały z CD Soulution ale nie wiem jakie kable.

Nie widziałem Bouldera za to preamp Momentum...bajka!! Ale nie grał tzn nie był podłączony.

Trochę przeraża mnie jakość wykonania w środku . Poniżej krytyki.

Wygląda jak zrobione w ramach zajęć ZPT ;)

Ale trzeba zobaczyć z bliska a co najważniejsze posłuchać w zestawie z monoblokami.

Soulution były to monobloki czy stereo?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

monobloki. I jeszcze nowe kolumny Lansche 8.2. Oj poważna sprawa.Potęga i dobre granie ale do min 100m2.

To te z plazmówką chyba.

W USA popularne.

A sprawdzałeś Becker&Muller?

Jak szukasz kolumn to może warto rozważyć jako alternatywę?

Dziś nie byłem, ale wczoraj Magico ze Spectralem na kawałku z koncertu gdzie była tylko perkusja i gitara basowa - wymiatało! Zeta Zero zagrały... jak zwykle ;-) Mnóstwo czasu i wczoraj i dziś spędziłem w Kondo bo tam po prostu jest muzyka - nie ma basu, średnicy i góry czy innych nieistotnych pierdół, ale jest tylko czysta żywa muzyka z wiekowych, trzeszczących czasem winyli - dech zapiera, dreszcze chodzą po plecach. W żadnym innym miejscu tego niestety nie znalazłem. Co do Avantgardów to aż jestem ciekaw, czy Sly faktycznie słuchał Trio, czy może absolutnej nowości... Problemem w obydwu przypadkach był był fakt, że muzykę puszczano piekielnie głośno. W Mariocie klocki Einsteina grały bardzo, bardzo dobrze.

• Redaktorzy

Do Monachium warto było przyjechać niekoniecznie na high end ale na hifideluxe - o wiele kameralniej, spokojniej i lepiej. Z ciekawostek - bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie omnipolarne kolumny LeConture za 3k€

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Sly nie bronię Magico, bo na 90% mogła być porażka.

Tak jak pisałem - Zaskoczyłeś mnie tym, że Soulution Ci się podobało a Magico nie. To jest podobne granie. Z tym, że Soulution się wpisze bez problemu wszędzie, a Magico to wybredne i wredne kolumny, które jak nie dostaną dobrego sygnału to tylko to spotęgują i wyjdzie jazgot.

Z resztą facet, z Taipei z którym piszę, opisał mi to tak samo. Połączenie ze Spectralem określił tak:

" - the Spectral DM360. No bass, detailed but analytical and cold- lacks soul."

Czyli dobrze słyszałeś - to połączenie jest po prostu nie trafione i tyle.

Szkoda, że serii Q nie było.

ehhh pozazdrościłem tym co byli i dlatego w ramach małej dźwiękowej delektacji pojechałem dziś do stolicy śląska czyt. Katowic posłuchać:

SYSTEM 1

Kolumny: Sonus Faber Aida (TOP!)

Odtwarzacz: (nowy model) T+A MP 3000 HV

Wzmacniacz: (NEW!) T+A PA 3000 HV

SYSTEM 2

Kolumny: WILSON AUDIO SOPHIA 3

Odtwarzacz CD: MARK LEVINSON No 512

Przedwzmacniacz: MARK LEVINSON No 320S

Wzmacniacz: 2x monoblok MARK LEVINSON No 531H

Gramofon: TRANSROTOR ZET 1

Zdjęcia niebawem w mojej galerii ;-)

..dźwięk wydobywający się z Aidy to istne marzenie!!!!!!!! I spazmy rozkoszy :-)

ehhh wystarczy tylko być majętnym ;-)

Piter Z

Zeta Zero słuchałem tydzień temu w Gliwicach...

Bardzo dobre kolumny, ale.. można lepiej w tej cenie..

choć z drugiej strony wszystko kwestią materiału muzycznego w jakim się lubujesz ;-)

Hmm... nie mam pojęcia jak o Magico można było napisać, że nie było basu, ale OK :) W przeciwieństwie do wielu innych znanych kolumn nie buczało po kątach - może o to chodzi :)

D'Agostino z Sonus Faberami zagrało koszmarnie źle, ale Dan chodził dumny, napuszony i do zdjęć pozował ;)

Trochę mnie zaskoczyłeś tym Soulution bo też myslałem,że to trochę suche granie.

Ale skoro tak mówisz to umówię odsłuch u mnie w domu tak szybko jak się da.

Czuję się nieco urażony :) Ja od razu Ci pisałem o Soulution, gdy tylko wspomniałeś o wymianie wzmacniacza.

Ale nie! Po co słuchać adoptowanego ziomka zza miedzy! Trzeba było poczekać na opinie pyry! :) :)

Ale to nie wina sprzętu Dana tylko Sonus Fabera.

I to kolejny dowód na to, że nie można wydawać osądów na temat jednego komponentu nie biorąc pod uwagę reszty toru. Lekko ocieplony wzmak, takie same kolumny i buła pewnie.

... :-) ...ale w sumie jakie znaczenie ma co napiszę.I tak każdy usłyszy inaczej.

Poza tym wątpię że nasz dystrybutor ma wysokie modele na odsłuch.

Prawie tak dobrze jak TAD Reference One zagrały kolumny Rockport Altair czyli drugie od góry,po Arrakis.

Rewelacyjne brzmienie.Szybkie ale lekko ocieplone przy czym duża rozdzielczość jak to z berylu.

Fajny wygląd i wyśmienita szkołą brzmienia.Jedne z najlepszych na wystawie obok TAD i...niespodzianki ale to na końcu.

Panowie....Magico było tylko S5. I co mam wam powiedzieć? Wy już sami wiecie!!Śmiech na sali.Kpiny.

Kolumny wyglądają fajnie a grają tak na 10000zł. Nudne granie, nijakie, bez życia, nawet nie było średnio.

Zresztą wszyscy zgodnie tak twierdzili i generalnie ta prezentacja to chyba

antyreklama firmy. Takie Raidho gdzie są obudowy z MDF i do tego robione w Chinach.... grały o 2 klasy lepiej.

Niektórzy konstruktorzy, których zapytałem to się śmiali z Magico.

Ale niech Elb sam posłucha.

Oczywiście nie wiem jak gra Q7. S5 a Q7 to jednak inna liga.

Nie wiem też na ile wina za tą kichę leży po stronie S5 a na ile po stronie reszty toru audio.

To teraz niech się wypowie Elberoth!!

Zeby Magico zagrały magicznie to należy własciwie złozyć system...i tu pytanie czy Elberoth to potrafi?

Widze u niego tylko Rockporty.......ponieważ są to zdecydowanie lepsze kolumny wolnostojące!!!-Elb ma problem))

Chciałem go przeprosić za nie podanie nr telefonu do mnie-pewnie dlatego mnie do Monachium nie wziął,chociaż

tez moglibyśmy jechać moim autem i z Francji zabrać te Rockporty Avior uzywane.....miałby chłop problem z głowy))

Czy ja wiem czy inaczej... Po tych opisach twierdzę, że słyszymy podobnie.

Bo Tobie również podobają się Wilsony a i ja jestem pod wrażeniem systemu TADa. Na tą chwilę, jeśli nie Magico to wybrałbym właśnie Wilsona albo pełny system TADa. To inne granie od tego co lubię... ale jakże piękne.

A Magico... cóż... dla ukazania jak trudne to są kolumny przedstawię Ci opinię tego człowieka, który testował wzmacniacze do swoich Q7. Zwróć uwagę jaki wpływ miały wzmacniacze na brzmienie:

"My favorite are the Darzeel 458 and the big Vitus. I heard a smaller Vitus on a pair of Magico and it was gorgeous.... maybe even better than my Dartzeel 108. I heard the Q7 also on:

- the big Soulution: lowest noise floor, impressive bass, very transparent but a bit too much analytical to my taste (even if Soulution is a very good amp)

- The VAC 450 reference: nice mid, but sluggish bass and lack of extension in the highs. Disappointing.

- the Spectral DM360. No bass, detailed but analytical and cold- lacks soul.

- Constellation audio Centaur and the large 130k mono (Hercules). The Centaur sounds better than the Hercule (as surprising as it can sound). Not as transparent as the Soulution.

Other amp i like (but have not heard on Q7, only on S1, S5 and Q3) is the Hegel. VERY good value for money.

For me the Soulution is great, but the Vitus or Dartzeel would bring more color to the music. Mids are more tube like, with better richness of tones.

I would say that the Dartzeel and the Vitus are more "involving", because they give more richness to the sound. You may lose slightly on transparency against the Soulution, but the sound warmer, it better convey emotion. But again, I would say that these 3 are the top 3 amps on the market today: depends also at which price you can get them. Vitus are maybe an even warmer sound, with a bit less extension and transparency in the highs."

Czyli sam widzisz. Mogą zagrać tragicznie, a mogą cudownie.

Być może.Opisałem to co dane mi było usłyszeć i dla mnie to była porażka.

Zastanawiałem się jak to opisać bo wiedziałem, że zaraz będę posądzony o złośliwość,

tendencyjność itd.

Ale było dla mnie gorzej niż się spodziewałem.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 11 Maja 2013 - trolling
Ukryte przez palton, 11 Maja 2013 - trolling

Sly, dobrze że to Twój wątek bo co poniektórzy zbanowali by Ciebie za zachwyty nad grającą folią.Bo przecież folia jest do pakowania produktów spożywczych a nie do grania, prawda Piano ?

Jeszcze inni są gotowi powiedzieć że byłeś zmęczony po poprzednim dniu popijawki i na pewno żle słyszałeś.

Z tych kolumn zapomnieli zdjąć strecz do transportu i stąd specjalne efekty wpadające w uchle!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.