Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Czym się różni obraz 1080p od 1080i? - ano tym że raz jest przeplot a raz nie ale w dalszym ciągu w obu przypakach widać magiczną liczbę 1080 a oznacza to że oba obrazy mają rozdzielczość 1920x1024.

Właściwie przy "i" jest to 1920x540 (przy np. 50 FPS), a przy "p" 1920x1080 (przy np. 25 FPS). Przy "i" na przemian wyświetlane są linie parzyste, a w kolejnej klatce nieparzyste.

Cieszę się, że grono moich ulubionych hejterów znowu schodzi na drogę poniżania mnie w dyskusji o czymś zupełnie innym. Coś za spokojnie ostatnio było na forum i się już zaczynałem czuć dziwnie. Janunio, używaj tam dzielnie słownika ;)

Właściwie przy "i" jest to 1920x540 (przy np. 50 FPS), a przy "p" 1920x1080 (przy np. 25 FPS). Przy "i" na przemian wyświetlane są linie parzyste, a w kolejnej klatce nieparzyste.

No tak ale obraz tak szybko zapierdziela że de facto widzimy 1080.

Przy "i" na przemian wyświetlane są linie parzyste, a w kolejnej klatce nieparzyste.

Teoretycznie tak. Oko ludzkie i tak by tego nie zauważyło w uwagi na bezwładność wzroku.

W praktyce nic nie jest wyświetlane na przemian, gdyż współczesne płaskie ekrany przerabiają owe "i" na "p" i wyświetlają w takiej formie.

Maciej testuje i kalibruje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Twój wpis z godz. 21:37.

Gdzie bo ja nie widzę?

Czym się różni obraz 1080p od 1080i? - ano tym że raz jest przeplot a raz nie ale w dalszym ciągu w obu przypakach widać magiczną liczbę 1080 a oznacza to że oba obrazy mają rozdzielczość 1920x1024. Maciek dobrze napisał że to co informacyjnie pokazuje TV nie jest prawdą ponieważ obraz już na oko jest gorszy od tego z blue-ryja :).

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Czym się różni obraz 1080p od 1080i? - ano tym że raz jest przeplot a raz nie ale w dalszym ciągu w obu przypakach widać magiczną liczbę 1080 a oznacza to że oba obrazy mają rozdzielczość 1920x1024. Maciek dobrze napisał że to co informacyjnie pokazuje TV nie jest prawdą ponieważ obraz już na oko jest gorszy od tego z blue-ryja :).

Cały czas brniesz bez podania jakichkolwiek dowodów.

Dlaczego na siłę próbujesz podtrzymywać tezę nie do obrony?

Jak jest sygnał 1080i to TV pokazuje 1080i a jak jest 1080p to pokazuje 1080p.

Napisz konkretnie dlaczego platformy nie nadają Twoim zdaniem 1080I?

Tak czasem czytam i śmiać mi się chce.Panowie,po pierwsze 300-500 za kalibrację-to ogromne koszta,jak już mowa o cenach ?

Sorry ale w noc tyle w clubie się zostawia.-więc jak po wydaniu na driny ,wstęp,taxi itd nie szkoda ci tych pieniędzy-to i na kalibrację nie powinno ci być szkoda.

Oczywiście nie namawiam-ale takie pierdo...nie,że zapłacę dopiero jak zobaczę to taka dziecinada.

Pani magister w aptece też powiedz,że za prochy jej zapłacisz wtedy jak ci faktycznie na przeziębienie pomogą. :)

A wyobraź sobie, że po moim wpisie Maciej Koper wysłał mi właśnie propozycję kalibracji w opcji jaką opisałem.

I powstrzymaj się na przyszłość w ocenie personalnej innych rozmówców.

Pani magister w aptece też powiedz,że za prochy jej zapłacisz wtedy jak ci faktycznie na przeziębienie pomogą. :)

Całkowicie nietrafiony przykład. Nie kupuję w tym przypadku produktu tylko usługę.

Jak naprawiam auto, to też płacę jak faktycznie się mu poprawi. Podobnie przy naprawie TV płacę jak jest lepiej niż przed naprawą.

I osoba która zleca taką naprawę jest w stanie to ocenić.

w obu przypakach widać magiczną liczbę 1080 a oznacza to że oba obrazy mają rozdzielczość 1920x1024.

Czyli 1080 oznacza (Twoim zdaniem) 1024?

Teatrzyk absurdu wg Sławomira Mrożka.

Za leczenie pacjenta odpowiedzialny jest lekarz przepisujący leki, a nie farmaceuta.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Usuwanie przeplotu (1080i na 1080p) dotyczy 25 i 30 fps

Może to robić:

- kamera,

- montażysta - producent,

- odtwarzacz

zawsze robi to telewizor !

Kluczowa jest więc informacja jak rejestrowała kamera.

A bardzo rzadko mamy do tej informacji dostęp.

Telewizor pokazuje co ma na wejściu a zawsze wyświetla 1080p

Mój TV wyświetla obraz z taką rozdzielczością jaką poda mu dekoder, w moim przypadku UPC ( tj. taką jaką sobie sam nastawię- od 576 do 1080i).

Tak właśnie raczej jest. Mniej więcej.

Nie. Tak nie jest. 1080 znaczy 1080. Jeżeli mamy 4K to mamy 2160. A jeśli 8K - 4320. Proste jak budowa cepa.

Wiem, że niektórzy tak bardzo uwielbiają wszelakie spory, że dla wzniecenia polemiki gotowi są zanegować tabliczkę mnożenia. Apeluję o nie przekraczanie granic nonsensu.

Jak zapodam sygnał z N-ki to mi wyświetla 1080i.

Wspominałem już powyżej, że współczesne telewizory usuwają przeplot. Wyświetlają więc zawsze "p".

Mój TV wyświetla obraz z taką rozdzielczością jaką poda mu dekoder, w moim przypadku UPC ( tj. taką jaką sobie sam nastawię- od 576 do 1080i).

No ja mam plazmę HD Ready, a jakimś cudem pokazuje na każdym kanale HD informację, że to 1080i. Skoro 1080i to wg. Was FullHD to na moim tv, który nie jest FullHD powinno być wyświetlane 720, a nie 1080i.
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie. Tak nie jest. 1080 znaczy 1080. Jeżeli mamy 4K to mamy 2160. A jeśli 8K - 4320. Proste jak budowa cepa.

Wiem, że niektórzy tak bardzo uwielbiają wszelakie spory, że dla wzniecenia polemiki gotowi są zanegować tabliczkę mnożenia. Apeluję o nie przekraczanie granic nonsensu.

Wspominałem już powyżej, że współczesne telewizory usuwają przeplot. Wyświetlają więc zawsze "p".

O.K.

Ja mówię jak rozpoznaje sygnał TV i jak go definiuje konkretną napisem na ekranie.

Bo o tym jest rozmowa. W jakiej częśtotliwości nadają platformy.

Czyli 1080 oznacza (Twoim zdaniem) 1024?

Teatrzyk absurdu wg Sławomira Mrożka.

Ja pierdziele ale cyrk.

Jakie do cholery moje zdanie, napisałem liczbę 1080 a nie 1024, napisałem że oba obrazy tzn. : 1080p oraz 1080i mają taką samą rozdzielczość. 1080i faktycznie pokazuje w jednej klatce 1920x512 ale za chwilę w drugiej klatce pojawia się znów 1920x512 i po zsumowaniu otrzymamy obraz 1920x1024 czyli full HD. Oba standardy różnią się tylko sposobem nadawania w funkcji czasu.

Nadal udajesz że nie rozumiesz? Skąd wziąłeś tę magiczną liczbę 512? Nie pomyliło Ci się przypadkiem z komputerowym VGA (czy tam czymś innym w tym guście)?

Przy "i" z jednej klatce przychodzi 1920/540 (linie nieparzyste), w kolejnej klatce przychodzi 1920/540 (linie parzyste).

Według najnowszej matematyki 2 x 540 = 1080.

Cały czas brniesz bez podania jakichkolwiek dowodów.

Dlaczego na siłę próbujesz podtrzymywać tezę nie do obrony?

Jak jest sygnał 1080i to TV pokazuje 1080i a jak jest 1080p to pokazuje 1080p .

Napisz konkretnie dlaczego platformy nie nadają Twoim zdaniem 1080

cyt.: " Jak jest sygnał 1080i to TV pokazuje 1080i a jak jest 1080p to pokazuje 1080p" - jasne że tak ale pic polega na tym że te 1080i to taka jak gdyby fala nośna, coś jak w CD, próbki czytane są 44100 razy na sekunde i z położenia ich poziomów na skali amplitudy otrzymujemy sinusoidę do maks częstotliwości 20 kHz.

Wyobraż sobie kiepskiej jakości zdjęcie w formacie jpg o małej rozdzielczości a tym samym o małej pojemności (w granicach 100 KB) i przekonwerterowany do pliku raw o rozdzielczości np.10MB.

Tak właśnie dzieje się z nadawaniem niby pseudo obrazu full HD poprzez telewizję, dzieje się to z powodu oszczędności i tak jak pisałem wcześniej gdyby obraz miał najwyższą rozdzielczość to wyglądałby jak z blue-reya a nie wygląda.

Nadal udajesz że nie rozumiesz? Skąd wziąłeś tę magiczną liczbę 512? Nie pomyliło Ci się przypadkiem z komputerowym VGA (czy tam czymś innym w tym guście)?

Przy "i" z jednej klatce przychodzi 1920/540 (linie nieparzyste), w kolejnej klatce przychodzi 1920/540 (linie parzyste).

Według najnowszej matematyki 2 x 540 = 1080.

no fakt pomyliło mi się, ma być tak jak napisałeś

Wczoraj wyciagnalem modul cyfry z tunera Kathrein UFS913 i wlazylem do 55st60.Musze przyznac ze w menu tunera mialem nastawione na 1080p i obraz byl ladniejszy, niewiele natomiast zauwazalnie.Tv pokazuje mi 1080i 50Hz.Tv kupilem w niemczech wiec mam jeszcze tuner w nim wbudowany DVB S2.Kathrein czasami nienagrywal mi filmow i chce sprawdzic jak to bedzie wygladalo na Tv.

gdyby obraz miał najwyższą rozdzielczość to wyglądałby jak z blue-reya a nie wygląda.

Rozdzielczość taką ma. Problem leży w tym, że (jak słusznie napisałeś) oszczędzają, zmniejszając bitrate. Czasem do poziomu urągącego poczuciu przyzwoitości. Gdyby był porządny bitrate to wtedy mieli byśmy jakość BD. No może prawie, bo to jednak jest "i", a nie "p".

no fakt pomyliło mi się, ma być tak jak napisałeś

No to wreszcie się dogadaliśmy :)

Skąd wziąłeś tę magiczną liczbę 512? Nie pomyliło Ci się przypadkiem z komputerowym VGA
Może Witek przeliczył sobie w bajtach? :-)

W praktyce nic nie jest wyświetlane na przemian, gdyż współczesne płaskie ekrany przerabiają owe "i" na "p" i wyświetlają w takiej formie.

Dokładnie. Tym samym jestem zdania, że formaty przeplatane nie powinny istnieć. Przy usuwaniu przeplotu zawsze jest jakiś spadek jakości.

Ileż to razy ja sam (i pewnie inni też) widzieli obraz na TVP1 ze ze znaczkiem HD a w treści zwykłe SD ale przekonwenterowane do HD z napisem informacyjnym telewizora 1080i, i choćby strumień danych (zera dodane tak jak się dodaje zera robiąc sygnał CD z 16 bit do 24 bit) byłby tak jak w blue-reyu to i tak byłby to słaby sygnał więc pic polega nie tylko na zwiększaniu ilości danych aby uzyskać super jakość.

No ja mam plazmę HD Ready, a jakimś cudem pokazuje na każdym kanale HD informację, że to 1080i. Skoro 1080i to wg. Was FullHD to na moim tv, który nie jest FullHD powinno być wyświetlane 720, a nie 1080i.

Pokazuje zawsze to co ustawione masz systemowo na wyjściu dekodera a nie rozdzielczość materiału.

po moim wpisie Maciej Koper wysłał mi właśnie propozycję kalibracji w opcji jaką opisałem.

Nie zapomnij zdać relacji jak będzie po wszystkim :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.