Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Koreańskie są bardziej awaryjne od japońskich ale żadnej ogromnej różnicy nie ma.

Różnica (przynajmniej w przypadku telewizorów) jest w warunkach gwarancji - to co w Japońcach jest uważane za wadę która podlega naprawie gwarancyjnej - w Koreańcach jest uznawana przez producenta za "normalną cechę użytkową" mieszczącą się w normach (nikt w serwisie nie jest w stanie powiedzieć o jakie normy chodzi !).

to co w Japońcach jest uważane za wadę która podlega naprawie gwarancyjnej - w Koreańcach jest uznawana przez producenta za "normalną cechę użytkową"

Mógłbyś doprecyzować co masz na myśli?

16:44

Z tą cywilizacją to trochę zapiałeś. 5000 lat temu w Chinach było wspaniale zorganizowane państwo z prężną armią, znakomicie działającą oświatą, służbą zdrowia i opieką społeczną, ze wspaniałą, przodującą na owe czasy nauką, której wynalazki wykorzystujemy do dziś. W tych samych czasach na terenach dzisiejszej Polski nasi pra-przodkowie ganiali z maczugą zwierza w boru, a o zaczątkach jakiejkolwiek państwowości nikt nie słyszał.

Bobcat, daje się wyczuć że czujesz w związku z tą sytuacją jakby dumę, satysfakcję a nawet tak jakby się tym chwalisz, dlatego zapytam ciebie wprost czy jesteś azjatą ?.

Mógłbyś doprecyzować co masz na myśli?

Chociażby to, że częste zawieszanie się systemu, czy "buczenie" telewizora w Samsungu i LG nie są uznawane przez producentów za coś podlegającego naprawie. U Panasonica problemów z tym nie ma (buczenie w niższych modelach plazm było uznawane za odpowiedni argument do przyjęcia przez serwis), z tego co wiem Sony też w takich przypadkach nie robi problemów. Miałem z tym do czynienia pracując w sklepie RTV, więc wiem o czym piszę.

zapytam ciebie wprost czy jesteś azjatą ?.

Joseph Conrad Korzeniowski powiedział: "każdy, kto spędził w regionie Dalekiego Wschodu więcej niż trzy miesiące - ten łapie tego niewidzialnego bakcyla Orientu, będzie na zawsze zafascynowany tym rejonem świata, jego historią, kulturą, zwyczajami. To jest nieuleczalne.

To jest również mój przypadek.

'sittek' możesz podać, który serwis w 3-mieście ma jednocześnie wymienione przez Ciebie 3 marki ? Chyba najbliżej jest serwis "Nad Jarem" (Suchanino), który ma Hyundai-a i jeszcze Mitsubishi. "Jeszcze" bo dealer, do którego należy ten serwis, wycofał się z handlu Mitsubishi.....

Pamiętaj że Koreańczyków jeździ po wielokroć więcej niż Mitsubishi więc ilość w serwisach też będzie wydawać się dużo większa. Z TV jest podobnie. Koreańskie są bardziej awaryjne od japońskich ale żadnej ogromnej różnicy nie ma.

Tak, to o ten chodzi. Margo już nie sprzedaje Mitsu, jest kilku innych w 3City, jednakże prowadzi nadal autoryzowany serwis. Ma tam nadal kilku certyfikowanych speców od każdego modelu, włącznie z EVO i Ralliartem. I zgadza się, więcej jeździ Koreańców niż Mitsu, jednakże co do awaryjności to jest to przepaść. Hyundaia trapią może niezbyt drogie awarie, ale są upierdliwe i zdecydowanie liczniejsze niż Japońca.

Analogicznie chciałem odnieść do sprzęty RTV porównując Japońskie modele z Koreańskimi. Jak dla mnie jest w tym duże podobieństwo.

Może to wina nieudolności kierownictwa przywołanego przez Ciebie serwisu we właściwym zorganizowaniu pracy?

Nie wydaje mi się.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie ma ma już przewagi ani japońskiej elektroniki ani japońskich aut. Widać zresztą to po spadku popytu na nie. Sam mam plazme Panasonica ale mimo bardzo dobrej jakości obrazu mają naprawdę sporo wad.

Tyle że statystyki awaryjności samochodów mówią coś wprost przeciwnego niż Ty. Statystyki sprzedaży elektroniki również. Jesteś chyba jednym z ostatnich Mohikanów tkwiących jeszcze sercem w Europie. Gatunek na wymaciu. Spadek popytu jest wszędzie i wszystkiego. Jak to w kryzysie. Jeśli nawet jakość produktów Made in Far East się trochę obniżyła (to fakt spowodowany właśnie kryzysem) - to w tym samym czasie jakość produktów europejskich spadła na łeb dramatycznie.

No i jak Samsung długo pochodzi ............ Nasuwa mi się tutaj porównanie pomiędzy Toyotami i Hyundayami. Niektóre wyglądają wręcz identycznie, ale zdecydowana różnica zaczyna się gdy porównamy ile tych drugich stoi w serwisach ASO.

Oczywiście właśnie 2,5 mln Toyot ponownie ma akcję naprawczą to już kolejny raz z rzędu.

Mam Suva marki Kia- jeździ 5-ty rok auto ze wszystkimi problematycznymi rozwiązaniami bo diesel turbo vgt, dwumas i dpf do tego 4WD i póki co olej filtry i pasek akcesoriów oraz żaróweczki W5W.

Tylko podnośnik fotela się zepsuł (opada samoczynnie po kilku dniach) ale go nie naprawiam bo itak mi pasuje najniższe położenie.

NA wyjazd służbowy dostałem Toyotę Avensis - silnik też 2litry ale 30 KM mniej, szmata na fotelach, przebieg okoo 3 tysiace i na nierównościach asfaltu stukały drzwi - takiego czegoś nie maiłem nawet w 13 letnim Scenicu.

Innym razem jadę Fordem i wyskakuje 6sty bieg na luz - nowe auto!

Kolega jeździ das auto passatem -4 latek stanął na drodze w trasie padły mu wtryskiwacze! Żarówkę wymieniał w serwisie po wymianie miał wodę w reflektorze.

Ech długo by pisać o tych bublach które teraz się produkuje.

W 3City mój serwis Mitsubishi jest w tym samym ASO co Hyundai i KIA. Identyczna sprawa była w UK w mieście w którym mieszkałem. Mam tam kumpli, więc często towarzysko bywam. W oczy rzucała się ilość usterek pojawiających się w trakcie gwarancji jak i też po.

... Ojciec ma 6 rok KIA Cee'd i ani jednej awarii ...

Jak juz taki offtopic poszedł to i ja cos skrobne o 4 kółkach ,mam kumpla co siedzi w elektronice samochodowej komputery liczniki poduszki sterowniki ,mesiu bmw audi vw to u niego norma wiadomo pelno tez francuzow stoi na warsztacie ,o koreancach ma bardzo dobrą opinie dobra elektronika mało awaryjna w porownaniu z europejczykami

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

... Ojciec ma 6 rok KIA Cee'd i ani jednej awarii ...

Design Kia i Hyundai projektują Niemcy, w sumie KIA ma coraz ciekawsze modele. Niedługo mogą wygryźć z rynku niektóre modele Japońskie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:-(

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To już koniec :-( LG pewnie też niedługo zaprzestanie produkcji swoich bardzo kiepskich w sumie plazm. Najgorsze jest to że OLED mimo perfekcyjnej czerni nie ma takiej wierności kolorów jak plazma.

Brną wszyscy w 4K. Możliwości HD dla nich zostały wyczerpane. Brak pomysłów. Nie ma paneli plazmowych 4K. Zobaczcie ofertę sony w segmencie projektorów z wysokiej cenowej półki.

Nie ma paneli plazmowych 4K.

Był jeden prototypowy egzemplarz plazmy 144" Panasonic. I to nie 4K, ale nawet (działające już w Japonii na testach, od przyszłego roku będą regularne emisje) 8K.

Czyli zostaje tylko Samsung. Pytanie jak długo. A potem monopol LCD.

Ale to właśnie Sam się wycofał.

Zostało tylko LG.

Ale to tylko kwestia czasu.

Tymczasem OLED ma się znakomicie wbrew temu co się powszechnie w temacie wypisuje.

Tymczasem OLED ma się znakomicie wbrew temu co się powszechnie w temacie wypisuje.

To znaczy? Rozwiń, bo ja widzę to trochę inaczej.

W sklepach w Europie pojawiły się dopiero 2 modele, z tego jeden już wycofano z produkcji.

Według mnie OLED będzie się miało znakomicie jeśli na rynku pojawi się wiele modeli od różnych producentów. Na razie to droga i niedopracowana ciekawostka.

Oled jest technologią która na starcie ma duzo mniej niedoskonałości do poprawiania niż w pierwszych plazmach i lcd, jednak dalej do poprawiania jest sporo.

O dość skromnej żywotności już wiele razy wspominano (chociaż w tej kwestii podobno nowe oled 4K LG ma wnieść dużą poprawę), dodam do tego tracenie najniższych odcieni czerni - po prostu sa one odcinane i na ich miejscu jest jedna ciemna plama - widziałem to na Samsungu i na LG, ale w tym drugim było bardziej dokuczliwe.

Następna wada do wyeliminowania to nierownomierna jasnosc ekranu - w lcd nazywałbym to nierównomiernością podświetlenia - na 2 z 3 egzemplarzach LG oled które widziałem w marketach ten aspekt był nie do zniesienia - najjaśniejsza biel miała po prostu "różne odcienie tęczy" zamiast być biała - coś okropnego i niestety nie do wyeliminowania za pomocą kalibracji - w modelu Samsunga ten problem też istnieje, ale jest ledwo widoczny.

Ostatnią rzeczą jest problem z odpowiednią ostrością obrazu w ruchu - tu kłaniają się procesory upłynniające obraz - jak w lcd, LG wypada tu na poziomie przeciętnego lcd, Samsung lepiej, na poziomie dobrych lcd Sony, ale jednak daleko mu do ostrości obrazu osiągalnej na najlepszych plazmach.

Podsumowując - wad jest dużo mniej niż podczas startu technologii plazmowej czy lcd, jednak oled ma jeszcze przed sobą sporą drogę do doskonałości.

Podsumowując - wad jest dużo mniej niż podczas startu technologii plazmowej czy lcd, jednak oled ma jeszcze przed sobą sporą drogę do doskonałości.

Myśli Kolega, że dotychczasowe testy w prasie specjalistycznej, które wypadły, mimo stwierdzenia kilku uchybów (bo wadami trudno to nazwać), wręcz rewelacyjnie (TV trafiły do najwyższej grupy jakości obrazu - np. "reference" na "flatpanelshd") były sponsorowane ? Oczywiście przed OLED-em jeszcze długa droga, ale start miał z bardzo wysokiego pułapu. Pytaniem podstawowym jest czy OLED w ogóle się utrzyma na rynku ? Zapotrzebowanie na hi-end-ową technologię TV jest na poziomie 5% (szacunkowo oczywiście) a to nie wróży dobrze OLED-owi. Chyba że uda się znormalizować ceny (na dużo niższym poziomie niż obecnie) i wreszcie dowiemy się jak naprawdę jest z tą trwałością.

P.S. z ceną już nie jest tak źle. Na portalu "Skąpiec" najniższa jest chyba ~12 kzł za 55' to jest już niezły poziom. Tajemnicą jest tylko trwałość.

I jeszcze jedno, jest już na rynku zapowiedź pojawienia się serii tabletów firmy Samsung z matrycami AMOLED. Ceny jak na Samsunga bardzo rozsądne, więc technologia się chyba rozwija. Tylko patrzeć jak pojawią się pierwsze monitory w tej technologii.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Samsung również zakomunikował, że wycofuje się z produkcji telewizorów plazmowych:

Ukryta Zawartość

Czyli to koniec. Szkoda...

Ukryta Zawartość

Widziałem dziś TV UHD 4K Samsung w akcji na materiale firmowym 4K a konkretnie mecze. Jego rozdzielczość przypominała plazmę panasa HD. Po mojemu to wydębianie większych pieniędzy nic więcej. Do póki taki Samsung nie spadnie z ceną do poziomu mojej plazmy czyli 3 tyś to. osobiście tego nie widzę.smiley-cool.gif

Ciekawe gdzie ma się tak znakomicie? Możesz uchylić rąbka tajemnicy? W sklepach dla ludu jakoś tej cudownej technologii nie widać? Czyżby był rozprowadzany wyłącznie wśród elit i osób wybranych? Podziemny Rynek?

Czyżby był rozprowadzany wyłącznie wśród elit i osób wybranych?

OLED jest w tej chwili dla elit (drogi) tak jak pierwsze plazmy Philipsa. Kosztowały chyba coś ~80kzł (wiele lat temu) miały 42' i pobierały ~1kW mocy z sieci.

W sklepach dla ludu jakoś tej cudownej technologii nie widać

Jak już będziesz chciał kupić to znajdziesz.

Ciekawe gdzie ma się tak znakomicie? Możesz uchylić rąbka tajemnicy? W sklepach dla ludu jakoś tej cudownej technologii nie widać? Czyżby był rozprowadzany wyłącznie wśród elit i osób wybranych? Podziemny Rynek?

Zakrzywiony Oled od LG stoi w każdym MM w Niemczech. Wprawdzie cena jest niedorzeczna, chociaż już spadała wielokrotnie, ale można go kupić bez problemu.

I myślę że nie będzie się długo sprzedawał póki ceny nie spadną do rozsądnych poziomów. Jak wchodziły pierwsze plazmy to posiadanie takowej było oznaką prestiżu. Teraz większość nawet nie wie co to jest OLED i będzie kupować zakrzywione Samsungi bo też krzywe a poco przepłacać. A największa większość kupi sobie telewizor 55 cali w markecie za 1500 złotych.

Zakrzywiony Oled od LG stoi w każdym MM w Niemczech. Wprawdzie cena jest niedorzeczna, chociaż już spadała wielokrotnie, ale można go kupić bez problemu.

Pewnie to ten sam model co stoi u mnie w mieście :-) Na materiale FullHD to nawet najgorszy LCD wygląda nie najgorzej, ale lekka tragedia zaczyna się, gdy pod to cudo podłączy się nasz rodzimy sygnał telewizyjny. Naprawdę nie jest tak słodko jak to się wypisuje w kolorowych folderkach.

OLED jest w tej chwili dla elit (drogi) tak jak pierwsze plazmy Philipsa. Kosztowały chyba coś ~80kzł (wiele lat temu) miały 42' i pobierały ~1kW mocy z sieci.

Zgadza się, jednakże przez ostatnie 20 lat technika poszła zdecydowanie do przodu i chciałoby się aby dotychczasowe błędy i niemoc zostały wyeliminowane. Niestety nic z tego. Producenci przez ostatnie 5 lat ostro pracowali nad OLED i na razie nic rewelacyjnego z tego nie wyszło, poza nachalnym marketingiem i sztucznym zawyżaniem cen dla nadzianych łosi.

Pewnie to ten sam model co stoi u mnie w mieście :-) Na materiale FullHD to nawet najgorszy LCD wygląda nie najgorzej, ale lekka tragedia zaczyna się, gdy pod to cudo podłączy się nasz rodzimy sygnał telewizyjny. Naprawdę nie jest tak słodko jak to się wypisuje w kolorowych folderkach.

Niestety mam te same spostrzeżenia. Na SD rzeźnia. Dzisiaj miałem możliwość porównać zakrzywionego Samsunga stojącego obok tego Oleda w dokładnie tej samej wielkości na tym samym materiale video. Naprawdę jakiegoś wielkiego szału w porównaniu do tego Samsunga nie ma. A już na pewno różnica w cenie nie jest usprawiedliwiona. Zwłaszcza że Samsung to UHD.

"Zakrzywiony Oled od LG stoi w każdym MM w Niemczech. Wprawdzie cena jest niedorzeczna, chociaż już spadała wielokrotnie, ale można go kupić bez problemu."

A tam w Niemczech, jak nawet w mojej wsi stoi za 16 tysi. Bardzo ładny obraz - czasem jakby słabe 3d bez okularów nie wiem krótko patrzyłem bo musiałem pędzić.

Niemniej chyba wiem dlaczego Sony zamyka produkcję telewizorów - nie mają szans z LG i Szajsungiem.

Panas chyba też jeszcze OLEDa się nie dorobił i jak nie dorobi wkrótce to tez może pakować manatki.

Kwestia czasu i OLEDy będą na poziomie cenowym najlepszych obecnie lcd led.

Tak generalnie ceny mogłyby być niższe gdyby z tych telewizorów wywalić tuner telewizyjny po kiego grzyba to?

Mi by wystarczył monitor - podłączam odtwarzacz i mam gdzie jakość nadawanych reklam w tv.

Ostatnio w wolnym czasie puszczam płyty nie słucham tego bełkotu z mediów i jestem zdrowszy.

Szkoda plazmy na te codziennie promowane gęby oszustów. Pomyślcie ile inkasują z takiego telewizora samego VAT a nawet przycisku do pilota nie wymyślili.No nic tylko "rzondzić".

"Zakrzywiony Oled od LG stoi w każdym MM w Niemczech. Wprawdzie cena jest niedorzeczna, chociaż już spadała wielokrotnie, ale można go kupić bez problemu."

A tam w Niemczech, jak nawet w mojej wsi stoi za 16 tysi. Bardzo ładny obraz - czasem jakby słabe 3d bez okularów nie wiem krótko patrzyłem bo musiałem pędzić.

Niemniej chyba wiem dlaczego Sony zamyka produkcję telewizorów - nie mają szans z LG i Szajsungiem.

Panas chyba też jeszcze OLEDa się nie dorobił i jak nie dorobi wkrótce to tez może pakować manatki.

Kwestia czasu i OLEDy będą na poziomie cenowym najlepszych obecnie lcd led.

Tak generalnie ceny mogłyby być niższe gdyby z tych telewizorów wywalić tuner telewizyjny po kiego grzyba to?

Mi by wystarczył monitor - podłączam odtwarzacz i mam gdzie jakość nadawanych reklam w tv.

Ostatnio w wolnym czasie puszczam płyty nie słucham tego bełkotu z mediów i jestem zdrowszy.

Szkoda plazmy na te codziennie promowane gęby oszustów. Pomyślcie ile inkasują z takiego telewizora samego VAT a nawet przycisku do pilota nie wymyślili.No nic tylko "rzondzić".

Kupiłem ładnych kilka lat temu plazmę Pioneera i choć kosztowała prawie 12 tys . nie zamieniłbym jej za ten żadny super bajer za 3-5 tys ze wspólczesnej produkcji . Nie ruszył mnie marketingowy marketing 3D , Oled itp. . Powiem więcej , pomimo spadku cen telewizorów obecnie również nie żałowałbym tej ówczas wydanej kasy. Przyglądam się tym nowym produktom , owszem ekrany powiekszyły przekątne , biją z daleka żarówiastymi kolorami emisji obrazu , nienaturalną ostrością ale z wierną reprodukcją na poziomie projekcji kinowej nijak to się ma .Spadek cen spowodował zatrzymanie autentycznego rozwoju branży a jak się okazało z g...na bata nie ukręci

Padlo mi jedno z wejsc hdmi w plazmie panasonica... 23000 godzin przebiegu...

O oled-zie zaczne myslec jak bedzie kosztowal w granicach 6 tys za 50 cali

Moze panasonic dolaczy w tym czasie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.