Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Nawiązując do tematu wątku, moja plazma Panasonic 58PY800 właśnie odeszła.

Obraz robił się ostatnio zaczerwieniony, by koniec koniec końców zrobić się całkowicie czerwony.

Rozmawiałem z serwisem, mówią że to bardzo typowe, padła matryca...

Druga plazma, ta starsza, Samsunga,"odbiera" wciąż bezproblemowo.

Szkoda, bo plan miałem inny, że za rok Panas zastąpi samsunga, a ja kupię sobie na dół coś typu ten dobry elcedek Panasa 4K,który obecnie kosztuje chyba 20 tys. Tymczasem los spłatał mi figla, w związku z czym muszę teraz coś kupić na rok na dół, co za rok zastąpi samsunga na górze w salonie. Tak więc coś 50-55 cali max, moja wife więcej nie chce.

Jakieś propozycje? Ja myślę nad Sonym W805B 55 lub Panasonic TX-55AX630, ten drugi to nawet 4K :).

Oczywiście to elcedeki ;)

ale to co prezentuje TV za blisko 4 koła (bez tych wszystkich gadżetów 3.5 koła) to jest jakaś paranoja.

Oddaj więc to pudło i kup jakąś używaną plazmę, za co najmniej połowę tej ceny. Będą to korzyści niewspółmierne.

Jakieś propozycje? Ja myślę nad Sonym W805B 55 lub Panasonic TX-55AX630, ten drugi to nawet 4K :).

Oczywiście to elcedeki ;)

4K nie warto, na obecną chwilę szkoda kasy. Moja propozycja? Szukać pdp z drugiej ręki, albo podzwonić po MM lub Saturnach, lub sklepach Denona. Jeszcze gdzieniegdzie tam stoją, jak nowe, choć używane. Cena regulowana, można się dogadać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie czytałem wątku od początku (przyznam się bez bicia, że po lekturze ekranowego menu LG - nie chce mi się) ale czy to prawda, że plazmy schodzą z produkcji?

Nie będą produkowane czy sprzedawane w sklepach, czy jedno i drugie?

Nie zwracałem wcześniej na to uwagi, ale faktycznie jakoś niewiele tego na znanym portalu aukcyjnym.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie czytałem wątku od początku (przyznam się bez bicia, że po lekturze ekranowego menu LG - nie chce mi się) ale czy to prawda, że plazmy schodzą z produkcji?

Nie będą produkowane czy sprzedawane w sklepach, czy jedno i drugie?

Nie zwracałem wcześniej na to uwagi, ale faktycznie jakoś niewiele tego na znanym portalu aukcyjnym.

Najpierw wycofał sie z produkcji plazm Panasonic z początkiem zeszłego roku a pół roku pózniej dołączył Samsung i LG. To co jest to jakieś resztki powystawowe itp. Niektóre sklepy trzymały też wyższe modele Panasa, zeby je potem drogo sprzedać i zarobić.

Tutaj jeszcze niedawno była jedna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

moja plazma Panasonic 58PY800 właśnie odeszła.

Zabrzmiało jak nekrolog. Ale rozumiem Cię.

Jakieś propozycje?

Pomagałem nie tak dawno temu znajomym w kupnie nowego telewizora. Wymogi mieli sprecyzowane: 40" - 42" i budżet <4000 zł. Wybór padł na LG model LB731. Jak na LCD-ka bardzo dobry obraz, ładne kolory i porządna czerń (ma 16-strefowe wygaszanie LED Plus, znam z autopsji że to dobrze działa). Potem oglądałem go u nich, mogę z czystym sumieniem i pełnym przekonaniem polecić. Jest oferowany w wielu rozmiarach, dużych też.

Teraz nie sprawdzę i nie wiem dokładnie ale z wyglądu coś koło tego

Ukryta Zawartość

ktoś tu chyba sobie żarty robi

Jakieś propozycje?

pogięło Cię :)

Ukryta Zawartość

Pomagałem nie tak dawno temu znajomym w kupnie nowego telewizora. Wymogi mieli sprecyzowane: 40" - 42" i budżet <4000 zł. Wybór padł na LG model LB731. Jak na LCD-ka bardzo dobry obraz, ładne kolory i porządna czerń (ma 16-strefowe wygaszanie LED Plus, znam z autopsji że to dobrze działa). Potem oglądałem go u nich, mogę z czystym sumieniem i pełnym przekonaniem polecić. Jest oferowany w wielu rozmiarach, dużych też.

jakoś w necie o nim cicho, brak testów, pomiarów itd. robionych przez znane portale, natrafiłeś może na coś?

jakoś w necie o nim cicho, brak testów, pomiarów itd. robionych przez znane portale, natrafiłeś może na coś?

Profesjonalnego testu jak dotąd nie znalazłem. Ale jak się w Google wystuka LB731 to podpowiada "LB731 opinie" i tam można trochę znaleźć, głównie autorstwa użytkowników. Generalnie opinie są pozytywne.

szczerze to nie zamierzam jeździć po Polsce w poszukiwaniu jakichś ostatnich powystawowych egzemplarzy plazm

Nie trzeba jechać, zawsze można napisać lub zadzwonić i zamówić kuriera. Poza tym chciałem tylko pomóc, to wszystko.

ktoś tu chyba sobie żarty robi

Przyznam że nie zapamiętałem dokładnego modelu, ale wieczorem mogę sprawdzić.

Wiem, że cena i wygląd się zgadzają.

Od kilku lat nie interesowałem się zupełnie telewizorami, a modeli jest zatrzęsienie.

Czy to oznacza, że to jest słaby model i dlatego mam prawo być niezadowolony czy jest odwrotnie - to jest jakiś dobry model a ja wybrzydzam?

Lechu rzygać już się chce, miałeś ty kiedyś w domu plazmę? a jeśli nie to przystopuj trochę.

Rozumie że płyty nie zmienisz - szkoda.

Na co mam zmienić "płytę" ? Na używaną plazmę ? Wystarczająco dużo naoglądałem się plazm u moich kolegów żeby wiedzieć że to nie to, mimo że ostatnie wysokie modele Panasonic-a był naprawdę bardzo dobre. Oglądałem przez wiele lat Pioneer-a Kuro u kolegi (przez jakiś czas oddanego fana tej technologii) i nie zapałałem miłością do tej technologii, a jak zobaczyłem wypalenia po kilku latach użytkowania to zupełnie odeszła mi ochota na tę technologię. Do tego doszedł bardzo słaby obraz w dzień, lekko rozmazane kontury obiektów i spadek jasności przy dużych wypełnieniach. Na koniec opinia tego kolegi (drugiego też - Panasonic), który miał dwie plazmy żeby sobie tą technologię darować.

Mam teraz dwa hi-endowe LCD-ki i jestem naprawdę zadowolony. OLED-wi tylko przyglądam się z technicznej ciekawości jak ta technologia poradzi sobie wśród często złośliwej krytyki fanów plazm. Oczywiście chciałbym żeby OLED odniósł sukces.

Błędna uliczka powiadasz, przytoczyłem ci przykład z Lancerem Evo i zakończeniem jego produkcji, ale widzę, że nie załapałeś. W jego miejsce zaczęto produkować hybrydy przeznaczone dla bogatego klienta oraz wozidełka przeznaczone do krajów III świata. Jak uważasz, technologia była marna czy zwyciężył raczej marketing i chęć szybkich zysków?

Lancer Evo w codziennej eksploatacji się nie sprawdza. To dobry samochód dla takich co bawią się auto sport. Niestety ma dużą konkurencję i do tego nierzadko tańszą. W dobie kryzysu na świecie ta grupa będzie miała mniej klientów i produkcja się nie opłaca. Mitsubishi moim zdaniem idzie we właściwym kierunku.

Użytkownik Lech36 dnia 08.01.2015 - 17:41 napisał

Dawałem kiedyś link do testu TV Sonego z PVA, który miał rewelacyjne kąty.

Mam bardzo ostrożne i sceptyczne podejście do testów.

'Bobcat' tam były zdjęcia pod różnymi kątami. Wiem, że zdjęcia nie oddają w pełni rzeczywistości, ale do porównań mogą być używane. Oczywiście możliwe że były zmanipulowane, ale po co.

No fajnie, ale ilu przeciętnych lub może średnio zaawansowanych użytkowników RTV jest w stanie to zrobić???

Trzeba było myśleć o zakupie LG jak ich niektóre modele (LCD) weszły do pierwszej ligi. Kupiłbyś TV który nawet na fabrycznych ustawieniach był naprawdę dobry. Niestety wyprzedaż była już jakiś czas temu. Potem odpuścili i znowu są w II lidze. Pewnie przez OLED-a.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Na co mam zmienić "płytę" ? Na używaną plazmę ? Wystarczająco dużo naoglądałem się plazm u moich kolegów żeby wiedzieć że to nie to, mimo że ostatnie wysokie modele Panasonic-a był naprawdę bardzo dobre. Oglądałem przez wiele lat Pioneer-a Kuro u kolegi (przez jakiś czas oddanego fana tej technologii) i nie zapałałem miłością do tej technologii, a jak zobaczyłem wypalenia po kilku latach użytkowania to zupełnie odeszła mi ochota na tę technologię. Do tego doszedł bardzo słaby obraz w dzień, lekko rozmazane kontury obiektów i spadek jasności przy dużych wypełnieniach. Na koniec opinia tego kolegi (drugiego też - Panasonic), który dwie plazmy żeby sobie tą technologię darować.

"A tata Marcina powiedział...". To nie to samo, u kolegi nie bawiłeś się w stopniowe dostrajanie obrazu, żeby poustawiać wszystko po swojemu. Ja miałem (na obecne standardy) bardzo starą plazmę Panasonica, nowego Panasonica, u rodziny stoją zarówno plazmy jak i LCD (swoje LCD też miałem) i żaden ideałem nie był, ale ogólnie ja jestem za plazmą zdecydowanie. Choć rozumiem że LCD też się może podobać, sam byłem zadowolony bardzo z jednego modelu, co więcej - są czasem sceny, że obraz nawet dla zwolennika plazm wygląda lepiej na LCD (i chyba vice versa, choć niektórym nie przejdzie to przez gardło).

Jest takie powiedzenie, że miliony much nie mogą się mylić co jest dobre i lecą do g.... Więc nie przytaczajmy tego argumentu w kontekście wycofania plazm. Dla mnie szkoda - za małe pieniądze można było mieć super telewizor, nie bez wad ale dużo tańszy niż przybliżony odpowiednik jakościowy z tej drugiej technologii. Nie wiem ile musiałbym zapłacić w chwili obecnej za LCD który by mi dał taki obraz jak ST60 (3k za 50"), podejrzewam że w okolicach 4 cyfrowej kwoty. Także moje odczucie jest takie, że miałem (jak dla mnie) dużo lepszy tv za dużo mniejsze pieniądze i chyba o to chodzi. Szkoda że tak nie ma ze wszystkim na rynku :)

Więc każdy niech ma swoje zdanie. Jedna i druga strona nie są tutaj do końca obiektywne i specjalnie na złość tej drugiej stronie, wyolbrzymiają wady obu technologii. A temat będzie się ciągnął, bo w kółko wyciągane są te same (przesadzone) argumenty z obu stron, można wrócić do pierwszych stron...

Lancer Evo w codziennej eksploatacji się nie sprawdza. To dobry samochód dla takich co bawią się auto sport. Niestety ma dużą konkurencję i do tego nierzadko tańszą. W dobie kryzysu na świecie ta grupa będzie miała mniej klientów i produkcja się nie opłaca. Mitsubishi moim zdaniem idzie we właściwym kierunku.

Lechu, ale ty cały czas piszesz o marketingu, a nie o technologii :-) Tak jak w przypadku plazmy tak i w przypadku motoryzacji postawiono na coś co w obecnych czasach lepiej i szybciej się sprzeda.

I Evo to nie typowa wyścigówka, wiesz jak fajowo jeździ się nim po mieście? :-)

To nie to samo, u kolegi nie bawiłeś się w stopniowe dostrajanie obrazu, żeby poustawiać wszystko po swojemu.

Mój kolega to hobbysta TV i audio bardzo zaawansowany. Płyty kalibracyjne i staranność ustawień to jego "koniki". Niestety nic to nie dało. On i ja jesteśmy zdecydowanie za znacznie stabilniejszym w działaniu bardzo dobrym LCD-ekiem choć oczywiście ja nie mam nic na na przeciw dobrej plazmie.

Nie wiem ile musiałbym zapłacić w chwili obecnej za LCD który by mi dał taki obraz jak ST60 (3k za 50"), podejrzewam że w okolicach 4 cyfrowej kwoty.

Nie wiem czy obecnie są takie na rynku. Chodzi o porównanie jakości bez analizy cenowej. A tak na marginesie to chyba ST60 też miał cenę 4 cyfrową.

Także moje odczucie jest takie, że miałem (jak dla mnie) dużo lepszy tv za dużo mniejsze pieniądze i chyba o to chodzi.

Tak zgadzam się na niskich pułapach cenowych dobra plazma była mało ryzykownym rozwiązaniem. Nie zawsze o czym były na forum teksty.

Więc każdy niech ma swoje zdanie. Jedna i druga strona nie są tutaj do końca obiektywne i specjalnie na złość tej drugiej stronie, wyolbrzymiają wady obu technologii.

Tu pełna zgoda, ale więcej złośliwości odnotowuję po stronie fanów technologi plazmowej, którzy bezkrytycznie wywyższają każdą produkowaną plazmę nawet jak na to nie zasługuje. Nie wszystkie plazmy nie wszystkich firm są dobre.

A temat będzie się ciągnął, bo w kółko wyciągane są te same (przesadzone) argumenty z obu stron, można wrócić do pierwszych stron...

Zauważyłem, ale tego nie da się powstrzymać. To musi wygasnąć w sposób naturalny. Technologii plazmowej już nie ma na rynku i jej lansowanie ma tylko znaczenia dla rynku wtórnego. Może dlatego jest takie intensywne (?).

Lechu, ale ty cały czas piszesz o marketingu, a nie o technologii :-) Tak jak w przypadku plazmy tak i w przypadku motoryzacji postawiono na coś co w obecnych czasach lepiej i szybciej się sprzeda.

O technologii już była cała masa informacji. Chcesz to powtarzać ? Np. o roztrząsaniu koloru (dithering) lub o pompowaniu białego w plazmach ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

@Lech36..... st60 miał cenę czterocyfrową ale za 65 cali i przez pierwsze miesiące po premierze....

Ja za TV nigdy nie zapłacę więcej niż 4 cyfry. Choćby nie wiem co o nim pisali w testach. Na razie mi się to udaje, ale staram się korzystać z wyprzedaży lub kupować w późniejszej fazie sprzedaży jak "emocje" opadną.

Ja za TV nigdy nie zapłacę więcej niż 4 cyfry. Choćby nie wiem co o nim pisali w testach. Na razie mi się to udaje, ale staram się korzystać z wyprzedaży lub kupować w późniejszej fazie sprzedaży jak "emocje" opadną.

... ja także czekam z każdym sprzętem aż emocje i pierwszy bum opadnie....wolę poczekać, poczytać opinie co do danego modelu bo często te pierwsze mają najwięcej wad i także troszkę zaoszczędzić.....mnie 65"st60 kosztowało 7999 pln... :)

Chyba pięciocyfrową?? Bo cztero- to miał cały czas...

.. masz racje....myślałem o czterech zerach... :) ;)

3 zera = tysiące....4 zera= dziesiątki tysięcy.... :)

O technologii już była cała masa informacji. Chcesz to powtarzać ? Np. o roztrząsaniu koloru (dithering) lub o pompowaniu białego w plazmach ?

OK, widzę, że wyznajesz teorię masy. Jeżeli w okolicy istnieją same Biedronki i Lidle to oznacza, że są to najlepsze sklepy jakie mogą istnieć. Są NAJLEPSZE NA RYNKU. Przecież setki byle jakościowych i mało wymagających ludzi nie może się mylić. A że ktoś na łosiach trzepie kasę sprzedając im niskiej jakości towary to nie ważne. Ważne że jest sprzedaż i zysk.

OK, widzę, że wyznajesz teorię masy

To nie tak. Jestem racjonalistą i na pewno nie byle jakościowcem :-). Nie uznaję voodoo-marketingu ani w audio ani w TV :-).

Jeżeli w okolicy istnieją same Biedronki i Lidle to oznacza, że są to najlepsze sklepy jakie mogą istnieć.

U mnie w okolicy jest "Piotr i Paweł" i "Biedronki". Towary podobne albo nawet takie same tylko ceny w P&P wyższe. Czy to znaczy że P&P to lepszy sklep od Biedronki ?

Wszystkie po jednym h..ju jakość tragiczna wyroby Morlin,Sokołów sprzedawane pod innymi nazwami koncernów raz kupiłem konserwę gulaszu angielskiego który robi Morliny pod nazwą Animaxfood czy jakoś tam tragedia smakował jak gulasz z psa 3 kategorii pomielony razem z budą kosztował 4,70zł a krakusa który kupuję 8zł ale to jest prawdziwy gulasz. O serach z biedronki nie wspomnę ogólnie żywność w dyskontach jest tragiczna i tana a dla czego tania bo producent musi na czym zaoszczędzić w jakości tyczy się do wszystkich sieci nawet kiełbasy w paczkach jak się odtworzy to tak nie pachnął jak z masarni.Takie sieci konkurują tylko cenami nie jakością towaru z normalnymi sklepami

U mnie w okolicy jest "Piotr i Paweł" i "Biedronki". Towary podobne albo nawet takie same

:-))))))))))))))))))))))))))

Te podobne towary mają tylko podobną albo nawet taką samą nazwę.

Ale żeś teraz dowalił do pieca.

No i nie mam więcej pytań proszę Wysokiego Sądu ....

Te podobne towary mają tylko podobną albo nawet taką samą nazwę.

Ale żeś teraz dowalił do pieca.

No cóż pewnie nie mam tak arystokratycznego podniebienia jak Ty ;-).

Myślisz, że np "Old Spice" kupiony w "Carefur" za cenę 30% niższą będzie gorszy o tego z "P&P" ?

Pamiętaj że, niższa cena to większy obrót i świeższy towar (wyroby spożywcze). P&P ma zdecydowanie mniejsze obroty od "Biedronki".

Mój kolega to hobbysta TV i audio bardzo zaawansowany. Płyty kalibracyjne i staranność ustawień to jego "koniki". Niestety nic to nie dało. On i ja jesteśmy zdecydowanie za znacznie stabilniejszym w działaniu bardzo dobrym LCD-ekiem choć oczywiście ja nie mam nic na na przeciw dobrej plazmie.

A jaki to model kolega mial? Bylo co najmniej kilka modeli i roznily sie 'klasa'. A z tym 'wypaleniem' to nie wiem jak tego mozna dokonac - chyba gral w gry non-stop. I na koniec taka kalibracja zplyty to byla dobra przy RPTV a nie przy plazmie.

A jaki to model kolega mial? Bylo co najmniej kilka modeli i roznily sie 'klasa'. A z tym 'wypaleniem' to nie wiem jak tego mozna dokonac - chyba gral w gry non-stop. I na koniec taka kalibracja zplyty to byla dobra przy RPTV a nie przy plazmie.

Ostatni był z 8 serii (50'). Modelu niestety nie znam, ale Pioneer chyba miał tylko jeden. W gry rzeczywiście grał, ale to były takie o zmiennym obrazie jak np Formuła 1 (wyścigi samochodowe). Kolega jest fanem tej dziedziny sportu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.