Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatni był z 8 serii (50'). Modelu niestety nie znam, ale Pioneer chyba miał tylko jeden. W gry rzeczywiście grał, ale to były takie o zmiennym obrazie jak np Formuła 1 (wyścigi samochodowe). Kolega jest fanem tej dziedziny sportu.

Nie. modeli bylo kilka tak jak napisalem wczesniej. Jesli Kuro jest prawidlowo uzytkowany to nie ma mowy o jakis wypaleniach (u mnie nawet 'orbiter' nie jest wlaczony).

Nie. modeli bylo kilka tak jak napisalem wczesniej. Jesli Kuro jest prawidlowo uzytkowany to nie ma mowy o jakis wypaleniach (u mnie nawet 'orbiter' nie jest wlaczony).

Czy "prawidłowe użytkowanie" ma jakieś ograniczenia ?

To był najprawdopodobniej ten TV:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czy "prawidłowe użytkowanie" ma jakieś ograniczenia ?

To był najprawdopodobniej ten TV:

Ukryta Zawartość

Jesli ten to to jest 8 generacja. 9-tka miala lepszy obraz i pare roznic.

Ukryta Zawartość

Jesli ten to to jest 8 generacja. 9-tka miala lepszy obraz i pare roznic.

Wiem. 9 ma mój drugi kolega (pisałem też o nim). Niestety nie oglądałem (bardzo rzadko u niego bywam). Ma wadliwe trzy piksele i kolega przeniósł go do domu na wsi a do tego codziennego kupił Sony-ego X4500. Już jakiś czas temu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wiem. 9 ma mój drugi kolega (pisałem też o nim). Niestety nie oglądałem (bardzo rzadko u niego bywam). Ma wadliwe trzy piksele i kolega przeniósł go do domu na wsi a do tego codziennego kupił Sony-ego X4500. Już jakiś czas temu.

Ze Kuro robi 'buzzing' to jest powszechnie wiadome. Ale wadliwych pikselach to nie slyszalem. Dlaczego nie oddal?

Niech wyczyści dobrze matrycę !

Ja już miałem multum subpikseli, dosłownie kilkanaście - wszystkiemu winne - uwaga, ta dam, werble - kropelki wody !

Pod różnymi kątami świecą z określonym kolorem, bo w wodzie światło załamuje się podobnie jak w pryzmacie i stąd się biorą "subpiksele" :-) w plazmach.

Pozdrawiam

Pygar

Na co mam zmienić "płytę" ?

Fajnie by było gdybyś przestał puszczać tą samą płytę, kolega to kolega tamto - chłopie litości.

Technologii plazmowej już nie ma na rynku i jej lansowanie ma tylko znaczenia dla rynku wtórnego. Może dlatego jest takie intensywne (?).

Plazma powróci tak samo jak winyl.

Fajnie by było gdybyś przestał puszczać tą samą płytę, kolega to kolega tamto - chłopie litości.

Plazma powróci tak samo jak winyl.

Nigdy mi to do glowy nie przyszlo ale w sumie czemu nie?

Panowie a może zamiast plazmy (gdy już Wam padną, oczywiście żeby żyły u Nas jak najdłużej) to projektorek od JVC ...a dlaczego z tej stajni?...ponieważ obraz z niego ma taką plastyke i maniere jak panel pdp...... ;)

....a do wiadomości i pogody lcd taniutki..... i nawet wsi24 mu krzywdy nie zrobi....;) :) swoimi wypaleniami.....

Panowie a może zamiast plazmy (gdy już Wam padną, oczywiście żeby żyły u Nas jak najdłużej) to projektorek od JVC ...a dlaczego z tej stajni?...ponieważ obraz z niego ma taką plastyke i maniere jak panel pdp...... ;)

....a do wiadomości i pogody lcd taniutki..... i nawet wsi24 mu krzywdy nie zrobi....;) :) swoimi wypaleniami.....

Wysokiej klasy projector to i owszem ale nie kazdy ma duze pomieszczenie i calkowite zaciemnienie tez musi byc. Ale zaden ekran nie da ci takiego obrazu jak PDP jednak.

Chciałem zwrócić uwagę na zupełnie nowy trend w wątku p.t. "Śpieszmy się kochać plazmy ... "

Jednemu z naszych kolegów (mczaj) właśnie padła matryca PDP słynnej firmy PANASONIC.

" moja plazma Panasonic 58PY800 właśnie odeszła.

Obraz robił się ostatnio zaczerwieniony, by koniec koniec końców zrobić się całkowicie czerwony."

Na koniec pozostała mu jedynie czerwień na całej powierzchni ekranu plazmowego.

Dodam, że była to czerwień w niesamowitym, naturalnym kolorze !

Te OLEDY LG co teraz robi nie dopracowane szybciej szlak trafi nisz nasze PDP co mam już po kilka lat dodam panasa BD mam już 5 lat a LG po nie całe 2 latach napęd padł i o czym to świadczy?

Rozumiem, że LCD ani OLEDy się nie psują nigdy? Ciekawe ile lat miała plazma mczaja.

.... ciekawe ile miała przepracowanych godzin. Natomiast co do LCD ... w pracy zepsuły się dwa LCD LG. Chciałem zobaczyć, czy dam radę naprawić, więc rozkręciłem jednego i okazało się, że to tylko wybrzuszony kondensator ... po wymianie monitor dalej chodzi. ... wszystko się może zepsuć, ale LCD przy prawidłowym użytkowaniu są bardzo trwałe (sądzę, że bardziej niż plazma, CRT o obecnych OLED nie wspominając). W LCD praktycznie tylko podświetlenie się wypala ... a jak jest duży margines jasności, to na długo może wystarczyć.

Janunio chciał być dowcipny. Wyszło jak zawsze. Każde urządzenie dochodzi kiedyś do kresu swojego technicznego żywota. Takie to dziwne? Z tego co pamiętam z dawnych wpisów - @mczaj eksploatował swoje plazmy nadzwyczaj intensywnie. Sam o tym pisał: były włączane popołudniu i leciały nonstop do późnej nocy. A przecież to był bardzo stary model Panasonica. Aż dziw, że tyle lat wiernie służył.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

W LCD praktycznie tylko podświetlenie się wypala ... a jak jest duży margines jasności, to na długo może wystarczyć.

A martwe piksele? A elektronika, która może paść w każdym telewizorze i z reguły nie opłaca się go wtedy w ogóle naprawiać?

Ja mam już drugą plazmę, przy czym pierwsza też cały czas gra. Nigdy nie miałem najmniejszej awarii, wady, problemu. Po prostu zero (odpukać).

A martwe piksele? A elektronika, która może paść w każdym telewizorze i z reguły nie opłaca się go wtedy w ogóle naprawiać?

Martwe piksele ... mamy jakieś pierwsze monitory LCD w pracy, z przed ~10 lat ... zero martwych pikseli (jeszcze analogowe modele z matrycą 14" 1024x768)

Elektronika - tak, może się zepsuć, ale ona jest stosunkowo mało awaryjna (zepsuty 17" LG którego naprawiałem, może po ~7 latach pracy, 8 godzinx5 dni w tygodniu, miał uszkodzony kondensator).

@lech36:

"Myślisz, że np "Old Spice" kupiony w "Carefur" za cenę 30% niższą będzie gorszy o tego z "P&P" ?

Pamiętaj że, niższa cena to większy obrót i świeższy towar "

Dokładnie, jak jest ogromny obrót to masz zawsze świeże dostawy !!!

Baterie kupuję tylko w TESCO i tym podobnych sieciach.

A teraz wyobraźcie sobie, że jesteście pracownikiem centrali Biedronki (2 800 sklepów).

Od dotowarowania.

Wzywacie na dywanik Dyrektora Operacyjnego światowego koncernu NESTLE i pytacie:

[1] czy możecie się już podnieść z kolan, dyrektorku ?

[2] 70 TIR-ów dziennie ACE TEE może wyjechać z waszej fabryczki do naszych baz dystrybucyjnych ?

[3] Jakość ma być lepsza od ACE TEE BIEDRONKA,

[4] 10 000 zł tygodniowo dla mnie za kontrakt ... Bezśladowo bo zbieram na LG OLED 77" 5 szt dla całej rodziny.

Jestem fanem napoju ACE TEE cytrynowa. Kiedyś na topie była w PL Szwedzka ale zanikła.

Model dwa razy tańszy od NESTLE jest dokładnie dwa razy lepszy.

LIPTON to kicha, reszta się nie liczy.

Gwarantuję.

Ja tez myślałem że ze Skandynawii dla janunio liczy się tylko Finlandia 40% z miejscowości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .:)

Ukryta Zawartość

[1]

W Skandynawii pracowałem jako muzyk w latach 1982 - 2002.

Norway i Finland.

Norway znam lepiej od Norwegów.

Od Swinesund po Nord Cap (grałem tam w hotelu).

Wtedy to panowała tam prawie prohibicja. Przy kontraktach 6 - 8 miesięcy o alko można było zapomnieć.

Sklep w Norway co 100 km był.

Za to moon-shine topowy, bo na wodzie źródlanej z lodowców.

Na północy wszyscy pędzili. W sklepach mnóstwo dodatków smakowych typu WHISKY / SMIRNOFF / KOGNIAC ...

W Finlandii luksusowe salony w winem, a pod salonem "ruscy" turyści ze Stoliczną za 10%.

W parkach zalegały zwłoki fanów napojów "A".

Na czym grałeś?

Ile za pędzenie można tam było tam dostać?

bo w USA 15lat od ręki jak oglądam bimbrowników

Przy ich klimacie to w palnik dawaliście równo nie na rozgrzanie

Inna sprawa, że plazma mczaja nie jest wcale taka stara.

Na rynku polskim od 2009 r.

Mczaj:

kupuj płaskiego OLED-a.

PLEASE !

Ukryta Zawartość

Możesz wyjąć z ramki i mieć model 870 - płaski i FHD.

Linia na 2015 to tylko UHD OLED TV.

Jaki wyrok to nie wiem. Ja nie pędziłem.

Szpanem było zaprosić kapelę do domu i zadać "czadu".

Policja miała tam na celu pomagać mieszkańcom.

Cieszyła się sympatią.

Jeden policjant na tysiąc mieszkańców.

Piszę o północy. t.j. wyżej niż Trondheim.

Na północy szczególną troską otacza się bezpieczeństwo przetrwania w bardzo groźnym klimacie.

Stąd np. zwyczaj trzymania światła w oknach, dla błądzących.

ps.:

namawiam posiadaczy internetu do wizyty przez Google Street.

Zobaczcie Andenes na Lofotach, Trollvegen, Allesund czy sztandarowy Geirangerfiord

Ukryta Zawartość

Po zakończeniu kariery byłam tam dwa razy z synem.

Turystycznie i za własne.

Gorąco namawiam w lecie na Lofoty zamiast kupowanie TV.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kusisz.... a przy okazji dzieki za lekcje. Nie wiedzialem skad ta idea wystawiania lamp w oknach w Skandynawii. Dzieki milosnikowi OLEDa sie dowiedzialem. BTW Zalatw mi podstawke pod plaskiego OLEDa to moze sie skusze - nie mam jak powiesic na scianie, a obecny LCD Sony to porazka.

Mczaj:

kupuj płaskiego OLED-a.

PLEASE !

Drogi muzyku , a sam jaki TV posiadasz, wybacz, ze pytam bo zapomniałem jeśli pisałeś, i że nie śledzę na bieżąco.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dlaczego nie oddal?

Bo było dawno po gwarancji.

Cóż, mam dobry poligon doświadczalny. Kolega zmienia dosyć często TV. Płyta ta sama tak jak u zwolenników plazm. Plazma to plazma tamto :-) .

Chciałem zwrócić uwagę na zupełnie nowy trend w wątku p.t. "Śpieszmy się kochać plazmy ... "

Parę innych przypadków też było, jak sobie przypominam KrzysiekA też zwracał nową plazmę. Tak więc teraz to już będą dwie. I jeszcze trzecia, twoja, z wypalonym powidokiem. :-) Istny armagedon, padają jak muchy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.