Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Znaczy się idą nowe czasy, muszę się napić :-)

Te czasy nadeszły już jakiś czas temu, tylko ich nie chciałeś zauważyć.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bierzcie pod uwagę że kolega przesiadł się z dość wiekowej plazmy.... gdyby tego sony porównał do ostatniej serii panasa niestety miał by gorsze odczucia.... i Jego szczęście bo jest zadowolony.... :) ;)

Bierzcie pod uwagę że kolega przesiadł się z dość wiekowej plazmy.... gdyby tego sony porównał do ostatniej serii panasa niestety miał by gorsze odczucia.... i Jego szczęście bo jest zadowolony.... :) ;)

Weź pod uwagę, że ten Sony to też nie jest najlepszy LCD jaki jest (był) na rynku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

No więc odnośnie pierwszych wrażeń odnośnie 805b z VA.

Zrobiłem zalecane ustawienia, tzn.tryb kinowy, odcień ciepły itd.

Jakość obrazu przypomina to co miałem na plazmie 58PY800. Obraz nie ma wad starych elcedeków. Jest kontrastowy, ostry w ruchu i ma przyjemną, taką plazmową manierę w tych ustawieniach. Czerń jest prawie tak samo dobra, choć jednak gorsza (nie tak głęboka). Ale przynajmniej nie jest niebieska albo śliwkowa. Za to ostrość, jest lepsza, obraz jest trochę bardziej efektowny. Całościowo powiedziałbym że na filmach jest remis ze wskazaniem na plazmę (pewnie na ST60 byłaby większa przewaga).

Teraz właśnie oglądam Barcelonę vs Atletico w HD i mecz wygląda nawet ciut lepiej niż na plazmie. Jest super ostrość także w ruchu, wygląda to prawie jak demówki 4k. Super. Żadnego smużenia znanego z modeli sprzed paru lat. Remis ze wskazaniem na Sony.

Trzeba też wspomnieć o b. dobrej jakości wykonania. Ramka jest cieniutka, ale aluminiowa, nie jakiś plastik metalizowany, nie ma niedoróbek.

Całościowo jestem bardzo zadowolony jak na razie, jest lepiej niż myślałem.

Masz to co u mnie, że po włączeniu przez pierwsze kilkadziesiąt sekund nie można zmienić kanału?

Oglądałem na nim Koncert Noworoczny. Jak dla mnie jakość obrazu była powalająca. Do tego dźwięk z Elac FS 249.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że ten model Sonego nie jest typowym reprezentantem technologii LCD jako takiej, gdzie najczęstszym kontrastem jest 1000:1 a nie 4 razy więcej, podobnie z poziomem czerni, jeśli chodzi o ruch to też tu jest wyciśnięty na maksa w kategorii elcedeków w ogóle. W każdym razie to zupełnie co innego niż lcd Samsunga albo Sharpa, którymi bawiłem się u znajomych i z których nic się nie dało wycisnąć sensownego. To nie jest taki typowy jaskrawy LED, tylko bardziej "plazmowy" model. Jest też znacznie lepszy (również pod względem kontrastu i czerni) od 7-letniej plazmy Samsunga, która "gra" obecnie w pokoju dziennym i którą ten soniak ma niedługo zastąpić.

Co do kątów to gdzieś tak do 30 stopni jest OK, po czym nagle obraz szarzeje gdzieś około 40-45 st. Mały clouding też jest.

Masz to co u mnie, że po włączeniu przez pierwsze kilkadziesiąt sekund nie można zmienić kanału?

nie wiem póki co oglądam z n-ki i BR

Trzeba też wziąć pod uwagę, że ten model Sonego nie jest typowym reprezentantem technologii LCD jako takiej, gdzie najczęstszym kontrastem jest 1000:1 a nie 4 razy więcej,

1000:1 to tylko na IPS-ach a VA od 2500:1 do nawet 5000:1 bez lokalnego przygaszania.

To nie jest taki typowy jaskrawy LED, tylko bardziej "plazmowy" model.

Większość dobrych LCD-ków da się ustawić "plazmowo", aczkolwiek obraz identyczny do końca nie będzie bo LCD nie ma stopniowania odcieni koloru ditheringiem i jasność białego (jasnego) nie spada przy dużych wypełnieniach.

Większość dobrych LCD-ków da się ustawić "plazmowo"

Jak czytam podobne porównania to trafia mnie szlag dlaczego to LCD nie poszło do piekła? No K.wa dlaczego, skoro każdy LCD jednak porównuje się do jakości obrazu plazmy?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

1000:1 to tylko na IPS-ach a VA od 2500:1 do nawet 5000:1 bez lokalnego przygaszania.

Większość dobrych LCD-ków da się ustawić "plazmowo", .

No jak się da jak się nie da?!? Jak się mają podane wartości do ok. 20.000:1 kontrastu osiągalnego bez problemu na plazmach? U mnie jest na przykład 22.811:1 w trybie nocnym. To są różnice rzędu wielkości i zapewniam - to widać :)

Zapewniam też, że nie mam nic przeciwko elcedekom - dopóki ktoś nie zacznie pisać bzdur. No offence :)

Jak się mają podane wartości do ok. 20.000:1 kontrastu osiągalnego bez problemu na plazmach?

Tylko na niektórych plazmach. I na pewno nie bez problemu. Pamiętaj że plazmy mają kłopoty z białym. Coś za coś. Ja też nie mam nic na przeciw plazmom. Oczywiście tylko tym dobrym.

No K.wa dlaczego, skoro każdy LCD jednak porównuje się do jakości obrazu plazmy?

Może dlatego, że plazma była pierwsza :-).

Jak czytam podobne porównania to trafia mnie szlag dlaczego to LCD nie poszło do piekła?

Zadaj to pytanie firmie Panasonic. Oni powinni najlepiej wiedzieć.

Nie odpisują :-)

Skupiają się na opracowywaniu LCD-eków porównywalnych jakościowo do plazm (obraz) ? ;-)

No więc odnośnie pierwszych wrażeń odnośnie 805b z VA.

Zrobiłem zalecane ustawienia, tzn.tryb kinowy, odcień ciepły itd.

Jakość obrazu przypomina to co miałem na plazmie 58PY800. Obraz nie ma wad starych elcedeków. Jest kontrastowy, ostry w ruchu i ma przyjemną, taką plazmową manierę w tych ustawieniach. Czerń jest prawie tak samo dobra, choć jednak gorsza (nie tak głęboka). Ale przynajmniej nie jest niebieska albo śliwkowa. Za to ostrość, jest lepsza, obraz jest trochę bardziej efektowny. Całościowo powiedziałbym że na filmach jest remis ze wskazaniem na plazmę (pewnie na ST60 byłaby większa przewaga).

Teraz właśnie oglądam Barcelonę vs Atletico w HD i mecz wygląda nawet ciut lepiej niż na plazmie. Jest super ostrość także w ruchu, wygląda to prawie jak demówki 4k. Super. Żadnego smużenia znanego z modeli sprzed paru lat. Remis ze wskazaniem na Sony.

Trzeba też wspomnieć o b. dobrej jakości wykonania. Ramka jest cieniutka, ale aluminiowa, nie jakiś plastik metalizowany, nie ma niedoróbek.

Całościowo jestem bardzo zadowolony jak na razie, jest lepiej niż myślałem.

Ja miałem PY8 z tego samego roku, nie wiem do końca czym się różniła od Twojej plazmy, ale to straszna lipa w porównaniu do ST60 :)

Ostrość, płynność, kontrast - przepaść.

Większość dobrych LCD-ków da się ustawić "plazmowo", aczkolwiek obraz identyczny do końca nie będzie bo LCD nie ma stopniowania odcieni koloru ditheringiem i jasność białego (jasnego) nie spada przy dużych wypełnieniach.

Faktycznie strasznie spada, nie da się oglądać :))

Faktycznie strasznie spada, nie da się oglądać :))

Strasznie to chyba nie, ale są zmiany które szczególnie mogą być widoczne przy dziennym oglądaniu bez zaciemnienia.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tylko na niektórych plazmach. I na pewno nie bez problemu.

A jaki jest problem? Wystarczy zrobić kalibrację i jest np. prawie 23.000:1 jak u mnie. Przed kalibracją w trybie THX było ok. 20.000:1 i taki kontrast ma telewizor prosto z pudełka, bez żadnego ustawiania.

Pamiętaj że plazmy mają kłopoty z białym. Coś za coś.

Jaki znów kłopot z białym? To jest tak wyolbrzymiana sprawa, że aż... dość powiedzieć, że piszą o tym tylko ci, którzy w domu plazmy nie mieli. Ja dodam, że jasność spada odrobinę właściwie tylko na reklamach, kiedy prezentowane są białe plansze na cały ekran. Dokładnie w tych samych momentach, jak jest przy tym cicho (a na reklamach rzadko jest) słychać jak wytęża się zasilacz. Całe zjawisko wynika ze zwiększonego zapotrzebowania na prąd w takich momentach. Przy oglądaniu filmów tego zjawiska nigdy nie dostrzegłem. I to jest już cały ten "problem" z bielą, czy tam "pompowanie" bieli, o którym wiecznie piszą elcede-maniacy. Wystarczy trochę poobcować z plazmą, żeby wiedzieć, że jest to kompletnie marginalna sprawa. Chyba że dla reklamożerców ;)

Za to biel w normalnych scenach jest po kalibracji idealnie biała - bez żadnych żółtych, różowych czy innych nalotów co w LCD czy OLED jest chyba rzadkością.

A jaki jest problem? Wystarczy zrobić kalibrację i jest np. prawie 23.000:1 jak u mnie.

I sądzisz że na każdej plazmie to uzyskasz po kalibracji ?

Jaki znów kłopot z białym? To jest tak wyolbrzymiana sprawa, że aż... dość powiedzieć, że piszą o tym tylko ci, którzy w domu plazmy nie mieli. Ja dodam, że jasność spada odrobinę właściwie tylko na reklamach, kiedy prezentowane są białe plansze na cały ekran. Dokładnie w tych samych momentach, jak jest przy tym cicho (a na reklamach rzadko jest) słychać jak wytęża się zasilacz. Całe zjawisko wynika ze zwięszkonego zapotrzebowania na prąd w takich momentach. Przy oglądaniu filmów tego zjawiska nigdy nie dostrzegłem. I to jest już cały ten "problem" z bielą, czy tam "pompowanie" bieli, o którym wiecznie piszą elcede-maniacy.

Wyolbrzymianie powstało nie bez powodu. Plazmo-maniacy też stosują tą technikę :-).

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

I sądzisz że na każdej plazmie to uzyskasz po kalibracji ?

Pewnie nie, ale z drugiej strony są modele, na których da się wycisnąć jeszcze więcej: najwyższe Kuro i ZT60.

Wyolbrzymianie powstało nie bez powodu. Plazmo-maniacy też stosują tą technikę :-).

Ale czy to jest jakaś wojna? :)

He he, temat coś dziwnie znowu nagle odżył, czyżby udało się gdzieś okazyjnie kupić (komuś lub grupie osób) jakąś większą transzę z jakiegoś zachodniego magazynu czy też może już z zawczasu trzeba sobie nakręcić/napalić klientów na swoją starą plazmę bo w sumie fajnie byłoby już przejść na OLED-a ;)

Ja u siebie tez nie zauważyłem problemu z bielą. u nie w trybie THX dawał trochę za dużo odcienia zielonego.

Zrobiłem sobie porównanie na starym LCD 32 Panas i monitorze 27 IPS LED LG na obu odpaliłem sobie ten sam film i te czarne pasy na starym LCD HD Redy były ciemniejsze i czerń była jakby głębsza niż na monitorze przedtem nie zwracałem na to uwagi przy kompie mi to nie przeszkadza ale tv IPS bym nie kupił

Pewnie nie, ale z drugiej strony są modele, na których da się wycisnąć jeszcze więcej: najwyższe Kuro i ZT60.

Tu masz pomiary z "flatpanelshd" (po kalibracji):

Samsung

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) D550 - 1:875

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) D8000– 1:2100

LG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) PZ950– 1:1444

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) PK950 - 1:1825

Panasonic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) VT30 - 1:4450

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) GT30 – 1:2733

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) GT20 – 1:2200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) V20 – 1:1925

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) X20 - 1:2100

Dopiero po serii 30 Panasonic zaczął uzyskiwać wyniki wyższe niż 1:5000. Samsung w ostatniej serii też miał produkt z wysokim kontrastem i na dodatek mało tracił bieli przy dużych wypełnieniach.

Ale czy to jest jakaś wojna? :)

Pewnie że nie wojna. Może partyzantka ? ;-)

Ja u siebie tez nie zauważyłem problemu z bielą. u nie w trybie THX dawał trochę za dużo odcienia zielonego.

Jak nie będziesz miał odniesienia to możesz nie zauważyć.

.......ale tv IPS bym nie kupił

Ja też bym TV z IPS bez "local dimming-u" i tylnego podświetlenia nie kupił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj, Lechu, Lechu, co ty jeszcze wymyślisz? Ja nie można pisać pierdół o wypalaniu pikseli i powidokach, to wali się teksty o słabej bieli. No dajże spokój, bo przykro się to czyta.

bo w sumie fajnie byłoby już przejść na OLED-a ;)

Teraz to jest bez sensu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

nakręcić/napalić klientów na swoją starą plazmę

Fajną masz wizję świata. Ty tak robisz jak coś sprzedajesz? To będę wiedział, żeby nie czytać twoich postów bo pewnie tylko coś akurat opychasz.

Tu masz pomiary z "flatpanelshd" (po kalibracji):

Samsung

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1321001419 D550 - 1:875

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1310639416 D8000– 1:2100

LG

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1305795700 PZ950– 1:1444

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1305795700 PK950 - 1:1825

Panasonic

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1303892383 VT30 - 1:4450

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1300800238 GT30 – 1:2733

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1285749683 GT20 – 1:2200

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1279623234 V20 – 1:1925

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1269850266 X20 - 1:2100

Dopiero po serii 30 Panasonic zaczął uzyskiwać wyniki wyższe niż 1:5000. Samsung w ostatniej serii też miał produkt z wysokim kontrastem i na dodatek mało tracił bieli przy dużych wypełnieniach.

To rzeczywiście słabo. Nie sprawdzałem jakoś wcześniej wyników starych modeli i myślałem, że każdy tak ma że 20.000:1 to norma :)

Swoją drogą ciekawe ile ma moja stara TH-46PY80P, w necie nigdzie nie mogę znaleźć, a tu:

http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/25144-panasonic-py80-wszystko-o-serii.html

jakiś wariat 7 lat temu pisał o 30.000:1 :D

Oj, Lechu, Lechu, co ty jeszcze wymyślisz?

To co ja podaję to są dane z portali testowych i własne obserwacje. Skąd u Ciebie przeświadczenie że coś wymyślam ?

Ja nie można pisać pierdół o wypalaniu pikseli i powidokach, to wali się teksty o słabej bieli. No dajże spokój, bo przykro się to czyta.

O tych "pierdołach" nie tylko tu się pisze.

Ja miałem PY8 z tego samego roku, nie wiem do końca czym się różniła od Twojej plazmy, ale to straszna lipa w porównaniu do ST60 :)

Ostrość, płynność, kontrast - przepaść.

Coś Ci się pomieszało. PY8 to były 2 generacje wstecz, bardzo słabe modele. Nawet PY85 z kolejnego rocznika miał słaby kontrast - poniżej 1000:1.

Kolejnym rocznikiem i najwyższym modelem (15 tys cena sugerowana) była moja 58PY800. Wg pomiarów audio-video miała czerń 0,025cd/m2 i kontrast 6400:1. Była uznawana za drugą najlepszą plazmę po Pioneerach.

Tylko na niektórych plazmach. I na pewno nie bez problemu. Pamiętaj że plazmy mają kłopoty z białym.

Mam porównanie jak te same sceny z białym wyglądały na plazmie panasa i na LCD sony i mogę Ci powiedzieć, że plazma nie ma żadnych "kłopotów z białym" w normalnych scenach filmowych.

Przestań już naprawdę klepać o tym w kółko tę samą formułkę wbrew doświadczeniom posiadaczy danych tv.

Powiem tak do puki nie będzie OLEDU bez wad nie zmienię swoje PDP na LCD na pewno na IPS chyba że padnie moje PDP wtedy tylko LCD na przeczekanie będzie to Panas.Po testach tych co czytałem jak to tej pory nikt nie dorównał nawet AX900(ze swoimi błędami jak każda technologia i za jaka cenę) PDP przedtem czy teraz nie liczę już OLED z większą głębią czerni bo one maja wiele wad istotnych na teraz.Pozostali producenci LCD niczym mnie nie urzekli względem obrazu i głębią czerni jedynie wysokich modeli LCD Sony z Całościowym podświetleniem LED coś pokazało ale i ono nie dorównało najwyższym modelom PDP Panasa

Wg pomiarów audio-video miała czerń 0,025cd/m2 i kontrast 6400:1

Mało możliwe żeby rzeczywiście taki kontrast miała, bo oznaczałoby to jasność powyżej 150cd/m2 - osiągalne dopiero przez ostatnią generację plazm Panasonica i Samsunga, ktoś coś musiał s.......ć podczas robienia pomiarów, zresztą kontrast dobijający do 5000:1 osiągały dopiero VT30 po kalibracji (pomijając plazmy Pioneera bo te osiągnęły dużo wcześniej kontrast powyżej 20 000:1).

Nawet PY85 z kolejnego rocznika miał słaby kontrast - poniżej 1000:1.

Nie może być bo moja PJ550 ma 3000:1 a PY85 ma mój brat no i to jest przepaść.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.