Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Do tego nikomu się nie chciało bądź walczyli bezskutecznie ze skutkami ubocznymi strefowego wygaszania jak zjadanie detali,artefakty-efekt halo.

Patrząc obiektywne w dobie LCD LED dopracowane podświetlenie full-led mogłoby zapewnić naprawdę przyzwoitą jakość obrazu.

Ciekaw jestem pierwszych obszerniejszych testów topowych modeli Panasonica bo wierząc testerom-dziennikarzom hdtv.com.pl udało się ograniczyć skutki uboczne do 95%(w przypadku jednego zdjęcia dopatrzono się minimalnych),więc w znacznym stopniu.

Patrząc obiektywne w dobie LCD LED dopracowane podświetlenie full-led mogłoby zapewnić naprawdę przyzwoitą jakość obrazu.

A tak inżynierowie spoczęli na laurach, szpece od marketingu wmówili potencjalnym klientom, że to co kupują to już jest szczyt możliwości technicznych, doszli do wniosku, że bylejakość wystarczy opakować w kolorowy papierek, zastosować parę chwytliwych formułek i po zawodach. Podnieśli ceny, obłowili się i zabili obraz.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie kminię tego zupełnie i nie cierpię obrazu na LCD. Nie wiem jak ludzie mogą tego nie widzieć i je kupować. Tzn wiem dlaczego, bo są wiecznie w jakieś durnej promocji w gazetce...

Nie przesadzaj. LCD też może mieć ładny obraz. Plazma pokazuje swą wyższość na zasadzie że lepsze jest wrogiem dobrego.

Ze szczególnym naciskiem na "może mieć". Aby to osiągnąć należy spełnić podstawowe warunki: nie oglądać wcześniej plazmy w warunkach domowych i mieć sporo luźnej gotówki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Nie kminię tego zupełnie i nie cierpię obrazu na LCD. Nie wiem jak ludzie mogą tego nie widzieć i je kupować. Tzn wiem dlaczego, bo są wiecznie w jakieś durnej promocji w gazetce...

To nie tak. ;)

Może i raczej na pewno-piszesz o zwykłym LCD za jakieś tam 2 koła.

Panowie-LCD potrafi pokazać śliczny obraz-ale za 5-9 tyś-i obraz jest naprawdę fajny-po kalibracji lub ustawieniu go np przez kolegę Artona. ;)-no ale do plazmy mimo wszystko to trochę brakuje-biorąc pod uwagę kolory,bo czerń już nie tyle.

Ja widziałem sporo u znajomych takich prostych LCD za symboliczne 1500-3000 tyś i jeszcze lukają w trybie dynamicznym. ;) ich sprawa-ten obraz to masakra,wszystko zlane czernią,i pastelowymi kolorami.

I tu pada zasadnicze pytanie:

Po co telewidzowi "tłukącemu całymi dniami" TVP Info lub Dlaczego Oni Śpiewają, lepsza jakość obrazu (lepszy sprzęt)?

Dla szpanu?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

I pewnie całymi dniami tłuką na nich wyłącznie TVP Info :-)

Ich sprawa-;) znając życie,i setki moich znajomych-myślisz że oni(znajomi) biorą pod uwagę co to dobra czerń w tv,lub naturalna barwa koloru( w przybliżeniu) -tylko mała część ludzi(takich jak my ) ma wymogi względem obrazu-a niektórzy nawet nie mają pojęcia co to kalibracja tv.

Kolega ostatnio lukając u mnie (Grawitację) zapytał się jak ja to ustawiłem że ta biel kostiumów nie jest idealnie biała,tylko taka przybrudzona( ma lcd),a kosmos ma taką czerń totalną z punktami świecących gwiazd, ;)

Już miałem mu powiedzieć-że to Kopra robota ;)-ale i tak by nie uwierzył,więc mu powiedziałem że ST-60 tak po prostu ma.. ;)

I tu pada zasadnicze pytanie:

Po co telewidzowi "tłukącemu całymi dniami" TVP Info lub Dlaczego Oni Śpiewają, lepsza jakość obrazu?

No właśnie, dlatego Panasonik i Kuro (Lech nie odzywaj się) poszły w diabły.

No właśnie, dlatego Panasonik i Kuro (Lech nie odzywaj się) poszły w diabły.

:-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

tak całkiem plasma nie odeszła ! LG i Samsung na sezon 2014 pokazał nowe serie , choć to raczej entry level

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

choć to raczej entry level

Samsung PSXF8500 ma być produkowany dalej jako topowy model,ciekawe czy na nim skończą czy będą chcieli wejść na wyższy poziom....

Lg ma mieć jakieś 2 podstawowe modele raczej z tej średniej półki. Natomiast Samsung będzie kontynuował produkcję topowego modelu.

Myślę że bez problemu znajdzie na niego odbiorców.

" Po co telewidzowi "tłukącemu całymi dniami" TVP Info lub Dlaczego Oni Śpiewają, lepsza jakość obrazu ?"

Pierwszy poważny sygnał w tej sprawie był związany z Telewizją Nowej Generacji N.

Byłem pewien, że rozjadą rynek z darmowymi tunerami od ADB.

A tak się nie stało.

Mam pytanie do posiadaczy plasm 3D, moze nie jestem najwiekszym fanem 3D jednak niedawno kupilem nowy tv typu smart tv, 3D. Genaralnie sceptycznie podchodzilem do tego dodatku ;) jednak stwierdzam ze smart tv naprawde swietnie sie spisuje i zaskakuje mozliwosciami .

Dlaczego by niewykozystac rowniez mozliwosci ogladania filmow w 3D. Niestety nie bardzo sie orientuje czy koniecznie musze zakupic okulary LG , czy np moga zakupic okulary innej marki np aktywne Samsunga . Slyszalem ze niekiedy inne marki zgrywaja sie ze soba .

System LG nie jest zamienny z Samsungiem.

Ok czyli najlepiej kupic dedykowane do modelu , aby uniknac niepotrzebnego rozczarowania . Pozostaje kupic tylko aktywne LG ;) .

Dzieki za odp

PANASONIC nigdy nie był jakimkolwiek wzorcem jakości !!!

W plazmach (od chwili wycofania się Pioneera) był i nadal jest wzorcem. Jak dotąd niedoścignionym. To bardzo niedobrze, że niechęć do jakiegoś producenta przyćmiewa Ci obiektywizm spojrzenia.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No to odważne stwierdzenie. Jakie Twoim zdaniem TV mają lepszą jakość obrazu FullHD niż plazmy Panasa?

Ok czyli najlepiej kupic dedykowane do modelu , aby uniknac niepotrzebnego rozczarowania . Pozostaje kupic tylko aktywne LG ;) .

Dzieki za odp

Szczerze mówiąc, to olałbym to całe 3D. Nie wiem z czym miałeś do tej pory styczność, tzn z jakimi materiałami 3D ale podejrzewam, że widziałeś krótkie urywki, próbki. Fajny bajer, tylko sęk w tym, że takie "fajne" momenty, efektu wychodzenia z ekranu zdarzają się w filmie dość rzadko. A normalne sceny, które wypełniają 95% filmu lepiej ogląda się (przynajmniej wg mnie) w 2D. Jedyną opcją do zaakceptowania dla mnie to 3D pasywne, gdzie jesteśmy w stanie bez zmęczenia obejrzeć taki cały film, nawet jeśli nie będzie miał zbyt wielu efektów 3D. Aktywne niby lepsze, pełna rozdzielczość itd, ja tak nie uważam. Zresztą o jakim rozmiarze ekranu my tu mówimy aby te duże różnice widzieć. Może na projektorze byłoby gorzej, ale na tv uważam, że lepiej mieć pełen komfort oglądania w nadal eleganckiej jakości 720p, niż na męczącym wzrok aktywnym 3D 1080p. A najlepsza rada jest taka - kup tv z możliwie najlepszą jakością 2D, a 3D traktuj jako dodatek, jeśli znajdziesz podobną, dobrą jakość 2D na telewizorach z pasywnym i aktywnym 3D, to jedynie wtedy niech 3D zadecyduje. Nigdy na odwrót.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

podejrzewam, że widziałeś krótkie urywki, próbki. Fajny bajer, tylko sęk w tym, że takie "fajne" momenty, efektu wychodzenia z ekranu zdarzają się w filmie dość rzadko. A normalne sceny, które wypełniają 95% filmu lepiej ogląda się (przynajmniej wg mnie) w 2D

Też tak myślę. ;)

Mam nagrany mecz w 3D ligi mistrzów -i najlepszy moment w tym meczu 3D-to to jak kamera jechała po widowni i rzucali różne papiery,serpentyny itd i to latało koło twoich oczu-a postacie są tak malutkie(piłkarze) że to wygląda jak mecz krasnoludków.

Jak chcę się pośmiać to ten mecz odpalam,i jak widzę tych krasnali to od razu śmiech do łez.-TV-55cali.-lukanie z 2-2,5m-bo dalej to już w ogóle porażka w 3D.

Szczerze mówiąc, to olałbym to całe 3D. Nie wiem z czym miałeś do tej pory styczność, tzn z jakimi materiałami 3D ale podejrzewam, że widziałeś krótkie urywki, próbki. Fajny bajer, tylko sęk w tym, że takie "fajne" momenty, efektu wychodzenia z ekranu zdarzają się w filmie dość rzadko. A normalne sceny, które wypełniają 95% filmu lepiej ogląda się (przynajmniej wg mnie) w 2D. Jedyną opcją do zaakceptowania dla mnie to 3D pasywne, gdzie jesteśmy w stanie bez zmęczenia obejrzeć taki cały film, nawet jeśli nie będzie miał zbyt wielu efektów 3D. Aktywne niby lepsze, pełna rozdzielczość itd, ja tak nie uważam. Zresztą o jakim rozmiarze ekranu my tu mówimy aby te duże różnice widzieć. Może na projektorze byłoby gorzej, ale na tv uważam, że lepiej mieć pełen komfort oglądania w nadal eleganckiej jakości 720p, niż na męczącym wzrok aktywnym 3D 1080p. A najlepsza rada jest taka - kup tv z możliwie najlepszą jakością 2D, a 3D traktuj jako dodatek, jeśli znajdziesz podobną, dobrą jakość 2D na telewizorach z pasywnym i aktywnym 3D, to jedynie wtedy niech 3D zadecyduje. Nigdy na odwrót.

Prawde mowiac wszystkie dotyczczas Plasmy mialem Samsunga bez 3D , ta ostania byla 50" naprawde niezla w tamtym czasie niby najciensza plasma na swiecie konkurent Kuro ;) teraz wisi w sypialni , jako ze kupilem teraz 60" z tym calym 3D poprostu chce troche sie tym pobawic i wyrobic sobie wlasna opinie . Niestety jest to 3D aktywne . Zobaczymy kupie okulary to przetestuje ;)

Jakie Twoim zdaniem TV mają lepszą jakość obrazu FullHD niż plazmy Panasa?

Podobno Samsung PS F8500, ale nie widziałem.

Tez uważam że dopóki gdzies jeszcze jest na pułce sklepowej Plazma Panasa VT to jest to wzór dla innych producentów.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Podobno Samsung PS F8500, ale nie widziałem.

Tez uważam że dopóki gdzies jeszcze jest na pułce sklepowej Plazma Panasa VT to jest to wzór dla innych producentów.

Dla znakomitej większości wzorem niedoścignionym jest już seria ST60.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.