Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwię się fascynacją ludzi telewizorami LCD/LED podczas gdy jedynie telewizor PLAZMOWY gwarantuje najlepszy obraz

bo w dalszym ciagu jest mase ludzi, ktorzy dalej mysla, ze plazmy cierpia na image burn-in, sa glosne i sie grzeja, bucza i (najlepsze :) trzeba wymienic w nich gaz po kilku latach uzytkowania o ja pierrr... :))

do tego pan sprzedawca w sklepie dopowie tak tak to jest przestarzala technologia prosze zobaczyc jakie kolory sa zywe na LED (tzn ustawienie dynamiczne ) i juz po zawodach koles wychodzi z LED.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

To jest normalnie technologiczne zacofanie. To sprzedawcy powinni informować ludzi co daje porządny obraz, zachwalać plazmy, ustawić barwy odpowiednio. Jeżeli jakis kupujacy zwraca uwagę głównie na obraz to taki sprzedawca od razu powinien plazme polecać. Tylko prawda jest taka, że taki typowy sprzedawca z marketu RTV wie niewiele więcej od kupującego.

Sprzedawca z marketu przede wszystkim chcę utrzymać pracę i będzie mówił to co mu każą, wiadomo przecież że technologia LED jest tańsza w produkcji a TV LED są od jakiegoś czasu w tej samej cenie albo droższe od plazm, więc i zysk jest większy itd.

Tylko prawda jest taka, że taki typowy sprzedawca z marketu RTV wie niewiele więcej od kupującego.

w PRLu w marketach nie jest z tym jeszcze tak zle w porownaniu z marketami w uk currys, comet, pc world itp. tam to sa prawdziwe mapety nic, ale to nic nie potrafia powiedziec Ci wiecej jak przeczytac pare danych z naklejki plus jakies nakazane z gory idiotyzmy np. ze ten kablel hdmi da Ci lepszy obraz od tego kabla hdmi :))

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

A wystarczy poprosić sprzedawcę o pilota i ustawić w plaźmie kolory według swoich preferencji

Potwierdzam. Właśnie w taki sposób przekonałem się do PDP.

Tylko prawda jest taka, że taki typowy sprzedawca z marketu RTV wie niewiele więcej od kupującego.

Niewiele więcej? Zazwyczaj wie znacznie mniej. Jeżeli do tego dołożyć, że proponuje klientom to, co mu każą - mamy to co mamy.

Byłem niedawno w MM i pooglądałem sobie TV 4K. Tak jak przy pierwszym spotkaniu z tą technologią byłem pod jej wielkim wrażeniem (LCD Sony), to gdy teraz sobie pooglądałem na zwykłym sygnale HD to ..... mi szczęka opadła. NIC CIEKAWEGO- ZWYKŁE LCD. Tak więc jeśli sygnał będzie taki jaki jest obecnie, to będzie to najgorzej wydana gotówka.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przypomina mi to kilkanascie lat wciskania kitu przez sprzedawców i redaktorów wciskających CD.

Podczas gdy była obecna ale dająca mniej zarobić technologia DSD SACD.

i (najlepsze :) trzeba wymienic w nich gaz po kilku latach uzytkowania o ja pierrr... :))

Ostatnio spotkałem takiego sprzedawcę-idiotę-oszołoma w galerii Częstochowskiej (RTV euro AGD)

Byłem niedawno w MM i pooglądałem sobie TV 4K. Tak jak przy pierwszym spotkaniu z tą technologią byłem pod jej wielkim wrażeniem (LCD Sony), to gdy teraz sobie pooglądałem na zwykłym sygnale HD to ..... mi szczęka opadła. NIC CIEKAWEGO- ZWYKŁE LCD. Tak więc jeśli sygnał będzie taki jaki jest obecnie, to będzie to najgorzej wydana gotówka.

Wiesz, 4K od Samsunga grał lepiej od Sonego (poza czernią, która jest w samsungu zła) ale tylko dlatego że materiał ma mniejsze nasycenie barw.

Materiał zrobiony przez "specjalistów" Sonego ...... co to w ogóle ma być bajka Disneya - zgroza.

Niewiele więcej? Zazwyczaj wie znacznie mniej. Jeżeli do tego dołożyć, że proponuje klientom to, co mu każą - mamy to co mamy.

Tu bym się do końca nie zgodził. Informację wyczytane na forum to jeszcze nie wiedza. A masa ludzi właśnie z taką "wiedza" przychodzi po zakup.

Mam znajomych w Sauturno/Mediakach u mnie w mieście. znają się chłopaki na rzeczy.

Wyświetl postUżytkownik hifibloke dnia 23.01.2014 - 19:39 napisał

i (najlepsze :) trzeba wymienic w nich gaz po kilku latach uzytkowania o ja pierrr... :))

Ostatnio spotkałem takiego sprzedawcę-idiotę-oszołoma w galerii Częstochowskiej (RTV euro AGD)

No chyba że taki to faktycznie śpec.

A może Kolega by tak coś bardziej technicznie a nie tylko jak zwykle "półgębkiem". Np w oparciu o budowę panela z Wikipedii -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do wypełniania przestrzeni jaką tworzą komórki subpikseli pomiędzy dwoma szybami używa się gazu (głównie ksenon i neon). Ponieważ matryca składa się z dwóch tafli szklanych sklejonych ze sobą to istnieje ryzyko rozszczelnienia się tego łączenia pomiędzy nimi (stosuje się elastyczne kleje podobne strukturalnie do silikonu, ale bez bazy octowej). Ryzyko rozszczelnienia występuje przy nieodpowiednim przenoszeni (na płasko - producenci takiego zakazują) o czym już była mowa wcześniej, oraz przy miejscowym nagrzaniu matrycy na skutek wyświetlania statycznych jasnych fragmentów obrazu (dotyczy to szczególnie krawędzi matrycy). Np. przy przenoszeniu na płasko w klejeniu międzyszybowym na krawędziach za które trzymamy (najczęściej krótsze) występują duże siły ścinające klejenie. Wypełnienie gazami szlachetnymi wymienionymi wyżej też może rodzić konsekwencje w czasie. Taki np ksenon ma strukturę atomową powodującą penetrację klejeń stosowanych przy łączeniu szkła. Np ksenon wypełniający przestrzeń pomiędzy szybami stosowanymi w budownictwie (zwiększa izolacyjność termiczną zestawu szklanego) ulatnia się z tej przestrzeni w ciągu około 5-10 lat (bez rozszczelnienia klejenia). Ulotnienie się gazu na skutek zjawisk opisanych wyżej skutkuje szybkim zużyciem luminoforów i elektrod jonizujących w subpikselach i powstaniem miejscowych zmian w wyświetlanych kolorach (widziałem to zjawisko w praktyce).

Ten sprzedawca ("oszołom-idiota") nie miał racji tylko w jednym. Gazu, który ulotnił się na skutek rozszczelnienia lub zjawisk opisanych wyżej nie da się uzupełnić (matryca do wymiany). Reszta z tej tej informacji może być prawdziwa tylko została przez niego niewłaściwie przekazana.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ten sprzedawca ("oszołom-idiota") nie miał racji tylko w jednym. Gazu, który ulotnił się na skutek rozszczelnienia lub zjawisk opisanych wyżej nie da się uzupełnić (matryca do wymiany).

Czy aby na pewno? Może jednak jest gdzieś gaz w sprayu? Zgodnie z teorią bym sobie uzupełnił. Nie wiem tylko gdzie jest taka mała dziurka w plazmie, pomoże ktoś? :-)

Czy aby na pewno? Może jednak jest gdzieś gaz w sprayu? Zgodnie z teorią bym sobie uzupełnił. Nie wiem tylko gdzie jest taka mała dziurka w plazmie, pomoże ktoś? :-)

Przyłączę się do poziomu wypowiedzi.

Uzupełnij sobie :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Tylko gdzie ta dziurka? :-)

Ulotnienie się gazu na skutek zjawisk opisanych wyżej skutkuje szybkim zużyciem luminoforów i elektrod jonizujących w subpikselach i powstaniem miejscowych zmian w wyświetlanych kolorach (widziałem to zjawisko w praktyce).

A tak już na poważnie, to już wiem skąd się biorą sławetne duszki i powidoki. Gaz się ulatnia i tworzą się poltergeisty? :-)

mają kolosalne znaczenie.

Jeśli siedzisz z nosem w ekranie i w całkowitej ciemnicy to faktycznie nie będzie czerni absolutnej.

komputer masz więc podłącz go poprzez HDMI i wyświetl to zdjęcie:

Ukryta Zawartość

napisz ile klatek od lewej widzisz z odległości 1m jako super czarne

Zdaje sobie z tego sprawe, ale po prostu czarny jest kiepski. Ogladam na kontrascie 80 i widac to wyraznie. Na poczatku jak dostalem tv to byla masakra. Czern typu lcd pod katem, tylko nie az tak intensywnie. Po 2 dniach ciaglego ogladania sie znacznie poprawila. Zamowilem serwisanta, ale bedzie dopiero w czwartek

Ukryta Zawartość

Obraz w telewizorze sam w sobie nie poprawia się, jeżeli tak, to znaczy ma jakąś ukrytą wadę i trzeba reklamować.

Tylko gdzie ta dziurka? :-)

Poważnie nie wiesz ? :-)

A tak już na poważnie, to już wiem skąd się biorą sławetne duszki i powidoki. Gaz się ulatnia i tworzą się poltergeisty? :-)

W tym wątku jest tak wielu ekspertów od technologii plazmowej, że powinieneś zwrócić się do nich w sprawie wyjaśnień. Ja działam w innej branży :-), ale jak coś wiem to staram się Wam przekazać. Mam nadzieję, że kulturalnie.

Lechu36 ja naprawdę Cię szanuję, chciałbym być opanowany tak jak ty :-)

Ale gdzie jest dziurka nie wiem.

Ale gdzie jest dziurka nie wiem.

Nie czuję się na siłach żeby Ci to wyjaśnić :-).

Pozdrawiam

P.S. Swoją wypowiedzią z #2383 starałem się podnieść upadający poziom dyskusji. Niestety chyba się nie udało.

Tu bym się do końca nie zgodził. Informację wyczytane na forum to jeszcze nie wiedza. A masa ludzi właśnie z taką "wiedza" przychodzi po zakup.

Mam znajomych w Sauturno/Mediakach u mnie w mieście. znają się chłopaki na rzeczy.

Ja również znam takich. Co nie zmienia faktu, że są to tylko wyjątki potwierdzające regułę. A jest ona taka, że klient przychodzący z wiedzą czerpaną z Forum wie znacznie więcej niż znakomita większość sprzedawców.

Swoją wypowiedzią z #2383 starałem się podnieść upadający poziom dyskusji. Niestety chyba się nie udało.

Spokojnie, udało się- cały czas nad tym myślę :-)

A może Kolega by tak coś bardziej technicznie a nie tylko jak zwykle "półgębkiem".

Nie mogę koledze tego zreferować ponieważ sprzedawca i Pan ogólnie podobnie myślicie o plaźmie. (w uproszczeniu)

Żeby jednak ciekawość Cię nie zerzarła napiszę że sprzedawca mówił między innymi kupującym dlaczego plazma przegrała z LCD.

Ciekawe co ,, zerzarł'' ten sprzedawca, że zauważył przegraną PDP w starciu z LCD.

No cóż każdemu się zdaża, jaką dostanę ocenę za ortografię? (pewnie 1) ;)

Żeby jednak ciekawość Cię nie zerzarła napiszę że sprzedawca mówił między innymi kupującym dlaczego plazma przegrała z LCD.

Dlaczego ? Przecież to najlepsze na świecie TV. Wielokrotnie to mówiłem. Nie wszystkie oczywiście. Tylko niektóre od Panasonic-a i to niekoniecznie przez długie lata.

Pomijając kwestię techniczne u mnie radość z nowego zakupu trwała raptem 18h.......w południe żona do mnie dzwoni z informacją że najmłodszy z naszych domowników urządził sobie na nowym TV tablicę do malowania kredkami!!! efekt....na dole matrycy pozostały pamiątki po tym dziele w postaci mniejszych i większych rysek!!! Czy znane są sposoby na takie ryski czy lepiej tego nie ruszać??

Byłem dzisiaj na "łowach" i widziałem Panasia TX-P50ST60 - WOW. Jedynym konkurentem LED dla niego był Sony KDL-50W685A, ale to dzięki ilości opcji w kalibracji obrazu. Sprzedawca stwierdził,że do kina i sportu brać plazmę i tylko zapytam się tutaj czy faktycznie tak jest ?

Drobna pasta ścierna (do polerowania lakierów samochodowych i delikatne polerowanie. Niestety operacja czasochłonna. Przy płytkich rysach skuteczna.

NIE NACISKAĆ !

Do 'leopard33'

Przypomniało mi się żeby sprawdzić czy przypadkiem powłoka antyrefleksyjna nie jest naniesiona na zewnątrz. Jeżeli tak to nie wolno polerować !!! Tak miały kiedyś monitory CRT firmy Sony. Kolega chciał tylko umyć zabrudzenia. Wziął jakiś detergent i wyczyścił powłokę do szkła.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.