Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat ten sprzedawca dobrze prawi. Brać plazmę. A TX-P50ST60 to bardzo udany model.

A może z racji tego,że TV będzie potrzebny dopiero za rok poczekać na serię ST70 ? A teraz zainwestować w kino domowe ? Bo wybór jest taki - albo kino albo TV

poczekać na serię ST70

Jak chcesz plazme Panasonice to kup to co teraz maja w sklepie bo nie bedzie juz ST70. Przejrzales przynajmniej pobieżnie temat w ktorym piszesz?

Jak chcesz plazme Panasonice to kup to co teraz maja w sklepie bo nie bedzie juz ST70. Przejrzales przynajmniej pobieżnie temat w ktorym piszesz?

My bad - przeczytałem w przyszłym roku na pierwszej stronie i myślałem,że jeszcze wypuszczą serię 70 - czyli po ptakach - kupić TV, a za rok kino, bo wątpię,żeby oledy staniały do poziomu 5k, a LED nie dogoni plazmy

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Pomijając kwestię techniczne u mnie radość z nowego zakupu trwała raptem 18h.......w południe żona do mnie dzwoni z informacją że najmłodszy z naszych domowników urządził sobie na nowym TV tablicę do malowania kredkami!!! efekt....na dole matrycy pozostały pamiątki po tym dziele w postaci mniejszych i większych rysek!!! Czy znane są sposoby na takie ryski czy lepiej tego nie ruszać??

Bardzo trudno zrobić rysę kredką,która (zadrapie) panel.

Ciepłą wodą-bez żadnych detergentów(zmoczona ściereczka-mikrofibra,troszkę zwilżona) a potem suchą,i tak kilka razy.

Faktem jest że nie znam siły nacisku rączki twojego dziecka :) ale jak to były kredki, a nie było w arsenale długopisu to powinno pomóc.

No a jak nie to musisz z tym żyć.

Bardzo trudno zrobić rysę kredką,która (zadrapie) panel.

Ciepłą wodą-bez żadnych detergentów(zmoczona ściereczka-mikrofibra,troszkę zwilżona) a potem suchą,i tak kilka razy.

Faktem jest że nie znam siły nacisku rączki twojego dziecka :) ale jak to były kredki, a nie było w arsenale długopisu to powinno pomóc.

No a jak nie to musisz z tym żyć.

Ja miałem nadzieję że to tylko świecówki ale w arsenale mogły być i zwykłe ołówkowe, wystarczyło że złamany był wkład i mógł wtedy porysować. Tragedii nie ma, ale boli że stary LCD stał tyle czasu i się nim nie interesował a ten załatwił po 18h. Oczywiście myłem zmoczoną mikrofibrą i polerowałem suchą ale to ewidentnie są ryski, polerować nie mam zamiaru aby nie narozrabiać, pozostaje z tym żyć :)

To dziwne. Na moim GT30 lądowała m in łyżka wazowa, rozdrabniacz do kartofli oraz metalowy tłuczek i nie zostało nic uszkodzone, co więcej, sam osobiście z dziesięć razy ślady po paluchach zmyłem płynami do mycia szyb w aerozolu i jakoś filtr się ostał. I jeszcze jedna ciekawostka, moja plazma "gra" codziennie od dwóch lat przynajmniej od godz.8 do 24, objawów zubożenia obrazu nie widzę.

Jeżeli faktycznie Panasonic przestanie robić plazmy to mam nadzieję, że przyłoży się do ledów na tyle, że będą tak samo niezawodne jak ich dotychczasowe plazmy. Bo na Samsunga to nikt nigdy mnie nie namówi. Szrot jakich mało w każdej dziedzinie. Miałem parę rzeczy tej firmy i już nigdy więcej. A co z Pioneerem? Czy po udanym Kuro już nie będą robić telewizorów plazmowych?

płynami do mycia szyb w aerozolu i jakoś filtr się ostał.

Płyn do mycia szyb jest wg instrukcji do mojego TV (LG) dopuszczony. Wyżej pisałem o przypadku z mojej firmy dotyczącym monitora CRT (bańka). Zwróciłem tylko uwagę, że trzeba uważać. Jak ktoś nie chce to mi to nie przeszkadza.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Byłem dzisiaj na "łowach" i widziałem Panasia TX-P50ST60 - WOW. Jedynym konkurentem LED dla niego był Sony KDL-50W685A, ale to dzięki ilości opcji w kalibracji obrazu. Sprzedawca stwierdził,że do kina i sportu brać plazmę i tylko zapytam się tutaj czy faktycznie tak jest ?

Plazma ma ciut bardziej naturalny obraz ale w kinie podstawą jest też dobry kontrast, równomierne podświetlenie, naturalne kolory (kwestia ustawień). Do kina plazma jest generalnie lepsza od większości LED, ale nie przesadzajmy, że najtańsza plazma LG wypadnie lepiej od porządnego LEDa z wygaszaniem. Kontrast w kinie, gdzie są często ciemne sceny to podstawa komfortowego oglądania. Co do sportu to nie zauważyłem przewagi plazmy, każdy przyzwoity LED ma upłynniacz a w sporcie nie ma ciemnych scen.

Piłka nożna tak samo dobrze (mniej więcej) wypadnie na LED 100hz+ (prawdziwym, nie MCR itd) jak i na plaźmie z upłynniaczem, a nie wszystkie mają, wtedy LED wypadnie lepiej ;)

Też istotna kwestia to kąty oglądania jeśli ogląda się w kilka osób. Generalnie jeśli masz do wyboru ST60 i inne LED ze zbliżonej klasy cenowej albo nawet o 50% droższe to takie to dylematy są tu moim zdaniem zbędne. Lepszy będzie Panasonic obojętne czy do kina czy do sportu (choć tu wielkiej różnicy może nie będzie widać). A konkretnie ST60 ma jakość w 95% jak w topowych plazmach, za ułamek ich ceny. Ja nadal jestem zachwycony obrazem a miałem już porządnego LEDa z wygaszaniem (też był OK, ale ST60 jednak wyraźnie lepszy).

Zdaje sobie z tego sprawe, ale po prostu czarny jest kiepski. Ogladam na kontrascie 80 i widac to wyraznie. Na poczatku jak dostalem tv to byla masakra. Czern typu lcd pod katem, tylko nie az tak intensywnie. Po 2 dniach ciaglego ogladania sie znacznie poprawila. Zamowilem serwisanta, ale bedzie dopiero w czwartek

Za czerń nie odpowiada kontrast tylko jasność. Dobrze masz wyregulowaną jasność pod kątem źródła (dekoder, bluray) ?? Może standardowa jasność 50 nie jest prawidłowa na tym sygnale.

Plazma świeci w całkowitej ciemności, nigdy nie wygasza się tak, że nie widać ekranu, jednak np czarne pasy całkowicie zlewają się z ramką. Dopiero gdy jest prawie cały czarny ekran (np plansza bez sygnału) lub bardzo ciemna scena bez jasnych elementów to staje się to widoczne. Czyli zamiast czerni absolutnej mamy wtedy bardzo ciemny szary.

Piłka nożna tak samo dobrze (mniej więcej) wypadnie na LED 100hz+ (prawdziwym, nie MCR itd) jak i na plaźmie z upłynniaczem, a nie wszystkie mają, wtedy LED wypadnie lepiej ;)

Nie mogę się z tym zgodzić. Piłka nożna na LCD/LED wygląda tragicznie.

Z piłki nożnej na lcd dobrze wyglądają zbliżenia w zwolnionym tempie czyli to co w 95% jest na demo materiałach, Normalny przekaz zwłaszcza podczas ruchu kamery to dno absolutne.

Mówimy o przyzwoitych LCD z przyzwoitymi systemami ruchu, to już standard w nawet dość tanich LCD, typu LG na matrycy IPS 100hz. Do sportu w zupełności wystarczy i żadnego smużenia nie widać (może i jest ciut gorzej od plazmy ale to mało widoczne, bardziej czepianie się). Na moim poprzednim LX9500 miałem niby 400hz czy tam 200hz (nawet nie wiem), obraz równie płynny i idealnie ostry jak na ST60. Kolory też super (obydwa tv tak samo skalibrowane). Szczerze obojętne na którym bym oglądał mecz. Natomiast do filmów preferuję już dość wyraźnie plazmę.

No jak usłyszałem że została pomalowana kredkami to kazałem zonie umyć panel płynem do szyb, w między czasie poczytałem że nie wolno stosować płynów na bazie alkoholu, tak naprawdę najbardziej obawiałem się że szkód po płynie bo również wydawało mi się że niemożliwością jest żeby kredką porysować szkło. Efekt jest taki że płyn do szyb nic nie zmył, nie porobił żadnych smug, jedynie pozostały te ryski ale może i faktycznie są one do usunięcia jakby się bardziej przyłożyć, czas pokaże.

Na moim poprzednim LX9500 miałem niby 400hz czy tam 200hz

Jeśli dobrze pamiętam to ten model jest 200 Hz i ma MCI 400.

Natomiast do filmów preferuję już dość wyraźnie plazmę.

A do programów przyrodniczych?

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

+

0

Programy typu Animal itd wiadomo jak nadają.

Ale zdarza się że materiał jest wyśmienicie zrobiony-i nadają z dość dobrym bitrate to koralowce w tv są jak na żywo.

Zapodaj sobie SAMSARE,obejrzyj cały film,a sam wnioski wyciągniesz.(obraz i piękna muza w tle)

Najlepiej jednocześnie w LCD i obok np st60.

I najlepiej jak tv by były po kalibracji-i jeden i drugi. ;)

Filmy na plazmie będącymi zwłaszcza transferami z celuloidu nowych produkcji są nie do pobicia ze względu na jakość reprodukcji kolorów. Tu oko ludzkie nie daje się oszukać. Jakość panowie, jakość!

LCD nadaje się co najwyżej do oglądania programu o burzliwym życiu patyczaków lub leniwców.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

LCD nadaje się co najwyżej do oglądania programu o burzliwym życiu patyczaków lub leniwców.

Tu się bardzo mylisz. To też lepiej wygląda na plazmie. Nawiasem mówiąc serial o leniwcach właśnie w tych dniach leci.

"Budzi się we mnie zwierzę. Obawiam się że jest to leniwiec."

Za czerń nie odpowiada kontrast tylko jasność. Dobrze masz wyregulowaną jasność pod kątem źródła (dekoder, bluray) ?? Może standardowa jasność 50 nie jest prawidłowa na tym sygnale.

Plazma świeci w całkowitej ciemności, nigdy nie wygasza się tak, że nie widać ekranu, jednak np czarne pasy całkowicie zlewają się z ramką. Dopiero gdy jest prawie cały czarny ekran (np plansza bez sygnału) lub bardzo ciemna scena bez jasnych elementów to staje się to widoczne. Czyli zamiast czerni absolutnej mamy wtedy bardzo ciemny szary.

Za czerń tak na prawdę nie odpowiada nic. Czarny jest jaki jest. Zmieniając kontrast możemy na tyle rozjaśnić obraz, że czerń bedzie głębsza przy tych samych scenach. Jasność zmieniam po to, aby wydobyć detale z ciemnych scen. Oczywiscie jasność też się zmienia, ale w nieco inny sposób. Bardziej podobała mi się nazwa w starych panasach - jaskrawość.

Już możecie mnie przestać brać za debila. Nie ustawiłem jasności na 50 i zacząłem się dziwić, nie jest to moja pierwsza plazma, jako tako wiem jak powinien wyglądać obraz.

Może dla porównania podam. Kontrast 79, jasność 11 (równie dobrze może być zero. Przy włączaniu windowsa 7, gdy jest logo startowe na czarnym tle szarość czerni jest widoczna. Początek filmu, czarno-białe logo warner bross (sam znak na środku ekranu) szarość widoczna. Animacja universal studios z gwiazdami - szarość czerni widoczna (oprócz momentu gdy ziemia się rozświetli). Film Incepcja, początkowe sceny w drewnianym chińskim domu - czarne pasy są widocznie szare. Władca pierścieni, początkowa historia - widać szarość pasów. Nie jest to mocne świecenie, ale jest to widoczne, spodziewałem się czegoś lepszego. We władcy gdy pokazują saurona i przy zmianie sceny ekran zakrywa ogień to czerń jest w porządku. Bourne tożsamość, pierwsze sceny na łodzi - szarość pasów dobrze widoczna.

Zobaczymy co powie technik, jak uda mi się z nim umówić dokładnie.

serio jasnosc 11 ?

a zobacz np te settings :

Custom

Contrast: +76

Brightness: +59

Color: +45

Tint: +0

Sharpness: 0

Color temp: Warm 2

Color mgmt: N/A

C.A.T.S.: Off

Video NR: Off

Pro settings

Color space: Normal

W/B high R: +10

W/B high G: 0

W/B high B: +12

W/B low R: +4

W/B low G: 0

W/B low B: -1

Black extension: 0

Gamma adjustment: 2.6

Panel brightness: Mid

Contour emphasis: Off

AGC: 0

Aspect adjustments

Screen format: Full

HD size: Size 2

H size: N/A

Zoom adjustments: N/A

HDMI settings: no changes

Advanced picture

3D Y/C filter: N/A

Color matrix: N/A

Block NR: Off

Mosquito NR: Off

Motion smoother: Off

Black level: Light

3:2 pulldown: On

24p Direct in: 60Hz

albo te:

Picture mode: Custom

Contrast: +76 (I bumped to 80)

Brightness: +59

Color: +45

Tint: +1

Sharpness: 0

Color temp: Warm 2

Color mgmt: Off [grayed out]

C.A.T.S.: Off

Video NR: Off

-- Pro settings submenu

Color space: Normal

W/B high R: +8

W/B high G: +2

W/B high B: +1

W/B low R: +2

W/B low G: -3

W/B low B: +2

Black extension: 0

Gamma adjustment: 2.6

Panel brightness: Mid

Contour emphasis: Off

AGC: 0

-- Aspect adjustments submenu

Screen format: Full

HD size: Size 2

H size: [grayed out]

Zoom adjustments: [grayed out]

-- HDMI settings: [no change from default]

--Advanced picture submenu

3D Y/C filter: Off [grayed out]

Color matrix: HD [grayed out]

Block NR: Off

Mosquito NR: Off

Motion smoother: Off

Black level: Light

3:2 pulldown: On

24p Direct in: 60Hz

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Za czerń tak na prawdę nie odpowiada nic. Czarny jest jaki jest. Zmieniając kontrast możemy na tyle rozjaśnić obraz, że czerń bedzie głębsza przy tych samych scenach

Kontrastem jedynie oszukujesz swoje oko, podwyższając jaskrawość jasnych elementów trudniej szare się robi czarne :)

Generalnie jeśli jasnością zjechałeś mocno (dla sprawdzenia) i nadal masz kiepską czerń, to są tylko dwie możliwości, albo masz coś nie tak ze swoim egzemplarzem albo po prostu miałeś zbyt wysokie oczekiwania tj że czerń będzie tak ciemna, że nie będzie widać lub prawie nie będzie widać telewizora w zaciemnieniu przy czarnym ekranie. A spokojnie widać ;)

Całkowicie punktowo lub w strefach wygasza się jedynie OLED lub LED z local dimming (ewentualnie niektóre zwykłe krawędziówki, ale tylko gdy jest cały czarny ekran bez żadnych innych elementów). Idealny jest OLED, każdy piksel = jedna strefa. W LED local dimming przy takich bardzo ciemnych scenach na prawie całym ekranie, zaczyna doskwierać efekt halo, na plaźmie widać lekką szarość. Jednak mówimy tu o sytuacjach gdy prawie cały ekran zajmuje bardzo ciemny obraz, bez jasnych elementów świecących, a takie sceny już są bardzo rzadkie. Przy normalnych ciemnych scenach jest super.

Natomiast do filmów preferuję już dość wyraźnie plazmę.

Programy o zwierzątkach/przyrodzie też fajniej ogląda się na plaźmie z powodu wrażenia bardziej prawdziwego obrazu i soczystych kolorów. Ale na dobrym LED też jest w porządku :)

dlaczego nie odpowiedziałeś na moje pytanie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Moim zdaniem Aninal Planet HD może być w większości emitowanych materiałów wzorcem jakości.

Tak-zgadzam się,tragedi nie ma,ale do materiału bluray-1080p 60hz-typu SAMSARA,ŻYCIE PI, nie ma co porównywać.

Maciej mi tv kalibrował. ;) i dzięki mu serdeczne.

Apropo Maciek jak czytasz - już niedługo może by należało re-kalibrację wykonać ? będzie rok w marcu-warto ? czy do wakacji czekać.

Do 'leopard33'

Przypomniało mi się żeby sprawdzić czy przypadkiem powłoka antyrefleksyjna nie jest naniesiona na zewnątrz. Jeżeli tak to nie wolno polerować !!! Tak miały kiedyś monitory CRT firmy Sony. Kolega chciał tylko umyć zabrudzenia. Wziął jakiś detergent i wyczyścił powłokę do szkła.

W sumie to chyba każdy CRT z powłoką antyrefleksyjną taki był, znaczy się nie tylko SONY (powłokę można było zmyć czymś żrącym)

już niedługo może by należało re-kalibrację wykonać ? będzie rok w marcu-warto ? czy do wakacji czekać.

Co to jest za telewizor że się rozkalibrowuje ? Uszkodzony znaczy się jest? Pytam poważnie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Co to jest za telewizor że się rozkalibrowuje ? Uszkodzony znaczy się jest? Pytam poważnie.

HE HE,szczerze mówiąc nie pamiętam jak z Maćkiem rozmawiałem,jak on mi to wytłumaczył-ale w każdym bądz razie w raporcie na końcu jest napisany okres(data) przybliżonej następnej kalibracji.

Tak na chłopski rozum myślę sobie-chyba z czasem coś tam blaknie(np czerń) i może po podłączeniu tych jego klamotów znowu można coś podciągnąć-tak myślę. he he

Niech Maciek wam to wytłumaczy. ;)

Albo chłopak po prostu kasę sobie kręci he he-no ale można i tak ja tego nie neguję-kto chce niech płaci,kto nie chce nie musi-wolny kraj.

W sumie jak to przeczyta,to niech skrobnie coś,to wszyscy będą wiedzieli o co biega z tą powtórną kalibracją po pewnym okresie.

Może to tyle da, ta powtórna kalibracja co umarłemu kadzidło-może na urządzeniu tylko będzie widać inne cyferki-a wzrokowo prawie nic-lub nic.

Niektórzy nie widzą żadnej poprawy po pierwszej fachowej kalibracji-więc ten temat to też rzeka,tak jak odsłuch kabli. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.