Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Nigdy nie neguję czegoś,kogoś jak nie znam,nie widziałem,nie słyszałem.

Nie pisałem ironicznie tylko poważnie.

Jak ekipa mieszka blisko siebie-to czemu nie można poexperymentować w różnych dziedzinach.

Dlatego dla mnie też czasem klikanie na forum jest wku..wiające , bo nie każdy odbiera to tak jak chcesz mu to przekazać.

Czy można samemu ustawić balans bieli?

To proste. Przykłady na źródło sztucznego wzorca już podałem. Świetlówka o barwie D65. Naturalnego, światło słoneczne w pochmurny dzień. Śnieg jako biała powierzchnia odbijająca światło był za mało praktyczny? Niema nic lepszego jak biała kartka papieru od drukarki. Zawracam przy tym uwagę, że tak zachwalane i doceniane programy przyrodnicze powstające w dzikim terenie są realizowane przez profesjonalistów przez balansowanie kamery z użyciem właśnie białej kartki. Biała kartka jest niekwestionowana i sprawdziła się wszędzie, również w fotografii.

Jak najbardziej tak. Każdy może wykonać samemu balans bieli. W zasadzie warunek jest jeden. Jeśli nie posiada się dysfunkcji narządu wzroku lub intelektualnej.

C.D.N

Panowie ogladając ten telewizorek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w trybie Demo / Sklepowym zmartwiła mnie jedna rzecz.

Pojawił się komunikat że po optyku wypuszcza dolby Digital Plus oraz DTS 2.0. Korzystam z cyfrowej telewizji naziemnej czasem zmieniam ścieżkę dźwiękową na oryginalna. Wtedy na ampli nie wyjdzie mi sygnał DTS 5.1. Teraz korzystam z Panasa 37x10y w nim za kazdym razem zmieniając ściezkę wyskakuje mi odpowiedni komunikat na ampli DTS lub Dolby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie bardzo rozumiem skąd miałby się wziąć ten sygnał DTS? Standard nadawania DVB-T przewiduje dźwięk max DD+, taki wyjdzie z telewizora tylko po HDMI. Jeżeli podłączysz optykiem wtedy będziesz miał co najwyżej DD 5.1. Żadnego dźwięku DTS z DVB-T mieć nie będziesz, nie ma nawet na to normy.

Czy można samemu ustawić balans bieli?

To proste. Przykłady na źródło sztucznego wzorca już podałem. Świetlówka o barwie D65. Naturalnego, światło słoneczne w pochmurny dzień. Śnieg jako biała powierzchnia odbijająca światło był za mało praktyczny? Niema nic lepszego jak biała kartka papieru od drukarki. Zawracam przy tym uwagę, że tak zachwalane i doceniane programy przyrodnicze powstające w dzikim terenie są realizowane przez profesjonalistów przez balansowanie kamery z użyciem właśnie białej kartki. Biała kartka jest niekwestionowana i sprawdziła się wszędzie, również w fotografii.

Jak najbardziej tak. Każdy może wykonać samemu balans bieli. W zasadzie warunek jest jeden. Jeśli nie posiada się dysfunkcji narządu wzroku lub intelektualnej.

C.D.N

Biała kartka papieru do drukarki, godzina 12.06. Proszę, oto Twoja "wzorcowa biel":

45y4.jpg

Ma 7634K. Z takim wzorcem odjedziesz dalej niż najlepszy, fabryczny tryb "prawdziwe kino". Gratuluję pomysłu. Uwielbiam poprawiać robotę po takich "majsterkach". Natomiast w kamerach karty się używa, bo kamera ma działać ze zmiennym balansem bieli, w przeciwieństwie do wyświetlacza. Kyle Ci to napisał, ale widzę, że brniesz dalej w swoje. Skoro zrozumienie tak prostych słów sprawia Ci trudność, to dziwie się, że potrafisz obsługiwać forum.

Ciebie Macku nie pytałem czy można wykonać samemu balans bieli bo to oczywiste, że w twoim wypadku na obiektywizm nie można liczyć. Tak sam jak biała kartka papieru nadaje się do balansowania bieli w kamerach tak tym bardziej jako wzorzec bieli do wszystkiego innego w tym do kalibrowania TV. Nie ma możliwości by ta sama biała kartka nadawała się do kamer i aparatów fotograficznych a nie nadawała się do kalibrowania monitorów. Wjedź ze swoimi poglądami na forum filmowców czy fotografików to dowiesz kto ma rację.

5.gif5.gif5.gif5.gif5.gif

ps. Posiadam cała ryzę kartek do drukarki z bielą identyczna jak światło z jażeniówki D65.

Pomijając rzeczywistą (a nie z danych z opakowania) temperaturę kartki czy jarzeniówek, to tak sobie patrzysz na tą żarówkę i z prześwietlonymi oczami próbujesz kalibrować telewizor, pod taką samą biel ? ;)

Ja mówię o kalibracji z tolerancją +/- 3%. Jest to zupełnie wystarczające. Zwracam uwagę na to, że gdyby kalibracja była wykonana nawet z dokładnością do 1% to i tak jakościowego i ostatecznego odbioru dokonujemy oczyma. To co one widzą jest decydujące. Nie bawmy się w aptekarzy.

Będę jeszcze przedstawiał dalsze sposoby i patenty na samodzielna kalibrację TV.

C.D.N.

Ja mówię o kalibracji z tolerancją +/- 3%. Jest to zupełnie wystarczające. Zwracam uwagę na to, że gdyby kalibracja była wykonana nawet z dokładnością do 1% to i tak jakościowego i ostatecznego odbioru dokonujemy oczyma.

3% jest wystarczające i nie widać większej różnicy między idealnie skalibrowanym, tylko sęk w tym, że tak jak podałeś nie jesteś w stanie ustawić z taką tolerancją. Tym bardziej że nie masz punktu odniesienia (bo to że żarówka czy kartka ma idealnie 6500k czy nawet +/- te 3% to nierealne). Do tego dojdzie jeszcze błąd Twojej kalibracji. Może akurat miałbyś farta i trafiając na zwichnietą żarówkę albo taką kartkę Macieja z 7300k, zrobiłbyś błąd pomiarowy 10% w odpowiednią stronę i by wyszło te 6500k. Tylko to byłby przypadek a nie umiejętność :)

To co one widzą jest decydujące. Nie bawmy się w aptekarzy.

Nie rozumiesz jednej rzeczy, to co widzą nasze oczy jest decydujące ale obraz i kolory mają być jak najbardziej prawdziwe, a nie sztuczne. Owszem, dla kilku % nie ma co się męczyć żeby było idealnie, tylko że te 3% jest wg Twojej oceny a w praktyce pewnie jest z 10 albo i więcej. Nawet te kilka % na bieli to niby niewiele, ale każda odchyłka wpływa na odcień każdego innego koloru i to trochę widać. Różnica jest często zaskakująca np ostatnio przełączając tryby obrazu na tenisie (Australian Open) kort był w kolorze od niebieskiego do fioletowego, albo murawa boiska od soczysto zielonego do zielono-złocistego. Lepiej oglądać kolory jakie są prawdziwe, takie jakie widać na żywo a nie w innych odcieniach. A ponieważ standard jest taki a nie inny, to ustawiając do tego standardu mamy pewność, że takie właśnie będą.

Nihil novi. @Arton55 doprowadził tutaj (podobnie jak za każdym razem i wszędzie gdzie pisywał poprzednio) do awantury. Czyżby głoszenie poglądów rodem z krainy absurdu traktował jako (jedyny w zasięgu swoich możliwości) sposób na zaistnienie na Forum?

>don111

Sprawdź sam czy jesteś wstanie w sposób porównawczy ustawić biel i z jaka dokładnością. Jeśli nie masz kłopotów ze wzrokiem to nic nie stoi na przeszkodzie. Po co to z siebie robić kalekę jak się nią nie jest. Jest sprawdzone doświadczalnie także przeze mnie, że człowiek przeciętny z powodzeniem rozróżnia 3% różnice w odchyłkach barw i jest w stanie w tym zakresie korygować. Osobiście to sprawdzałem na vektroskopie. Jeżeli nie widzi to znaczy , że mu taka dokładność i kalibracja jest zbędna. Pomyśl to działa w obie strony a nie jedną. Oczywiście, że można założyć iż mam kłopoty ze wzrokiem i 10% jest dla mnie trudne do zauważenia ale tak nie jest. Wzrok mam przebadany.

Czy artysta malarz dysponuje jakimś specjalnym wzrokiem chcąc oddać wiernie barwy?

Pamiętaj przyrząd jest tylko narzędziem mającym nam ułatwić pracę. Tylko tyle i aż tyle. Ostatecznie to ty decydujesz.

Dla aptekarzy też będę miał ofertę.

Przepraszam, ale jak Ty sprawdzasz z jaką dokładnością ustawiasz tą biel ? Skąd wiesz że to jest 3%, masz kolorymetr i zmierzyłeś ? Czy te 3% to mniej więcej różnica "na oko" między jarzeniówką/kartką, a Twoim ekranem ? Referencyjna biel 6500k to rozumiem też referencja taka na słowo honoru / "na oko" ? :)

Tj "na oko" ma te 6500k lub ma je w teorii, w danych technicznych) ?

Jeśli o mnie chodzi to z 3% odchyłką może jakimś cudem byłbym w stanie ustawić, o ile miałbym prawdziwą referencyjną biel 6500k przed sobą.

PS

Ostatnio szukałem tanich żarówek LED, w opisie 6500K, w testach 5800K...

Sprawdź sam czy jesteś wstanie w sposób porównawczy ustawić biel i z jaka dokładnością. Jeśli nie masz kłopotów ze wzrokiem to nic nie stoi na przeszkodzie. Po co to z siebie robić kalekę jak się nią nie jest. Jest sprawdzone doświadczalnie także przeze mnie, że człowiek przeciętny z powodzeniem rozróżnia 3% różnice w odchyłkach barw i jest w stanie w tym zakresie korygować. Osobiście to sprawdzałem na vektroskopie.

Hehe, Ty wiesz co to jest vectorscope w ogóle? Do sprawdzenia barw wyświetlacza, to urządzenie, nadaje się równie dobrze co centymetr krawiecki :) Vectorscope'm można sprawdzić niektóre parametry wizyjne sygnału, a nie charakterystykę urządzenia obrazującego.

Czekam na dalsze odkrycia. Wydrukuję sobie kiedyś te cytaty i oprawię ;)

>Maciej Koper

Masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem. Czy ja napisałem, że wektroskop to kalorymetr?

Dobrze wiem do czego służy wektroskop bo posiadam takowy. Sprawa jest bardzo prosta. Poprzez dokonanie zmian w sygnale dokonując odchyłki od bieli widać na wyświetlaczu czy plazmie różnicę i odczyt. Po co to bicie piany? Maciej daruj sobie ale z tobą dyskusji prowadzić nie będę. Nie dorastam.

ARTON55, ale ten twój przepis na kalibrację będzie w jakiś sposób innowacyjny w porównaniu do innych powszechnie znanych ?.

Sam zaproponuj. Potrafisz?

Skąd wiesz że to jest 3%, masz kolorymetr i zmierzyłeś ?

Równie dobrze mogę się ciebie spytać skąd wierz, że u ciebie jest poprawna biel? Ja wiem i jestem tego pewien.

Standard nadawania DVB-T przewiduje dźwięk max DD+Żadnego dźwięku DTS z DVB-T mieć nie będziesz, nie ma nawet na to normy.

To widocznie musiało mi się coś pomylić. Dziekuję.

Równie dobrze mogę się ciebie spytać skąd wierz, że u ciebie jest poprawna biel? Ja wiem i jestem tego pewien.

Wiem bo wiem? Jestem tak inteligentny że po prostu wiem?:) Raczej tak bo kompletnie żadnym przyżądem tego nie sprawdziłeś.

Ja wiem że masz źle ustawioną biel.A wiesz skąd wiem? Bo wiem i jestem tego pewien :)

Gratuluję, znowu najważniejsze są tabelki i parametry. A oglądacie czasami telewizję czy tylko czuwacie w niepokoju aby się wam wykres nie rozkalibrował? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wiem bo wiem? Jestem tak inteligentny że po prostu wiem?:) Raczej tak bo kompletnie żadnym przyżądem tego nie sprawdziłeś.

Ja wiem że masz źle ustawioną biel.A wiesz skąd wiem? Bo wiem i jestem tego pewien :)

Dowcip polega na tym, że sprawdziłem.

ps. Posiadam cała ryzę kartek do drukarki z bielą identyczna jak światło z jażeniówki D65.

Fajnie ... jak tą białą kartkę oświetlisz czerwonym światłem to nadal ma identyczna biel z tym D65? - NIE? ... :)

Ja nie wiem jak ty to sprawdziłeś i nie kwestionuje tylko pytam Natomiast skąd wiesz, że nie sprawdziłem? Tutaj już zawodowiec swoją historyjką próbował zdyskredytować nawet profesjonalny kolorymetr Sonego. Zadaj sobie trochę trudu i sam sprawdź czy jarzeniówka ma biel D65? Jakie mogą być odchyłki i czy warto bić pianę?

Taki wpis jest trochę ironiczny, i wk***iłem się że idziesz tą samą drogą co kyle pier**ląc coś o braku umiejentności z mojej strony

Ale już OK

... ależ ja p...łem o braku umiejętności ze strony Artona ... ale OK :)

Zadaj sobie trochę trudu i sam sprawdź czy jarzeniówka ma biel D65?

Napiszę Ci tak - istnieje taka szansa, że w określonym momencie wyeksploatowania, może się trafić jażeniówka, która przez pewien interwał czasu, to 6500K będzie miała.

Napisz to do producenta. Zatrudnią cię z miejsca co najmniej w dziale badawczo-rozwojowym. Tu już był taki na forum co poprawiał najwiękrzych producentów kolumn. W nagrodę został moderatorem. A DSD do dziś mu szumi.

rofl1.gif

ps. Nawet jeżeli cię nie przyjmą to się dowiesz jaka jest tolerancja n dokładność koloru.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.