Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę to jest zagmatwane.

Życie też jest zagmatwane :-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

U mnie dokładnie to samo się stało, do dziś został ten napis. Ale na szczęście tego nie widać przy normalnym oglądaniu, jedynie z bardzo bliska, na jednolitym kolorze i zerkając pod kątem coś można dostrzec. Generalnie od zwykłego oglądania telewizji raczej nie ma możliwości zrobić widocznych powidoków, czyli takich, które by przeszkadzały albo które widać w trakcie normalnego oglądania. Ja sobie tego nie wyobrażam. Stara plazma łapała powidoki dość wyraźne w porównaniu do nowego ST, ale wciąż nie na tyle, aby można było coś dostrzec poza jednolitymi planszami i z bliska, do tego szybko przechodziły. Na ST w ogóle ledwo widać te powidoki, nawet z nosem w ekranie, ale jak sprawdzałem - bardzo wolno znikają. Nie wiem, może jak ktoś ogląda po 10h takie TVN24 to powstaje rażący w oczy powidok / wypalenie i faktycznie można nim straszyć. Idę o zakład, że są tysiące użytkowników plazm, którzy mają jakieś powidoki/wypalenia i nie są nawet tego świadomi.

Lepiej bym tego sam nie opisał-a ostatnie zdanie jest w 100% trafione. ;)Takie rzeczy jak już ktoś widział,to wie jak tego szukać(jak patrzeć żeby to wyłapać) bo u mnie nikt tego nie widział do puki paluchem z bliska nie pokazałem-i do tego jeszcze trzeba się niezle wpatrywać.Na szczęście zacząłem olewać takie bzdety-i normalnie komfortowo oglądać tv.

Najgorzej być niewolnikiem technologi-ale już mi przeszło. :)

Przeważnie tak jest jak człowiek nową zabawkę do domu przytarga-chucha ,dmucha,pucuje,dopatruje się,czyta bzdury na forum :) a potem go kurwica łapie.

Najlepiej ustawić pod swoje preferencje-albo skalibrować i cieszyć się oglądaniem-a nie szukać wad. :)

To jasne, bo to by raczej kupujący zauważył. Natomiast jeśli ktoś sprzedaje zepsuty TV, właśnie z tego powodu. że ma wypalenia na ekranie i nie informuje o tym kupującego, to jest to chamstwo!

ale tutaj sam sobie zaprzeczasz - Ty twierdzisz że na plazmach nie ma problemu wypaleń matrycy więc o co halo?
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Niczemu co wcześniej napisałem nie zaprzeczam.Twierdzę tylko, ze podczas normalnego użytkowania TV, nie ma szans na powstanie wypaleń.

Nie piszę tego gołosłownie tylko na konkretnym przykładzie. Mój 55VT30 ma już prawie 5000h pracy za sobą. Nigdy nie był oszczędzany, docierany, nie deformowałem formatu obrazu żeby uniknąć pasów itd. Każdy z domowników ogląda co lubi. I w takich warunkach już wiem, że wypalenia nie powstaną.

Natomiast nie wykluczam sytuacji gdy ktoś używa TV do kompa, ogląda non stop tylko TVN24 itd. Jak ktoś się postara, to pewnie taka sztuka się uda.

Nie ma też powodu nie wierzyć koledze który napisał, ze takie wypalenia jego koledzy mieli. Mimo, że mnie to dziwi:-)

name='HQ150' timestamp='1394962725' post='3108295']

Twierdzę tylko, ze podczas normalnego użytkowania TV, nie ma szans na powstanie wypaleń.

Zgadzam się z tym, reszta to urban legend.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

..... Panowie ja katuję swoje st60 grami z PS3, a jak wiemy gry mają dość natrętne HUD ....... zostają jakies powidoki ale "chwilowo" i widoczne tylko na jednolitym jednobarwnym tle..... obejrzę jakiś film z blu-ray i znikają.... Po prostu przy moim użytkowaniu, czyli graniu (50% ) trzeba troszkę uważać i "dbać" o panel plazmowy ....... dbać tzn. miedzy dość długimi seansami z PS3 , obejrzeć jakiś filmik lub program hd z transparentnymi logo.... ot i po kłopocie.....

Najgorzej być niewolnikiem technologi-ale już mi przeszło. :)

Dokładnie, już jakieś "10.000" postów temu o tym pisałem.

Nie ma też powodu nie wierzyć koledze który napisał, ze takie wypalenia jego koledzy mieli.

Ja je widziałem, ale jak wcześniej napisałem dopiero jak mi je pokazali. Nie jestem pedantycznym telefilem siedzącym przed TV z lupą i szukającym "dziury w całym".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

dopiero jak mi je pokazali. Nie jestem pedantycznym telefilem siedzącym przed TV z lupą i szukającym "dziury w całym".

+

0

Dokładnie tak jest-do puty nie widzisz to dasz rękę uciąć że nic takiego nie ma,ale jak ktoś ci paluchem pokarze to już jest inna bajka.

Możesz się godzinami wpatrywać i nic nie zobaczysz-ale jak to faktycznie w jakimś modelu jest i ktoś ci pokaże to nie ma lipy żebyś nie zobaczył.

Tak że panowie-olać sprawę,nie wpatrywać się na jasnych tłach itd,tylko cieszyć się obrazem do puki możemy-bo jak już lepszych plazm nie będzie,to tylko czekać na Extra Oledy w miarę przyzwoitych cenach. ;)

.....cieszyć się obrazem.....

Dokładnie !

...Panowie ile razy oglądam swoje st60 to sam do siebie się uśmiecham, bo po mojej starej "S10" to po prostu przepaść.....

....a uśmiech mam jeszcze większy po kalibracji , do której nie były użyte, świetlówki z casto, pompka do roweru itd.itd.

... Pozzzzddddrrro Arton ( to nie złosliwie ,po prostu nie mogłem się powstrzymać )

...Panowie ile razy oglądam swoje st60 to sam do siebie się uśmiecham

Miejmy nadzieję że kiedyś w przypadku telewizorów oled również będziemy mogli tak napisać.

Bo przecież plazmy nie będą nam służyć wiecznie.Niech więc dopracowują tą techologię.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Panowie ile razy oglądam swoje st60 to sam do siebie się uśmiecham

Oj-to są pierwsze symptomy choroby-to już się kwalifikuje pod leczenie. ;)

Bo przecież plazmy nie będą nam służyć wiecznie

Trwałość panela niby 100.000 tyś h. :)

Zakładajmy tylko połowę-więc 50.000 tyś h.

Zakładajmy że sporo u mnie tv świeci i w roku wyświecę 5.000 tyś h-jak by nie liczył starczy z naddatkiem na 10 lat.

No oczywiście zostaje jeszcze ,elektronika,zasilanie itd. :)

Dajmy znowu mu połowę z tych 10 lat-więc spokojnie 5 lat powinien świecić-bez awari. :)zdarzają się to normalne,no ale zakładajmy że będzie ok.

Tv mam już rok-więc zostały jeszcze 4 lata :)-ciekawe czy to nie za krótki okres żeby się doczekać coś za rozsądne pieniądze,z extra obrazem.

Myślę że jak za extra tv 60-65 cali trzeba by było zapłacić 6-8 koła to by było rozsądne-ale czy tak będzie ? :)

Moja pierwsza plazma ( PX80) chodzi już prawie 8 lat. Nic się nie wypaliło, nic nie zbledło, powidoki nie straszą, czerń piękna jak w dniu zakupu. Mam nadzieję, że obecne modele też tak samo będą chodzić.

Moja pierwsza plazma ( PX80) chodzi już prawie 8 lat. Nic się nie wypaliło, nic nie zbledło, powidoki nie straszą, czerń piękna jak w dniu zakupu. Mam nadzieję, że obecne modele też tak samo będą chodzić.

Czerń jak w dniu zakupu ale cienka jak na obecne standardy ;)

7 lat. W UK sprzedawany był już w 2007 roku. Pierwsze recenzje pojawiły się na początku 2008 roku.

Czerń jak w dniu zakupu ale cienka jak na obecne standardy ;)

Faktycznie, do ST60 nie ma szans.

... dobrze Wiecie, że z ST60 żaden tv nie ma szans jeśli chodzi o czerń ( biorąc pod uwagę cenę )...

.....a VT i ZT ma czerń niewiele czarniejszą, ale cena VT i ZT jest już dużo bardziej "czarna" niż ich czerń....;))))) ale mistrzem czarnej ceny jest ZT..

Ale średnia bardziej zbliżona będzie do tego, co pokaże kontrast ANSI.

Polecam artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co prawda dotyczy kontrastu w projektorach, ale świetnie opisuje temat...

Ukryta Zawartość

Jest test budżetowej (USA 1400 usd) plazmy PN64H5000 od Samsunga;

Ukryta Zawartość

Calibrated black level (black screen) 0.0016 fL (0.0056 cd/m2)

Aż strach pomyśleć co będzie z flagowym H7000.

A może będzie H8500 ?

Ukryta Zawartość

Najnowsze wieści dla wszystkich zwolenników technologii OLED. Firma LG wycofuje się z produkcji tego wynalazku. Powodem ma być niska trwałość LEDów Organicznych /tylko 20 tyś. godz./.

Najnowsze wieści dla wszystkich zwolenników technologii OLED. Firma LG wycofuje się z produkcji tego wynalazku. Powodem ma być niska trwałość LEDów Organicznych /tylko 20 tyś. godz./.

Powaga? Skąd takie informacje?

Nawet cenę obniżyli do 5000 euro !

Za DDay;

" OLED będzie flagowym produktem z LG na kolejny Puchar Świata: firma postanowiła domagać się doskonałą telewizji nowej generacji również naciskając dźwignię na cenę. W Wenecji, gdzie dzisiaj nie było Europejska konwencja z LG "Innofest," firma w rzeczywistości poinformowany, że nowy model klasy podstawowej z OLED EA9700 będzie zmienić położenie bardzo ciekawe ceny katalogowej 4990 EUR ... "

Doszło do pomówienia Samsunga !!!

" LG w trakcie konwencji wielokrotnie wyśmiewany rywala zawsze Samsung:. OLED jest tylko nadające się do tworzenia technologii zakrzywiony telewizor, który nie ma problemów z jednolitości LG rzeczywistości z serii slajdów, pokazał, w jaki sposób nowy telewizor Krzywe Samsung LED cierpi z powodu poważnych problemów z jednolitości w rogach. "

Przykre, że arton zamyka produkcję OLEDaw tak ciekawym momencie.

Pioneer i Mitsubishi biorą się za produkcję paneli OLED.

Nie jest źle. Od czegoś trzeba zacząć, może skończą na TV?

Pioneer and Mitsubishi begin to mass produce cheap wet-coated OLED lighting panels

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oby,mógłby powstać niezły produkt:D

Pioneer and Mitsubishi begin to mass produce cheap wet-coated OLED lighting panels

Ukryta Zawartość

Ale te prace dotyczą OLED-a jako oświetlenie a nie jako telewizor. (czytałem o tym ponad pół roku temu)

Ukryta Zawartość

Powodem ma być niska trwałość LEDów Organicznych /tylko 20 tyś. godz./.

Taką trwałość deklarowano też dla najlepszych CRT (baniek). Dla tych gorszych 10 tyś. godz. To całkiem niezła trwałość, ale nie za obecne pieniądze (OLED).

Taką trwałość deklarowano też dla najlepszych CRT (baniek). Dla tych gorszych 10 tyś. godz. To całkiem niezła trwałość, ale nie za obecne pieniądze (OLED).

Tylko jest mała różnica z CRT, które "grają" nienagannie po kilkanaście - kilkadziesiąt lat i nie tracą, aż tak parametrów jak OLED-y :-)

U Babci gra TV Helios made in Poland z kineskopem na licencji from USA i obraz jest świetny.

Sony po doświadczeniach ze swoimi modelami o przekątnej 20" OLED, po kilku latach testów (duży spadek parametrów) dało sobie z nimi spokój i rozpoczęli badania nad CRYSTAL-LED.

Oled to jednorazówki na 2-3 lata przy tej jakości/trwałości w porównaniu do plazmy i LCD powinny kosztować 1/3- 1/2 ceny obecnych modeli TV, wtedy byłoby to uczciwe względem klientów.

Kupuję i wiem, że muszę wymienić za "chwilę", dlatego płacę mniej za produkt nietrwały.

Pozdrawiam

Pygar

Tylko jest mała różnica z CRT, które "grają" nienagannie po kilkanaście - kilkadziesiąt lat i nie tracą, aż tak parametrów jak OLED-y :-)

Trwałość to o ile dobrze pamiętam jest to czas do momentu osiągnięcia przez wyświetlacz 50% zdolności emisyjnej, to chyba nie ma znaczenia czy to CRT czy OLED. Oczywiście pewne różnice mogą być bo to zupełnie inne technologie.

U Babci gra TV Helios made in Poland z kineskopem na licencji from USA i obraz jest świetny.

W Polsce o ile dobrze pamiętam licencja na kineskopy pochodziła od Thomsona (Francja). Oczywiście nie ma to znaczenia dla trwałości.

Sony po doświadczeniach ze swoimi modelami o przekątnej 20" OLED, po kilku latach testów (duży spadek parametrów) dało sobie z nimi spokój i rozpoczęli badania nad CRYSTAL-LED.

Technologia OLED Sony-ego i LG się różnią. Jedna to full OLED RGB gdzie B ma znacznie mniejszą trwałość niż R i G a LG to technologia W (biały OLED) z filtrami kolorowymi jak w LCD (chyba, szczegółów dokładnie nie znam). Dla białego OLED-a trwałość jest identyczna dla wszystkich subpikseli (teoretycznie oczywiście) choć mogą się one też nierówno zużywać. Nie wszystkie po latach będą miały ten sam "przebieg". To niestety wada świecącego subpiksela.

Trwałość to o ile dobrze pamiętam jest to czas do momentu osiągnięcia przez wyświetlacz 50% zdolności emisyjnej, to chyba nie ma znaczenia czy to CRT czy OLED. Oczywiście pewne różnice mogą być bo to zupełnie inne technologie.

Mnie nie interesuje, co wg. "ich" norm znaczy trwałość, bo za 50% utraty zdolności emisyjnej to serdecznie dziękuję ( przecież to dramatycznie dużo ).

Pisałem o tym CRT, bo na nim nie widać utraty jakości pomimo działania przez dwadzieścia parę lat.

Telewizory CRT produkowano już w latach 30-stych tego wieku, a przestano dopiero niedawno, ta technologia jest naprawdę dobrze przetestowana i rozwinięta do granic technicznych możliwości, przeszkodą były wymiary i masa.

Ludzie woleli badziewne, lżejsze, cieńsze - pierwsze LCD, bo pochodzą w prostej linii od naczelnych i nie interesowało ich to, że płacą więcej za gorszą jakość obrazu (kolory, kąty) tylko niezdrowo podniecali się kształtem.

Wg. mnie osiągnięcie "przyzwoitej" trwałości z materiałów organicznych to daleka przyszłość.

Pozdrawiam

Pygar

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.