Skocz do zawartości
IGNORED

Tuba, Horn, wysoko-skuteczne kolumny DIY

gucio.

Rekomendowane odpowiedzi

Sterując moje twory zwrotnicą aktywną, tkwiąc w przeświadczeniu,....że,.. zwrotnica pasywna w minimalnym stopniu wpływa na brzmienie było bardzo mylne, teraz po nowym doświadczeniu wiem, iż zwrotnica pasywna totalnie degraduje brzmienie, nawet na bardzo dobrej jakości użytych komponentów, i nikt mi nie wmówi, że może być inaczej!

Amen!

wielkiej niespodzianki w tym nie ma - dlatego "ślimaki" były i są tak poważane - ale nawet najbardziej rozrzutnych często nie jest stać na 8 końcówek mocy najwyższej klasy

Nie muszą być najwyższej,...wystarczą naimy, a aktywna i tak z rekompensuje, to bardzo ładnym, przejrzystym o doskonałej separacji instrumentów dźwiękiem.

i tu się nie zgodzę, owszem na początku jest euforia ale to dopiero starto do zmian ku lepszemu, zarówno klasa zwrotnicy jak i jakość końcówek adekwatnie podnoszą jakość dźwięku

zwykła prosta modernizacja beńka (ominiecie kondensatora na wyjściu i dwóch op-ampów symetryzujących) da ci następny skok jakości

Tak, oczywiście, ja tylko zasugerowałem przeskoczenie pewnego etapu, jakim jest zwrotnica pasywna, która ogranicza pewne zmiany w systemie.

Przejście z zwrotnicy pasywnej, na aktywną jest bardzo dużym skokiem dźwiękowym i co dla niektórych,... jak dla mnie, jest bardzo dużym zaskoczeniem, i początkiem tak jak mówisz,....testów i doboru systemu, przecież jak wiadomo, na tym się nie skończy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie muszą być najwyższej,...wystarczą naimy, a aktywna i tak z rekompensuje, to bardzo ładnym, przejrzystym o doskonałej separacji instrumentów dźwiękiem.

Potwierdzam z autopsji.

Zwrotnica aktywna plus osiem końcówek to jest to!

<br />Przejście z zwrotnicy pasywnej, na aktywną jest bardzo dużym skokiem dźwiękowym i co dla niektórych,... jak dla mnie, jest bardzo dużym zaskoczeniem, i początkiem tak jak mówisz,....testów i doboru systemu, przecież jak wiadomo, na tym się nie skończy. <br />

A tu znowu kraczesz!

Czy membrana głośnika nisko-średniotonowego pracującego w systemie OB może być jednocześnie tubą dla Radian'a ?

Wychodzi na to że "tak". Poniżej towarzysze starozakonni niezłą kasę na tym trzepią - pokazywane to było na targach w Monachium:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie, a może taki projekt typu Open Baffle ? Jak już robić, to ... solidne ..... :)

Tatsuyoshi Moriama:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... a swoją drogą ... po co on robi te "okrężne" dołki / zafalowania ? Tak pracowicie ręcznie heblowane / wycianne ?

To zapewne nie jest kwestia estetyki, tylko jakiejś propagacji fali ? Ale o co to chodzi i jak to działa ?

To można obliczyć jakoś, jaki te zafalowania "efekt" końcowy dadzą ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zygmunt, tego się nie da obliczyć trzeba być Japończykiem. wtedy to się wszystko wie.... nikt nic nie liczy. robisz i gra ... przychodzi Tim de Paravicini i nie może zebrać szczęki z gleby tak to gra.... itd. :) oni tak mają i ja dlatego ich podziwiam.

Oj nie wiem, myślałem o wykorzystaniu dwóch wolnych źródeł benka, na bas?.... zbędne, bo już teraz kruszy ściany, myślałem o małej tubce z jakimś berylkiem, coś w stylu Living Voic, ale jestem zadowolony z barwy wysoko tonowej, są bardzo czyste, mocne, od lat zawsze zwracałem uwagą na wybrzmienie blach, miotełki itp. po tych aspektach, mogłem ocenić czy kolumny, ....lub dany system będzie prawidłowo skonfigurowany, i nie wiem czy mi się to szybko znudzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sterując moje twory zwrotnicą aktywną, tkwiąc w przeświadczeniu,....że,.. zwrotnica pasywna w minimalnym stopniu wpływa na brzmienie było bardzo mylne, teraz po nowym doświadczeniu wiem, iż zwrotnica pasywna totalnie degraduje brzmienie, nawet na bardzo dobrej jakości użytych komponentów, i nikt mi nie wmówi, że może być inaczej!

Amen!

Dokładnie tak jest.

Życzę powodzenia w dalszej pracy i gratuluję za bardzo ładny projekt.

bass Beyma 15B100R-GH alt Beyma 6MI100 sopran BMS 4538

aktywny podział 2-drogi (AZA24) bass do 240Hz reszta od 240Hz alt/sopran zwrotnica pasywna

całość napędzana czterema Końcówkami dół na mosfetach góra na bipolarach

pojemność skrzyni basowej 160l

masa jednego potwora z granitami jakieś 130kg

Więc wysokie na pasywnej najlepsze, a bass z aktywnej?

Pewnie najlepsze zwrotnice aktywne, to te na procesorach DSP typu SHARK.

Ukryta Zawartość

i zapewne bez przeróbek zasilania Behringer DCX 2496 gra średnio, a po upgradzie inna bajka.

Tak w ogóle, to jakie zwrotnice aktywne (marka/model) są bezwzględnie najlepsze, bez względu na koszty – stawiając na pierwszym miejscu optymalny efekt soniczny!

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Cześć, Marcin, gdzie Ty się podziewasz?...

Z tego co wiem to zwrotka DEQX jest wypas, ja nie słuchałem, ale Yogi posiada i bardzo chwali, ja nie miałem styczności, Yogi może coś napisze.

Benka mam na gwarancji także nie chcę w nim grzebać na razie, a jeśli już, to może tylko zasilanie i wymiana kondensatora na wyjściu na jakiś wypasiony, za mocno nie chcę ingerować, z tego przeczytałem za mocna ingerencja go ogłupia.

i wymiana kondensatora na wyjściu na jakiś wypasiony

..ale tam na wyjściu nie ma kondensatorów (wg schematu).

a zasilanie jest nawet super (taktowanie >100kHz) bo dzięki niemu nie ma przydźwięku przy 50Hz

tak to w schemacie wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

C44 to paskudny elektrolit na wyjściu, pierwsza i podstawowa operacja, to wywalamy go i wychodzimy na RCA przed nim, było już ze 100 razy. DEQX to inna liga, chociaż i on ma swoje wady, jednak korekcja fazy i step response, oraz group dellay dodają więcej czystości i przestrzeni do dźwięku.

Przetworniki z monitorów estradowych Celestion sr3 mk2 . Może ktoś zna parametry TS ?

PS

Co to za biały nalot i jak go usunąć ? Często to widziałem na koszach magnezowych starych przetworników Vify lub Seas'a ale nigdy z tym nie walczyłem .

Ukryta Zawartość

post-3970-0-92960600-1374598235_thumb.jpg

post-3970-0-15999200-1374598252_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

C44 to paskudny elektrolit na wyjściu, pierwsza i podstawowa operacja, to wywalamy go i wychodzimy na RCA przed nim, było już ze 100 razy

Wiedziałem że przyczepi się ktoś do tego C44.

Jak już to bym go zwarł i wylutował ten tranzyztor.

Raczej nie , ten nalot jest w miejscu styku stali z koszem aluminiowym . To jest twarde i nie schodzi łatwo . Reaguje z octem ( pieni się ) więc ma odczyn zasadowy ... no chyba że to materiał kosza reaguje z kwasem octowym ...

...there is no spoon...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Raczej nie , ten nalot jest w miejscu styku stali z koszem aluminiowym . To jest twarde i nie schodzi łatwo . Reaguje z octem ( pieni się ) więc ma odczyn zasadowy ... no chyba że to materiał kosza reaguje z kwasem octowym ...

Właśnie kończę renowację Vif M21, które mają kosze aluminiowo-magnezowe. Ten biały cuś to albo tlenek magnezu, albo tlenek glinu, albo ich kombinacja. Z octem kombinujesz prawidłowo, jeśli masz kosze magnezowo-aluminiowe, jak moje Vify, to masz tam przewagę MgO, po zalaniu octem otrzymasz octan magnezu, łatwo rozpuszczalny w wodzie. Ja swoje Vify rozebrałem, zatopiłem w occie aż do całkowitego przereagowania i usunięcia osadu, a potem dokładnie zmyłem wodą z detergentem (woda musi być zimna, bo magnez reaguje z gorącą). Po takiej operacji widać goły metal (przez uszkodzoną / źle nałożoną powłokę antykorozyjną). Uwaga, nie traw kwasem za długo, bo reaguje on też z metalicznym magnezem (i glinem, tylko słabo) i zacznie zjadać kosz (chyba wydziela się wodór przy okazji). Jak skończysz płukać, to wysusz, a potem nałóż powłokę, która skutecznie odetnie dostęp do powietrza i wilgoci. Nie będzie to łatwe, bo masz to przy śrubach, ale pokombinuj.

Nie ma związku między występowaniem korozji i stykiem ze stalową śrubą, chodzi tylko o zdarcie warstwy antykorozyjnej.

Tsuyoshi Moriyama już chyba właśnie zakończył ten projekt ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.