Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie poza handlarzami i cwaniakami nikt z tobą nie będzie tu gadał.

Alton to temat tabu na forum? Tylu zwolenników co przeciwników?

Nie mam żadnego odniesienia bo to mój pierwszy zestaw czegoś więcej jak dźwięk z laptopa. Nie musi być głośno, nie robię sztachoteki. Musi ładnie grać.

Polecisz mi jakiś zestaw z tamtej epoki za którym warto się rozglądać?

Alton to temat tabu na forum? Tylu zwolenników co przeciwników?

Po prostu o złomie nie rozmawiamy. I naprawdę ma aż tylu zwolenników? Lobby handlarzy szrotem jest aż tak ogromne?

Jesteś od niedawna na forum, więc może być tak wysilił się i jednak poczytał forum. Jest tu mnóstwo informacji, ogromny zbiornik wiedzy na tematy jakie cie interesują. A ty przychodzisz i od razu- dajcie, natychmiast. Wysiłek boli, nie wątpię, ale potem przynosi mnóstwo satysfakcji.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Grundig prezentuję się całkiem pozytywnie! 650 też brać pod uwagę czy jedynie 850?

Jesteś od niedawna na forum, więc może być tak wysilił się i jednak poczytał forum. Jest tu mnóstwo informacji, ogromny zbiornik wiedzy na tematy jakie cie interesują. A ty przychodzisz i od razu- dajcie, natychmiast. Wysiłek boli, nie wątpię, ale potem przynosi mnóstwo satysfakcji.

Skąd w tobie tyle jadu? Na forum jesteś 10 lat a jedynie co robisz na forum to siejesz ferment. Pompujesz swoje EGO nabijąc się z niedoświadczonych i chełpisz się swoją wiedzą a tak na prawdę nie poleciłeś nic w zamian tych Altonów. Po to jest ten temat żeby pytać! Aby ktoś z bardziej doświadczonych wskazał drogę w którą warto pójść a czym nie zawracać sobie głowy. Edytowane przez Adam_59656

@Adam 59656, nie jad tyko bezsilność. Proponuje włożyć trochę wysiłku a szukać od razu gotowej recepty. Myślisz, że gdy ktoś ci napisze że taki a taki sprzęt będzie najlepszy, to będzie to dla ciebie najlepsze rozwiązanie? No daj spokój.

Sprzęt w domach nie gra identycznie, nie każdy ma takie upodobania muzyczne jak ty, nie każdy słucha tej samej muzyki, nie każdy gra na plikach czy płytach. Na forum jest mnóstwo cwaniaków wciskających szrot. Potem gdy kupisz badziewie do kogo będziesz miał pretensje? Do siebie pewnie nie, bo tak ci poradzono na forum. A kasy nikt za błąd nie zwraca.

Dlatego zalecam lekturę a nie czepianie się głupot.

Altony to przeżytek, to nie był dobry sprzęt, dlaczego więc liczysz, że ktoś ci napisze, że był niezły.

Jeśli ktoś tak napisze to będzie kłamcą lub handlarzem.

Proponuje włożyć trochę wysiłku a szukać od razu gotowej recepty. Myślisz, że gdy ktoś ci napisze że taki a taki sprzęt będzie najlepszy, to będzie to dla ciebie najlepsze rozwiązanie? No daj spokój.

Szukam właśnie wpadłem na Altony ale jak nie warto to nie warto. Wszedłem na temat kolumn chłopaki polecają:

JAMO J71

Arcus s4/tm50

Dali 103/104

Grundig Box 1500a/ 650 pro

Które i jaki wzmak żeby je pociągnąć?

Edytowane przez Adam_59656

Pół godziny szukania i już? Eureka? Poczytaj i wróć za miesiąc, to wtedy pogadamy.

Super, obecna gimbaza funkcjonuje chyba wyłącznie na dopalaczach i na jednostkach świetlnych.

Pół godziny szukania i już? Eureka? Poczytaj i wróć za miesiąc, to wtedy pogadamy.

Pogadamy? Na razie tylko warczysz... Poleciłeś lekturę, żywcem masz przekopiowane głośniki, które polecają w sąsiednim temacie. Nie do mnie mniej pretensję tylko do użytkowników, którzy takie polecają, Twoich kolegów po fachu.

Budżet jest lichy to i głośniki siano nie można się po nich spodziewać cudów. Pamiętasz swój pierwszy zestaw?

No to po co mącisz wodę i zadajesz durne pytania o jakość? Kup pierwszy lepszy i rozkoszuj się muzyką.

Kto poleca? Ci którzy sprzedają lub naganiają innym starocia?

Otrząśnij się, potem dostaniesz do domu pakę ze złomem i co z tym zrobisz?

Zaczniesz po fakcie pisać, ze ktoś cię naciągnął?

Jeszcze raz zalecam prawdziwą lekturę, a nie skok do tematu obok i skopiowanie pierwszej lepszej listy.

Kto poleca? Ci którzy sprzedają lub naganiają innym starocia?

Nie wiem, myślisz, że ich znam? Dziwisz się? Kiedyś miałem wieże Philipsa i to koniec mojej przygody z audio.

Nie napalam się, że już teraz, natychmiast, muszę coś kupić. Lubie się poradzić kogoś kto siedzi w tym temacie...

Podrzuć na priv jakiś temat od czego zacząć, co poczytać, jaki przeznaczyć budżet żeby z przyjemnością posłuchać muzyki. Nie, nie jestem leniwy, mógłbym na forum poszukać sam ale nie chce znowu edukować się głupotami jakie piszą inni, jak Ty ich nazwałeś: kłamcy lub handlarze.

• 2 tygodnie później...

Co znaczy klasa A w marantzu ? bo chyba nie to że gra on w klasie A?

Klasa A w Marantzu oznacza że gra on w klasie A.

Oczywiście nie oznacza to że przez cały czas gra w klasie A - tylko prawdopodobnie że np. pierwsze 5 W oddaje w klasie A a później przy głośniejszych fragmentach płynnie przechodzi do klasy B.

O to ci chodziło ?

Klasa A w Marantzu oznacza że gra on w klasie A.

Oczywiście nie oznacza to że przez cały czas gra w klasie A - tylko prawdopodobnie że np. pierwsze 5 W oddaje w klasie A a później przy głośniejszych fragmentach płynnie przechodzi do klasy B.

O to ci chodziło ?

Co ci plynnie przechodzi? Zazwyczaj popularne modele tj. PM78,8000 w klasie A oddaja 25W, koniec kropka. Te bez "pstryczka" zazwyczaj pracuja w klasie AB. Czyli jak dużo popularnych konstrukcji nie tylko Marantza.

?👈

95% I99%?) wzmacniaczy audio pracuje w klasie AB. A dla najmniejszych mocy, B dla większych. Wyjątków należy szukać albo w hi-end, albo w vintage z czasów powojennych.

co wy za kocopoly piszecie, zaden wzmacniacz nie pracuje w czystej klasie B, a wiekszosc integr klasy sredniej ma jedynie stopien sterujacy w klasie A, marantz ma stopien koncowy pracujacy do pewnej mocy w klasie A i pozniej przechodzi do AB, przelacznik za pomoca przekaznika zalacza wyzszy prad spoczynkowy.

A z innej beczki:

Ktokolwiek widział, słyszał, wie coś bliższego na ten temat? Wygląda dość estetycznie, wyposażenie interesujące, ale co z dźwiękiem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety, w pobliżu nie mam gdzie sprawdzić.

Ukryta Zawartość

To polski dystrybutor chińszczyzny, którą sprzedaje pod swoim brandem. Co oczywiście nie oznacza że musi to być kiepski sprzęt - zwłaszcza w odniesieniu do niskiej ceny.

Wzmacniacz kojarzy mi się z wyglądu Audiolabem - może skopiowali i tanio sprzedają ? Wątpię, ale ...

Posłuchać warto bo ostatnio w tanim hi-fi jakieś cuda zaczynają się dziać .

Szkoda, że po samounicestwieniu się Nirvany już się rock nie ogarnął i żre swój własny ogon :)

Posłuchaj może jednak rocka na Monitor Audio RX2 a nie na tych pigułkach.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A z innej beczki:

Ktokolwiek widział, słyszał, wie coś bliższego na ten temat? Wygląda dość estetycznie, wyposażenie interesujące, ale co z dźwiękiem?

Ukryta Zawartość

Niestety, w pobliżu nie mam gdzie sprawdzić.

no, ludzie, jak to się na forum pisze, "w takich pieniądzach"?

i nikt nie wzmacnia, nikt nie podbija?

Nikt nie sprawdza, czy "kopółki kują"

Ukryta Zawartość

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Pytając o to, co widać, miałem na myśli wyłącznie wzmacniacz, bo kolumny to wiadomo, że poszłyby na odstrzał.

• 2 tygodnie później...

Pytając o to, co widać, miałem na myśli wyłącznie wzmacniacz, bo kolumny to wiadomo, że poszłyby na odstrzał.

Wzmacniacz to typowa chińszczyzna: gra bo gra, najlepsza jego część to wygląd skrzynki która nie ustępuje najlepszym sprzętom markowym, w środku wykonanie jednak typowo budżetowe - zasilacz impulsowy i prosta końcówka na układzie scalonym. Wiele osób daje się skusić niską ceną bo za taki markowy sprzęt z portem USB, odtwarzaniem MP3, modułem Bluetooth, wbudowanym DAC itd. trzeba dać ze cztery razy tyle ....

Dopóki to gra to gra zadziwiająco dobrze jak za tą cenę, jednak fatalna jakość wykonania nie wróży długiej żywotności a grać będzie do pierwszej awarii, potem kosz bo to jednorazówka. Podobna chińszczyzna trafia na rynek pod różnym markami, np. zestaw Auna AV2-CD508BT + AV2-CD509 też kupisz za ok 800zł i masz elegancki wzmacniacz wraz z playerem (tuner FM, CD-MP3, USB)

Kupowanie zestawu jest bez sensu, skoro Kruger&Matz A50 jest do kupienia luzem za 800zł

Witam wszystkich.

Zaspamowałem juz inne szczegółowe wątki moim pytaniem ale może lepiej umieszczę je tutaj, w bardziej ogólnym dziale.

Mój dotychczasowy zestaw to:

- amplituner Harman Kardon 330B

Ukryta Zawartość

- kolumny trójdrożne z obudową zamkniętą Telefunken TL80

Ukryta Zawartość

Słucham prawie wyłącznie z pc lub dysków sieciowych, przez Apple Express lub V-dac, flac i mp3, czasami z CD, często z radia.

Gatunki obfitujące w analogowe instrumenty: jazz, klasyczna, współczesna - pod ten rodzaj muzyki chciałbym dobierać sprzęt, ale czasami słucham tez innych gatunków, powiedzmy, że z niższym priorytetem.

Szukając Daca przetestowałem kilka modeli, wybrałem MF V-Dac ze względu na łagodność, melodyjność dzwięku, szczególnie średnic i z góry skali i małe zniekształcenia

W zestawie z Harmanem średnice i góry były super, brakowała tylko trochę dynamiki, mocy.

Kilka dni temu mój amplituner padł, jest na przeglądzie.

Korzystając z okazji szukam zamiennika. Myślałem o sieciowym amplitunerze w stylu Onkyo - TX-8050 lub Yamaha R- N500 ze względów funkcjonalnych (sieć)

ale ostatnio moje mysli zaczęły krążyć wokół zestawu wzmacniacz+tuner, jako że zalezy mi na lepszej jakości dzwięku.

Chciałbym zostawić to co mam: melodyjność, ładne góry, średnice, miekki bas (skrzypce, wiolonczela brzmią świetnie) i dodać więcej pazura, dynamiki i przestrzenności.

Szukam więc korzystnych alternatyw. Na portalu aukcyjnym pojawił się NAD 3150 za 500 zł, z tego co czytałem w wątku o NADach brzmieniowo bliski 3140 i ogólnie polecany.

Czy ten model NAD-a przypasuje do moich kolumn? i czy te 500 zł to dobra cena za ten model, czy tez lepiej wstrzymac się z zakupem?

Zastanawiam się jeszcze nad jakimś modelem Telefunkena np:

Ukryta Zawartość

lub wyższymi np:

Ukryta Zawartość

lub tym zestawem NAD:

Ukryta Zawartość

Czytam, czytam ale brakuje mi praktyki i odsłuchów, więc jest to trochę błądzenie we mgle :)

Proszę podpowiedzcie coś. Budżet to do 1000zł za wzmacniacz + tuner.

Nowy lub uzywany w dobrym stanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do jednego słabego elementu próbujesz dopasować drugi slaby element. Liczysz że będzie lepiej. W jaki sposób ma być ? Skąd się biorą twoje wybory ?

• Pokaż nowe odpowiedzi