Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
On 11/29/2023 at 5:41 PM, Buldoger said:

Jaki wzmacniacz vintage lepszy od Yamahy ax-700 w tej półce cenowej możecie zaproponować?

A jakiś Cyrus?

• 2 tygodnie później...
W dniu 18.03.2024 o 00:58, TAtomicus napisał:

A jakiś Cyrus?

Najlepiej jakis vintagowy wzmacniacz Cyrusa i do tego jeszcze bardziej vintagowe kolumienki Dali 150 Menuet 😉 

Idealne zestawienie 😉 

No, ja, jak już wiesz, mam dwa różne zestawy Cyrusa i jestem zadowolony. Nie ma chyba nic lepszego w tych cenach. Co do dali menuet 150 to chyba raczej nie do dostania.

Cyrus 2 (z roku 1998, czy jakoś tak) plus zasilacz PSX. Plus Cyrus Tuner.

Oraz nowszy Cyrus 8VS2, bez PSX. Z Tunerem Cyrus 6.

Obydwa lubię. Chyba nie ma nieudanych Cyrusów (choć każdy jest nieco inny).

Edytowane przez TAtomicus
47 minutes ago, TAtomicus said:

Cyrus 2 (z roku 1998, czy jakoś tak) plus zasilacz PSX. Plus Cyrus Tuner.

Poprawka, Cyrus 2 z 1988.

Cyrus Tuner chyba z 1989.

Edytowane przez TAtomicus
W dniu 29.03.2024 o 12:43, TAtomicus napisał:

Nie ma chyba nic lepszego w tych cenach.

Nie ma to jak przekonywanie samego siebie 😉 

W dniu 29.03.2024 o 14:42, TAtomicus napisał:

Chyba nie ma nieudanych Cyrusów

Cyrus Two to mocno srednia konstrukcja, malo muzykalna, nie polecam.

Mhm. Jak dla mnie Cyrus 2 nie jest gorszy brzmieniowo, niż 8vs2. Jest inny. 
Tobie nie pasuje, mi pasuje. Podobnie pewnie z innymi Cyrusami.

Panowie ale nie przy niedzieli wielkanocnej. Przekonywanie kogoś kto lubi swój wzmacniacz że jego wybór jest średni? Czy to nie znaczy że mamy inne zdania?

Ja go nie znam nie wiem.

• 1 miesiąc później...

Witam.

U mnie budżet wynosi około 1500zł za używany sprzęt. Rozważam nad Nad 326, 3020 ew. Pioneer A717. Bynajmniej miałbym możliwość odsłuchu tych sprzętów. Póki co by grało z kolumnami pioneer cs e420. Myślę, że do pół roku i kolumny zmienię. Jakiś wzmak konkretnie byście polecali, żeby kupić w ciemno ?

Nowa Yamaha A S301 to lekko powyżej budżetu, a lepszy model 501 ok. 2,2 kzł.

Oba wyposażone w DAC i kolory do wyboru, ale na wagę z Pioneerem przegrają 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Modelu 301 nie warto. Jedynie co można o nim powiedzieć to że faktycznie będzie nowym

Zdecydowanie sprzęt używany. 

Biorąc pod uwagę że można kupić coś jak denon 1060, Harman hk680 czy nieco drożej Roksan K2. To no nie widzę sensu iść w takie coś.

za 1000zł można kupić fajna końcówkę.
Ja mam Kenwood Basic M1 +dac z regulacją głośności.

I gra to naprawdę dobrze.

Power output: 105 watts per channel into 8Ω (stereo)

Frequency response: 1Hz to 300kHz

Total harmonic distortion: 0.005%

Damping factor: 1000

Input sensitivity: 1V

Signal to noise ratio: 120dB

Speaker load impedance: 4Ω to 16Ω

Dimensions: 440 x 112 x 324mm

Weight: 9.1kg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• 5 miesięcy później...

Może cuś wrzucę bo nudzi mi się. Posiadam teraz pioneera a40. Miałem kiedyś roksana kandy k2 teraz jest w sprzedaży k3 i co ja myślę, że różnica w cenie między pioneerem a k3 jest prawie 4ro krotna. W dźwięku tej różnicy nie uświadczyłem mówię w odniesieniu do k2. Jak miałbym kupować teraz 10 letnie k2 w cenie większej niż nowy pioneer a40 musiałbym upaść na łeb. To tylko moje zdanie. Każdy ma swoje.

Dobrym TANIM wzmacniaczem na początek jest Fosi Audio ZA3.
Jest w stanie grac dobrze z wieloma kolumnami,ma wszystko,co trzeba,aby zacząć przygodę.
można kupić za 745zł,lub ciut taniej od Fosi:

Ukryta Zawartość

daja czasami kody znizkowe na 10,15,20%....

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 4.02.2024 o 19:13, Piopio napisał:

Stare wzmacniacze trzeba oddać do przeglądu . W tym problem i koszty.

Regę na start także. Angielska jakość.

W dniu 16.10.2024 o 13:51, MusicManiacX napisał:

Może cuś wrzucę bo nudzi mi się. Posiadam teraz pioneera a40. Miałem kiedyś roksana kandy k2 teraz jest w sprzedaży k3 i co ja myślę, że różnica w cenie między pioneerem a k3 jest prawie 4ro krotna. W dźwięku tej różnicy nie uświadczyłem mówię w odniesieniu do k2. Jak miałbym kupować teraz 10 letnie k2 w cenie większej niż nowy pioneer a40 musiałbym upaść na łeb. To tylko moje zdanie. Każdy ma swoje.

Już dawno w którymś wątku typu co kupić pisałem, że za kilka tysięcy złotych da się ,,zbudować'' znakomity ,,system'' audio. I nadal tak uważam. W cudzysłowie szumne audiofilskie terminy.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

3 godziny temu, Misio38 napisał:

Regę na start także. Angielska jakość.

Już dawno w którymś wątku typu co kupić pisałem, że za kilka tysięcy złotych da się ,,zbudować'' znakomity ,,system'' audio. I nadal tak uważam. W cudzysłowie szumne audiofilskie terminy.

Powinno być cały czas wałkowane, pierwej akustyka. Pokój prostokąt, kolumny na dłuższej ścianie. Najprostrzym sposobem to tv. Po poprawie akustyki można "zobaczyć" jak dźwięk w tv się szybko zmienia. Potem wystarczy kilka tysięcy...

i można bawić się w hiend z parę tysiaków dopiero i mieć radość z muzyki.. Pierwej akustyka, bo sprzęt za miliony nie zagra jak powinien bez poprawy akustyki. Tu nie ma kompromisów, fizykajest bezlitosna.

Edytowane przez MusicManiacX

"Akustyka" czyli dywany, zasłony, półki z książkami i miękkie meble 😀

Dobry sprzęt pozwoli posłuchać muzyki nawet w zwykłym mieszkaniu. To te egzotyczne "hajendy" są takie upierdliwe, że bez dedykowanego pomieszczenia nie chcą grać przyjemnie. Tak się kończy śrubowanie parametrów.

A moda budowlana nie pomaga w audiofilskim hobby. Kuchniosalony, marmury, puste przestrzenie, ogromne okna... Co tu z tym zrobić? 

Pozostaje postawić na środku głośniczek Bluetooth od B&O i skończyć temat HiFi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Gargan napisał:

"Akustyka" czyli dywany, zasłony, półki z książkami i miękkie meble 😀

Dobry sprzęt pozwoli posłuchać muzyki nawet w zwykłym mieszkaniu. To te egzotyczne "hajendy" są takie upierdliwe, że bez dedykowanego pomieszczenia nie chcą grać przyjemnie. Tak się kończy śrubowanie parametrów.

A moda budowlana nie pomaga w audiofilskim hobby. Kuchniosalony, marmury, puste przestrzenie, ogromne okna... Co tu z tym zrobić? 

Pozostaje postawić na środku głośniczek Bluetooth od B&O i skończyć temat HiFi.

Ukryta Zawartość

Racja,kuchiosalony,regipsy,panele z trocin na podłodze bez dywanu...

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Panowie, szybkie pytanko.

Pod (aktualnie) Tannoye M1, a w przyszłości coś lepszego (ale dalej podstawkowego), który wzmacniacz będzie najlepszy? Głównie założenia to jak najlepszy przedwzmacniacz gramofonowy. Muzyka to głównie elektronika, rock, alt rock, indie pop, indie rock, rock progresywny, blues i psychedelic soul.

Upatrzyłem na razie do zobaczenia i posłuchania:

• Denon PMA 860
  • Onkyo Integra A-8650
  • Technics SU-V7
  • NAD 314
  • A może iść w coś nowszego i teoretycznie mniej problematycznego pokroju Denon PMA 700AE?

Inne propozycje w budżecie 500-700 zł będą mile widziane.

Jakby udało mi się dorwać coś, co brzmieniowo jest blisko mojej już nieżywej Yamahy A-700, to byłoby super, bo byłem wielkim fanem jej brzmienia, przezroczystości, naturalności dźwięku i wbudowanego przedwzmacniacza. Jakich kolumn bym do tego nie podpiął, zawsze był ogień. Z tym że takiej mocy, jaką dysponowała ta Yamaha, zdecydowanie nie potrzebuję.

Ukryta Zawartość

Jest ich więcej na olx, ale nie wiadomo, czy mają pilota; trzeba by pytać.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Można też iść z duchem czasu i kupić D-Classowca. Np Aiyima A-07 na tych wyższych opampach - to gra bardzo dobrze piszę na podstawie kolegi z AS, ten Aiyima spokojnie konkuruje z tymi w/w klockami.

Nie wiem jak Denon 700AE - ale Denona 720 AE omijaj szerokim łukiem.

Pomysł jest OK, ale ani wejścia phono ani zdalnego ... że FM już nie wspomnę 😉 

2 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Można też iść z duchem czasu i kupić D-Classowca. Np Aiyima A-07 na tych wyższych opampach - to gra bardzo dobrze piszę na podstawie kolegi z AS, ten Aiyima spokojnie konkuruje z tymi w/w klockami.

Nie wiem jak Denon 700AE - ale Denona 720 AE omijaj szerokim łukiem.

Aiyima raczej odpada, bo nie ma przedwzmacniacza, i kilku wejść na np. CD, Tuner, DACa itp. Trochę bez sensu budować na tym bardziej rozbudowany system, bo i jak? A tak z ciekawości ta Aiyima nie ma jak przystało na chińczyka przesadnie wyeksponowanych wysokich tonów? Bo to jest coś, co mnie na dłuższą metę męczy. 

14 godzin temu, Morty napisał:

A tak z ciekawości ta Aiyima nie ma jak przystało na chińczyka przesadnie wyeksponowanych wysokich tonów?

Ma, ale wymiana cewki moim zdaniem troche je uspokaja.

Ja mialem M3 z Denon PMA-880R i fajnie to gralo, choc nieco kluskowato. Przy czym ja tak akurat lubie.

W piątek będę mieć okazję zobaczyć i posłuchać pierwszych dwóch, czyli:

• Denon PMA 860
  • Onkyo A-8650

Macie jakieś opinie? Powinienem coś o nich wiedzieć?

3 godziny temu, Morty napisał:

W piątek będę mieć okazję zobaczyć i posłuchać pierwszych dwóch, czyli:

• Denon PMA 860
  • Onkyo A-8650

Macie jakieś opinie? Powinienem coś o nich wiedzieć?

Posłuchaj Onkyo A-8857 lepiej. Tu jest kłopot jedynie z potencjometrem. Naprawialny.

• Pokaż nowe odpowiedzi