Skocz do zawartości
IGNORED

M2TECH Young VS Audiolab 8200CD/CDQ/MDAC VS Calyx 24/192 DAC

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

M2TECH Young + PALMER

W tej cenie jest też Grace Design m903, bardzo dobry przetwornik.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Zamieniłem Hegela HD-11 na M2TECH Young + PALMER ...

Witam,

Od kilku miesięcy gram na M2Tech. Najpierw był sam Young i było lepiej w stosunku do mojego DAC w The Wave (dużo lepszy bas, powietrze, itp.). Później dołączył Palmer i tu znowu poprawa we wszystkich aspektach. Dopełnieniem był konwerter Audiophilleo 1 z bateryjnym zasilaniem – to już zdecydowanie inna liga.

W tej cenie jest też Grace Design m903, bardzo dobry przetwornik.

Słyszałem dużo dobrego o tym przetworniku. Trzeba będzie kiedyś spróbować.

pozdrawiam

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Panowie !

W bateryjkach siedzi jakaś magia ;-)

M2TECH Young bez PALMERA gra ... słabo ...

Z zasilaniem bateryjnym jest hiperskok w jakość. To inne granie. Inny kosmos doznań.

Praktycznie nie ma porównania. Z PALMEREM gra tak czysto, przejrzyście, z powietrzem że szok. Tło jest aksamitnie czarne. Dźwięki są zawieszone na firmamencie sceny. "Świecą" blaskiem jak gwiazdy.

Powinni zabronić sprzedawania Younga bez Palmera ;-)

M2TECH Young + PALMER to genialny DAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

potwierdzam doznania soniczne ... może 3,6 kzł za "bateryjkę" to trochę drogo, ale na sh można wyrwać Palmera za ok. 1700 zł, a to już cena warta rozważenia, zwłaszcza, że po wpięciu "micha się cieszy" i słucha się, oj słucha ... ;)

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Za tą poprawę jakości dźwięku po prostu trzeba zainwetować w Palmera. Czy to nówkę czy sh.

Na audiomarkt.de pojawiają się w dobrej cenie zestawy Young + Palmer.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...

Dziś miałem okazję porównać mojego M2TECH Young + Palmer z wypasionym (lepsze kondy i lampy) Lampizator Level 4 Gen. 4.

Cóż ...

Lampizator zagrał lepiej. Bez dwóch zdań. Dźwięk z Younga był chudszy. Rozdzielczość, dynamika, przejrzystość na podobnym poziomie. Przewaga dotyczyła wypełnienia. Szczególnie wyraźnie można to było odczuć przy odtwarzaniu chórów. Z Youngiem były przygaszone i mniej rozdzielcze. Lampizator świetnie różnicował poszczególne głosy.

Sprzęt towarzyszący to Lavardin IT oraz Magnepany MG 1.7.

Gość intenser

(Konto usunięte)

a kto popełnił takie zestawienie ??

to nie ma prawa razem grać nawet przyzwoicie , z osobna lubię oba komponenty ale taki mariaż to jakby pędzić 2A3 trójdrożne dynaudio

to nie ma prawa razem grać nawet przyzwoicie

A jednak gra ... sam jestem zdziwiony i zaskoczony ...

Bardzo fajnie na tym systemie testuje się różne rzeczy (DAC, kabelki) bo natychmiast można wyłapać różnice.

>Intenser trzeba łączyć wszystko ze wszystkim i oceniać a nie teoretyzować :-)

Sam napędzam wzmakiem 2A3 4 Ohmowe Marcusy i gra to zadziwiąjaco dobrze.

Czego używasz jako transportu?

Czy Lampi Gen 4 wyszedł z ery garażowej i nie trzeba go resetować przyciskiem oraz czy przestał się zawieszać przy zbyt częstej zmianie głośności?

Kurcze, brzmieniowo one zawsze były niezłe, gorzej z wartością postrzeganą.

Dziś miałem okazję porównać mojego M2TECH Young + Palmer z wypasionym (lepsze kondy i lampy) Lampizator Level 4 Gen. 4.

Cóż ...

Lampizator zagrał lepiej. Bez dwóch zdań. Dźwięk z Younga był chudszy. Rozdzielczość, dynamika, przejrzystość na podobnym poziomie. Przewaga dotyczyła wypełnienia. Szczególnie wyraźnie można to było odczuć przy odtwarzaniu chórów. Z Youngiem były przygaszone i mniej rozdzielcze. Lampizator świetnie różnicował poszczególne głosy.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

jako transport używany jest zwykły Marantz.

Co do zawieszania nie ma na razie problemu (były takie kiedyś problemy?) a poza tym można też nabyć ten dac bez regulacji głośności.

Wygląda jak wszystkie lampizatory - wystarczy wejść na allegro.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Baterie mają coś w sobie, właśnie tę migotliwość i uczytelnienie. Black Pearl - wzmacniacz słuchawkowy z EarStream, na bateriach to o wiele lepsze granie niż ta sama wersja z zasilaczem.

Dziś miałem okazję porównać M2TECH Young z najnowszą konstrukcją Pana Stelmacha.

Cóż ... Young poległ..

Relacja jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Porównywał ktoś może Audiolaba M-daca i Mytek Stereo96 dac? Zastanawiam się nad sprzedażą mojego cd NAD s500i i w jego miejsce chciałbym kupić jeden z tych daców.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Porównywałem, M-Daca krócej, Myteka dłużej. Pod względem domowego użytku M-Dac chyba lepszy, bardziej czytelny wyświetlacz i pilot w komplecie. Brzmieniowo dla mnie dość podobne, ale stosowanie filtrów (których jest więcej) w M-Dacu przynosi bardziej słyszalne efekty, więc jest możliwość modelowania brzmienia. Jednak obydwa brzmią w zasadzie podobnie, mnie ten charakter brzmienie nie odpowiada więc ciężko mi coś doradzić.

Tylko ja słuchałem Myteka 192.

Miałem m-daca i zmieniłem na SM6.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 1 miesiąc później...

Do kolegi Essewissa słuchałem m-daca ,SM6 ,naima V1 w swoim systemie i nie tylko .Powiem ogólnie że te daci to jeszcze nie klasa nada s500 bo taki mam i sam zastanawiałem się nad wymianą ,ale niestety żeby było lepiej trzeba położyć więcej niż 10 tyś za sam dac .Myślę że lepiej na dzień dzisiejszy zakupić dobre CD z wykożystaniem jako dac.Zgodzę się że to wszystko idzie w dobrym kierunku ale jeszcze nie czas na zmiane na dac, przynajmniej jak dla mnie.

System normalny , ale porównuje Younga do SM6 i SM6 ma o niebo lepszy bas , najlepszy bas jaki słyszałem z DACa i taki który niewiele ustępuje NAIMowi CDX a to moja referencja basu.

Reszta pasma też ma lepszą dynamikę i rozdzielczość na korzyść SM6 .

Dlatego chociaż miałem po raz drugi M2TECHa w domu wybrałem Kambodżę .

Fakt jest też taki że SM6 ma ten bas też nieco podbity co będzie lekarstwem przy zbyt szczupło grającym systemie ale i też wadą gdzie tego basu jest już za dużo . SM6 ma też nieco podbitą najwyższą górę .

Tak wiec widzę go z kolumnami typu Dynaudio , Vienna czy Spendor .

Ale też jak i pisałem wyżej trzeba to sprawdzić samemu w swoim systemie .

Zanim kupiłem M2TEch Young z Palmerem, miałem NAIM DAC. Jeden i drugi ma bardzo dobry bas. SM6 miałem u siebie dwukrotnie - to dobra rzecz w relacji do ceny. Właściwie wyjątkowa, ale pod względem jakości dźwięku ustępuje Youngowi bardzo znacząco. To różnica trzech klas. SM6 ma też dobry bas, ale na pewno nie zaryzykowałbym twierdzenia, że Young ma gorszy.

SM6 ma też dobry bas, ale na pewno nie zaryzykowałbym twierdzenia, że Young ma gorszy

Nie ma gorszego. Akurat bas jest najmniej istotnym elementem różniącym Younga od SM6.

SM6 miałem u siebie dwukrotnie - to dobra rzecz w relacji do ceny. Właściwie wyjątkowa, ale pod względem jakości dźwięku ustępuje Youngowi bardzo znacząco. To różnica trzech klas. SM6 ma też dobry bas, ale na pewno nie zaryzykowałbym twierdzenia, że Young ma gorszy.

I to mnie właśnie mocno dziwi .

Younga miąłem z Palmerem. Palmer był ten sam co w teście AV - ten sam nr seryjny . Young chyba też . Próbowałem go na różne sposoby i niczym nie zachwycił .

Tzn był całościowo lepszy niż Krell KAV 280CD po RCA .

Wychodzi na to że musiałem trafić na jakiś dobrze złożony model SM6 bo takie rzeczy mają miejsce w elektronice od dawna ...

SM6 porównywałem bezpośrednio z Youngiem . Young był bardziej płaski . SM6 nieco podbity bas i góra . Young był chwalony za rozdzielczość . U mnie to właśnie SM6 wyciskał więcej detali z tła . Ale przypomnę że to wszytko było po coaxie z dobrym CD w roli napędu .

Być może z napędem w roli PC jest inaczej . Wtedy miałem dziwne odruchy na samą myśl o PC Audio . Dzisiaj myślę inaczej ...

Aha ! Younga podpinałem do PCta ale to stary z 2007r był komp , Win XP i Foobar bez Asio itd .

Wtedy dawałem pliki

Ukryta Zawartość

I mnie nie zachwycił .

Ukryta Zawartość

To jak to jest w końcu z tymi przetwornikami? Czy powiedzmy dac za 3-4 tyś zagra lepiej od odtwarzacza cd za około 6tyśzł? Kolega Zombi23 napisał, że M-dac i Naim dac nie mają startu do Nada s500, muda44 pisze, ze CA SM6 kasuje drogie cedeki, Krella np. Ja wiem, że wszystko zależy od systemu, ale chyba jakieś ogólne wnioski można by wyciągnąć.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Musisz posłuchać kilku urządzeń, w pewnym momencie wyłoni się obraz tego co chcesz. Na pewno dac za 3000-4000 będzie miał spory problem z pobiciem bardzo dobrego cd sprzed około dekady który teraz jest dużo tańszy.

To zależy tez od priorytetów, bo dla każdego dobry dac oznacza co innego. Jeden chce mieć wyjątkowy detal, inny super wokale, kto inny czarne tło, holografię. To musi zajść fenomen w Twoim zestawie który Ci powie - to jest to i z tym zostaję. Nic na siłę. Ja bardzo bardzo chciałem zostać z Mytekiem, bo taki wszechstronny, ale nie mogłem no, po prostu był zbyt bezduszny dla mnie, zbyt powierzchowny w sposobie grania.. A szkoda że to taki kombajn. Ale w końcu znalazłem spokój i zadowolenie z innym urządzeniem, więc działaj i na pewno się uda.

Zawsze warto poczekać i pozbierać, bo te małe skoki to mało wnoszą a finanse topnieją..

Bardzo mądre słowa. Biednego nie stać na ciągłe eksperymenty;-) Dlatego może zamiast obracać się dookoła M2TECH Young VS Audiolab 8200CD/CDQ/MDAC VS Calyx 24/192 DAC zrobić skok w stronę takiego Auralic Vega?

Vega jest na tej samej kości co MDAC i Calyx, wygląda ciekawie, fajnie zrobione buforowane USB.

Ale ma femto clock. Co daje zasadniczą różnicę ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.