Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, MG napisał:

Wpiąłem Cygnusa od CARDASa, no i jest dosyć spektakularna poprawa w każdym aspekcie dźwięku, nawet przestrzeń sporo zyskała. To najlepszy kabel który zagościł w moim systemie ( jak dotąd ), być może inny kosztujący 2x więcej jeszcze coś poprawi, ale raczej wątpię, chyba zostanę z tym cygnusem.

Jeżeli ten Cygnus nie jest już zapłacony spróbuj Deneba od Sound-Sphere. W moim przekonaniu ten kabel nie ma konkurencji w cenie do 10tys. Producent bardzo chętnie wypożycza przewody do testów.

W dniu 6.10.2020 o 22:39, dlmtb napisał:

Jeżeli ten Cygnus nie jest już zapłacony spróbuj Deneba od Sound-Sphere. W moim przekonaniu ten kabel nie ma konkurencji w cenie do 10tys. Producent bardzo chętnie wypożycza przewody do testów.

Cygnus nie jest zapłacony, gdybym miał kupić to wystarczyłoby 2x1,5m a nie 2x 3m a najlepiej coś z drugiej ręki?. Te "garażowe" Deneby też są jak widzę w cenie którą Anglicy określają jako "silly money", i mają rację. W każdym bądź razie dzięki Cygnusom wiem że kablami mogę wyciągnąć z systemu więcej, więc będę spokojnie szukał jakiejś kombinacji kabel/interconect która mnie zadowoli brzmieniowo i cenowo, myślę że coś znajdę bez potrzeby upłynnienia nerki?.

Nowe modele Marantz Model 30 i SACD 30n już teraz możecie posłuchać w salonie Q21. Serdecznie zapraszamy.

marantz_30_01.jpg

marantz_30_02.jpg

marantz_30_03.jpg

marantz_30_04.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Integra to właściwie przepakowany model Ruby/12SE . Źródło natomiast zmodernizowany ND 8006 . Jedynie nowy designe , choć kolejny który się nie licuje z resztą świata audio.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Godzinę temu, marek-1969 napisał:

Integra to właściwie przepakowany model Ruby/12SE . Źródło natomiast zmodernizowany ND 8006 . Jedynie nowy designe , choć kolejny który się nie licuje z resztą świata audio.

Te nowe wzmacniacze 12se/30 nie są tanie. Ciekawe czy w parze z wygórowaną ceną idzie też odpowiednia jakość dźwięku...

5 godzin temu, marek-1969 napisał:

PM/SA 12 to przepakowany Ruby  ale 30 już nie. Integra 30 to inny przedwzmacniacz. 30n to inny DAC i inny napęd niż ND8006. Podobieństwa oczywiście są, ale jednak różnice w budowie istotne.

Edytowane przez whir
Typing error
8 godzin temu, whir napisał:

PM/SA 12 to przepakowany Ruby  ale 30 już nie. Integra 30 to inny przedwzmacniacz. 30n to inny DAC i inny napęd niż ND8006. Podobieństwa oczywiście są, ale jednak różnice w budowie istotne.

Oby to tylko grało tak jak kosztuje. Blisko 28 tys. za serię 30 to nie są małe pieniądze

• Moderatorzy
Godzinę temu, Kasz76 napisał:

Oby to tylko grało tak jak kosztuje. Blisko 28 tys. za serię 30 to nie są małe pieniądze

Za takie pieniądze, to ja kupowałem serię 11, a ta seria niestety tak nie gra ?

Wszyscy jadą na klasę D. Coś mi się wydaje że ta nowa seria jak i wcześniejszy Ruby i PM10 to porażka Marantz-a i kto wie czy nie koniec dobrych integr w klasie "referencyjnej" jak Marantz określał swoje wzmacniacze z tej półki cenowej. 

Cieszę się że załapałem się na PM14s1 SE. Jak ja lubię ten wzmacniacz. ?

Nie wiem  jacy wszyscy . Stety lub niestety klasa D jest przyszłością . Prędzej czy później unia zakarze wzmacniaczów w klasie A oraz A/B . Co zresztą już raz próbowała .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

15 minut temu, dlmtb napisał:

Wszyscy jadą na klasę D. Coś mi się wydaje że ta nowa seria jak i wcześniejszy Ruby i PM10 to porażka Marantz-a i kto wie czy nie koniec dobrych integr w klasie "referencyjnej" jak Marantz określał swoje wzmacniacze z tej półki cenowej. 

Cieszę się że załapałem się na PM14s1 SE. Jak ja lubię ten wzmacniacz. ?

Też mi się udało załapać przy samym końcu serii na 14S1SE. Cały czas ma z tyłu głowy 11S3. Jakby się czasem jakiś pokazał to mogę nie wytrzymać :D. Ciągle szukam kogoś kto mi powie na ile i w czym te oba modele się różnią. Chyba mało kto miął okazję je dokładnie porównać obok siebie.

4 minuty temu, marek-1969 napisał:

Nie wiem  jacy wszyscy . Stety lub niestety klasa D jest przyszłością . Prędzej czy później unia zakarze wzmacniaczów w klasie A oraz A/B . Co zresztą już raz próbowała .

Ale kto ma ten może się cieszyć. Nie twierdzę że w tej klasie nie da się zrobić dobrze grającej integry ale jak widać a raczej słychać Marantz tego nie umie a przynajmniej robi to gorzej niż poprzednie modele w klasie A/B.

Edytowane przez dlmtb
3 minuty temu, marek-1969 napisał:

Wg mnie wszystko zależy od kolumn. Przykład. W Audiostyl w Kato miałem swoją 14s1se i na sklepie był Ruby. Porównywaliśmy Kef Reference 1 oraz Dynaudio contour 20. Kefy wypadły lepiej na Ruby a Dynaudio zdecydowanie lepiej na 14S1SE. Inny przykład Elaki (407,247)  fajnie mogą zagrać z NAD C388 ale Amphiony już nie koniecznie.

Ta nowa seria 30 wg tego testu (mój link powyżej) wygląda, że jest strojona w taki sposób, żeby w połączeniu odtwarzacz-wzmacniacz dawały sygnaturę nasycającą średnice (czyli wg mnie jakby cel to zbliżenie się do serii 14s1se). Ten który miałem okazję słuchać czyli Ruby, w porównaniu do 14s1se nie wykazuje takiego nasycenia średnicy. W tym rejonie jest bardziej sucho. Zerofidelity mówi, że sam odtwarzacz wykazuje cechy wycofania na skrajach (góra dół) a mocnego podkreślenia średnicy. Co w połączeniu ich razem ma dać końcowy efekt "sygnatury Marantza". Tak myślę. Tylko zastanawiam się jak sam odtwarzacz zgrałby się z jakiś AB Marantzem np. moim? Czy nie byłoby zbyt dziwnie? Mocno przepompowany środek? Może kiedyś, jak te klocki będą łatwo dostępne to coś w domu potestuję.

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Jest jeszcze rynek wtórny. Jak wprowadza zakaz sprzedaży tranzystorow, będą jeszcze długie lata dostępne z drugiej ręki. 

Ja tam czekam na integrę w klasie A z MF . Będzie równoległą amplifikacją która pozostanie że mną " na zawsze"

4 minuty temu, Kasz76 napisał:

Ciekawe czy to jest test czy tylko prezentacja

Przeczytam i zobaczę czy Zerofidelity ma taką samą opinię jak Kisiel lub inny autor  - nie podpisał się nikt ?

• Moderatorzy
2 godziny temu, whir napisał:

Też mi się udało załapać przy samym końcu serii na 14S1SE. Cały czas ma z tyłu głowy 11S3. Jakby się czasem jakiś pokazał to mogę nie wytrzymać :D. Ciągle szukam kogoś kto mi powie na ile i w czym te oba modele się różnią. Chyba mało kto miął okazję je dokładnie porównać obok siebie.

Ja miałem ?

Porządna czułość i wysoką moc ( 2x164/8) jest ok .

Podobnie jak Ruby.

17 minut temu, Kasz76 napisał:

Ciężko teraz o nowy uczciwie wykonany tranzystorowiec właśnie taki jak np 14-ka SE

Pewnie będzie z nim tak jak z Yamah-ą AS3000. Mimo że jest jej następca to trzyma cenę i jest poszukiwana. 

Edytowane przez dlmtb
8 minut temu, dlmtb napisał:

Pewnie będzie z nim tak jak z Yamah-ą AS300. Mimo że jest jej następca to trzyma cenę i jest poszukiwana. 

Masz rację

4 godziny temu, Kasz76 napisał:

Ciężko teraz o nowy uczciwie wykonany tranzystorowiec właśnie taki jak np 14-ka SE

Miałem i szybko sprzedałem. DLA MNIE zbyt mała różnica względem budżetowego 6004. Nawet budżetówka mi sie bardziej podoba, grzecznie ją przeprosiłem i nie opuści już moich progów nigdy ? Jakość wykonania oczywiście i luksus 14 nie do pobicia. Tylko nie bijcie ....bo w klubie jestem nadal ?

Edytowane przez Tomas20
Godzinę temu, Tomas20 napisał:

Miałem i szybko sprzedałem. DLA MNIE zbyt mała różnica względem budżetowego 6004. Nawet budżetówka mi sie bardziej podoba, grzecznie ją przeprosiłem i nie opuści już moich progów nigdy ? Jakość wykonania oczywiście i luksus 14 nie do pobicia. Tylko nie bijcie ....bo w klubie jestem nadal ?

Szanuję opinię, ale nie mogę uwierzyć jak to możliwe. Przeskok przez kilka serii 600x -> 700x -> 800x -> 14s1se i zbyt mała różnica. OMG...

8 minut temu, whir napisał:

Szanuję opinię, ale nie mogę uwierzyć jak to możliwe. Przeskok przez kilka serii 600x -> 700x -> 800x -> 14s1se i zbyt mała różnica. OMG...

A co ja mam powiedzieć jak dla mnie 8006 nie grało w porównaniu z 14-ką. To 6000 to bym pewnie nie odróżnił od radio-budzika. ?

Technicznie z każdą serią oczywiscie jest skok techniczny w skali obiektywnej. Brzmienie to kwestia subiektywna i danego gustu.W mój wpasowały sie tańsze serie mimo że stać mnie na droższe.

IMG_20200531_172137345~2.jpg

Dawid kontra Goliat przy przełączaniu z jednego na drugi ?

Edytowane przez Tomas20
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.