Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie o końcówce mocy MM8077.

Mam sr7010 i do napędu frontu mam wzmacniacz stereo yamaha ax596.

Tak myślę, jak bym użył tej końcówki, do napędu parteru, fronty by mogły być na biamp.

Było by coś lepiej?

Głównie mi chodzi, jak by to grało w stereo?

Sr7010 + mm8077 w biamp stereo vs yamaha ax 596.

Co lepsze?

Wywal (sprzedaj) ax, kup PM11 jeśli budżet pozwala.

O ile dobrze zrozumiałem twój post i jeśli interesuje cie stereo, to wydaje mi się, ze MM8077 to chyba mało konwencjonalny pomysł.

hmm... a ja chcę się rozstać z moim Marantzem, całym zestawem Marantz'ów - PM7200, CD7300, ST6001

Przesiadam się na wyżej.

Uważam, że Marantz to bardzo dobry sprzęt - taki wypośrodkowany. Więc dla mnie taki punkt odniesienia.

Tyle, że na moim Marantzu przekonałem się, że nic nie jest wieczne. Przy przeglądzie wymieniłem kilka rzeczy, m.in. kondy które już nie trzymały założonych parametrów. Były dobre, ale... I po tym usłyszałem różnicę na plus.

Jeśli ktoś narzeka na to, że taki Marantz gra za chudo, sucho, za jasno - to pytanie czy nie słucha czegoś co już wymaga serwisu.

hmm... a ja chcę się rozstać z moim Marantzem, całym zestawem Marantz'ów - PM7200, CD7300, ST6001

Przesiadam się na wyżej.

CD7300 to raczej słabszy model, i tu chyba możesz zmienić najwięcej.

PM7200 to rewelacyjny wzmacniacz, miałem, i bardzo miło wspominam.

Poszedł w dobre ręce do kolegi, który o niego dba i jest z niego bardzo zadowolony.

A nad jakim sprzętem się zastanawiasz ? Słuchałeś czegoś ciekawego już ? Jakie masz kolumny ?

Pozdrawiam

Witam.

Chciałbym poinformować :), że właśnie "nausznie" miałem okazję przetestować i to w własnych, domowych warunkach połączenie F.C.B.S. oraz Bi-Amp składający się z dwóch wzmacniaczy PM-11S3. Dodam jeszcze, że byłem zaskoczony - nie spodziewałem się tego co usłyszałem (proszę tego nie interpretować w prostej linii jako zachwyt). Muszę wszystkie notatki zebrać w całość i opisać bo myślę, że spostrzeżenia mogą zaskoczyć, a przynajmniej co poniektórych zachęcić do własnego odsłuchu.

Czy słuchał ktoś dwóch PM 14s1 SE lub chociaż samych 14s1?(podłączone jako monobloki)-- Jeśli tak, to jakie są różnice w dźwięku?

Pytam, bo posiadam zestawik Marantza PM i SA 14s1 Special Edytion (o SR 7010 nie wspomnę) i może w przyszłości go rozbuduję...

Edytowane przez Daniyal9

Koledzy, na nadchodzących wielkimi krokami targach Audio Video Show 2016 będzie można zobaczyć (i posłuchać) najnowszego referencyjnego systemu Sa-10, Pm-10. Gościem specjalnym ma być Rainer Finck z Niemiec. Wszystko będzie miało miejsce w hotelu Sobieski.

Mam nadzieję, że ktoś z miłośników Marantza dotrze na wystawę i zda nam tutaj relację, dzieląc się wrażeniami...

Koledzy, na nadchodzących wielkimi krokami targach Audio Video Show 2016 będzie można zobaczyć (i posłuchać) najnowszego referencyjnego systemu Sa-10, Pm-10. Gościem specjalnym ma być Rainer Finck z Niemiec. Wszystko będzie miało miejsce w hotelu Sobieski.

Mam nadzieję, że ktoś z miłośników Marantza dotrze na wystawę i zda nam tutaj relację, dzieląc się wrażeniami...

hotel już zarezerwowany , w tym roku liczę na mniejszą ilość ludzi w piatek , tak od otwarcia

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Co myślicie na temat wymiany NA-8005 na NA-11S1 ? Czy może sensowniej byłby dokupić do NA-8005 dobry DAC ?

Gdybym miał taki dylemat to albo bym wybrał NA-11S1 albo dac z czymkolwiek innym niż tylko NA-8005, bo to chyba dość specyficzny transport.

Albo wolałbym coś podobnego do SA-14 który może być tez dac'em.

NA-11S1 słuchałem tylko przelotnie i ciężko powiedzieć mi coś więcej nie jestem pewien co on ma w środku, nigdy sie tym nie interesowałem.

Witajcie,

Kiedyś pisałem w temacie że PM 7005 nie gra w trybie Bitperfect, i chyba miałem rację.W Tidal jest opcja włączenia trybu BP w ustawieniach, jednak pojawia się taki błąd:

post-50073-0-18260400-1476768300_thumb.jpg

Patrząc w ustawienia źródła dźwięku, nawet nie mam takiej opcji:

post-50073-0-53968100-1476768300_thumb.jpg

Czy ma ktoś takowy sprzęt i może poradzić coś?

Z góry dziękuję. :)

• 2 tygodnie później...

Czy marantz pm6006/pm7005 zagra z MA Silver 6? Nie będzie za jasno?

Jako źródło myślę o streamerze na6005

Do tej pory grały te kolumny z ampli Yamaha r-n500

Szukam lepszej dynamiki dźwięku na niskich poziom glosnosci i lepszej średnicy i dynamiczniejszego basu

Edytowane przez Maciek_59822

Ja również uważam że w tym wypadku Denon będzie lepszym rozwiązaniem...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam po długiej przerwie, ale ciężko znaleźć właściciela dwóch końcówek i jeszcze żeby chciał się ich pozbyć :-)

Tak wygląda docelowo secik Marantz'a.post-32130-0-91858400-1477936242_thumb.jpg

SC-5, BB-5, 2 x SM-5, SA-1, DCD-SA1, B&W 802N

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś, może będąc na AVS był na prezentacji serii Premium 10, Marantza?

Pytam, ponieważ nowy player jednocześnie jest (podobno zaawansowanym), przetwornikiem cyfrowym. Pytanie, czy ten player konwertuje sygnał cyfrowy odczytywany z płyty CD (każdą standardową, puszczaną płytę) do postaci DSD 256 i tak przepuszczony dźwięk podaje na wyjściu ?

Jeśli tak, to mielibyśmy coś na wzór Ayona CD/SACD 35. A co najważniejsze, każda odtwarzana, standardowa płyta CD na wyjściu byłaby sygnałem jak po SACD!

A może się mylę, i takie efekty są tylko po zastosowaniu tego urządzenia jedynie w sekcji przetwornika na, np. wejściu USB.

Jeśli jednak dotyczyłoby to CD, to w tej klasie cenowej mielibyśmy przełom i znaczny przeskok jakościowy.

Witam po długiej przerwie, ale ciężko znaleźć właściciela dwóch końcówek i jeszcze żeby chciał się ich pozbyć :-)

Tak wygląda docelowo secik Marantz'a.post-32130-0-91858400-1477936242_thumb.jpg

Fajne kloce, ale po co ci dwa wzmaki, czy co to jest? Bo na monobloki nie wygląda?

?👈

szczerze to 14 kilka miesięcy temu zrobiła na mnie większe wrażenie ale nie chcę skrzywdzić 10 bo grało to z dali a mnie nie podchodzą te ich wstążki - było za twardo i zwłaszcza w klasyce brakowało klimatu co z tego że super analityczne

Edytowane przez Marcepan

Kolego nie mów.. bo dla mnie 14 to slaby wzmak.. a o PM 10 niby mówili jak się czyta że całkiem fajnie to wyglądało.. może to kwestia kolumn i repertuaru.. i wzmak oparty w całości na klasie D

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Klasa D gra inaczej, ale na pewno nie gorzej. Tylko trzeba do niej umiejetnie dobrac kolumny, inaczej bedzie analitycznie, sucho, bez tego pierwiastka ktory wciaga w muzyke. Mowie to na moim przykladzie mini Marantza opartego na klasie D.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Oczywiście że tak...do tego jeśli PM 10 mocowo na papierze jest np porównywalny do PM 11 to i tak w klasie D z tego co można poczytać i co mówią to PM 10 pod względem mocy dzięki klasie D będzie mocniejszy.. wzmacniacze oparte na klasie D mają potężny zapas mocy..

Edytowane przez lolek126

A ci co byli na AS co powiecie o nowym PM 10 ???

10 bo grało to z dali a mnie nie podchodzą te ich wstążki - było za twardo i zwłaszcza w klasyce brakowało klimatu co z tego że super analityczne

Oczywiście nie słuchałem PM-10. Bazując jednak na doświadczeniu związanym z PM-11 mogę stwierdzić, że to nie jest wzmacniacz do takich głośników jak seria B&W 800, Dali Epicon czy Triangle Signature. Owszem będzie bardzo dużo powietrza ale dźwięk może zrobić się nazbyt analityczny (oczywiście w zakresie jakościowym i ilościowym obsługiwanym przez ten wzmacniacz).

Co do samej prezentacji, a raczej jej dopieszczenia - jakość połączeń, odpowiednie ustawienie, zadbane o rozproszenie dźwięku i etc. To moim zdaniem, Horn Distribution S.A. nie robi z tym nic - sprzęt przyjechał, wypakowali go, postwili byle gdzie i tak zostawili. Tak niestety to wygląda.

Do do mocy, czy aby to jest wzmacniacz klasy D ? (pytam, nie wiem). Jaki by nie był to faktem jest deklaracja producent, iż moc wynosi 2x200W przy 8 ohmy i wzrasta do 2x400W przy 4 ohmy. Oczywiście wprowadzono kilka ulepszeń. Mnie jednak ciekawi jego jakość brzmienia, w porównaniu do naturalnej konkurencji. Z uwagi na jego cenę (chyba), będzie konkurentem dla Accuphase E-470. Nie wiem czy za te pieniądze chciałbym najnowszy wzmacniacz Marantza, nie wiem. Zatem poczekamy, usłyszymy, ocenimy i zadecydujemy :)

W moim odczuciu, ciekawym produktem może być CD SA-10S1. Jeśli moje przypuszczenia się sprawdzą co do dekodowania i konwersji PCMu na DSD i jeśli Marantz w jakiś "niewytłumaczalny" sposób tego nie zepsuł, to może się okazać, że będziemy mieć małą rewolucję w jakości reprodukcji dźwięku w śród odtwarzaczy CD w okolicach 30 tyś PLN.

Z pewnością go przetestuje we własnym systemie ponieważ mam do wymiany CD. Już nie mogę się doczekać, aż się pojawi. Dodatkowo, skonfrontuje go z inną super nowością Accuphasem DP-560 jaki również ma niebawem pokazać się na rynku.

Wydaje mi się, choć pewności nie mam, że rynek zaczyna pokazywać, w jakim kierunku podąży w najbliższych latach, co do przyszłej "budowy" - odczytu i konwersji tradycyjnych krążków CD (dziś już tak "buduje" swoje odtwarzacze dCS, ale to cenowa inna, kosmiczna liga). A tu możemy mieć pewną rewolucję w odtwarzaczu za ok 30 tyś PLN. Oczywiście o ile się potwierdzą moje przypuszczenia.

Edytowane przez Darth Vader

Koledzy, oto fragment relacji z pokoju Marantza, zamieszczonej na stronie infoaudio : "System zagrał wspaniałą przestrzenią oraz barwą, jakiej zapewne oczekiwali miłośnicy marki Marantz. Dzięki umiejętnej narracji Reinera Fincka i wybranej przez niego muzyce była to jedna z najprzyjemniejszych prezentacji na wystawie".

Edytowane przez Medaaard
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.